2015. január 10., szombat

Lazac spenótos spagettivel, parmezánforgácsokkal


A lazac sütéséről már több bejegyzésben is volt szó, de azt azért mégis megismétlem: aki finom lazacot akar enni, annak majdhogynem csak a sütési időre kell koncentrálnia. Persze a jó minőségű hal - az alap. Fűszerezése: só, esetleg bors.
Tehát a lazacot sohase süssük túl, ne szárítsuk ki. Süthetjük egészben, szabad tűzön, roston, serpenyőben, szeletben vagy patkó formában, nagyon gyorsan elkészül, és ahogy említettem, szinte elronthatatlan. 

A lazac kapcsán feltétlen meg kell említenem a füstölt lazacot, parti, buli nálam elképzelhetetlen nélküle. Ott aztán szinte semmi teendő nincs vele: a kérdés, mivel tálaljuk...
Passzol hozzá a tojás, az olíva- és kapribogyó, a citrom és a lime.

Ez a lazacos spenótos spagetti volt nálunk a karácsonyi vacsora egyik fogása, nem lehet melléfogni vele, amellett, hogy nagyon finom, percek alatt elkészül, nem rabolja el hosszú időre a háziasszonyt a vendégseregtől.

A spagettihez tejszínes mártás készült.

Hozzávalók: a mennyiségek természetesen attól függnek, hány személyre készül a vacsora.

Adagonként szerintem a következő mennyiségekkel számolhatunk: 
- lazac 100 g, tészta 100 g, spenót 50 g
- a mártáshoz: 1 shalotta, 100 ml tejszín, 20 g vaj, frissen őrölt bors és szerecsendió, só

Elkészítés: 

Először készítsük el a tejszínes mártást, pároljuk meg a spenótot, és sós vízben főzzük meg a tésztát „al dente”.
A mártáshoz süssük üvegesre az apró kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a tejszínt, fűszerezzük, és forraljuk össze. A spenótot 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg 1 ek fokhagymás olívaolajon.
Közben a korábbiakban leírtak szerint süssük meg a lazacot.
Újabban „köreinkben” vita tárgyát képezi, hogy a hal sütését - ha serpenyőben készül -, a bőrös vagy a vágott felén kezdjük-e el sütni. Én újabban először a vágott felével lefelé helyezem a halat a serpenyőbe. Úgy tapasztalom, így jobban megmarad a formája, mert ellenkező esetben a bőr összerántja a szeletet.
Tálalás előtt keverjük össze a spagettit a tejszínes mártással és keverjük hozzá a spenótot. Már a tányérokon rakjuk a spagettire a megsütött és felkockázott lazacot. 
Tálaljuk az ételt egy cikk citrommal és zöldséghámozóval vágjunk rá parmezánból „forgácsokat”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése