2013. szeptember 19., csütörtök

Paradicsomlé

 

Már többször „értekeztem” róla, a paradicsom igazi nyári gyümölcs, bármilyen szép paradicsomot veszünk télen, az íze nem az igazi. Ezért aztán mindenféle módon igyekszem tartósítani, „üvegbe zárni a nyarat”. A paradicsomlé önmagában is kitűnő ital, de például töltött paprika nem is készíthető nélküle. Kicsit sűrítve, fűszerezve csodás, univerzális mártogatós, fűszer pizzákhoz, csirkéhez. Elkészítése végtelenül egyszerű, csak egy passzírozó alkalmatosság (gép) kell hozzá, és természetesen finom, napérlelte paradicsom.


Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk cikkekre, zöld részüket távolítsuk el, és egy fazékban, állandóan kavargatva, főzzük fel, amíg a héja összezsugorodik. Ezután passzírozzuk át, és újra forraljuk fel. Ha szükséges, a keletkezett habot távolítsuk el, forrón töltsük az előkészített üvegekbe, és rakjuk száraz dunsztba (párnák, takarók közé) másnapig. Készíthető úgy is, hogy a paradicsomot nyersen passzírozzuk át, és csak egyszer forraljuk fel. 
Ízesíteni nem szükséges. 
Én azonban 10 liter paradicsomléhez főzés közben mindig keverek 1 ek sót.
 

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a színük, ügyes vagy! Nekem mindig a nagymamám tett el télire de sajnos két éve nincs már velünk...és képzeld, azóta a 84 éves nagyapám főzi isteni eredménnyel! Azt mondta, annyit segítette a mamának (ebben is), hogy simán megfőzi...és úgy is lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper, nálunk is készült pár üveg :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam sajnos nem készülnek ilyen szépségek, mert a napérlelte paradicsom hiányzik hozzá:)Anyukám is így tette el, pár üvegbe zellerzöldet is főzött, az is finom:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a színe, tényleg üvegekbe zártad a nyarat! :) Garantáltan nagyon finomak lesznek a házi paradicsomlével készített ételeid! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűséges színük lett! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, tuti sikere lesz:)
    Az idén én is főztem többször is, úgyhogy lett vagy 24 liter:) Volt, amelyikbe főztem hagymát, zellert, paprikát. Sózni én is mindig megsózom.

    VálaszTörlés