2015. június 24., szerda

Karfiolsaláta rukkolával


A karfiol egy csodaszép zöldség, és nemcsak rántott és rakott karfiol, vagy leves készíthető belőle. Szerintem nagyszerű sütőben sütve szeletben köretként vagy előételként, de párolva is igazán kitűnő.
A brokkolisaláta sikerén felbuzdulva, kipróbáltam a mikrós verziót a karfiollal is. Mit mondjak, gyönyörű és finom lett. Megőrizte szép fehér színét, természetes ízét és tökéletesen roppanós maradt. Vízben főzve ez szerintem nem érhető el.


 

Elkészítés:
A karfiolt mossuk meg, t szedjük kis rózsákra. Helyezzük egy mikrózható üvegtálba, folpackkal takarjuk be, és 1000 W teljesítményen, 50 grammonként mikrózzuk 30-60 mp-ig, a zöldség fajtájának függvényében. Egy 500 g karfiolnál ez 3 perc.
Ezután vágjuk ki középen a fóliát, hogy a gőzt kiengedjük a tálból, és tálaltjuk a zöldségeket a szokásos módokon, hidegen, melegen, köretnek, salátának...
Ez most saláta lett, ízesítése só, frissen őrölt bors, olívaolaj, fekete és fehér szezámmag, pár csepp citromlé és kókuszchips. Kevertem hozzá egy marék rukkolát. Nem rontotta el...
De megszórhatjuk a salátát chiamaggal, fenyőmaggal, esetleg szeletelt mandulával, cseppenthetünk rá balzsamecetet.



2015. június 22., hétfő

Kandírozott rózsaszirom


A kandírozás igazán jó „szórakozás”, az eredmény mindig látványos, szép. Ezekkel a kandírozott gyümölcsökkel, virágszirmokkal pedig gazdagíthatjuk desszertjeinket, salátáinkat.
Kandírozott narancshéj készítése hosszadalmas, de nem bonyolult feladat. Keverhetjük püspökkenyérbe, de a cikkekre vágott és így kandírozott narancshéjszeleteket egyszerűen bevonhatjuk csokoládéval, és kész is van egy igazi „villantós” desszert.


Kandírozhatunk rózsaszirmot, ibolyát, árvácskát, vagyis az összes ehető virágot, de mentalevelet, citromfűlevelet is.


Hozzávalók: rózsaszirom, 1 tojásfehérje, finom kristálycukor

Elkészítés:

Egy kézi habverővel kicsit verjük fel a tojásfehérjét, épp csak addig, amíg elkezd habosodni. A megmosott, megszárított rózsaszirmok mindkét oldalát egy kis ecsettel kenjük meg.a felvert tojásfehérjével. Ezután mártsuk a szirmokat a cukorba és rácsra helyezve 24 óra alatt szárítsuk meg.
A teljesen száraz kandírozott szirmok, száraz helyen hosszú időn át eltarthatók.
 

2015. június 19., péntek

Meggyfelfújt


Érik a csodás cseresznye, meggy, eljött a gyümölcsös sütik ideje. Ennél egyszerűbb, gyors desszert talán nem is létezik, gyakorlatilag elronthatatlan. 
Természetesen más gyümölcsökkel is „működik”. 
Egy nagyszerű téli verzió az almás-diós felfújt.

Hozzávalók: 5-6 kifli, 20 g vaj, 0,5 l tej, 2 tojás sárgája, 3 ek nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 0,5 kg meggy

Elkészítés:
Kenjük ki a sütőformát a vajjal és rakjuk bele a karikára vágott kiflit. 

A meggyet magozzuk ki és egy serpenyőben, 1 ek nádcukron kicsit karamellizáljuk. Ezáltal sok nedvesség távozik belőle és majd nem áztatja/színezi el a felfújtat.
Ezért készítik a franciák a claofutis-t magozatlan fekete cseresznyével.
Keverjük ki a maradék cukrot a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vaníliát és a tejet. Jól keverjük össze, és öntsük a tojásos-tejes keveréket a kiflikre. 
Rakjuk a meggyet a kiflik tetejére, szórjunk rá kevés nádcukrot.Melegítsük elő a sütőt 200ºC-fokra és süssük a felfújtat aranybarnára 30-35 perc alatt.Tálaljuk langyosan.


2015. június 4., csütörtök

A Jolly Joker csirkemell


A csirkemell sokunk nagy kedvence, de vannak, akik inkább a csirkecombra vagy szárnyra teszik le a voksukat. Merthogy a csirkemell „unalmas”, száraz...
Pedig a csirkemell igazi Jolly Joker: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük, kitűnő hidegen, melegen, salátának, levesnek, főételnek. 
A titok nyitja a sütés körül keresendő, ami tényleg viszonylag kényes kérdés, mert könnyű elrontani, kiszárítani. 


Nálam a következő elkészítési módja vált be:
Az egész csirkemellfilét egy sütőben is használható serpenyőben magas hőfokon, kevés olívaolajon pár perc alatt pirítsuk körbe. Ezután helyezzük a serpenyőt a 190
°C-fokra előmelegített sütőbe, és süssük a csirkemellet 10 perc alatt készre. A sütőből kivéve, alufóliába csomagolva pihentessük a csirkemellet 10 percig. Ezután szeleteljük fel és melegen tálaljuk.
Ha hideg előételt készítünk belőle, akkor a teljes kihűlés után szeleteljük.