2012. december 30., vasárnap

BÚÉK 2013!



Happy New Year!

С Новым Годом!  

  Boldog Újévet! 

  Ein Gutes Neues Jahr! 

  Bonne Année!

2012. december 29., szombat

Guacamole baconchipsszel


A seranói sonkával és borsópürével /habbal készített csodás ropogós falatkák sikere inspirálta ezt az előételt is, annyi változtatással, hogy a sonkát hajszálvékony baconcsíkokkal helyettesítettem, és a borsóhab helyett guacamole, vagyis avokádókrém került rá. Így is tökéletes partifalat. A guacamole készülhet chilivel és, természetesen, chili nélkül is, gazdagítható paradicsommal, fogyasztható kenyérre kenve, vagy mártogathatunk bele tortilla chipset.


2012. december 27., csütörtök

Grillezett csirkemell salsával


Ez egy gyorsan elkészíthető, igazán egészséges csirkés-zöldséges étel, és persze nagyon finom. Gyors ebéd, vagy könnyű vacsora is lehet. A salsa nem más, mint különböző, általában paradicsom alapú szószok spanyol megnevezése. Gyakran a mexikói konyhára jellemző chilis szószokat jelenti, melyeket mártogatósként, dipként fogyasztanak.
A grillezett húsok, akárcsak a különféle halak, nagyszerűen harmonizálnak ezzel a mediterrán konyhában nagyon gyakran készített zöldséges mártással. 
A mártás elkészítése a grillezett lazacnál, a csirkemell grillezése pedig az itt leírtak szerint történt. 
A kész csirkemellet vékony csíkokra vágtam, és a forró mártással tálaltam. 

2012. december 23., vasárnap

Boldog Karácsonyt!





Joyeux Noël!

Season's Greetings!

Boldog Karácsonyt! 

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten! 

Merry Christmas! 

God Jul!






2012. december 21., péntek

Karácsonyi borleves


Mint korábban már említettem, várom a karácsonyt, és a karácsony nálunk nem képzelhető el borleves nélkül; mindig készítek. Már az illata is meghittséget varázsol a szobába. Az íze pedig..., szerintem annak is ízlene, aki nem iszik bort, mivel a főzéskor az alkohol úgyis elpárolog.
Szóval, szenteste nálunk lesz borleves, fotó az nem biztos, eddig sem sikerült, de aki el szeretné készíteni, annak leírom a bevált receptemet.


Hozzávalók: 0,5 l fehér száraz, jó minőségű bor (hárslevelű, cserszegi fűszeres...), 0,5 l víz, 2 tojássárgája, 100 g porcukor, fahéj, 1-2 szegfűszeg, 1 csillagánizs, citrom- és narancshéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, tegyük bele a fűszereket, öntsük fel a borral és a vízzel. Mérsékelt tűzön, hogy a tojások össze ne fussanak, állandóan kavargatva, forrásig melegítsük. Levéve a tűzről, kézi habverővel habosítsuk tovább!
Csészében, vagy poharakban tálaljuk.

A tojásfehérjéből készíthetünk habgombócokat, melynek egy kis reszelt csokoládé sem árt, és így tegyük a borlevesre. 

 

2012. december 20., csütörtök

Sült zeller sárgarépával


A kínaiak szerint a főzés igazi művészet. Az ízek mellett a látványnak is nagy szerep jut, ételeik színpompásak, nagyon sok zöldségből állnak, gazdagon fűszerezettek. Ezért is szeretem annyira a kínai konyhát. Már a legegyszerűbb étel is más hatást ér el, ha szép, és szépen van tálalva. Szerintem az ünnepi asztalokról sem maradhatnak el a saláták, készüljenek tisztán friss zöldségekből, vagy grillezett zöldségekkel, csirkemellel, sonkával, sajttal, gyümölccsel, füstölt hallal, garnélával gazdagítva. A sor hosszú és még folytatható. Fogyaszthatók előételként, de két komolyabb fogás között is, előkészítendő a gyomrot azok befogadására. Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. Ez a saláta is pontosan úgy készül, mint a korábban készített cukorborsó saláta, csak itt a cukorborsó helyett sült szárzellert és póréhagymát keverünk a sárgarépához. Fűszerezése: apróra vágott zeller- és bazsalikomlevél, frissen őrölt só, bors. Az arányok tetszőlegesek, a társaság nagysága és az egyéni ízléstől függően. Tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot vagy mákot, meglocsolhatjuk citromlével.

Újabban a mákot salátákra szórom, nekem nagyon bevált. Érdemes kipróbálni.


2012. december 19., szerda

Florentine


A florentine egy olasz, ma már ez egész világon ismert különleges keksz, sütemény. Fő összetevői: kandírozott gyümölcsök, mandula, és csokoládé. Tehető bele apróra vágott cukrozott cseresznye, meggy. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény, a siker garantált. Ez a keksz most kandírozott narancs-és citromhéjból, dióból és mandulából készült.


Hozzávalók: 100 g apróra vágott kandírozott narancs-és citromhéj vegyesen, 200 g dió durvára vágva, 100 g szeletelt mandula, 1 ek liszt, 40 g vaj, 50 g kristálycukor, 250 g tejszín
- a csokoládémázhoz: 100 g keserű csokoládé, 20 g vaj, 1 kk nescafe
 

Elkészítés:
Vágjuk a diót (késes vágógépben) durvára, a kandírozott narancs-és citromhéjat apróra, és a szeletelt mandulával együtt keverjük össze a liszttel. (A mandulát és a diót előzőleg zsiradék nélküli serpenyőben kicsit megpirítottam). Melegítsük fel a tejszínt a vajjal, a cukorral, amikor forrni kezd, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és jól keverjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsire, rakjunk evőkanálnyi halmokat, egymástól 3-4 cm távolságra, hogy a kekszek szét tudjanak sütés közben terülni. 180°C fokra előmelegített sütőben süssük a kekszeket aranybarnára 15-20 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a pár percig hűlni, majd rakjuk sütőrácsra hogy teljesen kihűljön. 
A mázhoz, vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, keverjük bele a kávét és a vajat. A teljesen kihűlt kekszek alját kenjük meg a csokoládéval, és csokoládés oldalával felfelé, dermedésig hagyjuk a rácson. Ebből a mennyiségből 18 darab florentine készült.

Fogyasztásig tároljuk dobozban.




2012. december 16., vasárnap

Snidlinges cukorborsó-saláta


Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. A salátákhoz, legyen az rucola, madár-, frisée, vagy jégsaláta, cukorborsót, szárzellert, cukkinit, póréhagymát, széles a skála és még bővíthető, de télen paradicsomot, paprikát is szoktam grillezni.
Most jégsalátához wokban póréhagymát és cukorborsót sütöttem.

Hozzávalók: 1 jégsaláta, 250 g cukorborsó, fél szál póréhagyma, 1 ek összevágott snidling, 1 ek méz, 1 lime, 1-2 ek olívaolaj, só, bors
 

Elkészítés:
A felforrósított wokban az olívaolajon a felszeletelt póréhagymát 1-2 percig sütöttem, ezután hozzáadtam a cukorborsót, és együtt 2-3 percig sütöttem, hogy a borsó még megtartsa szép zöld színét és roppanós maradjon. A póréhagymás cukorborsót egy salátástálba szedtem. Az öntethez összekevertem a sütésből fennmaradt olajat, a mézet és egy fél lime levét, sóztam, borsoztam. Az öntetet a salátához kevertem, rászórtam a snidlinget, daráltam rá sót, borsot, és azonnal tálaltam. A salátára rakhatunk füstölt vagy grillezett, vékonyra szeletelt, csirkemellcsíkokat, garnélát. 



2012. december 14., péntek

Zelleres csirkecomb


A csirkecomb a csirke talán legzsírosabb része, de éppen emiatt csodásan grillezhető, és szerintem nincs is jobb (na van, de...) a ropogós-fűszeres bőrnél, viszont bőrét eltávolítva, már igazán diétás fogás is elkészíthető belőle. Szerintem már egy-két órás pácolás is egyenesen csodát tesz a húsokkal. Különböző húsokhoz, más-más pác illik, de ugyanazok a húsok is készíthetők különböző pácokkal.

Léteznek olajos, mustáros, ecetes, mézes, chilis pácok. Ehhez a fogáshoz a csirkecombokat olajos-citromos-(enyhén)tárkonyos pácba raktam.


Hozzávalók: 6 csirkecomb, 0,5 kg zeller, 1 kg paradicsom, 2 dkg vaj, petrezselyemlevél

Pác: 0,5 dl olívaolaj, 1 hagyma, 1/2 citrom leve, finomra vágott petrezselyem- és tárkonylevél, frissen őrölt só, bors, ízlés szerint
 

Elkészítés: 
A páchoz az olajban elkevertem a karikára vágott hagymát, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, beleforgattam a csirkecombokat, és 2 órára a hűtőbe tettem. Közben a zellert julienre, a hagymát karikára, a paradicsomot cikkekre vágtam.
Sütéshez a csirkecombokat a vajjal kikent sütőtálba helyeztem (a páclével együtt), ráraktam a zellert, a paradicsomot, megszórtam apróra vágott petrezselyemlevéllel, alufóliával lefedtem, és 180°C fokos sütőben 35-40 perc alatt puhára pároltam. Ezután az alufóliát levéve a csirkecombokat a zelleres-paradicsomos ragura helyeztem, és grillfokozaton 10-12 perc alatt ropogós pirosra grilleztem. Párolt hajdinával tálaltam, de rizs is kitűnő hozzá. A készétel-formát a fantáziátokra bízom, igazán kitűnő lett, de elfogyott, mielőtt lefotózhattam volna.

2012. december 5., szerda

Erdei laskagombaleves zellerrel


Várom a karácsonyt... Jó ez az adventi várakozás. Ajándékok alakulóban, a szentestei vacsoramenü – tervezés alatt. Ami mindig van: borleves, hal, zöldség, desszert, a többi változó. De most sem a halászlé-töltött káposzta-bejgli háromszögben gondolkodom, pedig mindegyiket szeretem. Majdnem mindegyiket, a bejgli, az kilóg a sorból. De nem karácsonykor, és pláne nem együtt.

Szerintem ez a leves is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Különlegessége az erdei gomba, de természetesen el lehet készíteni termesztett gombával is. Ebben a levesben is jól harmonizál egymással a szárzeller és a gomba. 


Hozzávalók: 200 g erdei laskagomba, 200 g szárzeller, 1 szál póréhagyma, 1 l alaplé, 1 ek dióolaj, 20 g vaj, petrezselyemlevél, citromlé, só, bors ízlés szerint

Elkészítés: 

A dióolaj és vaj keverékén kicsit átforgatom, enyhén megpárolom a felszeletelt póréhagymát és szálzellert. A póréhagyma előkészítéséről, szeleteléséről részletesen itt olvasható. Hozzáadom a megtisztított és felhasgatott laskagombát, 2-3 percig együtt sütöm-párolom kavargatva, fedő nélkül. Ezután felöntöm az alaplével (vagy vízzel), sózom, borsozom, és 10 perc alatt készre főzöm. Tálaláskor cseppentek rá citromlevet és megszórom friss zöld petrezselyemlevéllel.


2012. december 1., szombat

Cukorborsó-saláta sárgarépával


A cukorborsó, snap peas botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, de az a jellegzetessége, hogy nemcsak a zöld magjai, hanem fogyasztható a hüvelye is, amely teljesen lapos, a borsószemeket nem kell kifejteni. A francia neve - mange tout (eat all, mindent megenni) - szó szerint ezt is jelenti.
A zsenge cukorborsó süthető, párolható, kitűnő leves, saláta készíthető belőle, esetleg más zöldségekkel együtt.
Nem szabad túlfőzni, vagy sütni, mert szétesik. A nem teljesen zsenge cukorborsóról le kell húzni a szálkát, ugyanúgy, mint a zöldbabról.
 

Hozzávalók: 400 g cukorborsó, 400 g sárgarépa, 0,5 dl alaplé, 2-3 ek olaj, vagy vaj, só, bors, kömény -és szezámmag, ízlés szerint

Elkészítés: 

Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát kockára, szeletre, gömbre, tetszőleges formára. A cukorborsót mossuk meg, a kisebbeket hagyjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté. Az olajon vagy vajon állandó kavargatás mellett pároljuk a sárgarépát 1-2 percig. Öntsük rá az alaplét, és fedő alatt pároljuk még 3-4 percig, amíg a sárgarépa roppanósra puhul. Adjuk hozzá a borsót, és fedő nélkül, kavargatva süssük együtt, amíg a borsó is roppanósra puhul, ez sem több 2-4 percnél. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Fűszerezzük frissen őrölt sóval, borssal.
Azonnal tálaljuk, száraz serpenyőben megpirított kömény-és szezámmaggal megszórva.