2011. február 27., vasárnap

Lazac mediterrán mártással - egy könnyű vacsora


Nagyon egyszerű és finom étel, gyakran készítem, mert percek alatt kész, hamar a kedvencünkké vált.

Hozzávalók:
- a halhoz: 4 lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor


- mártáshoz: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó
- fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, bors

Elkészítés:
Először a mediterrán mártást készítem el. A hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágom és az olajon pár perc alatt megsütöm. Hozzáadom a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózom borsozom, összeforralom, belerakom az olíva- és kapribogyót a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még 2-3 percig főzöm.
A halat sütés előtt 10-15 perccel besózom, utána az olívaolajon és a vaj felén elkezdem sütni, oldalanként 2-3 perc, szelet vastagságának függvényében, és folyamatosan adom hozzá a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt rádobom a friss felaprított kaprot. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert ehetetlenné válik.
Jázmin vagy basmati rizzsel tálalom, de nagyon finom kapros főtt burgonyával is. Jófajta száraz fehérbort ajánlok mellé.

2011. február 26., szombat

A tavasz hírnökei


Egyetlen évszakot sem várunk annyira, mint a tavaszt. A tavasz első hírnökei a tőzikék, a krókuszok, a kökörcsin, a hóvirág. Kidugják szép fejüket a hó alól, varázslatossá téve az erdőszélt, rétet, kerteket. 

2011. február 24., csütörtök

Káposztasaláta - egy könnyű vacsora (is lehet)


Az egyszerű orosz  káposztasaláta alapja a jó minőségű, vékony levelű káposzta. Legyalulják, leginkább hidegen sajtolt napraforgóolajjal és apró kockára vágott fehér-lila, vagy shalotta hagymával tálalják. Igazán finom.
Most egy kicsit gazdagabb, és szintén nagyon finom káposztasalátát ajánlok. Grillezett csirkemellel - egy egyszerű vacsora is lehet. Elkészítése szintén nagyon egyszerű: a káposzta torzsáját eltávolítom és a káposztát legyalulom. Megsózom és 10-15 percig állni hagyom a sóban.
Ezután összekeverem az apróra vágott hagymával, a vékony csíkokra vágott paprikával (most ez kaliforniai volt), a petrezselyemzölddel. 
A dresszing: fehér borecetet elkeverek olajjal és majonézzel - mennyiségek ízlés szerint -,  ha kell, még sózom, borsozom. Összekeverem a dresszinget a káposztával és lehűtve tálalom. 
 

2011. február 21., hétfő

Garnéla curry - egy könnyű vacsora


Manapság a curry elnevezést nagyon sok távol-keleti eredetű ételre alkalmazzák. Igazi hazája India, ahol ez egy  fűszeres zöldségétel, míg Thaiföldön bármely ételt, amit kókusztejben főznek, curry-nek neveznek. Ez a garnéla curry az  itt található recept alapján készült.

Hozzávalók:
1 ek olaj
250 g kókusztej
1 kaliforniai paprika, csíkokra vágva
200  g laskagomba, szeletelve
200 g garnéla, friss, tisztított
Friss bazsalikomlevél, só, ízlés szerint

Elkészítés:
Egy serpenyőben az olajat felforrósítom és beleteszem a curry pasztát, egy percig pirítom, leveszem a hőt és és hozzáöntöm a kókusztejet. Hozzáadom a gombát és a paprikát és mérsékelt tűzön párolom 3 percig. Ezután belerakom a garnélákat és  további 2 percig főzöm. Sózom, ízlés szerint, és megszórom a felaprított bazsalikomlevéllel.
Főtt jázmin rizzsel tálalom. 

Püspökkenyér - nem csak karácsonyra


Már említettem, hogy karácsonykor mindig sütök püspökkenyeret, ezért is kandíroztam az idén narancs - és citromhéjat. De természetesen ez az édesség bármikor elkészíthető, mert kitűnő a délutáni teához vagy kávéhoz. 

Elkészítés:
4 tojás sárgáját 4 kanál cukorral kikeverek és 4 kanál liszthez hozzáadok egy sütőport. A lisztet összekeverem az összevagdalt 5-6 dkg csoki, mazsola, dió, kandírozott gyümölcs, narancshéj keverékével. A keveréket hozzáadom a cukorral kikevert tojássárgájához, és ehhez keverem óvatosan, több részletben a 4 tojás habját. Jól kivajazott és lisztezett formában sütöm 200 fokon 8-10 percig, utána  180 fokon 25-30 percig. A formában hagyom kihűlni. Tetejére csokimáz vagy porcukor kerül.

A gyümölcs-dió-csokikeverék mennyisége és összetétele kedv vagy ízlés szerint változtatható, ma például meggyet és birsalmasajtot is raktam bele. 

2011. február 20., vasárnap

Епископский хлеб


Предлагаю рецепт "епископского хлеба", по другому "бишофсброт", который на самом деле вовсе не хлеб, а вкусное пироженое.

Приготовление:

Желтки 4-х яиц взбить с сахаром в пышную пену, смешать 4 ложки муки с порошком для печенья. Муку перемешать с мелко нарезанным орехом, миндалем, шоколадом, изюмом, апельсиновой и лимонной цедрой. Соединить эти компоненты и ввести в них взбитые в крепкую пену белки 4-х яиц. Выложить смесь в смазанную маслом и посыпанную мукой форму. Выпекать в духовке при температуре 200 градусов в течение 10 минут, а потом при температуре 180 градусов 25-30 минут. Охладить в форме. Посыпать сахарной пудрой.

2011. február 17., csütörtök

Tomatoes in Panko crumbs


My favorite vegetable is tomato and  one of my favorite, simple veggie dish is tomatoes in Panco crumbs. Instead the typical bread crumbs coating I use Panko crumbs.

Instruction:

Cut tomatoes into 1 cm thick slices. Season with salt and pepper.
Dip tomatoe slices in flour, then eggs, then Panco crumbs.
Heat olive oil in a skillet on medium heat an fry tomatoes about 2 minutes per side. 
Once the tomatoes are golden, remove the pan from the heat. Threw some more salt on top of tomatoes.
Serve with mayonnaise or cream and capers.

2011. február 16., szerda

Sült paradicsom - egy könnyű vacsora



Számomra a paradicsom minden zöldség felett áll, akárcsak a mediterrán konyha. Lédús, magas cukor- és C-vitamin tartalmú és amellett, hogy rendkívül egészséges, nagyon finom is. Minden formájában kitűnő, természetesen nyáron, a napérlelte a legfinomabb.
Ezért aztán nyáron aszalok, savanyítok, levet főzök belőle. Télen, sajnos nem a legízesebbek, talán a koktélparadicsomok emlékeztetnek legjobban a nyári ízekre, viszont télen is megtalálhatók bennük az egészségre fontos anyagok, ezért ilyenkor sem nélkülözhetők a változatos étrendben. Más felhasználási módokat kell keresnünk, és ez a grillezés, vagy a sütés.
Most egy téli kedvencemet mutatom be. „Rántott hús light”, avagy paradicsomszeletek Panko morzsában. Ez lehet köret, vagy önálló fogás, más grillezett zöldségekkel, vagyis egy könnyű vacsora. A Panko morzsa egy japán ropogós, kenyérmorzsa, melyet itt szoktam beszerezni.
  
 

Tehát a paradicsomot 1 cm vastagságúra felszeletelem, sózom, borsozom és hagyományos módon panírozom: liszt, tojás, Panco morzsa.
 
Sütés: 2-3 perc oldalanként. Akkor van kész, ha a morzsa aranybarna. A kész, még forró paradicsomokra szórjunk vagy daráljunk egy kevés sót. A lisztbe keverhetünk hagyma- vagy fokhagymaport, pikánsabbá téve a paradicsomot. Tetejére majonézt, guacamole-t vagy pestót tehetünk, ma én kapribogyóval és tejföllel készítettem. 

2011. február 15., kedd

Суп-пюре из тыквы


Предлагаю один прекрасный осенне-зимний суп. Стоит тыкву испечь, не варить, это придает супу особый аромат и неповторимый вкус.


Ингредиенты:
1 кг тыквы
2  картофеля
2  яблока
1  лук
2 ст.л. меда
1 л куриного бульона
50 г сливочного масла
1 ст.л.оливкового масла
1 апельсин
соль, перец, мускатный орех
тимьян
сливки, по вкусу

Приготовление:
Тыкву разрезать на куски. Положив на противень, запечь в духовке около 40 минут, при температуре 200 градусов.
В кастрюле на оливковом и сливочном масле обжарить мелко нарезанный лук с тимьяном до прозрачности. Добавить мед и поджарить на умеренном огне до светло-коричневого цвета. Добавить очищенные и порезанные на куски яблоки и тушить в течение 2-3 минут. После этого влить в кастрюлю бульон, добавить промытый, очищенный и порезанный на куски картофель и сварить. Когда картофель готовый, добавить испеченную, очищенную от кожуры и разрезанную на куски тыкву. Суп измельчить блендером до состояния пюре, добавить соль, свеже молотый перец, мускатный орех и сок одного апельсина.
Сервировать  поджаренными семенами тыквы и маслом из тыквенных семечек. Можно добавить сливки.


2011. február 14., hétfő

Sütőtökkrémleves



Nagyon szeretem a sütőtököt. A sütőtöknél számomra az legfontosabb, hogy finom édes legyen. Ez nem mindig jön be, itt nem igaz a mondás, hogy tök egyforma. És ez adta az ötletet az első sütőtökkrémleves elkészítéséhez is. Tehát nálam, ha nem elég édes a tök, mert amúgy sütve az igazi, lesz belőle krémleves. Természetesen ez a leves olyan finom, hogy bármilyen finom édes tökből is elkészíthető, ekkor esetleg kevesebb méz szükséges hozzá. Az alábbiak szerint készítem.

 
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 2 közepes burgonya, 2 Jonatán alma, 1 hagyma, 2 ek méz, 1 l csirkealaplé, 50 g vaj, 1 ek olívaolaj 1 narancs, só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű , tejszín, ízlés szerint

Elkészítés:
A tököt feldarabolom és 200 °C fokos sütőben 40 percig sütöm.
Közben a olívaolajon és vajon megpárolom a hagymát a kakukkfűvel, ha a hagyma „üveges”, hozzáadom a mézet és karamellizálom. Ezután belerakom a meghámozott és feldarabolt almát, pár percig együtt párolom. Ezután beleöntöm a csirkealaplét, a meghámozott, kockára vágott burgonyát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor a burgonya megpuhult, beleteszem a levesbe a megsült tököt. Botmixerrel pürésítem, sózom, fűszerezem frissen darált borssal, reszelt szerecsendióval és hozzáadom egy narancs frissen facsart levét. Tálaláskor pirított tökmagot és tökmagolajat teszek a tetejére. Tejszínt is kínálhatunk hozzá. 



2011. február 13., vasárnap

Fettuccine Alfredo


Ingredients:

100 g Parmigiano-Reggiano cheese, freshly grated   
200 ml heavy cream  
1 broccoli
1 onion  
1-2 сloves of garlic  
100 g butter
2 tbs olive oil
Almond slices
Freshly grated salt, pepper, nutmeg

Instructions:

Cook the broccoli in a salted water until crisp-tender.
Fry  chopped onion and garlic in olive oil in a large sauce pan for a few minutes. Add cream and butter, turn the heat on to medium and cook until cream and butter are melted together. Reduce the heat and add the cheese, bring to a simmer, until the cheese melts. Remove from the heat. Add the salt, fresh ground pepper and nutmeg.
Bring a large pot of water to a boil, add a salt and the fettuccine, cook for 1 minute. Drain and add to a pan with sauce. Stir well, mixing the cheese in and coating all of the pasta with the sauce.
Serve immediately with broccoli, sprinkling additional slices of  Parmigiano-Reggiano cheese and roasted almond slices on top.

2011. február 12., szombat

Tészta Alfredo


A fettuccine olasz, lapos, 6-9 mm széles metélttészta, amely durumlisztből készül és Róma környékéről származik. Az étel megalkotójának Alfredo, római vendéglőst tartják.

A fettuccine alaprecept: minden 100 g liszthez 1 tojás

Hozzávalók:
250 g házilag gyúrt Fettuccine
100 g Parmigiano-Reggiano, frissen reszelt parmezán sajt  
200 ml tejszín  
1 brokkoli
1 hagyma  
1-2 cikk fokhagyma  
100 g vaj
2 e.k. olívaolaj
mandula szeletek
frissen őrölt só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedve, sós vízben roppanósra főzzük.
A finomra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat  és közepes hőfokon összeforraljuk. Lefokozva a hőt hozzáadjuk a parmezánt, felforraljuk, hogy a sajt elolvadjon. Tűzről levéve fűszerezzük, sóval, borssal, szerecsendióval.
A tésztát sós vízben 1 percig főzzük, szűrjük le és adjuk az elkészített szószhoz. Keverjük jól össze, hogy a szósz teljesen bevonja  a tésztát.
Azonnal tálaljuk a brokkolival, tetejét parmezán csíkokkal és pirított mandulával megszórva.

2011. február 11., péntek

Pumpkin Soup


Ingredients:
1 kg pumpkin
1-2 potatoes
2 apples
1 onion
1 tbs honig
1 l chicken broth
50 g butter
1 orange
Salt, pepper, nutmeg
thyme
cream to taste

Preheat oven to 200 °C  and bake the sliced pumpkin for 40 minutes.
In a saucepan melt butter, add olive oil and the chopped onion. Fry on medium heat for 2-3 minutes. Add the honig and allow it to cook until it begins to turn brown.
Put  apple slices to the pan with onion and saute 3 more minutes. Add chicken broth, potatoes and cook untill the potatoes are tender. Add the slices of baked pumpkin, and with the hand  blender mash all ingredients together. Season with salt, freshly grated nutmeg, pepper and orange juice. Serve with roasted pumpkin seeds and pumpkin seed oil on top.

2011. február 10., csütörtök

Leek Soup with Dill - Kapros póréhagymaleves



This is a very  simple, but my most trusted, Leek Soup recipe.

Ingredients:
3-4 leeks, sliced
2-3 garlic cloves, diced
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoon flour
1,5 l chicken stock
200 ml cream
White pepper, nutmeg, salt, dill, cilantro, lemon juice, chili to taste

Instuctions:
First, clean and chop the leeks and garlic. In a pot saute leeks and garlic in olive oil.
Fry them over a medium heat until the leeks are soft.
This will take about 5 minutes, sprinkle leeks with flour, stir frequently and fry another 2 minutes. Add the chicken stock and bring the soup to a boil and then let it simmer for 5-6 minutes. Pour the cream into the soup, stir well and bring to a boil. Seasoning with freshly ground white  pepper and nutmeg,  dill, cilantro, salt and lemon juice. Serve with a sprinkle of dill and more lemon slices.


Hozzávalók: 
3-4 póréhagyma, szeletelve
2-3 cikk fokhagyma, aprítva
2-3 ek olívaolaj
1 ek liszt
1,5 l csirke alaplé
200 ml tejszín
Fehér bors, szerecsendió, só, kapor, koriander, citromlé, chili  ízlés szerint

Elkészítés:
Először a póréhagymát megmossuk, felvágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Az olajat felhevítjük, a póréhagymát és a fokhagymát alacsony hőfokon 5 percig pirítjuk, megszórjuk liszttel és még 2 percig pirítjuk. Hozzáöntjük az alaplevet, felforraljuk és lassú tűzön 5-6 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Frissen őrölt fehér borssal, szerecsendióval, sóval, korianderrel, chilivel és citrommal fűszerezzük. Citrom karikával tálaljuk, a tetejére frissen aprított kaprot szórunk. 

2011. február 9., szerda

A saláták sava-borsa


Ahogy korábban írtam, salátát bármilyen salátából és különféle zöldségekből készíthetünk, a lényeg a fűszerezés, a dressing.
Ez nálam általában valami jófajta hidegen sajtolt olajat és némi balzsamecetet, borecetet vagy citromot jelent. Általában extra szűz olívaolajat használok, de ezenkívül a saláta jellegéből adódóan ez lehet dióolaj, szezámolaj, tökmagolaj stb.
Az olívaolajat gyakran emlegetik az egészséges élet titkaként, mivel telítetlen zsírsavtartalma magas, valamint gazdag polifenolokban és antioxidánsokban.
Az extra szűz olívaolajak elsőosztályú olívabogyóból kizárólag mechanikai eljárással készülnek. Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma.
Annak ellenére, hogy ezek a hidegen sajtolt és extra szűz olajok nagyon egészségesek, kitűnő ízűek, sütésre, magas hőfokon azonban nem alkalmasak, sütésre finomított olajok javasoltak.
A mediterrán konyhát kedvelők és az egészséges életmódra törekvők a finomabbnál finomabb olajakat találnak a delikátboltokbanszaküzletekben vagy rendelhetnek online, webshopokból. Kitűnő  választás salátákhoz a Frantoio Montecchia, a Bartolomei, San Lorenzo extra szűz olívaolajak. Salátákhoz használhatunk ízesített olajakat is, melyek házilag is előállíthatók friss fűszernövényekkel, chilivel. Készíthetünk házilag fűszereceteket is, melyek alapja a jó minőségű borecet. 



