2011. március 31., csütörtök

Kacsamell meggyel


A kacsamell sütése viszonylag egyszerű és gyors művelet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, a rosé-ra sült kacsamell az igazi. A fűszerezés: só, bors,kakukkfű esetleg rozmaring vagy római kömény.
A kacsamellet megmosom, ha szükséges megtisztítom, tokjait kiszedem, a bőrét átlósan bevagdosom, húsos felét sózom, borsozom, most kakukkfűvel fűszereztem. Mérsékelt tűzön, bőrös felén elősütöm, míg szép világosbarna lesz, megfordítom, a másik oldalát is 1-2 percig  pirítom, majd 160 °C előmelegített sütőben, bőrrel felfelé, 10-12 perc alatt készre sütöm. Mielőtt felszeletelném, meleg helyen 5-6 percig pihentetem.
Most rösti burgonyával és konyakban érlelt meggyel tálaltam.
A rösti burgonya készítése: a héjában megfőtt burgonyát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, sózom, borsozom, összekeverem és teflonserpenyőbe átrakva, fakanállal lelapítva, megformázva, kevés zsiradékon (vaj-olaj) mindkét oldalát megsütöm. 

2011. március 30., szerda

Piskóta gesztenyekrémmel



A piskóta, nekünk magyaroknak, már-már olyan, mint a húsleves, mindenkinek van egy tuti receptje rá. Én, rövid kísérletezés után, külső segítséggel, az alábbiak szerint készítem.

Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek liszt, 5 ek cukor, ½ mk sütőpor.

Elkészítés: 
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét robotgéppel, kanalanként adagolva hozzá a cukrot kemény habbá verem. A robotgéppel folytatva a habverést, egyenként bekeverem a tojások sárgáját. Ezután a kész habhoz hozzáadom a sütőporral összekevert lisztet, elkeverem és kész.
A masszát kivajazott, liszttel megszórt tepsibe öntöm és 180°C fokon, légkeverésen, 20 percig sütöm.
Még melegen, enyhén bevizezett kendőre helyezem és feltekerem. Ha kihűlt, megkenem véknyan lekvárral (ez most házi készítésű somlekvár volt) és a gesztenyekrémmel, ami 250 g gesztenyemassza kikeverve 100 g vajjal.
Tetejére most 100 g étcsokiból és 80 g vajból vízgőz fölött készítettem a mázt. 


2011. március 29., kedd

Széllel bélelt április


A hosszú tél után, hamarosan itt van április - a keresztény hagyomány szerint Szent György hava, de nevezik még Tavasz hónak vagy Szelek havának is.
„Április, óh, Április,
Minden csínyre friss!”
             (Tóth Árpád)
A jeles napok népi hagyományokon, évszázados népszokásokon, időjárás-megfigyeléseken alapulnak.
A hónap szokásai, hagyományai összefüggenek a természet újraéledésével és az ehhez kötődő tennivalókkal. Áprilisban kezdődnek a földeken a tavaszi munkák, a hónap névadója, Sárkányölő Szent György napja április 24., évszázadok óta az állatok szabad legelőre hajtásának az ideje.
A hónap első napja, a bolondok napja – április bolondja az, akit elsején rászednek, megtréfálnak, kinevetnek. A szokás eredete bizonytalan, sokan úgy tartják, hogy a tavaszkezdethez kötődő kelta népszokásból maradt fenn, Európa-szerte ismerik.
Április 6. Vilmos napja, azt tartják, ha ezen a napon esős az időjárás, akkor szűk lesz az esztendő.
Április 14. Tibor napja jó időt jósol, ha már zöld a vetés; ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is. Ezen a napon szólal meg a kakukk.
Április 25. Szent Márk napja a búzaszentelés hagyományát őrzi – a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása –, keresztény szokás szerint ilyenkor búzaszentelő körmenetet tartanak, de ez valójában pogány eredetű népszokás.
Mivel az idén áprilisra esik húsvét, jeles nap április 17 – virágvasárnap – ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe, április 18-án kezdődik a nagyhét, április 22. nagypéntek, a kereszténység e napon emlékezik Jézus kereszthalálára és április 24. húsvét, Jézus feltámadásának ünnepe.

Mivel ez a bejegyzés egy nem  most született és mint tudjuk, a Húsvét mozgó ünnep, az idén, 2014-ben a jeles napok, ünnepek így alakulnak:  

  • Március 4 - Húshagyó kedd
  • Március 5 - Hamvazószerda
  • Március 9 - Nagyböjt első vasárnapja
  • Április 13 - Virágvasárnap
  • Április 18 - Nagypéntek
  • Április 20 - Húsvét

    2011. március 27., vasárnap

    A tavasz hírnökei - Harbingers of Spring



    Végre itt a tavasz! A természet csodás megújulásának lehetünk szemtanúi nap mint nap, ha kimozdulunk a kényelmes fotelünkből, és egy sétát teszünk a szabadban - bontják rügyeiket a fák, bokrok, nyílnak a virágok, megjelennek a bogarak, méhek.

    2011. március 25., péntek

    Partifalatok


    Partifalatokat nemcsak szilveszterkor készíthetünk, jó választás lehet állófogadások, különböző partik alkalmával is. Nagy előnyük, hogy már jóval a parti előtt előkészíthetők, részben elkészíthetők, nem kell hozzá kés, villa, tányér sem feltétlenül, jó szolgálatot tehet egy csomag papírszalvéta és sok egyszer használatos kis bambusz „villa”, ennek híján fogvájó. Természetesen kínálhatjuk a partifalatokat előételként, vagy aperitif mellé is.
    A partifalatok alapja lehet felkarikázott kifli, vagy bagett, formára vágott kenyér, sós keksz, grissini, formázott alakú nyers uborka, sárgarépa, sárga vagy zöld bélű dinnye. A partifalatok jellegét az határozza meg, mi kerül rá.
    A következő variációkat szoktam készíteni:
    • sajtos : a bagettet megkenem krémsajttal vagy gorgonzolával, tetejére diót és egy szem szőlőt vagy áfonyát rakok
    •  sonkás: a sonkát apróra vágom, vajjal kikeverem és ezt kenem az alapra, tetejére paprika kerül
    •  garnélás: az alapra egy tojásszeletet teszek, erre a garnélát, egy zöld olívabogyót és egy szelet hámozott citromot vagy lime-ot
    •  lazacos: az alapra itt is egy szelet tojás kerül, rá a lazacszelet és egy fekete olívabogyó
    •  avokádós: guacamole-t kenek az alapra, megszórom pirított szezámmaggal, a tetejére egy kapribogyót teszek
    •  kaviáros: az alapot megkenem vajjal, erre kerül a kaviár és egy szelet hámozott citrom
    •  tonhalas: az előzőleg elkészített tonhalkrémet teszem az alapra és erre póréhagyma és retekmagcsírát teszek
    Készíthető szalámis, fűszervajas, articsókás, pástétomos, szardíniás, a variációknak csak a fantázia szab határt.

    2011. március 24., csütörtök

    Sajtos szendvics


    A szendvicsek különleges helyet foglalnak el a gyorsan elkészíthető, aránylag könnyű ételek sorában. Lehet ebéd, vacsora, tízórai, uzsonna, készíthetjük zöldséggel, hússal, sajttal. A legegyszerűbb szendvicshez három dolog szükséges, kenyér, sajt és vaj. Elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény garantált, ha betartjuk az alábbi sorrendet. Az igazi jó sajtos szendvics, meleg, ropogós és benne a sajt lágy, krémes. 
     Bármilyen sajttal készíthető, a Cheddar egy kitűnő választás. Tehát veszek egy szelet kenyeret, és megkenem az egyik oldalát vajjal, vagyis nem a serpenyőt kenem be a vajjal, hanem a kenyeret. Beteszem a kenyérszeletet, vajas oldalával lefelé, a közepes hőfokra felhevített serpenyőbe és ráteszek egy szelet sajtot. Eközben megkenek egy másik szelet kenyeret vajjal és ráteszem a sajtra a vajas oldalával felfelé. Szép barnára pirítom a szendvics mindkét oldalát. Ezalatt a belsejében lévő sajt elolvad és a külseje pedig igazán ropogós lesz.
    Természetesen a szendvics gazdagítható salátával, baconnal, hagymával, ízlés szerint.
     

    2011. március 22., kedd

    Mandarindzsem


    Tegnap még nem gondoltam, hogy ma mandarindzsemet fogok főzni, de ezzel is úgy jártam, mint az első sütőtök-krémlevesemmel. Nem volt elég édes a tök, hát lett belőle krémleves, nagyon bevált a módszer. Most nem volt elég édes a mandarin, hát főztem belőle dzsemet.
    Tíz mandarint vettem, vitaminpótlás lett volna a cél, vitamintartalma még meg is lehetett, de az élvezeti értéke, sajnos, nem ütötte meg az elvárt mércét. Mivel egyet megettem, a dzsem kilenc mandarinból készült. 

    Elkészítés:
    Először nagyon alaposan megtisztítottam, megmostam a mandarinok héját (barátnőm javaslatára szódabikarbónával). Utána vékonyan lehámoztam, a fehér részeket eltávolítottam, és csíkokra szeleteltem. A mandarin húsát a cikkekből késsel kivágtam, a magokat és a fehér részeket kidobtam.
    A mandarin héját annyi vízzel, amennyi ellepte, 20 percig főztem, közben lemértem a mandarinhúst, mely most 45 dkg lett, hozzáadtam az előkészített héjakhoz, ehhez 25 dkg cukrot adtam és együtt addig  főztem, amíg zselés állagú nem lett. Egy vaníliarúd kikapart belsejével ízesítettem. Forrón, előzőleg előkészített üvegekbe raktam és száraz dunsztba tettem. Ugyanilyen módszerrel narancsból is készíthető dzsem és, természetesen, az sem „hátrány”, ha a narancsok vagy mandarinok finomak.
     

    2011. március 20., vasárnap

    Saláta füstölt hallal - egy könnyű vacsora


    Mint már korábban említettem, igyekszem családom étrendjébe legalább heti egyszer beilleszteni a halat. Ez általában péntek. Ez lehet sült, vagy grillezett, folyami vagy tengeri hal, rák, garnéla, szezonban kagyló. Most egy egyszerű saláta volt a vacsora, melyre az „anyagot” – ahogy a fiam nevezi a fehérjéket – a főtt tojás és füstölt vajhal biztosította, természetesen nagyon finom füstölt lazaccal, laposhallal vagy tokhallal is.
    A saláta ebben az esetben jégsaláta volt sárgarépával, új hagymával, jó sok friss kaporral, fekete olíva- és kapribogyóval. A fűszerezés só, bors, chilis olívaolaj és tokaji aszú balzsamecet, melyet a 2010 őszén a „Hetedhét pásztortüzek” rendezvény alkalmával vettem Erdőbényén.

    2011. március 19., szombat

    Mangó-chutney


     
    Ha az indiai konyháról beszélünk, akkor elsőre a curry, a lassi  és a chutney jut eszünkbe. A chutney erősen fűszeres dzsem állagú, gyümölcsökből vagy zöldségekből készített ízesítő, melyet gyakorlatilag minden étkezéskor az előételek kísérőjeként - húsok, halak, sajtok mellé – kínálnak.
    Indiában eredetileg frissen készítették, a tartósított, főzött változat angol „találmány”.
    Készíthető érett vagy zöld mangóból, paradicsomból, szilvából, lime-ból, mentából stb.. A fűszerezés a felhasznált alap függvénye, a bors, a hagyma, a chili, a római kömény, az alapfűszerek közé tartoznak.

    A chutney-t most egy érett mangóból készítettem, a következők szerint: 

    A mangót meghámoztam, a húsát a magról levágtam, felaprítottam és egy tálban fakanállal összetörtem.
    1 ek. olajon megpirítottam a következő fűszereket: 1 szem bors, egy csipet római kömény, pár szem koriander- és mustármag, 1 darabokra vágott, esetleg kimagozott chili. 
    Ezután hozzáadtam  ¼ tk. sót, ½ tk. cukrot, 1 csipet fűszerpaprikát és 1 ek. citromlevet, jól átkevertem és hozzáadtam az összetört mangót. Az egészet 5 percig pároltam. Ezt a chutney-t frissen kell fogyasztani, de hűtőben 1 hétig is eltartható.

    Zöldbableves


    Én nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a levesek, főleg a zöldséglevesek "központi" helyet foglalnak el konyhámban. Ha kell valami gyors, könnyű étel, akkor ez nálam saláta, grillezett zöldség vagy leves. Valójában mindenből tudok jó levest főzni. Nem kell hozzá más csak jó sok zöldség és természetesen sok-sok friss fűszer és akkor már kész is egy könnyű vacsora.
    Ez a zöldbableves is úgy készült, hogy szétnéztem a hűtőben, a kamrában és mivel az ősszel eltett zöldbabból még sorakozik egy pár a polcon, eldőlt mi lesz a vacsora. Szezonban természetesen friss zöldbabból másképp készítem.
     Ebben az esetben a sorrend a következő, kevés olajon üvegesre pirítom a hagymát, a tűzhelyről levéve elkeverek benne 1 tk piros paprikát, felöntöm alaplével vagy vízzel, belerakom a megtisztított és kis kockára vágott burgonyát - 30 dkg -, majdnem készre főzöm, ekkor hozzáadom a zöldbabot - 700 ml üveg - és egy kanál liszttel elkevert tejfelt - 2 dl -,  ügyelve a hőkiegyenlítésre, az egészet mérsékelt tűzön összeforralom. 
    Fűszerezés: só, bors, babérlevél, kapor, friss petrezselyem- és korianderlevél. 
    Tálaláskor a tetejére friss kaprot szórok.

    2011. március 18., péntek

    Zöldséges Lasagne


    Lasagne-t először az olasz tengerparton ettem, mit mondjak, nem volt jó. Egy tömény paradicsom ízű, száraz, valószínűleg nem frissen készült, hanem mikróban melegített változat lehetett. Utána természetesen ettem nagyon finomakat is. Gondoltam, kipróbálom. 
    Hosszas előtanulmányok után nekiláttam és a végeredmény igazán lágy, szaftos lasagne lett. Azóta gyakran készítem, nemcsak a klasszikus Lasagne al fornot, melynek alapja a bolognai húsragu, a tészta, a besamel és a parmezán, hanem különböző zöldséges variációkat is, cukkinivel, gombával, paprikával. Ez is zöldséges lasagne, ahogy én készítem.

    Először elkészítem a bolognai mártást.

    Hozzávalók:
    400 dkg marhatarja, darálva
    1 sárgarépa
    1 hagyma
    1 fokhagyma
    1 ek paradicsomsűrítmény
    1 paradicsomkonzerv (400 gr)
    1 dl tejszín
    1 dl száraz fehér bor
    1 cukkini
    1 kaliforniai paprika
    20 dkg gomba
    2 ek olíva olaj
    Só, bors, oregánó, szerecsendió

    Elkészítés:
    Az olajon mérsékelt lángon megpárolom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a kis kockákra vágott sárgarépát, a kinyomott fokhagymát és együtt tovább párolom, körülbelül 8-10 percig. Hozzáadom a darált húst, belerakom az oregánót, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá, élénk lángon pirítom, amíg a hús nyers színét el nem veszíti. Ezután hozzáadom a paradicsomsűrítményt, jól összekeverem, felöntöm a borral, az alkohol elpárolgása után hozzáadom a paradicsomot és egy órán keresztül főzöm. Végül hozzáadom a tejszínt, a kockára vágott cukkinit és paprikát, a szeletekre vágott gombát és még 6-8 percig együtt főzöm.         
      
    A szokásos módon besamelt készítek.

    Hozzávalók:
    30 g vaj
    30 g liszt
    4 dl tej
    szerecsendió, só, bors

    Felolvasztom a vajat, folyamatosan keverve hozzáadom a lisztet és 3 részletben a hideg tejet. 5-6 perc alatt készre főzöm. 

    A lasagne rétegezése és sütése:

    Hozzávalók:
    Szárított lasagne-lapok
    30 dkg reszelt sajt
    5 dkg reszelt parmezán

    A tűzállótálat kikenem jól vajjal. A következő sorrendet követem: tészta, besamel, ragu, sajt (ez ismétlődik öt-hatszor, a rétegeknek vékonyaknak kell lenniük), az utolsó réteg: tészta-besamel, és a tetejére még reszelt parmezánt szórok. 200°C fokos előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm, amíg a tetején a sajt szépen meg pirul.

    Krókuszok

    Áznak, fáznak
    "Hóvirágok"

    2011. március 16., szerda

    Шведские котлеты


    Одним из самых  известных шведских блюдом являются шведские мясные котлеты – шарики. Говорят, что первоначально готовили из остатков, которые образовались на кухне, поэтому рецепты очень разнообразные.
    В некоторых рецептах рекомендуют фарш приготовить из смеси в равных пропорциях говядины, телятины, свинины, в некоторых применяют только два или вообще один вид мяса. Шкала применяемых специй тоже очень разнообразная, общий во всех только душистый перец. Все скандинавские страны имеют свои вариации этих шариков. Предлагают на стол с вареным картофелем, с разными соусами и с джемом из черники. 

    Ингредиенты:
    300 - 300 гр свиного и говяжего мяса
    1 луковица
    1 яйцо
    1 булочка
    1 ст.л.молотых сухарей
    100 мл сливок
    Соль, белый перец, душистый перец

    Приготовление:
    Очистить и мелко порубить лук. Булочку замочить в воде, оставить на несколько минут, чтобы она хорошо пропиталась, выжать. Из мяса делаем обыкновенный фарш - для чего смешиваем мясо, подготовленную булочку, яйцо, сухари и сливки при помощи миксера с наконечниками для замешивания теста. Посолить, поперчить, положить душистый перец.
    Формируем руками котлеты, размером с орех, и обжариваем в растительном масле, в течение 10-12 минут. На стол подавать с вареным картофелем с соусом и с джемом из черники.
    Соус готовим из мясного бульона,  муки, соли, белого перца и лаврового листа: в 200 мл холодного бульона добавить 1 столовую ложку муки, на умеренном огне довести до кипения, добавив соль, перец и 2-3 лавровых листа.

    Svéd húsgolyók


    A svéd húsgolyók talán a legismertebb svéd étel és azok is ismerhetik az Ikeából, akik sohasem jártak Svédországban.
    Nagyon változatos az elkészítési módja, ami talán annak köszönhető, ha igaz, hogy eredetileg a maradékok felhasználása inspirálta a háziasszonyokat az elkészítésére.
    Ezért aztán lehet serpenyőben és sütőben sütni, egy-, két- vagy háromféle (marha, sertés, borjú) húst használni hozzá, tejszínnel finomítani, különbözőképpen fűszerezni, csak mindig egy fűszer a közös bennük, a szegfűbors (allspice). Ez nem azonos a nálunk közismert és használt szegfűszeggel. Általában főtt burgonyával, különböző szószokkal és feketeáfonya-dzsemmel tálalják. Természetesen a dánoknak, norvégoknak, finneknek is megvannak a saját húsgolyóreceptjeik. A mi „húsgolyónk”, a fasírozott. Én most, a változatosság kedvéért svéd húsgolyót készítettem, de úgy, ahogy én gondoltam, ez az én svéd húsgolyóm.

    Hozzávalók:
    30-30 dkg sertés- és marhahús, finomra darálva
    1 hagyma
    1 tojás
    1 zsemle
    1 ek zsemlemorzsa
    1 dl tejszín
    Fűszerek: só, fehér bors, szegfűbors

    A húsokat, a lereszelt hagymát, a tojást, a vízbe beáztatott és kinyomott zsemlét, a zsemlemorzsát, a tejszínt és a fűszereket mixerrel, közepes fokozaton jól összekevertem és a masszából kézzel dió nagyságú golyókat formáztam, melyeket forró olajban, időnként megforgatva 10-12 perc alatt kisütöttem.
    Főtt burgonyával, feketeáfonya-dzsemmel és a következő egyszerű mártással tálaltam:

    2 dl hideg alaplébe belekevertem 1 ek lisztet, közepes hőfokon, 2-3 babérlevelet hozzáadva, sózva, borsozva összeforraltam. A kívánt sűrűség elérése érdekében, ha híg, még forralom, ha sűrű, visszahűtve, hideg alaplével hígítom. A lisztet feltétlen hideg alaplébe kell tenni, mert máskülönben összecsomósodik.
    Barnamártást is készíthetünk hozzá. A folyamat hasonló, csak ott a lisztet felolvasztott vajban kezdjük el sütni, és utána engedjük fel vízzel vagy húslével.          

    2011. március 13., vasárnap

    Hóvirág

    A húsleves


    A régi magyar konyha egyik leggyakrabban készített levese a húsleves, vasárnapi ebéd elképzelhetetlen volt nélküle, még a betegeknek is egy jó kis húslevest „rendelt” az orvos.
    Ma már a bouillon, a consommé, jóformán csak kivételes alkalmakkor kerül terítékre, helyette gyorsan elkészíthető zöldség- és krémlevesek a divatosak.
    Nem beszélve arról, hogy nagyon sokan azért nem fogyasztanak húslevest, mert a „tudomány” mai állása szerint savasít. Ahogy már a korábbiakban is írtam, szerintem a lényeg mindig az arányokon van, a jó és friss alapanyagokon, és ha savasító ételek mellett lúgosítókat is fogyasztunk, az egyensúly már csak a természet törvényei alapján is helyreáll. Ne fosszuk meg magunkat egy ilyen kitűnő levestől. Gondoljunk Krúdy Szindbádjára, aki így szólal meg a húsleves láttán Huszárik Zoltán nagyszerű  filmjében: „Élet, élet, szent megunt élet. Milyen jó visszajönni beléd!”
    Én azok közé tartozom, akik szeretik és készítik is a húslevest. A húslevesekhez sorolhatjuk a csontleveseket, az erőleveseket, és mivel a húslé (alaplé) az alapja minden hús- és erőlevesnek, nagyon sok mártásnak, a jó leves készítése igencsak fontos.

