2011. február 10., csütörtök

Leek Soup with Dill - Kapros póréhagymaleves



This is a very  simple, but my most trusted, Leek Soup recipe.

Ingredients:
3-4 leeks, sliced
2-3 garlic cloves, diced
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoon flour
1,5 l chicken stock
200 ml cream
White pepper, nutmeg, salt, dill, cilantro, lemon juice, chili to taste

Instuctions:
First, clean and chop the leeks and garlic. In a pot saute leeks and garlic in olive oil.
Fry them over a medium heat until the leeks are soft.
This will take about 5 minutes, sprinkle leeks with flour, stir frequently and fry another 2 minutes. Add the chicken stock and bring the soup to a boil and then let it simmer for 5-6 minutes. Pour the cream into the soup, stir well and bring to a boil. Seasoning with freshly ground white  pepper and nutmeg,  dill, cilantro, salt and lemon juice. Serve with a sprinkle of dill and more lemon slices.


Hozzávalók: 
3-4 póréhagyma, szeletelve
2-3 cikk fokhagyma, aprítva
2-3 ek olívaolaj
1 ek liszt
1,5 l csirke alaplé
200 ml tejszín
Fehér bors, szerecsendió, só, kapor, koriander, citromlé, chili  ízlés szerint

Elkészítés:
Először a póréhagymát megmossuk, felvágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Az olajat felhevítjük, a póréhagymát és a fokhagymát alacsony hőfokon 5 percig pirítjuk, megszórjuk liszttel és még 2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük az alaplevet, felforraljuk és lassú tűzön 5-6 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Frissen őrölt fehér borssal, szerecsendióval, sóval, korianderrel, chilivel és citrommal fűszerezzük. Citrom karikával tálaljuk, a tetejére frissen aprított kaprot szórunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése