2015. június 19., péntek

Meggyfelfújt


Érik a csodás cseresznye, meggy, eljött a gyümölcsös sütik ideje. Ennél egyszerűbb, gyors desszert talán nem is létezik, gyakorlatilag elronthatatlan. 
Természetesen más gyümölcsökkel is „működik”. 
Egy nagyszerű téli verzió az almás-diós felfújt.

Hozzávalók: 5-6 kifli, 20 g vaj, 0,5 l tej, 2 tojás sárgája, 3 ek nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 0,5 kg meggy

Elkészítés:
Kenjük ki a sütőformát a vajjal és rakjuk bele a karikára vágott kiflit. 

A meggyet magozzuk ki és egy serpenyőben, 1 ek nádcukron kicsit karamellizáljuk. Ezáltal sok nedvesség távozik belőle és majd nem áztatja/színezi el a felfújtat.
Ezért készítik a franciák a claofutis-t magozatlan fekete cseresznyével.
Keverjük ki a maradék cukrot a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vaníliát és a tejet. Jól keverjük össze, és öntsük a tojásos-tejes keveréket a kiflikre. 
Rakjuk a meggyet a kiflik tetejére, szórjunk rá kevés nádcukrot.Melegítsük elő a sütőt 200ºC-fokra és süssük a felfújtat aranybarnára 30-35 perc alatt.Tálaljuk langyosan.


2 megjegyzés:

  1. Csodálatosan hangzik és gyönyörű. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm! Igen, szép és finom is ...
    Cseresznyével, szilvával, barackkal, télen almával és dióbval is nagyon jó.

    VálaszTörlés