2011. március 25., péntek

Partifalatok


Partifalatokat nemcsak szilveszterkor készíthetünk, jó választás lehet állófogadások, különböző partik alkalmával is. Nagy előnyük, hogy már jóval a parti előtt előkészíthetők, részben elkészíthetők, nem kell hozzá kés, villa, tányér sem feltétlenül, jó szolgálatot tehet egy csomag papírszalvéta és sok egyszer használatos kis bambusz „villa”, ennek híján fogvájó. Természetesen kínálhatjuk a partifalatokat előételként, vagy aperitif mellé is.
A partifalatok alapja lehet felkarikázott kifli, vagy bagett, formára vágott kenyér, sós keksz, grissini, formázott alakú nyers uborka, sárgarépa, sárga vagy zöld bélű dinnye. A partifalatok jellegét az határozza meg, mi kerül rá.
A következő variációkat szoktam készíteni:
  • sajtos : a bagettet megkenem krémsajttal vagy gorgonzolával, tetejére diót és egy szem szőlőt vagy áfonyát rakok
  •  sonkás: a sonkát apróra vágom, vajjal kikeverem és ezt kenem az alapra, tetejére paprika kerül
  •  garnélás: az alapra egy tojásszeletet teszek, erre a garnélát, egy zöld olívabogyót és egy szelet hámozott citromot vagy lime-ot
  •  lazacos: az alapra itt is egy szelet tojás kerül, rá a lazacszelet és egy fekete olívabogyó
  •  avokádós: guacamole-t kenek az alapra, megszórom pirított szezámmaggal, a tetejére egy kapribogyót teszek
  •  kaviáros: az alapot megkenem vajjal, erre kerül a kaviár és egy szelet hámozott citrom
  •  tonhalas: az előzőleg elkészített tonhalkrémet teszem az alapra és erre póréhagyma és retekmagcsírát teszek
Készíthető szalámis, fűszervajas, articsókás, pástétomos, szardíniás, a variációknak csak a fantázia szab határt.

1 megjegyzés:

  1. Igazán étvágygerjesztő falatkák! Bekapnék szívesen egy párat :)

    VálaszTörlés