„Paradicsomi állapotok” uralkodnak a konyhámban – paradicsomot tartósítok minden lehetséges formában: kuktában, egészben, darabolva, lecsónak, lének, tényleg üvegekbe akarom zárni a nyarat. Ez a szósz is egy univerzális „ételízesítő”, nagyszerű ízt kölcsönöz a sült vagy grillezett húsoknak, adható sült kolbászhoz, partikon kitűnő mártogatós, dip, de tésztákhoz is kitűnő.
Másik variáció: 3 kg érett paradicsom, 200 g erős paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej (30 g) fokhagyma, 1 ek (15 g) só, 2 ek (20 g) cukor, 1-2 babérlevél, friss bazsalikom, oreganó
Elkészítés:
A paradicsomot mossuk meg, daraboljuk fel, rakjuk egy fazékba, adjuk hozzá a feldarabolt erős paprikát, az apróra vágott fokhagymát, a kapor szárát, és állandó keverés mellett főzzük 30-40 percig. A főzés vége felé vegyük ki a fazékból a kaporszárakat, az ízük már kifőtt, és a szószban maradt, keverjük bele a sót, a cukrot, a kapor-, bazsalikom- és zellerlevelet. Ezután a paradicsomot passzírozzuk át kétszer, és a kapott masszát egy sűrű szitán csorgassuk le. Az szitán fennmaradt sűrű massza a paradicsomszósz. Töltsük üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, s egy nagy fazékban, forrástól számított 10 percig sterilizáljuk (gőzöljük). A vízből kivéve néhány percre minden üveget állítsunk a tetejére, aztán rakjuk száraz dunsztba.
Készíthető, különböző ízekben, kapor, zeller, helyett/mellett készülhet bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, mentalevéllel, korianderrel, vagy ezek keverékével. A fokhagyma mellé, tehetünk bele vöröshagymát is.
A fennmaradt kb. 1 l léből készíthetünk levest, vagy kukoricakeményítő hozzáadásával besűríthetjük, azonnal fogyasztható nagyszerű mártogatóssá. Tálaláskor keverjünk hozzá extra szűz olívaolajat, kapribogyót, olívabogyót, ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése