2012. december 5., szerda
Erdei laskagombaleves zellerrel
Várom a karácsonyt... Jó ez az adventi várakozás. Ajándékok alakulóban, a szentestei vacsoramenü – tervezés alatt. Ami mindig van: borleves, hal, zöldség, desszert, a többi változó. De most sem a halászlé-töltött káposzta-bejgli háromszögben gondolkodom, pedig mindegyiket szeretem. Majdnem mindegyiket, a bejgli, az kilóg a sorból. De nem karácsonykor, és pláne nem együtt.
Szerintem ez a leves is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Különlegessége az erdei gomba, de természetesen el lehet készíteni termesztett gombával is. Ebben a levesben is jól harmonizál egymással a szárzeller és a gomba.
Hozzávalók: 200 g erdei laskagomba, 200 g szárzeller, 1 szál póréhagyma, 1 l alaplé, 1 ek dióolaj, 20 g vaj, petrezselyemlevél, citromlé, só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A dióolaj és vaj keverékén kicsit átforgatom, enyhén megpárolom a felszeletelt póréhagymát és szálzellert. A póréhagyma előkészítéséről, szeleteléséről részletesen itt olvasható. Hozzáadom a megtisztított és felhasgatott laskagombát, 2-3 percig együtt sütöm-párolom kavargatva, fedő nélkül. Ezután felöntöm az alaplével (vagy vízzel), sózom, borsozom, és 10 perc alatt készre főzöm. Tálaláskor cseppentek rá citromlevet és megszórom friss zöld petrezselyemlevéllel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Bizonyhogy megállja a helyét az ünnepi asztalon, szerintem nagyon finom leves! :)
VálaszTörlésTényleg ünnepi, a Párom imádná!
VálaszTörlésÉn nem várok az ünnepig még ma elkészítem! Nagyom kívánatos!
VálaszTörlésMég a Mikulást is megkínáloooom! :)
Így gondolom én is, elegáns, jól mutat a tányéron.
VálaszTörlés