2012. október 19., péntek

Túrós-őszibarackos sütemény


Ahogy egy korábbi bejegyzésben konyhám lényegét, mottóját, röviden összefoglalva, már említettem – „sütemény alkalmakkor”, – nem túl gyakran sütök süteményt, tortát. A desszert, nálam inkább hab, mousse, puding, tiramisu, fagylalt vagy jégkása, gyümölcssaláta, grillezett őszibarack, sült alma, vagy füge, különleges, vagy csúsztatott palacsinta, esetleg sütés nélküli desszert. Ha pedig mégis, akkor is inkább az egyszerűbb, gyümölcsös tortákat, sütiket részesítem előnyben, mint banánkenyér, a gyümölcsös túrótorta, a narancsos mascarpone torta, az őszibarackos Torta della Nonna, a habos cseresznye – vagy almatorta, a mandulás körtetorta, a francia Tarte Tatin, az epres-kivis Pavlova, vagy az almás-pudingos, úgynevezett fordított almás.
Utóbbi időben sokat hallok barátoktól, rokonoktól (mivel tudják, hogy az egyszerű, gyorsan elkészíthető dolgokat részesítem előnyben), egy végtelenül egyszerűen elkészíthető desszertről, az úgynevezett lusta asszony réteséről vagy béleséről. Utánanéztem a világhálón is, tényleg igen népszerű. De analizáló alkatként, utánaolvasva, mi a rétes, mi a béles, már a recept neve is „gondot okozott”. Mert ez szerintem se nem béles, se nem rétes, hacsak azért nem, mert bélelve, töltve van, de semmiképp sem rétes. Ami a lusta asszonyt illeti, szerintem, a ma már minden konyhában megtalálható háztartási gépekkel nem tart tovább egy piskóta, vagy egy linzer tészta elkészítése sem. A névadáson túl a recept jónak tűnt, eldöntöttem, hogy el is készítem, de, ha már ez olyan „bedobálós”, akkor, dobjunk bele valami gyümölcsöt is. Most a választásom az őszibarackra esett, de eldöntöttem, hogy legközelebb körtével is megpróbálom.


Hozzávalók: 250 g rétesliszt, 150 g porcukor, 3 tojás, 500 g túró, 3 dl tej, 1 csipet só, 1 sütőpor, 50 g vaj, 4 nagy (vagy konzerv) őszibarack, 1 citrom lereszelt héja, 1 vaníliás cukor
 
Elkészítés:
A lisztet összekevertem a porcukorral és a sütőporral, és két részre osztottam. Egy másik edényben a felvert tojásokat elkevertem a tejjel. A vaj felével vastagon kikentem a sütőtepsit és a lisztes-cukros keveréket egyenletesen leszórtam az aljára. Erre morzsoltam a túrót, ráreszeltem a citromhéjat, rászórtam a vaníliás cukrot, ráraktam a vékony szeletekre vágott őszibarackot, és a lisztes keverék másik felét. Végül ráöntöttem a tojásos-tejes keveréket, a tepsit kicsit „meghintáztattam”. A maradék vajat elmorzsoltam a tetején, és 180°C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. Ezután a sütő hőmérsékletét felemeltem 220°C fokra, és még további 5 percig sütöttem. Az eredmény, kívül egy szép piros, belül pedig egy lágy, krémes sütemény. Lényeges a tepsi mérete, mert ettől függ majd a tészta magassága, nálam ez most 25x30 cm-es volt. Porcukorral megszórva tálaltam. Langyosan és hidegen is kitűnő.


7 megjegyzés:

  1. Nekem mindegy hogyan hívják imádom, jöhet barackkal, vagy körtével is...:)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem az ilyen bedobálós sütiket. Abszolút jöhet!

    VálaszTörlés
  3. ide vele! Túrós is, gyümis is! Jöhet!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Sütöttem már én is,de a gyümölcs nem jutott eszembe,legközelebb kipróbálom így is! nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem ezt a fajta sütit.:) Szép lett!:)

    VálaszTörlés
  6. Láttam már én is több helyen, a tied is nagyon tetszik! És jó ötlet gyümölccsel turbózni! :)

    VálaszTörlés
  7. Én nagyon szeretem és gyümölcs nélkül még nem is sütöttem, nálam éppen meggyel készült, ha jól emlékszem.
    Rendkívül kívánatos lett nálad és szerintem jól teszed, hogy süteményt vagy édességet csak alkalmakkor készítesz, én is igyekszem ezt bevezetni, hát nem tudom mire jutok egy ilyen süteményrajongó famíliában! :)

    VálaszTörlés