Most viszont sós mascarpone-variációban gondolkodtam, mégpedig, kés-villa nélkül is könnyen fogyasztható partifalatokban. Így esett a választásom az omlás (linzer) tésztából sült kosárkákra - zucchini tartlets. Ezek a kosárkák is igazi Jolly Jokerek, mert süthetők édesre vagy sósra, és ugyanígy tölthetők édessel vagy sóssal. A kosárkák is többféleképpen készülhetnek: ha van időnk, akkor a tésztát magunk is megsüthetjük, ha nincs, akkor vehetünk félkész vagy fagyasztott tésztát is. A kosárkákat süthetjük együtt a töltelékkel, de előre is, aztán csak tálalás előtt töltjük meg, és pár perc alatta sütőben 220 C fokon „összesütjük”.
Ez egy sós, mascarponés cukkinis változat, együtt sütöttem a kosárkákat a töltelékkel. Előnye, hogy nem kell külön megsütni a zöldségeket, tehát extra zsiradék hozzáadása nélkül készül, ugyanis a mascarpone elég zsírosságot biztosít.
Hozzávalók: 3 gyenge, friss cukkini, 1 schalotta, 2 cikk fokhagyma, friss kapor petrezselyemlevél, 250 g mascarpone, frissen őrölt só, bors, kevés reszelt parmezán
a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 tojás, 1 csipet só, olvasztott vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
A vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. Morzsoljuk össze az átszitált lisztet a vajjal, ezután adjuk hozzá a sót és a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. Gyaluljuk le tökgyalun a cukkinit, sózzuk meg. Hagyjuk a sóban 10 percet állni, hogy levet eresszen, aztán nyomkodjuk ki jól a sóból. Keverjük össze a mascarponéval, az apróra vágott hagymával, petrezselyemlevéllel és kaporral, a kinyomott fokhagymával, daráljunk rá sót és borsot, ízlés szerint.
Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtsuk ki, vágjunk belőle 10x10 cm négyzeteket, és helyezzük a kivajazott sütőformákba. A tésztát a formákban nyomkodjuk kicsit meg, hogy felvegye a sütőforma alakját, és villával szurkáljuk meg.
Töltsük meg a kosárkákat a töltelékkel, reszeljünk rá parmezánt, és 200°C fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ez kb 35-40 perc, addig süssük amíg a tészta és a sajt szép pirosra, ropogósra sül. Ebből a mennyiségből 12 (+1) kosárka készült.
Istenien néz ki, valóban nagyon jó kis partyfalatok! :) Eddig csak édes desszertekbe használtam mascarponét, de nagyon finom lágy, krémes lehet sós töltelékként is! :)
VálaszTörlésIde repíthetnél nekem egyet vacsora gyanánt...;-)
VálaszTörlésNagyon gusztusosak, kívánatosak a kosárkáid!
VálaszTörlésEzsméletlenül guszta kis kosárkák!
VálaszTörlésAmikor megláttam a fotót, azonnal beleszerettem a receptbe, hamarosan elkészíteeem én is! Bizony!!!!
VálaszTörlésNagyon gusza és finom kis kosárkák amit a muffin sütőben szépen meg lehet sütni, de mennyire kivánatos, és aranyoskák! Hosszu időig nem hallottam rólad...gondolom vakáción voltál. Örvendek hogy látlak uj dolgokat fel tenni a blogodra!
VálaszTörlés