2011. február 8., kedd

Saláta rákkal - egy könnyű vacsora


A könnyű vacsorákat most egy kedvenc salátámmal folytatom. A salátákat nálunk általában valami mellé fogyasztják, lehetőleg jó sok húshoz, körethez, akkor is főleg savanyított formában. Pedig a saláta nagyszerű ebéd vagy vacsora is lehet, különösen, ha valamiféle fehérjével gazdagítjuk. Ilyen fehérje lehet a grillezett vagy főzött csirkemell vagy a különböző rákok-garnélák. Minden nagyobb áruházban kapható előfőzött, vagy fagyasztott garnéla, melyek elkészítése lényegében kiolvasztásból tisztításból és ízesítésből áll.
De az igazi a friss garnéla, ha be tudjuk szerezni. A friss garnélát eleve fej nélkül árulják, kevesebb a hulladék. A tisztításról is megoszlanak a vélemények, én a következőképpen csinálom: a garnélákat bő vízben, alaposan megmosom, utána először eltávolítom a fejét, ha van, a lábait, ezután a farokrésznél összeroppantva a páncélt, kihúzom a rákhúst. Végül éles késsel felvágva a rák hátát  eltávolítom a bélcsatornát. Az így előkészített rákokat fokhagymával az alábbiak szerint megsütöm. 

Tisztítás, folyamatban
Egy serpenyőben a vajat felolvasztom, a fokhagymát összezúzom, a vajon megfuttatom, hozzáadom a garnélákat és erős lángon a rákok mindkét oldalát két-két percig sütöm. Azonnal tálalom, az időközben előkészített salátára rakva. A saláta-variáció széles, jégsaláta, madársaláta, endívia, frisée saláta és ami még van, retek uborka, paradicsom, sózva, borsozva, jó fajta olívaolajjal és citrom levével meglocsolva. 

2011. február 5., szombat

Január, Február, itt a nyár!


Kinézek az ablakon, tél van, de nagymamám fenti mondása jut eszembe és rögtön jobb kedvem lesz.
Február napjai nekem többnyire a farsanghoz kötődnek, bálokhoz, mulatságokhoz, télbúcsúztatáshoz, mely vízkereszttől húshagyó keddig tart, amely az olasz karnevál szó tükörfordítása „hús ég veled”, carne vale! Olaszországból indult, a leghíresebb a velencei karnevál, álarcok és a karneváli szokások Magyarországra először Mátyás király korában kerültek.
A néphit szerint februárt böjtelő, télutó havának tartják, mert a nagyböjt kezdete hamvazószerda általában  ebbe a hónapba esik, mivel ez a Húsvét függvénye, ami a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.
Van azért februárban néhány „időjós” nap is, a február 2-án Gyertyaszentelő - napján szokás szerint figyeljük a medvét – ha a barlangjából kijön és meglátja az árnyékát, visszamegy, mert soká tart még a tél… Az idén nem sütött a nap, jön  a tavasz?
Február 5-én Gonoszűző Ágota - Szent Ágota napja van, a magyar néphit szerint ez a nap leginkább alkalmas a gonosz szellemek és a kártevők elűzésére, ezért a házak összes szobáját tisztára söpörték. Azt tartották, hogy ilyenkor a szeméttel együtt a kártevőket is kidobják a házból. Mi „modern boszorkányok” - porszívózunk.
Február 6 - Dorottya napja, ha Dorottya hideg, tíz nap múlva is az lesz . ,,Ha Dorottya még szorítja, Julianna - február 16 - tágítja.”
Február 14-e Bálint - nap, a tyúkültetés napja, ekkor kezdenek párosodni, fészket rakni a verebek. Ma már nálunk is megünneplik a Valentin napot, a szerelmesek ünnepét. Jó buli és alkalom a vásárlásra.
Február 19. Zsuzsanna - elviszi a havat, zöldellni kezd a fű, és megszólalnak a pacsirták.
Február 24. Jégtörő Mátyás - ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát, vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.
Hagyományainkat, régi ünnepeinket, ma már megmosolyogjuk. Babonás hiedelmeknek tartjuk, és erre aztán ráépültek a szenzációk, a nagy vásárlások, a turista látványosságok, pedig látnunk kellene ma is, hogy milyen mély, egyszerű bölcsesség rejlett a természettel való együttélésben, az évszakokra való figyelésben.

