2014. április 8., kedd

Túrós pogácsa, másképp


Ez egy igazi vendégváró pogácsa, természetesen az ünnepi, húsvéti asztalon is megállja a helyét. Finom és szép. De borozáshoz, sörözéshez is kitűnő. Alapja a korábban már többször készített és bevált túrós pogácsa, csak egy kicsit másképp. A tésztájába a liszt, vaj és túrón kívül élesztő és tojás is kerül. Ha ilyen kicsikre szaggatjuk, és a sajton kívül különböző magvakkal, sóval megszórva is készítjük, különlegesen mutatós.


Hozzávalók: 250 g olvasztott vaj, 250 g túró, 250 g liszt, 1 tojás, 20 g friss élesztő, 50 ml tej, 1 tk só
A tetejére: 1 tojás, 1 tk tejföl, sajt, fekete és fehér szezámmag, köménymag, kristálysó, mák

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. A hozzávalókat jól dolgozzuk össze, és hűtőben pihentessük pár órát vagy egy éjszakát. Ezután a tésztát nyújtsuk kb. 1-1,5 cm vastagra, szaggassuk ki a pogácsákat, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. A pogácsák tetejét kenjük meg a tejföllel elkevert tojással, szórjuk meg sajttal, sóval, szezámmaggal, köménymaggal, mákkal, stb.), és p
ihentessük meleg helyen 30-40 percet. 
Előmelegített sütőben 190°C fokos sütőben 18-20 perc alatt süssük meg.

Ebből a mennyiségből 100 darab apró pogácsa lett.
 

1 megjegyzés:

  1. Ismerem ezt a pogácsát, a különböző magvakkal megszórva nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés