2012. december 30., vasárnap

BÚÉK 2013!



Happy New Year!

С Новым Годом!  

  Boldog Újévet! 

  Ein Gutes Neues Jahr! 

  Bonne Année!

2012. december 29., szombat

Guacamole baconchipsszel


A seranói sonkával és borsópürével /habbal készített csodás ropogós falatkák sikere inspirálta ezt az előételt is, annyi változtatással, hogy a sonkát hajszálvékony baconcsíkokkal helyettesítettem, és a borsóhab helyett guacamole, vagyis avokádókrém került rá. Így is tökéletes partifalat. A guacamole készülhet chilivel és, természetesen, chili nélkül is, gazdagítható paradicsommal, fogyasztható kenyérre kenve, vagy mártogathatunk bele tortilla chipset.


2012. december 27., csütörtök

Grillezett csirkemell salsával


Ez egy gyorsan elkészíthető, igazán egészséges csirkés-zöldséges étel, és persze nagyon finom. Gyors ebéd, vagy könnyű vacsora is lehet. A salsa nem más, mint különböző, általában paradicsom alapú szószok spanyol megnevezése. Gyakran a mexikói konyhára jellemző chilis szószokat jelenti, melyeket mártogatósként, dipként fogyasztanak.
A grillezett húsok, akárcsak a különféle halak, nagyszerűen harmonizálnak ezzel a mediterrán konyhában nagyon gyakran készített zöldséges mártással. 
A mártás elkészítése a grillezett lazacnál, a csirkemell grillezése pedig az itt leírtak szerint történt. 
A kész csirkemellet vékony csíkokra vágtam, és a forró mártással tálaltam. 

2012. december 23., vasárnap

Boldog Karácsonyt!





Joyeux Noël!

Season's Greetings!

Boldog Karácsonyt! 

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten! 

Merry Christmas! 

God Jul!






2012. december 21., péntek

Karácsonyi borleves


Mint korábban már említettem, várom a karácsonyt, és a karácsony nálunk nem képzelhető el borleves nélkül; mindig készítek. Már az illata is meghittséget varázsol a szobába. Az íze pedig..., szerintem annak is ízlene, aki nem iszik bort, mivel a főzéskor az alkohol úgyis elpárolog.
Szóval, szenteste nálunk lesz borleves, fotó az nem biztos, eddig sem sikerült, de aki el szeretné készíteni, annak leírom a bevált receptemet.


Hozzávalók: 0,5 l fehér száraz, jó minőségű bor (hárslevelű, cserszegi fűszeres...), 0,5 l víz, 2 tojássárgája, 100 g porcukor, fahéj, 1-2 szegfűszeg, 1 csillagánizs, citrom- és narancshéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, tegyük bele a fűszereket, öntsük fel a borral és a vízzel. Mérsékelt tűzön, hogy a tojások össze ne fussanak, állandóan kavargatva, forrásig melegítsük. Levéve a tűzről, kézi habverővel habosítsuk tovább!
Csészében, vagy poharakban tálaljuk.

A tojásfehérjéből készíthetünk habgombócokat, melynek egy kis reszelt csokoládé sem árt, és így tegyük a borlevesre. 

 

2012. december 20., csütörtök

Sült zeller sárgarépával


A kínaiak szerint a főzés igazi művészet. Az ízek mellett a látványnak is nagy szerep jut, ételeik színpompásak, nagyon sok zöldségből állnak, gazdagon fűszerezettek. Ezért is szeretem annyira a kínai konyhát. Már a legegyszerűbb étel is más hatást ér el, ha szép, és szépen van tálalva. Szerintem az ünnepi asztalokról sem maradhatnak el a saláták, készüljenek tisztán friss zöldségekből, vagy grillezett zöldségekkel, csirkemellel, sonkával, sajttal, gyümölccsel, füstölt hallal, garnélával gazdagítva. A sor hosszú és még folytatható. Fogyaszthatók előételként, de két komolyabb fogás között is, előkészítendő a gyomrot azok befogadására. Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. Ez a saláta is pontosan úgy készül, mint a korábban készített cukorborsó saláta, csak itt a cukorborsó helyett sült szárzellert és póréhagymát keverünk a sárgarépához. Fűszerezése: apróra vágott zeller- és bazsalikomlevél, frissen őrölt só, bors. Az arányok tetszőlegesek, a társaság nagysága és az egyéni ízléstől függően. Tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot vagy mákot, meglocsolhatjuk citromlével.

Újabban a mákot salátákra szórom, nekem nagyon bevált. Érdemes kipróbálni.


2012. december 19., szerda

Florentine


A florentine egy olasz, ma már ez egész világon ismert különleges keksz, sütemény. Fő összetevői: kandírozott gyümölcsök, mandula, és csokoládé. Tehető bele apróra vágott cukrozott cseresznye, meggy. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény, a siker garantált. Ez a keksz most kandírozott narancs-és citromhéjból, dióból és mandulából készült.


Hozzávalók: 100 g apróra vágott kandírozott narancs-és citromhéj vegyesen, 200 g dió durvára vágva, 100 g szeletelt mandula, 1 ek liszt, 40 g vaj, 50 g kristálycukor, 250 g tejszín
- a csokoládémázhoz: 100 g keserű csokoládé, 20 g vaj, 1 kk nescafe
 

Elkészítés:
Vágjuk a diót (késes vágógépben) durvára, a kandírozott narancs-és citromhéjat apróra, és a szeletelt mandulával együtt keverjük össze a liszttel. (A mandulát és a diót előzőleg zsiradék nélküli serpenyőben kicsit megpirítottam). Melegítsük fel a tejszínt a vajjal, a cukorral, amikor forrni kezd, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és jól keverjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsire, rakjunk evőkanálnyi halmokat, egymástól 3-4 cm távolságra, hogy a kekszek szét tudjanak sütés közben terülni. 180°C fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket aranybarnára 15-20 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a pár percig hűlni, majd rakjuk sütőrácsra hogy teljesen kihűljön. 
A mázhoz, vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, keverjük bele a kávét és a vajat. A teljesen kihűlt kekszek alját kenjük meg a csokoládéval, és csokoládés oldalával felfelé, dermedésig hagyjuk a rácson. Ebből a mennyiségből 18 darab florentine készült.

Fogyasztásig tároljuk dobozban.




2012. december 16., vasárnap

Snidlinges cukorborsó-saláta


Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. A salátákhoz, legyen az rucola, madár-, frisée, vagy jégsaláta, cukorborsót, szárzellert, cukkinit, póréhagymát, széles a skála és még bővíthető, de télen paradicsomot, paprikát is szoktam grillezni.
Most jégsalátához wokban póréhagymát és cukorborsót sütöttem.

Hozzávalók: 1 jégsaláta, 250 g cukorborsó, fél szál póréhagyma, 1 ek összevágott snidling, 1 ek méz, 1 lime, 1-2 ek olívaolaj, só, bors
 

Elkészítés:
A felforrósított wokban az olívaolajon a felszeletelt póréhagymát 1-2 percig sütöttem, ezután hozzáadtam a cukorborsót, és együtt 2-3 percig sütöttem, hogy a borsó még megtartsa szép zöld színét és roppanós maradjon. A póréhagymás cukorborsót egy salátástálba szedtem. Az öntethez összekevertem a sütésből fennmaradt olajat, a mézet és egy fél lime levét, sóztam, borsoztam. Az öntetet a salátához kevertem, rászórtam a snidlinget, daráltam rá sót, borsot, és azonnal tálaltam. A salátára rakhatunk füstölt vagy grillezett, vékonyra szeletelt, csirkemellcsíkokat, garnélát. 



2012. december 14., péntek

Zelleres csirkecomb


A csirkecomb a csirke talán legzsírosabb része, de éppen emiatt csodásan grillezhető, és szerintem nincs is jobb (na van, de...) a ropogós-fűszeres bőrnél, viszont bőrét eltávolítva, már igazán diétás fogás is elkészíthető belőle. Szerintem már egy-két órás pácolás is egyenesen csodát tesz a húsokkal. Különböző húsokhoz, más-más pác illik, de ugyanazok a húsok is készíthetők különböző pácokkal.

Léteznek olajos, mustáros, ecetes, mézes, chilis pácok. Ehhez a fogáshoz a csirkecombokat olajos-citromos-(enyhén)tárkonyos pácba raktam.


Hozzávalók: 6 csirkecomb, 0,5 kg zeller, 1 kg paradicsom, 2 dkg vaj, petrezselyemlevél

Pác: 0,5 dl olívaolaj, 1 hagyma, 1/2 citrom leve, finomra vágott petrezselyem- és tárkonylevél, frissen őrölt só, bors, ízlés szerint
 

Elkészítés: 
A páchoz az olajban elkevertem a karikára vágott hagymát, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, beleforgattam a csirkecombokat, és 2 órára a hűtőbe tettem. Közben a zellert julienre, a hagymát karikára, a paradicsomot cikkekre vágtam.
Sütéshez a csirkecombokat a vajjal kikent sütőtálba helyeztem (a páclével együtt), ráraktam a zellert, a paradicsomot, megszórtam apróra vágott petrezselyemlevéllel, alufóliával lefedtem, és 180°C fokos sütőben 35-40 perc alatt puhára pároltam. Ezután az alufóliát levéve a csirkecombokat a zelleres-paradicsomos ragura helyeztem, és grillfokozaton 10-12 perc alatt ropogós pirosra grilleztem. Párolt hajdinával tálaltam, de rizs is kitűnő hozzá. A készétel-formát a fantáziátokra bízom, igazán kitűnő lett, de elfogyott, mielőtt lefotózhattam volna.

2012. december 5., szerda

Erdei laskagombaleves zellerrel


Várom a karácsonyt... Jó ez az adventi várakozás. Ajándékok alakulóban, a szentestei vacsoramenü – tervezés alatt. Ami mindig van: borleves, hal, zöldség, desszert, a többi változó. De most sem a halászlé-töltött káposzta-bejgli háromszögben gondolkodom, pedig mindegyiket szeretem. Majdnem mindegyiket, a bejgli, az kilóg a sorból. De nem karácsonykor, és pláne nem együtt.

Szerintem ez a leves is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Különlegessége az erdei gomba, de természetesen el lehet készíteni termesztett gombával is. Ebben a levesben is jól harmonizál egymással a szárzeller és a gomba. 


Hozzávalók: 200 g erdei laskagomba, 200 g szárzeller, 1 szál póréhagyma, 1 l alaplé, 1 ek dióolaj, 20 g vaj, petrezselyemlevél, citromlé, só, bors ízlés szerint

Elkészítés: 

A dióolaj és vaj keverékén kicsit átforgatom, enyhén megpárolom a felszeletelt póréhagymát és szálzellert. A póréhagyma előkészítéséről, szeleteléséről részletesen itt olvasható. Hozzáadom a megtisztított és felhasgatott laskagombát, 2-3 percig együtt sütöm-párolom kavargatva, fedő nélkül. Ezután felöntöm az alaplével (vagy vízzel), sózom, borsozom, és 10 perc alatt készre főzöm. Tálaláskor cseppentek rá citromlevet és megszórom friss zöld petrezselyemlevéllel.


2012. december 1., szombat

Cukorborsó-saláta sárgarépával


A cukorborsó, snap peas botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, de az a jellegzetessége, hogy nemcsak a zöld magjai, hanem fogyasztható a hüvelye is, amely teljesen lapos, a borsószemeket nem kell kifejteni. A francia neve - mange tout (eat all, mindent megenni) - szó szerint ezt is jelenti.
A zsenge cukorborsó süthető, párolható, kitűnő leves, saláta készíthető belőle, esetleg más zöldségekkel együtt.
Nem szabad túlfőzni, vagy sütni, mert szétesik. A nem teljesen zsenge cukorborsóról le kell húzni a szálkát, ugyanúgy, mint a zöldbabról.
 

Hozzávalók: 400 g cukorborsó, 400 g sárgarépa, 0,5 dl alaplé, 2-3 ek olaj, vagy vaj, só, bors, kömény -és szezámmag, ízlés szerint

Elkészítés: 

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát kockára, szeletre, gömbre, tetszőleges formára. A cukorborsót mossuk meg, a kisebbeket hagyjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté. Az olajon vagy vajon állandó kavargatás mellett pároljuk a sárgarépát 1-2 percig. Öntsük rá az alaplét, és fedő alatt pároljuk még 3-4 percig, amíg a sárgarépa roppanósra puhul. Adjuk hozzá a borsót, és fedő nélkül, kavargatva süssük együtt, amíg a borsó is roppanósra puhul, ez sem több 2-4 percnél. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Fűszerezzük frissen őrölt sóval, borssal.
Azonnal tálaljuk, száraz serpenyőben megpirított kömény-és szezámmaggal megszórva.



2012. november 28., szerda

A gránátalma


A gránátalma Közép-és Dél-Ázsiában honos cserje, kisebb méretű fa, innen került Európa földközi-tengeri területeire, de találhatók gránátalmafák Tirolban, Dél-Amerikában, Észak-Afrikában, Kínában. A gránátalma gyümölcsét a szerelem és a termékenység szimbólumaként nagy becsben tartották már az ókorban. Erről tanúskodnak a feltárt sírok gránátalmát ábrázoló díszítőelemei is. Említés található róla a Bibliában: “Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalma borral.” (Énekek éneke, 8.fejezet.1 vers). Szépsége miatt Aphrodité gyümölcsének is nevezik, ugyanis a legenda szerint, ő ültetett először gránátalma bokrokat Ciprus szigetén.
Szépsége mellett nem elhanyagolható egészségre gyakorolt kedvező hatása. Kitűnő antioxidáns, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. Fogyasztása mindenkinek javasolt. A gránátalmalé kellemes ízű szomjoltó, üdítő ital, a gyümölcs maga pedig salátákhoz és desszertekhez is kitűnő. Fantasztikus látvány és csodás csemege a gyümölcsös tiramisu gránátalmával. Készülhet belőle likőr, lekvár, ecet és bor is.



2012. november 23., péntek

Birszselé és birssajt


Valahol olvastam, a birsalmát az ókorban a szerelem, a boldogság, a termékenység szimbólumának tartották. Ez talán a birsalma szépségének is köszönhető, mert, szerintem, nagyon szép gyümölcs. De szépsége mellett legnagyobb értéke mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalma. Nyersen nem igazán fogyasztható, feldolgozva viszont sok lehetőséget rejt magában. Számomra a legcsodálatosabb csemege a birssajt és -zselé. Erre egyaránt alkalmas a birsalma és a birskörte.
 
  

Birssajt készítése nem a legkönnyebb feladat, de megéri a fáradságot, finom nasi, szuper gasztroajándék, és a kandírozott narancshéj mellett nálam elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi püspökkenyérnek. Ha csak birssajtot akarunk készíteni, akkor szerintem ez legjobb recept. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén is nekiláttam a birssajt készítésének, sőt, egyet tovább lépve a birszselét is beiktattam. Zselét már készítettem bodza- és pitypangvirágból is, de a birs, magas pektintartalma miatt, más eljárást igényel. Pektin vagy más zselésítőanyag hozzáadása nem szükséges, a birszseléhez a főtt birsből kinyert levet csak főzni kell a kívánt sűrűség eléréséig, attól függően, mi az elérni kívánt állag. Ha szeletelhető, később esetleg cukorral vagy csokival bevont zselét akarunk, akkor tovább, ha zsemlére, süteményre kenhető állagút, akkor rövidebb ideig. Most ilyet is, olyat is készítettem.

  


Hozzávalók: 2 kg birsalma, 1 citrom, 1 vaníliarúd, 70 dkg cukor /liter/kg

Elkészítés: 

A birsalmákat megmostam,vékony szeletekre vágtam, kimagoztam, és egy fazékban, annyi vizet öntve rá, hogy éppen csak ellepje, feltettem főni. Mérsékelt tűzön, körülbelül egy óra alatt puhára főztem. Ezután krumplitörővel a birsalmát a főzővízben összetörtem, a kapott masszát egy tüllzsákba töltöttem, egy tál fölé akasztottam, és hagytam csöpögni 4-5 órán keresztül. Ezután lemértem a kapott lé mennyiségét, és literenként adtam hozzá 70 dkg cukrot, belecsavartam 1 fél citrom levét, felforraltam, és mérsékelt tűzön a kívánt zselésedésig főztem. Egy részét üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. A másik részt tovább főztem, és a végén lapos tálkákba mertem hűlni. Készítettem natúr, gránátalmalével és levendulavirággal ízesített változatban is. A kihűlt és felvágott zselék egy részét cukorba forgattam.


A tüllzacskóban fennmaradt birshúst lemértem, és most is minden kilogrammhoz 70 dkg cukrot kevertem. Hozzáadtam a citrom másik felének a levét, a felvágott vaníliarudat, és a masszát mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve, újraforraltam. Addig főztem, amíg kellő sűrűségű nem lett, ez körülbelül 20 perc. Ha sokáig főzzük, megbarnul. Ezután a pépet egy hőálló tepsiben, 2 cm vastagon elterítettem (a vaníliarudat előzőleg eltávolítottam belőle) és száradni hagytam. Ha kellőképpen megszilárdul, táblára borítva a másik oldalát is ki kell szárítani. A teljes megkeményedés után szeletelhető. Tárolása hűvös, száraz helyen javasolt.
 

2012. november 18., vasárnap

Banánkenyér csokoládéval


A banánkenyér (is) viszonylag új keletű dolog számomra, ahogy már a fordított banánkenyér esetében említettem, nemrégen találkoztam vele először. Viszont annál jobban megkedveltem. Elkészítése egyszerű, gyors. Ha robotgéppel készítjük, ez is olyan „bedobálós”, elég a hozzávalókat a gépbe rakni, és egy pillanat műve a keverés-kavarás, de tálban összekeverni sem tart tovább pár percnél.

Hozzávalók: 3-4 érett banán, 200 g liszt, 75 g vaj, 150 g cukor, 1 tojás, 1 vanília, 1 tk sütőpor, 1 csipet só
 

Elkészítés:
A banánokat villával összetörtem, fakanállal hozzákevertem az olvasztott vajat, a cukrot, a tojást és egy vanília kikapart belsejét. A lisztet összekevertem a sütőporral, a sóval, és hozzákevertem a banános masszához. A masszát egy kivajazott, liszttel megszórt sütőformába öntöttem, és előmelegített sütőben 180°C fokon 50-60 percig sütöttem. Sütőformából kivéve felszeleteltem, és még melegen étcsokoládét reszeltem a szeletekre, ami csodásan ráolvadt. Így hagytam kihűlni. Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor egészben hagyom kihűlni, és esetleg utólag szórom meg mandulával, dióval, vagy meglocsolom olvasztott csokoládéval.


2012. november 16., péntek

Sajtos rúd


Ha vendégeket várunk, és nem akarunk nagy főzőcskézésbe kezdeni, igazán jó szolgálatot tesznek a szendvicsek, partifalatok, pogácsák, sósperecek és zöldséges ropogtatnivalók, mártogatósok. Ez a sajtos rúd is jól beleillik a sorba, egy igazi Jolly Joker. Elkészítése egyszerű, jól tárolható, tehát előre is megsüthetjük. Készülhet sajttal, köménymaggal, sóval.


Hozzávalók: 300 g liszt, 150 g vaj, 150 g sajt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 ek tejföl, 1 mk só, 1/2 sütőpor
 

Elkészítés: 
A vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. Először a lisztet összekevertem a sütőporral, átszitáltam, és „összemorzsoltam” a vajjal. Ezután adtam hozzá a sót, a tojást, a tejfölt, a megreszelt sajt felét, és sima tésztává dolgoztam. A tésztából cipót formáltam, fóliába csomagoltam, és 5-6 órára a hőtőbe tettem. (A tésztát este is elkészíthetjük, és reggel sütjük.)
Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglaformára kinyújtottam, melyet egy derelyemetszővel csíkokra vágtam. A rudakat a tojássárgájával megkentem, a reszelt sajt másik felével megszórtam, és 180°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt, szép pirosra sütöttem. 



2012. november 9., péntek

Fedezzük fel újra a hajdinát


A hajdina évszázadok óta ismert, Közép-Ázsiából került a Távol-Keletre és Európába. Nem gabona, a keserűfélék családjához tartozik, azért sorolják mégis azok közé, mert az elkészítési és felhasználási módja hasonló, háromszögletű magját egészben vagy hántolva, vagy megőrölve lisztként használják. Újabban már kapható hajdinapehely is, ami müzlibe, joghurtba kiváló.
A hajdina kitűnő és rendkívül értékes élelmiszer. Magas fehérje-, ásványi anyag-, rost- és vitamintartalma miatt mindennapi fogyasztásra ajánlott. Sokféleképpen készíthető el, a hántolatlan hajdina megfőzve kitűnő köret, rizs vagy burgonya helyett, de hagymán pirított gombával, friss paprikával, paradicsommal, egy kis vajjal magában is fogyasztható - egy könnyű vacsora. Kitűnő húspótló vegetáriánusoknak, a felhasználási terület a fantázia függvénye, már töltött káposztát is készítettem vele.

Recept:

Ahhoz, hogy a hajdina omlós legyen, főzéskor fontos betartani az arányokat: egy rész hajdina, két rész víz. Főzés előtt ajánlatos a hajdinát száraz vagy enyhén olajozott serpenyőben megpirítani, ezáltal illatosabb lesz. Tegyük a hajdinát száraz serpenyőbe vagy egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára mérsékelt hőfokon 3-4 percig, folyamatosan kavargatva, mert könnyen megég. Ezután adjuk hozzá a vizet, a sót és a legalacsonyabb hőfokon főzzük, amíg az összes vizet magába szívja. Ha a főzővízbe egy kisebb fej hagymát is beledobunk, esetleg borsozzuk, még pikánsabb lesz.



2012. november 4., vasárnap

Üvegtészta – másképp


Az üvegtészta – cellophane or glass noodles – az átlátszó tészták különböző keményítőkből (mungóbab, rózsanád, manióka) és vízből készült egyik fajtája. Ázsia boltokban kapható. Kínában általában wokban sült ételekhez, vagy tavaszi tekercsekhez használják. Nevét onnan kapta, hogy főtt állapotban átlátszóvá válik. Különböző vastagságokban kapható. Nem összetévesztendő a rizstésztával, mely rizsből készül, és vízben főzés után inkább fehér, mint átlátszó marad.
Viszont az üvegtészta is fehér lesz, ha pár másodpercre forró olajba dobjuk.
Pillanatok alatt elkészül: az üvegtésztát 180°C fokra felmelegített olajba dobtam. Azonnal megdagad és kifehéredik. Papírtörlőn lecsöpögtettem, és kész. Partikon igazán „villoghatunk” vele, különleges, szép és finom.

Megsózva, príma ropogós nasi, lazac-vagy marhacarpaccio-hoz pedig nagyszerű köret. Ha különbüző ízesítésű (chili, fokhagyma, citromos, zöldfűszeres) olajba dobjuk, különleges ízű tésztákat kapunk.


2012. november 3., szombat

Kelt rózsák


Kelt tészták készítése, a dagasztás amolyan „nem szeretem” dolgok közé tartozott nálam egészen a legutóbbi időkig. Aztán egy jó dagasztógép beszerzése után a helyzet valahogy megváltozott, bátrabban próbálkozom ezzel a műfajjal is. Első fecske a mogyorós-csokis kelt buci volt, aztán következett a kakaós csiga. Nem mondom, kell hozzá némi gyakorlat, tapasztalat – milyen a tészta optimális állaga, meg kelt-e, nem kelt-e túl –, szóval itt is igaz, „gyakorlat teszi a mestert”, de végül is, nem boszorkányság. Érdemes megtanulni.

A Gasztroblogok gyűjtőoldalon láttam először ezeket a kelt rózsákat, pontosan nem emlékszem melyik blogban, de rögtön elvarázsoltak, meg kellett nekem is sütnöm. A már korábban bevált kelt tészta receptem alapján, az alábbiak szerint készült.
 

Hozzávalók: 300 g liszt, 1,5 dcl tej, 50 g vaj, 50 g cukor, 2 tojássárgája, 20 g élesztő, 1 csipet só, 1 vaníliás cukor 

A tetejére: 1 tojássárgája, 1 ek jégcukor
 

Elkészítés: 
A langyos tejben elkevertem az élesztőt, a cukrot, egy kanál lisztet és hagytam „felfutni”, ez kb. 10-15 perc. A maradék lisztet egy tálba szitáltam, hozzámorzsoltam a vajat, hozzáadtam a sót, a két tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Robotgéppel sima tésztává dagasztottam. Addig kell dagasztani, amíg a massza elválik a tál oldalától és már nem ragad. A tésztát liszttel meghintve duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam. Egy tetszőleges méretű pohárral – attól függően mekkora rózsákat akarok sütni, nálam ez most a vizes pohár volt – köröket vágtam ki belőle. Öt kört egymásra helyeztem, hogy háromnegyed részben takarják egymást. A köröket feltekerem, és középen kettévágtam. A kettévágott rész a rózsa alja, a másik végét pedig kihajtogattam – ez a rózsa szirma. A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire raktam, kellő távolságra egymástól.
Ezután kb. 30 percig a sütőben 35°C fokon kelesztettem. Sütés előtt mindegyiket lekentem tojássárgájával, megszórtam jégcukorral, és 180°C fokon légkeverésen kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Teához, kávéhoz kitűnő, és látványnak sem utolsó.
 

