2012. március 31., szombat

Tintahalsaláta

 

A tintahal – squid, tintenfisch, кальмары – nálunk nem tartozik a mindennap asztalra kerülő halak közé, viszont az olasz, spanyol, francia konyhákban nagy népszerűségnek örvend. Leginkább a panírozott tintahalkarikák ismertek, de nagyon finomak a grillezett, vagy a pár perc alatt hagymával és chilivel megsütött tintahaldarabok is.
Viszont igazi különlegesség a füstölt tintahal, amelyből nagyszerű saláta készíthető, a partifalatok változatosabbá tételére.


Hozzávalók: 100 g füstölt tintahal, 2 főtt tojás, 1 shalotta, 100 g csemegeuborka, kapribogyó, 1 fél citrom leve, só, színes bors, petrezselyem- vagy korianderlevél, majonéz, ízlés szerint 

- tálaláshoz: 1 kígyóuborka

Elkészítés: 

Először elkészítettem a majonézt az itt leírtak szerint.
A tojásokat nagy lyukú reszelőn lereszeltem és egy keverőtálba raktam. Ezután a hagymát apróra, a halat először nagyon vékony szeletekre, aztán csíkokra, az uborkát csíkokra, a kapribogyót karikára vágtam és a tojásokhoz kevertem. Ízesítettem sóval, durvára őrölt borssal, majonézzel, rácsavartam a citrom levét és hozzákevertem a felaprított petrezselyemzöldet. A kígyóuborkát 5-6 cm hosszúságú darabokra vágtam, a magházat kiszedtem, és ezekben tálaltam a jól lehűtött halsalátát.
Kapribogyó helyett a saláta készíthető fekete olívabogyóval, csemegeuborka helyett friss uborkával, de sós uborkával is.



2012. március 29., csütörtök

Medvehagyma, a régi-új kedvenc


Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a medvehagyma, allium ursinum, wild garlic, Bärlauch, nevezik még vadfokhagymának, erős fokhagyma illata miatt, népiesen sási hagymának is. Fogyasztásra fiatal levele és hagymája egyaránt alkalmas. Áprilisban-májusban gyűjthető tölgyes, bükkös erdőkben, megvásárolhatók a piacokon, gyógynövény- és bioboltokban és újabban nagy szupermarketekben is. Magyarországon tömegesen a Mecsekben fordul elő. Amellett, hogy kitűnő ízesítő, önálló fogások elkészítésére is alkalmas. Gyógyhatásai is említést érdemelnek, enyhíti a fejfájást, fokozza az étvágyat, serkenti az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is ismert. Fiatal leveleiből készíthetünk pestót, krémlevest, ízesíthetünk vele burgonyapürét, keverhetjük salátákhoz.
Én most pestót készítettem belőle, úgyanúgy, ahogy bazsalikomból vagy spenótból szoktam. A pestó nagyon sok étel ízesítésére alkalmas, kitűnő salátákhoz, tésztákhoz, pizzához, húshoz, halhoz. 
Ehhez a pestóhoz 150 g (1 csokor) medvehagymalevelet megmostam, kicsit megszárítottam, 20 g szárazon pirított fenyőmaggal és egy csipet sóval robotgéppel összeturmixoltam, de természetesen mozsárban is kitűnően pürésíthető. Ezután hozzáadtam egy deciliternyi extra szűz olívaolajat, 20-20 g pecorinót és parmezánt, és az egészet még egyszer jól összedolgoztam.
Hűtőszekrényben jól záródó üvegben egy hétig is eltartható.





2012. március 28., szerda

Zöldségek wokban


Végre tavasz! Elkerülendő a tavaszi fáradtságot, a szervezetnek nagy szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, vízre. Ehhez járulnak hozzá – és egyáltalán a korszerű táplálkozás nélkülözhetetlen részei –, a zöldségek, a gyümölcsök. Leginkább a helyben termett, szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása javasolt, ezeknek legmagasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma, és nem mellesleg, a legízletesebbek is.
Viszont jellegükből adódóan, nem mindig fogyaszthatók nyersen, ilyenkor a gyors wokban sütés, grillezés a leginkább célravezető, sőt, kombinálhatóak a párolt és nyers zöldségek. Erre kitűnő példa a korábban készített zöldséges és orosz vinaigrette. Csodálatos sejtvédő a paradicsom, a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, nagyszerű méregtelenítő, a szőlő, a káposzta, a zeller, az alma, rostokban különösen gazdagok a hüvelyesek.


Ez a wokban készült zöldségköret egyaránt kitűnő csirkéhez, halhoz, pillanatok alatt elkészül és nagyon finom. Gyakran készítem, és mindig azokból a zöldségekből, amelyek éppen rendelkezésre állnak. Ahogy a salátáknál, itt is fontos a zöldségek frissessége és a felhasznált olajok, sók fűszerek minősége.

Hozzávalók: szárzeller, brokkoli, cukkini, padlizsán, sárgarépa, lilahagyma, vöröshagyma, só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A zöldségeket felvágtam – a cukkinit és a padlizsánt (a padlizsánt először karikára szeltem, besóztam, 10 percig a sóban állni hagytam, utána leöblítettem, hogy az esetleges keserűségét elveszítse) kis kockákra, a zellert karikára, a hagymát félkarikára, a sárgarépát julienn-re, a brokkolit rózsáira szedtem –, sóztam, borsoztam, és az olívaolajon 3-4 perc alatt resch-re, roppanósra sütöttem. Tálaláskor vágható rá friss petrezselyem-, esetleg tárkonylevél.

A zöldségek fajtája, aránya tetszőleges, ízlés szerint változtatható, módosítható.

 

2012. március 23., péntek

Kakukkfüves zellerkrémleves


A zeller nagyon értékes, nélkülözhetetlen zöldség, a magyar konyhában húsleves nem képzelhető el nélküle. Keverhető salátákhoz, kitűnő krémleves készíthető belőle. A Kaukázus és a Földközi-tenger vidékéről származik, már az egyiptomiak is ismerték. Levele kitűnő zöldfűszer. Ez a leves is nagyon egyszerű, hagyományos módon készített krémleves, de mivel mindent szeretek valamivel „feldobni, megbolondítani”, egy kicsit mindig másképp csinálni, így ez a leves friss kakukkfűvel készült.
Igazán kitűnő lett, jó megoldásnak bizonyult korábban a zsályás burgonyaleves is.
 

Hozzávalók: 1 nagy zellergumó, 1 hagyma, 1-2 burgonya, 1,5 alaplé, 1 dl tejszín, só, bors, 2 ek olívaolaj, zellerzöldje, kakukkfű
 

Elkészítés:
A megtisztított, felszeletelt zellert a felkockázott hagymával és a zellerzöldjével az olajon pár percig pároltam. Felöntöttem az alaplével, beleraktam a kis kockára vágott burgonyát, és az egészet puhára főztem. Botmixerrel pürésítettem, belekevertem a tejszínt, fűszereztem borssal, sóval és apróra vágott kakukkfűvel tálaltam.


2012. március 22., csütörtök

Kakaós csiga


A kakaós csiga minden gyerek kedvence, de nemcsak a gyerekeké, mi is nagyon szeretjük. Az első kelt tésztás desszertem, a csokis-mogyorós bukta sikere, és a sok biztatás után ennek is eljött az ideje. Sok receptet elolvastam, mindegyikből tanultam valamit, a lényeg egy jó kelt tészta és a finom kakaó. A különbségek lényegében csak abban vannak, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát, egész tojást vagy csak tojássárgáját teszünk bele, és hogyan kerül a tésztára a kakaó.

Egyik variáció, hogy megkenjük a tésztát vajjal és csak rászórjuk a cukrozott kakaót, a másik pedig, hogy a vajat kikeverjük a cukorral, a kakaóval, és ezt a krémet kenjük a tésztára. Én ez utóbbi módszert választottam. 

