2014. szeptember 3., szerda
Vajas-kefires kifli
Többször írtam, szeretem a kenyeret, de csak a jó kenyeret, ilyenkor nem érdekelnek a szénhidrátok, inkább utána futok egy órát...
Mivel nem mindig van idő jó kenyér után járni, ha úgy adódik, magam is sütök kenyeret, baguette-t, ciabattát. Nem vagyok sem szakács, sem cukrász, sem pék, ezért aztán nem tudom, mi a klasszikus vajas kifli „igazi receptje”, mi van a „nagykönyvben” megírva, csak azt tudom megítélni, de azt nagy biztonsággal, hogy mi a jó, vagy mi a rossz. Ez a kifli igazán jó.
Hozzávalók: 300 g liszt, 100 ml tej, 150 g (1 kis pohár) kefir, 2 mk só, 50 g vaj +50 g a kenéshez, 1/2 csomag szárított élesztő, 1 csipet cukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a tejet és a kefirt. Dagasszuk ruganyos tésztává, és kelesszük duplájára. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett gyúródeszkára, osszuk 6-8 részre attól függően, mekkora kifliket akarunk sütni, és formázzunk belőle gombócokat. A gombócokat nyújtsuk ki ovális formára, kenjük meg olvasztott vajjal, viszonylag szorosan tekerjük fel, és a tekercseket igazítsuk kifliformára. A kifliket helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és 20-25 percet pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra, kenjük meg a kifliket olvasztott vajjal és 18-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Nagyon finom, de más kifli, tejjel, szezámmaggal: Tejes kifli
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon tetszenek a kiflik,ki is jegyzeteltem a receptet,és hamarosan megsütöm.Köszi! Jövök majd a többiért is!!!
VálaszTörlésSzuper! Remélem neked is ízlik majd.
VálaszTörlésGyere, most már talán "bedobom magam" és "alkotok" is valamit... :)