2014. december 30., kedd

BÚÉK 2015!





Happy New Year!

С Новым Годом!

Ein Gutes Neues Jahr!

Bonne Année!
 
 

2014. december 23., kedd

Boldog Karácsonyt!




Joyeux Noël!

Season's Greetings!

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten!

Merry Christmas!

God Jul!


2014. december 10., szerda

Kókuszcsók


Most már tényleg komolyan el kell kezdtem "foglalkozni" a karácsonnyal, el kell dönteni mi legyen a menü, mit süssünk, milyen legyen a karácsonyfa, milyen színű legyen a dekoráció...
A karácsonyfán szeretem a mézes szíveket, csillagokat és az ehető díszeket. Ennek jegyében készültek ezek a  habcsók karikák is, melyek arany szalagra fűzve kerülnek majd a karácsonyfára.
Nem mellesleg tojásfehérjék felhasználására is kitűnő.


Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 100g porcukor, 250 g kókuszreszelék, 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés:
A hideg tojásfehérjét egy csipet só és 1 mk citromlé hozzáadásával kezdjük habbá verni. Amikor már kezd habosodni részletekben adagoljuk hozzá a porcukrot, és verjük kemény habbá. Ezután keverjük a habba a kókuszreszeléket. A kész masszát töltsük nyomózsákba és sütőpapírral borított tepsire nyomjunk belőle kis halmokat.
130C fokra előmelegített sütőben, légkeverésen süssük/szárítsuk a kinyomott habcsókokat 30-40 percig.
Hagyjuk a sütőben kihűlni, mint a Pavlovánál, majd rácsra szedve tökéletesen szárítsuk ki. Ezután a habcsókok alját bevonhatjuk olvasztott étcsokoládéval. 


2014. december 5., péntek

Conchiglie mediterrán mártással, avagy az olasz konyha dicsérete


Imádom az olasz konyhát, már kismilliószor leírtam.
Elég csak a tészták változatosságát említeni, melyek formái már-már designer-i tervezés eredményeként születnek meg. Minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe, módja, de ennek, természetesen, csak az egyéni képzelet szab határt.
Durván négy nagy csoportba sorolhatjuk az olasz tésztaételeket:

És akkor még szót sem ejtettünk a csodás fagylaltokról, pizzákról, ciabattákról, foccaciákról, levesekről, a mozzarelláról, a tiramisuról, a Florentinről, és a mediterrán konyha főszereplőiről, az olívaolajokról és balzsamecetekről.


A paradicsomos-kapribogyós-olívás-hagymás-fokhagymás-bazsalikomos, általam csak mediterránnak nevezett mártás gyakran készül nálam, nem lehet megunni. Kitűnő lazachoz, garnélához, vagy csak „úgy magában” a tésztához.
 

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó 
- fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 

A hagymát vágjuk karikára, a fokhagymát apróra, és süssük pár percig az olajon. Adjuk a hagymához, fokhagymához a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze. Keverjük a mártásba az olíva- és kapribogyót, a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még főzzük együtt 2-3 percig.  Vághatunk bele chilipaprikát. Ennyi...Ez a mártás, szerintem, bármilyen tésztával, de rizzsel is kitűnő. 
Most háromszínű, céklával, tintahallal és kurkumával színezett kagylótésztához készült. 
A tésztát sós vízben „al dente” főzzük meg, szűrjük le, és keverjük össze a mediterrán mártással.
Tálaláskor tépkedjünk rá bazsalikom- és petrezselyemlevelet. Reszelhetünk rá parmezánt, megszórhatjuk szezámmaggal. 


2014. december 1., hétfő

Palacsintatorta spenóttal


A spenót már jó ideje nagy szerephez jut a konyhámban. Főleg nyáron, de ha csodás bébispenótot látok a piacon, akár télen is. Tehát nem véletlen, hogy csak spenótleves receptből három is van a blogon. Egyik nagy kedvencem a korianderes, camambert sajtos, de nagyszerű és látványos a lila burgonya chips-szel, vagy a sült fokhagymával tálalt leves is. Nem hagyható említés nélkül a spenótpesto sem, de gazdagíthatunk spenóttal tésztás, burgonyás ételeket, mint a spenótos tepsis burgonya.
Karácsonyi menüpontként – a változatosság jegyében, rántott hal vagy halászlé helyett – most éppen spenótos spagettin gondolkodom, tejszínes mártásban, grillezett lazaccal. És most egy kicsit melós, de annál ütősebb spenótos étel következik. Nemcsak finom, de látványos, szép is: ez a palacsintatorta spenóttal.


