2015. január 22., csütörtök

Póréhagymaleves kaporral, chilivel


Többször említettem már, imádom a leveseket (is). Ilyen sötét téli napokon pedig egy szép színes, melengető leves igazán fel tud dobni. Kevés alapanyagból, kis munkával, pár perc alatt csodás dolgok születhetnek. Ilyen ez a póréhagymaleves is.

Hozzávalók: 2-3 póréhagyma, 2 szál újhagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 1 ek keményítő, 1,5 l csirke alaplé, 200 ml tejszín 

Fűszerezés: fehér bors, 1 kk köménymag, 1 kk koriander, só, 1 csokor friss kapor, citromlé és chili ízlés szerint

Elkészítés: 

A póréhagymát mossuk meg, először vágjuk hosszában ketté, aztán szeletekre. A fokhagymát aprítsuk fel. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a köménymagot és a koriandermagot. 
Egy fazékban hevítsük fel az olajat és pirítsuk benne a póréhagymát, a zöld hagyma fehér végét, a fokhagymát kb. 5 percig. Keverjük a hagymákhoz a megpirított magvakat, öntsük hozzá az alaplevet, forraljuk fel és lassú tűzön főzzük 5-6 percig. A keményítőt oldjuk fel kevés hideg vízben, adjuk a leveshez, keverjük hozzá a tejszínt és forraljuk össze. Fűszerezzük frissen őrölt fehér borssal, sóval, chilivel és citrommal. 
A levest tálaljuk a kaporral és az újhagyma zöldjével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése