2014. november 30., vasárnap

Céklacarpaccio rukkolával


Még mindig rukkola (is), de már főszerepben a cékla. Méghozzá nyersen. Sütve is nagyon finom és szép, finom saláták készíthetők belőle – sajttal és zöldségekkel gazdagítva, vagy csak valamilyen öntettel meglocsolva –, de így talán még szebb...
Csodás előétel, de akár a karácsonyi asztalon grillezett lazachoz, pisztránghoz is kitűnő.

Hozzávalók: 2 közepes méretű cékla, 2 ek meggyszörp, 2 ek tokaji borecet, 2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 ek dióolaj, kristálysó, frissen őrölt színes bors, pár csepp balzsamecetkrém, pár szem fekete koktélcseresznye, rukkola

Elkészítés:

Gyaluljuk nagyon vékony szeletekre a megmosott és meghámozott nyers céklát. 
Ezután készítsük el a vinaigrette-t. Ehhez keverjük a meggyszörpöt az ecettel, a sóval, a borssal. Apránként csorgassuk hozzá a kétféle olajat, és egy kézi habverővel jól dolgozzuk össze. Öntsük a vinaigrette-t a céklára, keverjük hozzá a szeletekre vágott koktélcseresznyét, és hagyjuk állni a hűtőszekrényben 1-2 órát.
Tálaláskor halmozzuk a céklát és a rukkolát a tálra tetszés szerint. Díszítsük pár csepp balzsamecetkrémmel.



2014. november 29., szombat

Főszerepben a rukkola - mozarellagolyók rukkolával


A „paradicsomi állapotok” kapcsán említettem a csodás insalata caprese-t, vagyis a mozarella-paradicsom-olívaolaj „szentháromságot”, az olasz konyha szerelmeseinek nagy kedvencét.
És nem hagyhatom ki a rukkolát sem, magyarul borsmustárt (Eruca sativa ).
Sokan nem kedvelik kesernyés íze miatt, de ez a kesernyésség sem állandó jellemzője a rukkolának, attól is függ, milyen zsenge, fiatal a levele, hol termesztik.



Ezt pedig akkor tapasztalhatjuk meg és élvezhetjük igazán, ha magunk termesztjük. Nincs benne semmi ördöngösség, magja gyorsan és egyenletesen csírázik, nagyon könnyen termeszthető. Ha van kertünk, akkor ott, ha nincs, akkor az erkélyen virágládában.
Ennek megfelelően, több állapotában is megkóstolhatjuk

- a ruccola microgreens, nem más, mint a magból kikelt 10-12 napos rukkola, nagyon zsenge, nagyon finom. Sült céklával igazi különlegesség az asztalon

- később már kész rukkolaként sokféle saláta készíthető belőle



Sőt, ősszel virágládába vetve, még most is díszíti a konyhaablakomat. Ez a saláta is belőle készült. A kérdés most az, meddig bírja a benti klímát. Jó kísérlet, igazi „konyhatúrai”.

Elkészítés:
A rukkolát mossuk és szárítsuk meg. Halmozzuk a salátát a tálra, rakjuk mellé/rá a felszeletelt paradicsomot és a mozarellagolyókat. Locsoljunk rá kevés extra szűz olívaolajat, sózzuk meg, és daráljunk rá színes borsot.



2014. november 26., szerda

Grillezett koktélparadicsom


Már leírtam egy párszor, nálam a paradicsom, úgy általában, „paradicsomi állapotok” előidézője. Nyáron csak úgy magában, vagy mindenhez...
Kihagyhatatlan a klasszikus vagy a zöldségekkel gazdagított insalata caprese.
Ezért aztán, hogy télen se kelljen nélkülözni ezeket a csodás ízeket, aszalom, savanyítom, levet, krémet készítek belőle, de ha mindez nem elég, akkor télen sütöm, grillezem.


Nagy kedvencem a tejszínes, tojással vagy a padlizsánnal töltött sült paradicsom, vagy ez a grillezett koktélparadicsom, ami nagyszerű előétel lehet különböző mártogatósokkal - salsa verde, pesto -, vagy csodás köret csirkemellhez, de akár halhoz is.


Hozzávalók: 0,5 kg koktélparadicsom, 1 ek olívaolaj, Maldon só, frissen őrült fehér bors

Elkészítés:

Áztassuk be a bambuszpálcákat hideg vízbe legalább egy órára.

Mossuk és szárítsuk meg a paradicsomokat. A paradicsomok zöld szárát eltávolíthatjuk, de meg is tarthatjuk. Szerintem szép rajta, és meg is foghatjuk vele, amikor lehúzzuk a sütőpálcáról. 
Húzzunk minden pálcára 4-5 paradicsomot, a paradicsomok közé tehetünk bazsalikomleveleket. Olajszóróval vékonyan permetezzük be a paradicsomokat olívaolajjal. 
Grillezzük a paradicsomokat 3-4 percig oldalanként. Amikor a paradicsom héja kissé megreped, akkor van kész. A grillezési idő függ a paradicsomok méretétől és grillezési hőfoktól. Ha előételként tálaljuk, adhatunk mellé zsenge rukkolát, melyet sózunk, borsozunk és csepegtetünk rá kevés balzsamecetet.


További paradicsomos receptek itt: Paradicsom
 

2014. november 23., vasárnap

Vaníliás keksz


Teához, kávéhoz ideális kísérők lehetnek a kekszek, egyéb aprósütemények. Széles a skála, az egészen egyszerűen elkészíthetőktől a bonyolultabbakig. Nagy kedvencem a madeleine, a financiers, a florentine és a linzerkarika
Most valami nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kekszet szerettem volna sütni. Anyukám kockás füzetében ezt találtam... 
Nagyon jó lett, és tényleg nem bonyolult az elkészítése. 


Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g kristálycukor, 100 g vaj, 4 egész tojás, 2 tk vaníliakivonat, 1/2 sütőpor, 1 csipet só, 50 g étcsokoládé


Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat.
Adjuk a tojásos masszához a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk,
dolgozzuk jól össze. A tésztát 5-6-szor nyújtsuk, lisztezzük és hajtogassuk (minden tésztát a ciabattánál található videó útmutatásai szerint hajtogatok, csak nem dobozban, hanem gyúródeszkán).
Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centiméter vastagra és kekszkiszúróval vágjuk ki a kekszeket. Rakjuk sütőpapírral borított tepsire, és 180°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg. 
Ha kihűltek a kekszek, díszíthetjük. Ehhez a csokoládé 2/3-at vízgőz fölött olvasszuk fel. Ha felolvadt, adjuk hozzá a fennmaradó 1/3 részt. Ezáltal kicsit temperáljuk a csokoládét és fényes lesz a máz. Egy kanál segítségével csorgassuk a csokoládét a kekszekre, tetszés szerint.


2014. november 21., péntek

Balzsamecetes aszalt szilva pirított szezámmaggal és roquefort sajttal


Konyhatúra – kísérleti konyha lévén, nem állnak tőlem távol a meglepő, vagy csak meglepőnek tűnő párosítások. Közismert, hogy a sajt, a dió, a szőlő igazi „jó barátok”, akkor miért ne variálhatnánk a hozzávalókkal, szőlő helyett szilva, dió helyett más magvak...
Ez az aszalt szilvás-sajtos desszert is roppant egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig elegáns és látványos.

Elkészítés:
Nagyméretű, félbe vágott aszalt szilvát használjunk, melyet tálalás előtt rövid időre áztassunk be konyakba, vagy ha alkoholmenetesen akarjuk készíteni, akkor langyos Earl Grey teába.

A szezámmagot száraz, olaj nélküli serpenyőben pirítsuk meg.
Szórjuk a pirított szezámmagot a szilvára, és csorgassuk meg/le balzsamecetkrémmel. 

A jó minőségű roquefort sajtot pedig csak szeleteljük fel.

És még egy pár csodás párosítás:

 
Saláta  sajttal, dióval és szőlővel :


 Birssajt-sajt-szőlő kombináció:


Vagy a másik nagy kedvenc, a hihetetlenül egyszerű, de ütős párosítás az alma és a sós-chilis mártogatós:



2014. november 18., kedd

Savanyú káposzta kerámiahordóban


Szeretitek a savanyú káposztát? Mi nagyon. Ezért aztán, hogy tudjuk is, mi kerül az asztalra, magunk savanyítunk. Ugyanis sok „kósza hír” kering a gyorsított érlelésről, a tartósítószerekkel készített káposztáról.
Elkészítése egyszerű, kell hozzá egy kerámiahordó, de ez is, és gyalult káposzta is már sok helyen kapható. Elhatározás kérdése az egész. Természetesen van a hagyományos módszer, fahordóban, de az már a továbbiakban egy kicsit macerásabb.


Még nem késő hozzálátni, csak arra ügyeljünk, hogy az erjedés megkezdéséig tartsuk a hordót viszonylag meleg helyen, 18-20 C-fokon, aztán tárolhatjuk a káposztát hűvös helyen.
Alapfűszer a só, a többi már fantázia és ízlés kérdése.



Hozzávalók: 20-22 kg káposzta, 0,5 kg sárgarépa, 0,3 kg hagyma, 1 birsalma, 1 alma, 0,4 kg (2,0%) só

Fűszerek: szárított kapor és torma, egész fekete bors és köménymag, babérlevél, szárított erős paprika, ízlés szerint


A káposztát gyaluljuk le (ha nem eleve gyalultat vettünk), a hagymát vágjuk vékony karikára, a sárgarépát reszeljük, vagy gyaluljuk le. A hordó alját borítsuk be káposztalevelekkel, rakjuk rá a kaprot, a babérlevelet, a tormát, a borsot, a köménymagot. Erre rétegezzük a káposztát, rétegenként fűszerezve, hozzáadva a vékony szeletekre vágott almát és birsalmát. Ezt addig folytassuk, amíg a hordó tele nem lesz. Az így berakott káposztát jól nyomkodjuk meg, míg levet nem ereszt, és a végén egy furnérlappal szorítsuk le.
A hordó peremét töltsük fel vízzel és helyezzük rá a fedőt.
A víz pótlásáról időnként gondoskodni kell. Az érlelést szobahőmérsékleten kezdjük, ez kb. 1 hét.
Ha a későbbiekben töltött káposztát is akarunk készíteni, akkor rakjunk a gyalult káposzta közé egészben hagyott káposztafejeket, melyek torzsáját távolítsuk el. 

A hordót előző este ajánlatos feltölteni hideg vízzel, melyet a berakás előtt öntsünk ki belőle.
Ezek a mennyiségek egy 27 literes hordóra van megadva. 


2014. november 5., szerda

Vaníliás almafelfújt dióval


Ez az almafelfújt vagy szuflé, a „nagykönyv” szerint nem is igazán felfújt, mert az egy kicsit másképp készül. Felfújtnak azért neveztem el, mert olyan könnyű, habos, vagyis „majdnem” szuflé.


De nincs messze a mákos-almás gubatortámtól sem. Lényeg a lényeg, villámgyorsan elkészül és nagyon finom.



Hozzávalók: 5-6 kifli, 20 g vaj, 0,5 l tej, 2 tojás sárgája, 2 ek nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 1 alma mazsola, 1 csipet fahéj, dió ízlés szerint

Elkészítés:
Kenjük ki a sütőformát a vajjal és rakjuk bele a karikára vágott kiflit. Az alma magházát távolítsuk el, és vágjuk vékony szeletekre. Keverjük ki a cukrot a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vaníliát, a fahéjat és a tejet. Jól keverjük össze, és öntsük a tojásos-tejes keveréket a kiflikre. Rakjuk az almaszeleteket a kiflik tetejére, szórjunk rá kevés nádcukrot és végül a diót.

Melegítsük elő a sütőt 200ºC-fokra és süssük a felfújtat aranybarnára 30-35 perc alatt.
Tálaljuk langyosan.