Elkészítése négy részből áll.
 

- palacsintasütés
- besamelkészítés
- töltelékkészítés
- összeállítás

- sütés

Ugye, palacsintát mindenki tud (már) sütni... Ez most egy kicsit vastagabb és sós palacsinta. Alaprecept itt, természetesen most a cukor helyett 1 mk só kerül bele.



A besamel recept itt található, minden esetben e szerint az alaprecept szerint készítem a besamelt.

Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 250 g bébispenót, 150 g sajt (Cheddar), 100 g sonka (Prosciutto cotto), 50 g vaj, (ebből 10 g vaj a sütőtál kenéséhez), 1 cikk fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Ha készek a palacsinták és a besamel, készítsük el a spenótos-sonkás tölteléket. Ehhez először a vajon futtassuk meg a kinyomott fokhagymát, dobjuk rá a megmosott spenótot, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. 
Keverjük a spenóthoz a kis kockára vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Közben reszeljük le a sajtot. 
Kenjük ki a sütőtálat (Ø24 cm) a vajjal és kezdjük el a palacsinták rétegezését, a következők szerint: 
egy palacsinta, rá besamel, erre a spenótos-sonkás keverék és végül a reszelt sajt. Ezt folytassuk az utolsó palacsintáig, amelyikre már csak besamel és reszelt sajt kerül. 
Süssük a tortánkat 200°C fokos előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tetején a sajt szépen megpirul.


2014. november 30., vasárnap

Céklacarpaccio rukkolával


Még mindig rukkola (is), de már főszerepben a cékla. Méghozzá nyersen. Sütve is nagyon finom és szép, finom saláták készíthetők belőle – sajttal és zöldségekkel gazdagítva, vagy csak valamilyen öntettel meglocsolva –, de így talán még szebb...
Csodás előétel, de akár a karácsonyi asztalon grillezett lazachoz, pisztránghoz is kitűnő.

Hozzávalók: 2 közepes méretű cékla, 2 ek meggyszörp, 2 ek tokaji borecet, 2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 ek dióolaj, kristálysó, frissen őrölt színes bors, pár csepp balzsamecetkrém, pár szem fekete koktélcseresznye, rukkola

Elkészítés:

Gyaluljuk nagyon vékony szeletekre a megmosott és meghámozott nyers céklát. 
Ezután készítsük el a vinaigrette-t. Ehhez keverjük a meggyszörpöt az ecettel, a sóval, a borssal. Apránként csorgassuk hozzá a kétféle olajat, és egy kézi habverővel jól dolgozzuk össze. Öntsük a vinaigrette-t a céklára, keverjük hozzá a szeletekre vágott koktélcseresznyét, és hagyjuk állni a hűtőszekrényben 1-2 órát.
Tálaláskor halmozzuk a céklát és a rukkolát a tálra tetszés szerint. Díszítsük pár csepp balzsamecetkrémmel.



2014. november 29., szombat

Főszerepben a rukkola - mozarellagolyók rukkolával


A „paradicsomi állapotok” kapcsán említettem a csodás insalata caprese-t, vagyis a mozarella-paradicsom-olívaolaj „szentháromságot”, az olasz konyha szerelmeseinek nagy kedvencét.
És nem hagyhatom ki a rukkolát sem, magyarul borsmustárt (Eruca sativa ).
Sokan nem kedvelik kesernyés íze miatt, de ez a kesernyésség sem állandó jellemzője a rukkolának, attól is függ, milyen zsenge, fiatal a levele, hol termesztik.



Ezt pedig akkor tapasztalhatjuk meg és élvezhetjük igazán, ha magunk termesztjük. Nincs benne semmi ördöngösség, magja gyorsan és egyenletesen csírázik, nagyon könnyen termeszthető. Ha van kertünk, akkor ott, ha nincs, akkor az erkélyen virágládában.
Ennek megfelelően, több állapotában is megkóstolhatjuk

- a ruccola microgreens, nem más, mint a magból kikelt 10-12 napos rukkola, nagyon zsenge, nagyon finom. Sült céklával igazi különlegesség az asztalon

- később már kész rukkolaként sokféle saláta készíthető belőle



Sőt, ősszel virágládába vetve, még most is díszíti a konyhaablakomat. Ez a saláta is belőle készült. A kérdés most az, meddig bírja a benti klímát. Jó kísérlet, igazi „konyhatúrai”.