Hozzávalók:
- a tésztához: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,25 dl tej, 1 ek cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj
- a krémhez: 2 ek holland kakaó, 2 ek cukor, 6 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben egy kis kanál cukorral „felfuttattam”. A lisztet egy tálba szitáltam, hozzákevertem a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a puha vajat és a robotgép dagasztókarjával 5 perc alatt sima tésztává dagasztottam (akkor jó, ha elválik a tál oldalától és nem ragad). A kész masszát meghintettem liszttel, és konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem, ez kb. 45-50 perc.
Közben elkészítettem a tölteléket, amihez a megolvasztott vajat kikavartam a kakaóval és a cukorral.
Miután a tészta megkelt, belisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtottam, megkentem a kakaós krémmel, feltekertem és 1,5-2 cm-es szeletekre vágtam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráhelyeztem a csigákat, melyeket megkentem olvasztott vajjal és 35 °C fokon még 30 percig újra kelesztettem. Ezután előmelegített sütőben 180 °C fokon légkeverésen, 35-40 perc alatt megsütöttem. A kész csigákat porcukorral megszórhatjuk.
FONTOS: kelt tészta készítésénél minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni.


2012. március 20., kedd

Aranyvessző - Aranyeső



Kék a hajnal, kék,
    harmat hinti még.
Éledező tarka mező
tavaszi csokra szép!”   Weöres Sándor: Kék a hajnal







2012. március 19., hétfő

Édeskömény zellerrel


Az édeskömény - különleges zöldség, melyről a grillezett édeskömény bejegyzésben olvasható bővebben. És talán a grillezett édeskömény a legfinomabb is, de nagyszerű krémleves is készíthető belőle, halakhoz pedig egyenesen fenomenális, legyen az halleves vagy grillezett hal.

  

Ha éppen nem grillezünk, akkor is csodás köretet készíthetünk édesköményből wokban, esetleg más zöldségekkel kiegészítve, ami halhoz, szárnyashoz egyaránt jó választás. Ez a köret most són sütött csirkéhez készült az alábbiak szerint:

Hozzávalók: 1 gumó édeskömény, 4-5 szál szárzeller, 1 nagy fej hagyma, só, bors, olívaolaj
 

Elkészítés:
A hozzávalókat összevágtam - az édesköményt csíkokra, a szárzellert karikára, a hagymát félkarikára -, és az olajon wokban 2-3 perc alatt, állandó keverés közben megsütöttem. Tálaláskor megszórtam az édeskömény zöldjével, daráltam rá színes borsot és sót. Csavarhatunk rá kevés citromlevet, megszórhatjuk, chilipehellyel vagy chiliszálakkal, amely csodás dekoráció is egyben.

2012. március 16., péntek

Harcsaszelet édesköménnyel


A halak és rákok-kagylók központi helyet foglalnak el a konyhámban. Nemcsak azért, mert fogyasztásuk rendkívül egészséges – nem véletlenül játszanak fontos szerepet a mediterrán diétában, konyhában –, hanem azért is, mert nagyon finomak, változatossá tehető velük az étrend. Heti egyszeri fogyasztásukkal már tettünk egy lépést az egészségesebb étkezés (élet) felé. Mivel a hal böjti ételnek is számít, kezdetnek talán a nagyböjt tűnik a legalkalmasabb időszaknak a hal beiktatásának az étrendünkbe. Nagyon finom hal a ponty, a harcsa, mindenütt kaphatók, érdemes velük kezdeni az „ismerkedést” a halételekkel. Nagy előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők, különösebb előkészületekre nincs szükség. Csak pár alapszabályt kell betartani, amelyek között a legfontosabb a sütési idő helyes megválasztása, mert a kiszárított, túlsütött hal semmilyen élvezeti értékkel nem rendelkezik, és akkor tényleg nem fogjuk megszeretni a halat.
A jól megsütött hal húsa omlós, szaftos, hófehér. Ugyanez vonatkozik a rákokra, garnélákra. Köretként egyaránt tökéletesek hozzá a zöldségek, a burgonya, a rizs. Nagyon finom uborkamártással vagy töltött paradicsommal. Különösen passzol a halakhoz az édeskömény, legyen az leves vagy köret. Most édesköménnyel készítettem a harcsát.

Hozzávalók: 4 harcsaszelet, só, limelé, vaj és olívaolaj a sütéshez, 1 édeskömény, 1 hagyma

Elkészítés:
A halszeleteket sütés előtt 10 perccel besóztam, kevés limelével meglocsoltam és grillserpenyőben vajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütöttem. Eközben egy másik serpenyőben (wokban) az olívaolajon megsütöttem a cikkekre vágott hagymát és édesköményt. Daráltam rá sót borsot, és száraz serpenyőben megpirított édesköménymagot. Azonnal limecikkekkel tálaltam.


2012. március 13., kedd

Sajtos burgonyalepény


A burgonya egyike a legfontosabb alapélelmiszereknek, „dicséretét” már a spenótos tepsis burgonyánál leírtam. Rengeteg fajtája ismert, felhasználási módja is sokrétű, a legegyszerűbb burgonyapürétől a héjában főtt, vagy sült burgonyáig. Sőt, még a burgonyapüré is tökéletesíthető, mint ahogy a franciák készítik: sok-sok vajjal és tejszínnel.
Ez a sajtos burgonyalepény nem más, mint héjában főtt burgonya sajttal felturbózva, fűszerezve és kisütve. És nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét.

Hozzávalók: 500 g burgonya, 150 g félkemény sajt (Maasdamer), 100 g kemény sajt (Cheddar), 100 g liszt, 4 tojás, 100 ml tejszín, só, bors, olaj a sütéshez.



Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőztem, meghámoztam és pürésítettem. Belekevertem a tejszínt, a lisztet, a tojást, és a kis kockára vágott (4-5 mm) félkemény és a lereszelt kemény sajtot. Daráltam rá sót és zöld borsot. A kész masszát 1 órát pihentettem, és ezután serpenyőben kevés olajon aranybarna lepényeket sütöttem belőle. Egy lepény egy nagyobb kanál masszából készült. A sütési idő a lepények méretétől függ, ez kb. 3-4 perc oldalanként.  



2012. március 11., vasárnap

Mini csokitorták


Egy vallomással tartozom, még muffint vagy brownie-t sem sütöttem soha – sütőformán sincs –, enni is csak egyszer ettem egy gyorsétteremben. Mit mondjak? Nem ízlett. Száraz volt és unalmas. Ez, persze, nem jelenti azt, hogy nincs jó muffin, csak én még nem találkoztam vele. Persze, sok előnye lehet, egyszerű, gyors, ahogy hallom, még csak a SI mértékegység-rendszerrel sem kell bíbelődni, csészével „mérődik” hozzá minden. Viszont a desszert nálunk nem mindennapos dolog, nem a szénhidrátbevitel növelésére szolgál, hanem az adott parti vagy esemény fénypontja, és akkor valami szépet, különlegeset készítek, nem baj, ha sok munka van vele.
Nemrég megtaláltam anyukám régi kekszsütőformáit, és nagyon akartam valamit sütni bennük, mert hasonlatosak a manapság divatos design tartlets-formákhoz. A tartlet magyarul mini tortácskát jelent, főleg partik, állófogadások állandó „darabja”. „Kutatásokat” nem végeztem, de eredetileg ez egy ropogós (gondolom linzertésztából), formában sütött kosárka, amelybe különböző dolgok kerülnek. Ha előételként készül, akkor sós, ha desszertként, akkor édes-gyümölcsös. Szóval, a feladat adott volt, valamit sütni a formákban. Mivel nemigen van még itt a finom és szép gyümölcsök szezonja, csak a csokira tudtam gondolni. Ez lett belőle. Mesefinom tortácskákat – chocolate tartlets – sikerült készítenem.
 

Hozzávalók: 100 g étcsokoládé (76%), 150 g porcukor, 75 g liszt, 100 g vaj, 5 tojás, formák a sütéshez
 

Elkészítés:
A lisztet elkevertem a cukorral. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött felolvasztottam, mikor kicsit lehűlt, belekevertem a felvert tojásokat és a lisztet a cukorral. A sütőformákat jól kivajaztam, a masszát a formákba töltöttem, és 180°C fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütési idő a formák méretétől függ, de ez is max. 6-8 perc. Akkor jó, ha a külseje megszilárdult és a belsejében még folyós a csokoládé, ez késsel vagy kötőtűvel ellenőrizhető. A formákból kiszedve, melegen tálaltam, így a legfinomabb.



2012. március 7., szerda

Túrótorta


Amióta anyukám süteményes füzetében megtaláltam ezt a receptet, azóta folyamatosan készültem rá, hogy megsütöm ezt a tortát. Ez a túrótorta volt gyermekkorom kedvenc csemegéje, eredetileg ez nagymamám receptje. Eleinte bonyolultnak tűnt, de miután többször elolvastam, rájöttem, hogy ezt már én is el tudom készíteni. Annál is inkább így gondoltam, mert a múltkor készített gyümölcsös túrótortám nagyon jól sikerült. Az alap lényegében egy piskóta – amiben már jó vagyok – és dió van hozzákeverve.

A krém a bonyolultabb, három részből áll: az áttört túró a mazsolával, a cukorral kikavart vaj, és a tejből és tojássárgájából főzött vaníliás krém. Miután fejben, elméletben megsütöttem, hozzáláttam a gyakorlatban is.

Hozzávalók:
- a piskótához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 5 dkg dió, 6 ek víz, 1/2 sütőpor
- a krémhez: 40 dkg túró, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 dl tej, 3 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1 vaníliarúd, 1 citrom lereszelt héja, étcsokoládé

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját kikevertem a porcukorral, hozzáadtam a vizet, a sütőporral összekevert lisztet, a megdarált diót és végül a tojások robotgéppel felvert kemény habját. A masszát kivajazott, liszttel megszórt tepsibe (30x25 cm) öntöttem és 180°C-fokon, légkeverésen, 25 percig sütöttem. Miután kihűlt, kettévágtam. 

A krémhez a túrót botmixerrel összetörtem, ráreszeltem a citrom héját, és belekevertem az előzőleg fekete teába áztatott, majd lecsöpögtetett és összevágott mazsolát. A vajat kikevertem a porcukorral. A tejből, a lisztből, a tojássárgájával és a vaníliarúd kikapart belsejével krémet főztem. Az elkészült krémet lehűtöttem és hozzákevertem a vajhoz, majd a túróhoz. Ezzel a krémmel töltöttem meg, és vontam be a piskótát. A kész torta tetejére ráreszeltem az étcsokoládét. Nagyon jól sikerült, finom lett, igazi ünnepi torta, húsvétra ideális, de legközelebb kerek tortaformában fogom sütni.


2012. március 1., csütörtök

Zöldség-vinaigrette mentával


Így tél végén már nagyon vágyunk a friss zöldségekre – ettünk elég céklát, savanyú és kovászos káposztát –, melyek ízben még nem veszik fel a versenyt a nyári paradicsommal, paprikával, de ropogósságuk, élénk színük, egy kis nyarat varázsol elénk. A nyári ízeket pedig fűszerekkel pótolhatjuk.
A vinaigrette-ről (vinegrettekről) általában a vinaigrette-öntet/dressing – ami nem más, mint olívaolaj és ecet fűszerezett keveréke vagy az orosz vinaigrette – jut elsőre eszünkbe, pedig ma már ezzel a dressinggel készült különböző salátákat is neveznek vinaigrette-nek: vegetable vinaigrette.Ha valami különlegesre vágyom, ezt a salátát szoktam elkészíteni. Egyszerűen csodás, minimális munka, maximális élvezet.


 

Hozzávalók: 1 cukkini, 1 negyed kígyóuborka, 2 szál szárzeller, 1 shalotta (mogyoróhagyma), 2 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 1 tk currypor, 1 tk kurkuma, 3-4 szál friss mentaág, 0,5 dl olívaolaj, 1 citrom leve, 1 ek joghurt, frissen darált só és bors

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam és 1 ek olívaolajon a curryporral és a kurkumával 2 percig pároltam. Ekkor hozzáadtam az apró kockára – 1x1 cm – cukkinit és szárzellert, és mérsékelt tűzön még két percig pároltam. A tűzről levéve hűlni hagytam. Közben szintén kis kockára vágtam az uborkát és a magvaitól megszabadított paradicsomot, felaprítottam a mentalevelet. Ezután a lehűlt cukkinis keverékhez adtam az uborkát, a paradicsomot, a mentalevelet, a maradék olívaolajat, a citrom levét és a joghurtot. Összekevertem, fűszereztem sóval, borssal, ízlés szerint, és lehűtve tálaltam.