2014. február 10., hétfő

Sült édeskömény


Az édesköménnyel pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg, de azóta már nálam a nagy kedvencek közé tartozik. Ami mellette szól: szép, könnyen, változatosan és pillanatok alatt elkészíthető. Nagyon különleges az édeskömény-saláta nyersen, de grillezve vagy párolva, cukkinivel, zellerrel halhoz, húshoz kitűnő.
Hozzávalók: 2 édeskömény, 2 ek olívaolaj, 20 g vaj, frissen őrölt bors, só, 1 csipet cukor, 1 tk citromlé

Elkészítés:
Az édesköményt tisztítsuk meg – a zöld (kaporlevélszerű) leveleit tegyük félre a tálaláshoz –, vágjuk ketté, távolítsuk el a „torzsáját” és ezután szeleteljük 1 cm széles szeletekre. Az olívaolajat egy serpenyőben forrósítsuk fel és süssük az édeskömény-szeleteket oldalanként 2-2 percig. Sütés közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a cukrot. Ha szépen megpirult, adjuk hozzá a vajat, 1 kanál vizet, és pároljuk közepes hőfokon 3-4 percet, hogy még azért roppanós maradjon.

Tálaljuk azonnal a zöld levelekkel, locsoljuk meg citromlével, és szükség estén sózzuk, borsozzuk.



1 megjegyzés:

  1. Csodálatos színe van! Amikor kicsiben láttam a képet, azt hittem, hogy "Őznyelv" süti... :)

    VálaszTörlés