2012. október 28., vasárnap

Uborkasaláta füstölt lazaccal


Ez egy nagyon egyszerű előétel, elkészítése semmilyen gyakorlatot nem igényel, és mint minden nagyon egyszerű fogásra, erre is igaz, hogy az eredmény, a siker a felhasznált alapanyagok minőségétől és a tálalás attraktivitásától függ. Ez a titka a kínai-ázsiai konyhának is, mely szerint az ízek mellett a látványnak is élményt kell nyújtani.
Ezért ehhez a salátához most jó minőségű norvég füstölt lazacot vettem. Sajnos szeletelve nem kaptam, ezért egy nagyobb darabot kellett felszeletelnem, ami nem sikerült tökéletesre, azaz elég vékonyra. De az íze kárpótolt mindenért.


Hozzávalók: 200 g füstölt lazac, 1 nagy kígyóuborka, 1 citrom, petrezselyemlevél, 1 mk köménymag, só, frissen őrölt színes bors, ízlés szerint
 

Elkészítés:
Az elkészítés egyszerűen a hozzávalók minél tetszetősebb elrendezéséből áll. A tányérokon elrendeztem a a vékony szeletekre vágott uborkát és a csíkokra vágott lazacfilét.
Meglocsoltam a citromlével, megszórtam petrezselyemlevéllel, nagy szemű sóval, köménymaggal, és daráltam rá színes borsot. Olívás kenyérkével és teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel tálaltam.

2012. október 25., csütörtök

Olívakrémes kenyérke


Partifalatok készítéséhez nélkülözhetetlen a friss baguette, vagy egyéb megfelelő minőségű pékáru. Ilyen céllal készítettem ezeket a kenyérkéket is egyszerű kelt tésztából, tapenade-val megkenve. A tapenade fekete olajbogyóból, kapribogyóból, tejben áztatott, sótalanított szardellafiléből és fokhagymából, olívaolajjal készített, borssal fűszerezett krém. Elkészíthető házilag is, amihez a hozzávalókat mozsárban törjük össze, keverjük ki az olívaolajjal, majd ízesítsük frissen őrölt borssal, esetleg citromlével és konyakkal.

Franciaországban nagy népszerűségnek örvend, előételként, hors d’œuvre, egyszerűen kenyérre kenve fogyasztják. A kenyérkék elkészítéséhez az ötletet a korábban készült sonkás-sajtos tekercs adta, vagyis hogy a tésztát megkenem valamivel, vagy rárakok valamit, feltekerem és kisütöm. A tészta pedig nem feltétlen leveles tészta kell legyen, „kenyérszerűbb” a kelt tészta, így esett rá a választásom. Először valamilyen paradicsomos krémre gondoltam, hogy végül mégis tapenade-val kentem meg, hirtelen ötlet volt, de jónak bizonyult. A kenyérkék látványosak, szépek és finomak lettek.
Kínálhatjuk garnélához, füstölt halakhoz, de főtt tojást és olíva- vagy kapribogyót ráhelyezve, partifalatként is kitűnő.


Hozzávalók: 350 g liszt, 20 g élesztő, 4 cl olívaolaj, 1 tk só, 1 tk cukor, 2,5 dcl langyos víz
 
Töltelék: 2 ek tapenade
 
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe raktam, megdagasztottam. A tészta akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva duplájára kelesztettem. Amikor a tészta megkelt, liszttel megszórt gyúródeszkán átgyúrtam, és két részre osztottam. Vékonyra kinyújtottam, megkentem a tapenade-val, majd feltekertem, és kb. 1,5-2 cm-es szeletekre vágtam. Vágott felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire raktam és 35°C fokon még 20 percig újra kelesztettem.
Ezután előmelegített sütőben 180°C fokon légkeverésen 25 perc alatt megsütöttem. A kihűlt csigákat/tekercseket merőlegesen 1 cm-es szeletekre vágtam.