    Zilahy Ágnes „Valódi Magyar Szakács Könyvében”, mely 1892-ben jelent meg, a következőket írja: ... aránylag kevés gazdasszony tud jó levest készíteni. Ennek okát csak abban lelem, hogy a leves készítése igen könnyűnek látszik, s ezért kevés gondot szoktak reá fordítani. Pedig aki azt hiszi, hogy könnyű, téved. Ahhoz, hogy valaki kevés húsból jó levest tudjon csinálni, valóságos művészet kell”.

    Zilahy Ágnes tyúkleves receptje:
    „Ha a tyúk fiatal, akkor együtt kell forró vízbe főni tenni mindenféle zöldséggel: répa, zeller, karalábé, petrezselyemgyökér, vereshagyma és néhány szem fekete borssal, sóval. Egy jó nagy kövér tyúkhoz vegyünk 4 liter vizet; ha a hús gyenge, töltögetni nem kell, csak csendesen folyton forralni; ha öreg a tyúk akkor úgy járjunk el vele, mint a marhahússal; csak egy órai főzés után kell a zöldséget hozzáadni. Ha megpuhult a hús, le kell ezt is sűrű szitán szűrni és kevés sáfrányt, késhegynyi szerecsendió-virágot adjunk bele. Főzzünk e levesbe vékony tojással gyúrt laskát, vagy háznál készített csigatésztát.”

    2011. március 11., péntek

    Harcsa kapros uborkamártással


    Nagyanyáinknak még természetes volt, hogy ha péntek, akkor böjtöltek: ki szigorúbban, ki lazábban, nem beszélve a húsvét előtti nagyböjtről. A böjt az életük része volt. Ez bizony ma is, ha nem is vallási, de egészségi okokból is hasznos lenne.
    Mi van helyette? Mindenféle rendszertelen léböjt és egyéb kúrák, melyek szakember kontrollja nélkül többet árthatnak, mint használnak. Pedig a hangsúlyt ma is az ésszerűségre kellene tenni, az egészséges, jó minőségű alapanyagokból készült friss, pillanatok alatt elkészíthető ételeket kellene választani, és legalább egyszer hetente halat fogyasztani.
    Ki ne ismerné a harcsaparikást túróscsúszával, vagy a rántott harcsát. Nem éppen diétás fogások. Én is harcsát készítettem, csak egy kicsit másképp, mely lehet böjti ebéd és egy könnyű vacsora is.
    Először az uborkamártást készítettem el és közben megfőztem a burgonyát. A halat sütés előtt 10 perccel besóztam, utána lisztbe forgatva, vajon, oldalanként 3-4 perc alatt (a halszelet vastagságának függvényében) kisütöttem. A serpenyőben fennmaradt vajon megforgattam egy kis friss kaporral a megfőtt burgonyát. Azonnal tálaltam. Mivel böjt van, ma bort nem kínáltam hozzá.

    Uborkamártás:
    1 kígyóuborka
    1 hagyma
    olaj, só, tarka bors, kapor
    1 dl tejszín

    Elkészítés:
    Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre sütöttem, hozzáadtam a julienre vágott uborkát, fűszereztem, sóval, tarka borssal, kaporral, hozzáadtam a tejszínt és pár perc alatt összeforraltam.

    2011. március 10., csütörtök

    Paprikás csirke


    A paprikás csirke abban különbözik a csirkepörkölttől, hogy a paprikával fűszerezett kész pörköltalapra a víz elpárolgása után tesszük a húst, a végén pedig tejfölt adunk hozzá. 
    A csirkepörköltnél pedig a pörköltalapot a hússal együtt készítjük el: a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, erre a felkockázott húst és lepirítjuk, ezután adjuk hozzá a paprikát, és öntjük fel lével, ez lehet víz vagy húsleves.

