2014. április 28., hétfő
A tökéletes vaníliasodó
A vaníliasodó egy csodás „találmány”, bármilyen desszert „feldobható vele” . Kitűnő piskótához, püspökkenyérhez, kuglófhoz, aranygaluska pedig egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Lényegében ez nem más, mint egy kicsit sűrűbb madártej, hab nélkül. Én most mazsolás-csokoládés kuglófhoz készítettem.
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 0,5 l tej, 100 g cukor, 1 vaníliarúd
Elkészítés:
A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, és higítsuk fel 100 ml hideg tejjel. A maradék tejbe kaparjuk bele a felvágott vaníliarúd magvait, tegyük bele magát a rudat is, és óvatosan forraljuk fel. Ha a tej felforrt vegyük ki belőle a vaníliarudat, és mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukros-tojásos keveréket. Addig hagyjuk a tűzön amíg sűrűsödni nem kezd. A tűzről levéve keverjük tovább, amíg kissé lehűl.
Ennyi. Egyszerű, gyors, tökéletes.
Ha jók az arányok, a tojások kitűnően besűrítik a tejet, és liszt egyáltalán nem kell bele. Szerintem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Én aranygaluskával kérném, lehetőleg azonnal... ;-))
VálaszTörlésSzívesen adnám, én is szeretem, de sajnos még aranygaluskát sohasem készítettem.
VálaszTörlésViszont anyukám receptjét már egy párszor megnéztem :), lehet, hogy egyszer a tettek mezejére lépek, most még elég macerásnak tűnik...