Elkészítés:
A rukkolát mossuk és szárítsuk meg. Halmozzuk a salátát a tálra, rakjuk mellé/rá a felszeletelt paradicsomot és a mozarellagolyókat. Locsoljunk rá kevés extra szűz olívaolajat, sózzuk meg, és daráljunk rá színes borsot.



2014. november 26., szerda

Grillezett koktélparadicsom


Már leírtam egy párszor, nálam a paradicsom, úgy általában, „paradicsomi állapotok” előidézője. Nyáron csak úgy magában, vagy mindenhez...
Kihagyhatatlan a klasszikus vagy a zöldségekkel gazdagított insalata caprese.
Ezért aztán, hogy télen se kelljen nélkülözni ezeket a csodás ízeket, aszalom, savanyítom, levet, krémet készítek belőle, de ha mindez nem elég, akkor télen sütöm, grillezem.


Nagy kedvencem a tejszínes, tojással vagy a padlizsánnal töltött sült paradicsom, vagy ez a grillezett koktélparadicsom, ami nagyszerű előétel lehet különböző mártogatósokkal - salsa verde, pesto -, vagy csodás köret csirkemellhez, de akár halhoz is.


Hozzávalók: 0,5 kg koktélparadicsom, 1 ek olívaolaj, Maldon só, frissen őrült fehér bors

Elkészítés:

Áztassuk be a bambuszpálcákat hideg vízbe legalább egy órára.

Mossuk és szárítsuk meg a paradicsomokat. A paradicsomok zöld szárát eltávolíthatjuk, de meg is tarthatjuk. Szerintem szép rajta, és meg is foghatjuk vele, amikor lehúzzuk a sütőpálcáról. 
Húzzunk minden pálcára 4-5 paradicsomot, a paradicsomok közé tehetünk bazsalikomleveleket. Olajszóróval vékonyan permetezzük be a paradicsomokat olívaolajjal. 
Grillezzük a paradicsomokat 3-4 percig oldalanként. Amikor a paradicsom héja kissé megreped, akkor van kész. A grillezési idő függ a paradicsomok méretétől és grillezési hőfoktól. Ha előételként tálaljuk, adhatunk mellé zsenge rukkolát, melyet sózunk, borsozunk és csepegtetünk rá kevés balzsamecetet.


További paradicsomos receptek itt: Paradicsom
 

2014. november 23., vasárnap

Vaníliás keksz


Teához, kávéhoz ideális kísérők lehetnek a kekszek, egyéb aprósütemények. Széles a skála, az egészen egyszerűen elkészíthetőktől a bonyolultabbakig. Nagy kedvencem a madeleine, a financiers, a florentine és a linzerkarika
Most valami nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kekszet szerettem volna sütni. Anyukám kockás füzetében ezt találtam... 
Nagyon jó lett, és tényleg nem bonyolult az elkészítése. 


Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g kristálycukor, 100 g vaj, 4 egész tojás, 2 tk vaníliakivonat, 1/2 sütőpor, 1 csipet só, 50 g étcsokoládé


Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat.
Adjuk a tojásos masszához a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk,
dolgozzuk jól össze. A tésztát 5-6-szor nyújtsuk, lisztezzük és hajtogassuk (minden tésztát a ciabattánál található videó útmutatásai szerint hajtogatok, csak nem dobozban, hanem gyúródeszkán).
Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centiméter vastagra és kekszkiszúróval vágjuk ki a kekszeket. Rakjuk sütőpapírral borított tepsire, és 180°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg. 
Ha kihűltek a kekszek, díszíthetjük. Ehhez a csokoládé 2/3-at vízgőz fölött olvasszuk fel. Ha felolvadt, adjuk hozzá a fennmaradó 1/3 részt. Ezáltal kicsit temperáljuk a csokoládét és fényes lesz a máz. Egy kanál segítségével csorgassuk a csokoládét a kekszekre, tetszés szerint.


2014. november 21., péntek

Balzsamecetes aszalt szilva pirított szezámmaggal és roquefort sajttal


Konyhatúra – kísérleti konyha lévén, nem állnak tőlem távol a meglepő, vagy csak meglepőnek tűnő párosítások. Közismert, hogy a sajt, a dió, a szőlő igazi „jó barátok”, akkor miért ne variálhatnánk a hozzávalókkal, szőlő helyett szilva, dió helyett más magvak...
Ez az aszalt szilvás-sajtos desszert is roppant egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig elegáns és látványos.

Elkészítés:
Nagyméretű, félbe vágott aszalt szilvát használjunk, melyet tálalás előtt rövid időre áztassunk be konyakba, vagy ha alkoholmenetesen akarjuk készíteni, akkor langyos Earl Grey teába.

A szezámmagot száraz, olaj nélküli serpenyőben pirítsuk meg.
Szórjuk a pirított szezámmagot a szilvára, és csorgassuk meg/le balzsamecetkrémmel. 

A jó minőségű roquefort sajtot pedig csak szeleteljük fel.

És még egy pár csodás párosítás:

 
Saláta  sajttal, dióval és szőlővel :


 Birssajt-sajt-szőlő kombináció:


Vagy a másik nagy kedvenc, a hihetetlenül egyszerű, de ütős párosítás az alma és a sós-chilis mártogatós:



2014. november 18., kedd

Savanyú káposzta kerámiahordóban


Szeretitek a savanyú káposztát? Mi nagyon. Ezért aztán, hogy tudjuk is, mi kerül az asztalra, magunk savanyítunk. Ugyanis sok „kósza hír” kering a gyorsított érlelésről, a tartósítószerekkel készített káposztáról.
Elkészítése egyszerű, kell hozzá egy kerámiahordó, de ez is, és gyalult káposzta is már sok helyen kapható. Elhatározás kérdése az egész. Természetesen van a hagyományos módszer, fahordóban, de az már a továbbiakban egy kicsit macerásabb.


Még nem késő hozzálátni, csak arra ügyeljünk, hogy az erjedés megkezdéséig tartsuk a hordót viszonylag meleg helyen, 18-20 C-fokon, aztán tárolhatjuk a káposztát hűvös helyen.
Alapfűszer a só, a többi már fantázia és ízlés kérdése.



Hozzávalók: 20-22 kg káposzta, 0,5 kg sárgarépa, 0,3 kg hagyma, 1 birsalma, 1 alma, 0,4 kg (2,0%) só

Fűszerek: szárított kapor és torma, egész fekete bors és köménymag, babérlevél, szárított erős paprika, ízlés szerint


A káposztát gyaluljuk le (ha nem eleve gyalultat vettünk), a hagymát vágjuk vékony karikára, a sárgarépát reszeljük, vagy gyaluljuk le. A hordó alját borítsuk be káposztalevelekkel, rakjuk rá a kaprot, a babérlevelet, a tormát, a borsot, a köménymagot. Erre rétegezzük a káposztát, rétegenként fűszerezve, hozzáadva a vékony szeletekre vágott almát és birsalmát. Ezt addig folytassuk, amíg a hordó tele nem lesz. Az így berakott káposztát jól nyomkodjuk meg, míg levet nem ereszt, és a végén egy furnérlappal szorítsuk le.
A hordó peremét töltsük fel vízzel és helyezzük rá a fedőt.
A víz pótlásáról időnként gondoskodni kell. Az érlelést szobahőmérsékleten kezdjük, ez kb. 1 hét.
Ha a későbbiekben töltött káposztát is akarunk készíteni, akkor rakjunk a gyalult káposzta közé egészben hagyott káposztafejeket, melyek torzsáját távolítsuk el. 

A hordót előző este ajánlatos feltölteni hideg vízzel, melyet a berakás előtt öntsünk ki belőle.
Ezek a mennyiségek egy 27 literes hordóra van megadva. 


2014. november 5., szerda

Vaníliás almafelfújt dióval


Ez az almafelfújt vagy szuflé, a „nagykönyv” szerint nem is igazán felfújt, mert az egy kicsit másképp készül. Felfújtnak azért neveztem el, mert olyan könnyű, habos, vagyis „majdnem” szuflé.


De nincs messze a mákos-almás gubatortámtól sem. Lényeg a lényeg, villámgyorsan elkészül és nagyon finom.



Hozzávalók: 5-6 kifli, 20 g vaj, 0,5 l tej, 2 tojás sárgája, 2 ek nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 1 alma mazsola, 1 csipet fahéj, dió ízlés szerint

Elkészítés:
Kenjük ki a sütőformát a vajjal és rakjuk bele a karikára vágott kiflit. Az alma magházát távolítsuk el, és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük ki a cukrot a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vaníliát, a fahéjat és a tejet. Jól keverjük össze, és öntsük a tojásos-tejes keveréket a kiflikre. Rakjuk az almaszeleteket a kiflik tetejére, szórjunk rá kevés nádcukrot és végül a diót.

Melegítsük elő a sütőt 200ºC-fokra és süssük a felfújtat aranybarnára 30-35 perc alatt.
Tálaljuk langyosan.


2014. október 27., hétfő

Céklasaláta


Már többször említettem, a szezonalitás híve vagyok, kedvenceim nyáron a paradicsom, paprika, málna, eper..., télen az alma, cékla, brokkoli, narancs... .
Sokan nem szeretik a céklát, korábban én sem kedveltem „annyira”, mert csak a hagyományos ecetes, tormás főtt cékla volt „napirenden”, reszelve vagy szeletelve. Jó is az persze, egy kitűnő füstölt csülökhöz vagy sonkához, de mikor kerülnek ezek az ételek az asztalra, húsvétkor, szilveszterkor?



Ettől pedig gyakrabban kellene céklát fogyasztanunk.
Kitűnő választás lehetett a nyers céklából készült ivólé vagy saláta, készíthetünk céklából köretet, desszertet de chipset is.


Nálam a cékla sütése hozta meg az „áttörést”. A sütőben sütés teljesen más ízeket eredményez, és nemcsak a céklánál, hanem a többi zöldségnél is: csodás a sült brokkoli, bab, káposzta, sárgarépa, burgonya
És egy bónusz, a semmihez nem hasonlítható csodás padron. 


Hozzávalók: 6-8 kisebb cékla, 1 ek extra szűz olívaolaj, kristálysó, frissen őrölt bors, 1 ek tokaji Jégvirág szilvaecet vagy balzsamecet, 1 kk méz
 

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-fokra. A céklákat jól mossuk meg, helyezzük alufóliára és locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fólia széleit hajtsuk vissza, és csomagoljuk be a céklákat. Süssük a sütőben 30-40 percet, amíg megpuhul. Hagyjuk a fóliában kihűlni. Kicsomagoláskor a képződött céklalevet szedjük meg, keverjük össze az ecettel és a mézzel: ez a dresszing. A céklákat hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a dresszinggel és szórjuk meg egy kristálysóval. 




2014. október 24., péntek

Vajas, sajtos pogácsa



A különböző pogácsák igazi vendégváró falatok, sokféleségüknek csak a fantázia és az elkészítésükre szánt idő szab határt. Készülhet kelt tésztából, tepertővel, sajttal, túróval...
Ha kevés az időnk, akkor választhatjuk a legegyszerűbbet, este összekeverjük a hozzávalókat, másnap megsütjük. Ha több időt szánunk rá, akkor hozzáláthatunk egy kelt tésztás pogácsának, ha pedig valami extrát akarunk, akkor kelt tészta és hajtogassunk...



Hozzávalók: 20 g 1 dl tejben felfuttatott élesztő habja, 300 g liszt, 150 g vaj, 1 csipet cukor, 2 mk só, 1 kis pohár 140 g tejföl, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez és sajt a tetejére
 

Elkészítés:
Keverjük a langyos tejhez a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sót és morzsoljuk össze a hideg kis kockára vágott vajjal, mint a linzer tésztánál. Adjuk a vajas-morzsás keverékhez az egész tojást, a felfuttatott élesztő (csak a) habját, a tejfölt és gyúrjuk össze. Könnyű tésztát kapunk. Meleg helyen kelesszük duplájára, ez kb. 1 óra. Ezután a tésztát nyújtsuk ki, háromszor hajtogassuk 20-25 percenként, végül nyújtsuk ujjnyi vastagra. Egy éles késsel kockázzuk be a tészta tetejét és szúrjuk ki a pogácsákat. Tetejüket kenjük meg a tojássárgájával, szórjuk meg a reszelt sajttal.
Rakjuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire és még pihentessük 10-12 percet. Ezt követően 180
ºC  fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.

A hajtogatás különböző módon történhet, ahány ház, annyi szokás. Hajthatjuk a tésztát egyszerűen „háromba” vagy „négybe”.

Nálam ez így néz ki: a kinyújtott tészta két - bal és jobb - szélét középre hajtom, ezután ezt megismétlem az alsó és felső végével. Megfordítva pihentetem, hogy a hajtogatás alulra kerüljön. 

A hajtogatásról  a ciabatta-nál találhtató egy video, természetesen most a hajtogatás  gyúródeszkán történik, doboz nélkül.


2014. október 2., csütörtök

Tarte Тatin - French apple tart - Fordított almatorta


Ha ősz, akkor alma. Legalábbis nálam, ízletes, zamatos, kitűnő vitaminforrás, és napi egy-két alma elfogyasztásával már tettünk is egy kis lépést az egészséges táplálkozás felé. Csodás sütemények, kuglófok, krémek, felfújtak készíthetők belőle. Gazdagíthatunk almával különböző salátákat, adhatjuk köretként kacsamellhez, „bundázhatjuk”, készíthetünk belőle fánkot, chipset, márthatjuk csokoládéba, az almás pitéről nem is beszélve. 
A Tarte Tatin egy igazi francia édesség, a Tatin kisasszonyok tortája, egy fordított almatorta, mely a legenda szerint egy sima almatortához készített és tűzön felejtett alma megmentésének az eredménye.

Ősszel, télen, ha már van finom alma, ki nem hagynám.

Hozzávalók: 
- a tésztához: 250 g liszt, 150 g vaj, 1 tojás, 1 ek porcukor, 1/4 tk só, 1 csipet só, vanília, ízlés szerint
- a karamellhez: 200 g kristálycukor, 100 g vaj
- a töltelékhez: 4 alma, 1 ek kristálycukor, 1 ek olvasztott vaj, 1/2 tk fahéj

Elkészítés:
A tésztához egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a porcukrot, a sót, a vaníliát, morzsoljuk össze a hideg vajjal és végül adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze és cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. 
Az almákat mossuk, hámozzuk meg és vékonyan szeleteljük fel, meglocsolhatjuk kevés citromlével. 
Készítsük el a karamellt.
Ehhez egy serpenyőben mérsékelt tűzön olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a cukrot, és óvatosan forraljuk össze, amíg a massza barnulni kezd. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről és öntsük át a karamellt a sütőtálba, melyet ajánlatos egy kissé előmelegíteni, hogy a karamell folyékony maradjon, és jól bevonja a tálat. Ha serpenyőnk használható sütőben is, akkor a karamellt nem szükséges áttölteni, a torta készülhet benne.
Rakjuk az almaszeleteket körkörösen a karamellre, lásd a lenti képen. 


Az így lerakott almaszeleteket szórjuk meg egy evőkanál kristálycukorral, a fahéjjal és csurgassunk rá kevés olvasztott vajat.
Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a sütőtállal azonos méretűre, óvatosan helyezzük a tálra, hogy teljesen beborítsa az almaszeleteket. Néhány helyen szurkáljuk meg villával.
Süssük az almatortát 35-40 percig. Kivéve a tortát a sütőből hagyjuk néhány percet hűlni, és még melegen borítsuk egy tálalótálra, úgy hogy az alma kerüljön a tetejére.
Melegen, langyosan fogyasztva a legfinomabb.


A fotók minőségét nézzétek el nekem, a kezdetek kezdetén, egy ősrégi bejegyzéshez „születtek”, a torta viszont csodás, olyan gyorsan fogy, hogy nincs idő fotózni, talán legközelebb...

2014. szeptember 26., péntek

Almachips


Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb egészséges nasi az almachips. Sokféle kapható a boltokban, de egyszerűen elkészíthető házilag is. 
Ehhez mossuk meg az almákat, vágjuk nagyon vékony szeletekre, távolítsuk el a magvait.

Rakjuk sütőpapírral béllet tepsire és 100°C fokra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt szárítsuk ropogósra az almaszirmokat. A sütési idő felénél forgassuk meg a szeleteket. 
Miután kihűlt, rakjuk légmentesen zárható dobozba és fogyasztásig abban tároljuk.


2014. szeptember 20., szombat

Sült sárgarépa


Az utóbbi időben a zöldségeket már csak sütve készítem, kivéve ha húslevesbe kerülnek, vagy nyersen, salátákba. A különbség a főtt és a sült változat között "ég és föld". Így készítek burgonyát, édesburgonyát, káposztát, kelbimbót...


Csodás választás a sült sárgarépa is. És ugyanúgy készül, mint bármelyik a fentiek közül. Csak a fűszerezés változik, változhat. Ez lehet kakukkfű, oregánó, rozmaring, vagy csak só és bors.


Egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a borsot, az apróra vágott zöldfűszereket, és forgassuk bele a megtisztított körülbelül egyforma nagyságú, nem túl vastag sárgarépákat, hogy az olajos keverék mindenhol jól bevonja. Ezután a sárgarépákat rakjuk egy sütőpapírral letakart tepsire és 220°C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük meg.