    Hozzávalók:
    1 csirke kb. 1,5 kg
    2 hagyma
    2 zöldpaprika
    2 paradicsom vagy 2 ek paradicsomsűrítmény
    0,5-0,6 dl húsalaplé vagy víz
    50 g zsiradék vagy olaj
    2 ek pirospaprika
    1 ek liszt
    200 dl tejföl

    Elkészítés:
    A csirkét, megmosom, feldarabolom, a nagyobb darabokat esetleg felezem.
    Az apróra vágott vöröshagymát az olvasztott zsírban vagy olajban üvegesre pirítom, majd a tűzről levéve elkeverem benne a fűszerpaprikát (erre azért van szükség, mert a paprika nagyon könnyen megég).
    Felengedem a húslével és visszateszem a tűzhelyre és 5-6 perc alatt zsírjára visszasütöm.
    Ezután hozzáadom a feldarabolt húst, a csíkokra vágott zöldpaprikát és a negyedekre vágott paradicsomot, sózom és fedő alatt húst puhára párolom. Akkor van kész, ha a hús a csonttól elválik. A húsdarabokat a szaftból kiszedem, félrerakom. A lisztet a  tejföllel összekeverem, a szafthoz adom, ügyelve a hőkiegyenlítésre és jól összeforralom. Visszarakom a húsdarabokat és pár perc alatt készre párolom.
    Nokedlivel tálalom.


    Ungarisches Paprikahuhn

    Zutaten:

    1 Hähnchen  ca.1,5 kg
    2 Zwiebeln
    2 frische Paprika
    2 Tomaten oder 2 EL Tomatenmark  
    50-60 ml Fleischbrühe oder Wasser
    50 g Fett oder Öl (Entenfett ist am geschmackvollsten)
    2 EL Paprikapulver, edelsüß (ungarisch, weil gut)
    1 EL Mehl
    200 g Sauerrahm
    Salz

    Zubereitung:

    Das Hähnchen waschen, trocknen und in Portionsstücke teilen, die Hähnchenkeulen eventuell teilen.
    Die Zwiebeln klein schneiden und im Fett oder  Öl dünsten. Den Topf vom Feuer nehmen (unbedingt, da das Paprikapulver sonst bitter wird), 2 EL süße Paprikapulver dazu geben und gut umrühren. Die Brühe angießen, den Topf  auf das Feuer zurückstellen, und  5-6 Minuten kochen lassen; die Brühe soll vollkommen verdünstet sein.
    Das Fleisch, die in streifen geschnittene Paprika  und  die geviertelte Tomaten dazugeben, salzen. Das Hähnchen weich dämpfen lassen, etwa 30 Minuten (bis sich das Fleisch leicht von den Knochen löst), dann herausnehmen und warmstellen.
    Mehl mit Sauerrahm glatt verrühen und in der Soße gut verkochen lassen
    (Temperaturausgleich soll beachtet werden), die Hähnchenteile wieder hinein geben, und noch einige Minuten dämpfen.

    Das Paprikahuhn mit der Nockerln oder Spätzle servieren.

    2011. március 9., szerda

    Bad Urach - egy város képei


    Bad Urach hangulatos kisváros, ma ismert spa és wellnes központ Németország délnyugati részén, Baden-Württemberg tartományban, Stuttgarttól 45 km-re, a Schwäbische Alb lábánál. Történelmi piactere a Marktplatz - varázslatos látványt nyújt. Turistalátványosság a híres a Bad Urach-i vízesés, de a közeli kisvárosok és a környéken található várak és kastélyok is igazi élményt nyújtanak. Ezen a vidéken van a Duna forrásterülete. Az eredet pontos helyéről viták folynak, de úgy tartják, hogy a Fürstenberg kastély parkjában ered Donaueschingennél.

    Érdemes felkeresni a sigmaringeni és a hechingeni Hohenzollern-kastélyt, Tübingent, az egyetemi kisvárost – itt található az egyik legrégebbi és leghíresebb német egyetem –, a Duna mentén fekvő Ulmot, Einstein szülővárosát, ahol csigalépcsőn felmászhatunk az Ulmi Katedrális - Ulmer Münster - 161,5 m magas tornyába, ahonnan csodás látvány nyílik a városra, és ha shoppingolni akarunk, akkor Metzingent, mert itt van
    Európa egyik legnagyobb Factory Outletje az Outlet City Metzingen.