Mivel ez a bejegyzés nem most született és mint tudjuk, a Húsvét mozgó ünnep, az idén, 2014-ben a jeles napok, ünnepek így alakulnak: 
  • Március 4 - Húshagyó kedd
  • Március 5 - Hamvazószerda
  • Március 9 - Nagyböjt első vasárnapja
  • Április 13 - Virágvasárnap
  • Április 18 - Nagypéntek
  • Április 20 - Húsvét 

2011. február 4., péntek

Guacamole - egy könnyű vacsora


A guacamole – mexikói eredetű, avokádóból készített krém-mártogatós. Vidékenként
más- más módon készítik, az alap az avokádó, a chili és a fokhagyma. Csak érett avokádóból készíthető jó guacamole. Ha az avokádó nem elég érett, újságpapírba csomagolva pár nap alatt megérik, megpuhul. Általában, ellensúlyozandó a chili erősségét, héjától megtisztított, kis kockára vágott paradicsomot is szoktam belerakni, fokhagyma helyett inkább hagymát használok, és sok zöldfűszert keverek bele.


Hozzávalók:
1 érett avokadó
1 shalotta hagyma vagy új hagyma
1-2 chili paprika
1 kanál citrom - vagy limelé
koriander vagy petrezselyem levél
bors

Elkészítés:
Az érett avokádót a mag mentén vágjuk hosszában ketté, távolítsuk el a magját, kanalazzuk ki a húsát, villával nyomkodjuk szét. Aprítsuk fel a hagymát és a chili paprikát.
Keverjük jól össze a hozzávalókat.
Hidegen kínáljuk tortilla-chips-szel, de pirítósra, zöldségszeletekre kenve is kitűnő.


Guacamole, a dip made from avocados, is originally from Mexico. The trick to perfect guacamole is using ripe avocados.

Ingredients:
1 ripe avocado
1 shallot , minced
1-2  chiles, minced
1 tablespoon of fresh lime or lemon juice
cilantro or parslay leaves, finely chopped
salt
freshly grated black pepper

Instructions:
Cut avocados in half and remove seed. Scoop out avacado from the peel with a spoon, using a fork, mash the avocado.
Add the chopped onion, cilantro or parslay lime or lemon juice, chili, salt, pepper and mix well.
Serve cold, with tortilla chips.

2011. február 2., szerda

Малосольная - квашеная капуста - по другому


Капусту употреблять очень полезно, в ней содержится очень много витамина C и вместе с капустой наш организм получает целый комплекс полезных минеральных веществ. Имеются мнгочисленные рецепты по приготовлению квашеной и малосольной капусты, но для разнообразия предлагаю здесь один венгерский вариант.

Приготовление:

Капусту мелко шинкуем и смешиваем с солью. На каждый кг капусты необходимо 20 г соли. Хорошо перемешать, перетереть руками, чтобы капуста пустила сок. После некоторого времени переложить капусту в банку или в другую емкость.
На дно банки класть капустные листья, специи: укроп, лавровый лист, перец черный. На них сверху укладывать рубленую капусту.
Вскипятить воду и горячей налить на капусту. Вода должна полностью покрыть капусту. Сверху на капусту положить капустные лисьтья и когда остынет на них кусок хлеба.  Квасить при комнатной температуре и через 3-4 дня капуста будет готова.
Малосольную капусту подавать с мелко нашинкованным луком и подсолнечным маслом.

Kovászos káposzta


Mint korábban írtam, csak a saját, vagy a helyi termesztésű, piacokon beszerzett zöldséget, gyümölcsöt részesítem előnyben, nem a 2-3 ezer km-t utaztatott „csodákat”, természetesen a déligyümölcsökre és az itt nem termő zöldségekre ez nem vonatkozik, és mindezt a szezonnak megfelelően.
Télen igazi vitaminforrás a savanyú káposzta. Sajnos, amit az ősszel készítettünk - egy 27 literes kerámiahordóban - mostanra már elfogyott. Marad a lehetőség a vásárlásra, vagy a kovászolás. Nekem ez utóbbi vált be, melyet szívesen ajánlok mindenkinek. Egyszerű, nem vegyszerrel érlelt és finom. 

Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, 1 kg káposztához 2 dkg sót számítva, jól összekeverjük.
A besózott káposztát széles szájú üvegbe, vagy megfelelő kerámiaedénybe – én egy ötliteres üveget használtam - rakjuk. Az üveg aljára kaprot, borsikafüvet, babérlevelet, egész borsot teszünk, és az egészet felöntjük forró vízzel, hogy ellepje. Letakarjuk káposztalevéllel, erre – amikor a víz kihűl – egy-két szelet szikkadt kenyeret teszünk. Pikánsabbá 1-2 chilivel tehetjük.
Három-négy nap alatt télen is, meleg helyen, letakarva elkészül! A megérett káposztáról a  kenyeret leszedjük, levét átszűrjük és hűtőszekrényben tároljuk.