    A Bad Urach-i vízesés

    2011. március 8., kedd

    Vége a farsangnak, készülünk a Húsvétra


    Tegnap, húshagyó kedden véget ért a farsang. Ma, március 9-én Hamvazószerda van. Az egyház hamuval hinti meg a hívők homlokát, hogy a mulandóságra emlékeztessen és bűnbánatra indítson. Ma kezdődik a nagyböjt, a negyvennapos vezeklő és böjti időszak, megemlékezés Jézus böjtölésének és kínszenvedésének időszakáról, mely nagyszombat délig tart. Hamvazószerda a katolikus hívek számára szigorú böjti nap, ezért a farsangi maradékok elfogyasztása és a farsangi időszak lezárása csütörtökre esett. Ebből a néphagyományból elevenítették fel a torkos csütörtököt, ez most március 10-e, ahol a kezdeményezéshez csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztás árából egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak helyben fogyasztás esetén.
    A kezdeményezés egyre népszerűbb, az érdeklődés nagy, úgyhogy, ha valahol torkoskodni akarunk érdemes gyorsan asztalt foglalni valamelyik kedvenc éttermünkben.

    Mivel ez a bejegyzés nem most született és mint tudjuk, a Húsvét mozgó ünnep, az idén, 2014-ben a jeles napok, ünnepek így alakulnak: 
    • Március 4 - Húshagyó kedd
    • Március 5 - Hamvazószerda
    • Március 9 - Nagyböjt első vasárnapja
    • Április 13 - Virágvasárnap
    • Április 18 - Nagypéntek
    • Április 20 - Húsvét

    Töltött lumaconi


    Az olasz tészták formái már-már designer-i tervezés eredményeként születnek meg. Minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe, módja. A Lumaconi egy nagy, csiga alakú tészta, a Lumache csigatészta óriás változata.
    Töltve és utána sütve használható, akárcsak a cannelloni vagy a conchiglioni. Tölthető ricottával sonkával, gombával. Én hússal töltöttem, zöldségágyra helyeztem és sajttal megszórva sütőben kisütöttem. 


    Hozzávalók: 250 g lumaconi tészta, 0,5 kg hús, 1- paprika, 1- paradicsom, 1- cukkini, 20 dkg gomba, 2 - hagyma, 20 dkg sajt, olívaolaj, só, bors, bazsalikom, oregánó

    Elkészítés: 

    A hús lehet sertés vagy marha, összevágva vagy ledarálva.
    Először a tésztát főztem meg - a főzési idő 10-12 perc - leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem. Közben elkészítettem a zöldségeket: a hagymát apró, a cukkinit nagyobb kockára, a gombát szeletekre, a paprikát csíkokra, a paradicsomot meghámozva (1-1 percre forró és utána hideg vízbe dobva a héja könnyen lejön) cikkekre vágtam, sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezve, kevés olívaolajon wokban 5-6 percig pirítottam. 
    A húst apróra összevágtam, ízesítettem sóval, borssal, nagyon apróra vágott hagymával és betöltöttem a csigákba.
    Egy sütőtepsibe leraktam a zöldségeket, rá a megtöltött csigákat, megszórtam sajttal és 200 °C fokos sütőben 25 percig sütöttem.

    2011. március 6., vasárnap

    Grillezett kecskesajt és körte salátaágyon - egy könnyű vacsora


    Mint már a előző bejegyzésekből, az egyszerű, könnyű és gyorsan elkészíthető fogások híve vagyok, amelyek a napi munka után percek alatt elkészülnek. Nem mondom, alkalomadtán rászánom magam komolyabb dolgok elkészítésére, esetleg sütésre is, de nálam a legfontosabb szerepet az egészséges, friss alapanyagok, a jó fűszerek, olajok, ecetek, sók ... játsszák. Ezek beszerzésére nem sajnálok időt, energiát fordítani.  
    Ez az étel is ebbe a sorba illeszkedik.

    Hozzávalók: 2 adag
    15-20 dkg kecskesajt
    saláta, tetszés szerint (jégsaláta, rucola, madársaláta, frisée saláta)
    paprika, sárgarépa
    1 körte
    olaj, ecet, só, esetleg rózsabors

    Elkészítés:
    A salátát mosom, szárítom, összetépkedem, a többi hozzávalót felvágom. A körtét meghámozom, felcikkezem. 
    A sajtot és a körtét egy kevés olajon grillserpenyőben, oldalanként 1-1 percig sütöm. 
    Száraz tokaji szamorodnit javaslok hozzá.