2014. február 26., szerda

Borscs – az ukrán céklaleves


Az olasz mellett másik nagy kedvencem az orosz konyha. A cári időkben az orosz konyha remekei közkedveltek voltak egész Európában, ezek közül több a mai napig megtalálható az éttermek étlapjain, ilyenek a Boeuf Stroganoff vagy a Puolet á la Romanoff, a Blini kaviárral. Ahogy a francia konyhára, úgy az oroszra is jellemző az előételek gazdagsága, az orosz „zakuszki” nem kevésbé ismert, mint a francia d’oeurve varié.
Csak káposztából több tízféle készül, amelyet frissen, savanyítva, sózva vagy marinálva használnak. A káposztából és egyéb zöldségekből készült előételek mellett nagy szerep jut a különböző füstölt, szárított, pácolt halaknak, a különböző hideg húsoknak. Széles a levesek skálája is – a scsik, borscsok, rasszolynikok, szoljánkák szerves részei a mindennapoknak. Ezek olyan különböző húsokból és zöldségekből készült levesek, melyek egytálételként is felfoghatók. Úgy tartják, minél többféle húsból készül, annál gazdagabb. Most a borscs, az ukrán vagy orosz (erről viták folynak) céklalevesáltalam favorizált változatát ajánlom.


Hozzávalók: 0,3 kg marhahús /lábszár, 0,3 kg sertéshús / lapocka, 1 nagy cékla, 0,4 kg káposzta, 0,3 kg burgonya, 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 paradicsom, télen saját levében eltett paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1-2 szegfűbors, 2-3 babérlevél, friss petrezselyemlevél, friss kapor, só, bors, olaj

Elkészítés:
A húst kockázzuk fel és főzzünk belőle húslevest, a fűszerezés só, bors, szegfűbors. A megtisztított sárgarépa és cékla felét vágjuk 5-6 mm kockára, a másik felét a petrezselyemgyökérrel együtt nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Az olajon pároljuk pár percig a felkockázott céklát és sárgarépát, utána adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a lereszelt zöldségeket, a paradicsomot, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet, a babérlevelet, sót, borsot és pároljuk készre, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét.
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a megpárolt zöldséget, a kockára vágott burgonyát, a laskára vágott káposztát, a felszeletelt kaliforniai paprikát és mérsékelt tűzön, főzzük készre. 
Tálaljuk friss petrezselyemlevéllel és kaporral megszórva. Tejfölt külön adjunk hozzá.
 

2014. február 23., vasárnap

Sóban sült ananász


Az ananász szép, fogyasztása igencsak javasolt: segíti az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, fogyókúrás diéták fontos része. Szerintem, talán szebb is, mint amilyen finom és egészséges... , legalábbis eddig így gondoltam. Nem szerettem soha a konzerv ananásszal készült gyümölcstortákat, az ananászból készült, akár 100 %-os ivóleveket.
Nyersen, tisztítása tűnt macerásnak, nehéz munka, nem túl nagy élvezet. Most viszont, hogy Gordon Ramsay receptvideója alapján megkóstoltam sütve, megváltozni látszik a helyzet. 


Mit mondjak, mennyei, egyszerűen csodálatos, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók: 1 ananász, 1,5 kg só, 4-5 tojásfehérje, 6-8 szegfűszeg, 1 tk kínai ötfűszer-keverék

Elkészítés:

Az ananászba szurkáljuk be az szegfűszeget. Keverjük össze a sót a fűszerkeverékkel, adjuk hozzá a tojásfehérjét, és jól keverjük össze. Egy „tapasztható” állagú masszát kell kapjunk, ügyelve arra, hogy ne legyen sem túl kemény, sem túl lágy, hogy megmaradjon az ananászon. Az így előkészített ananászt sütőtálra helyezve, 190°C fokra előmelegített sütőben, süssük 30-35 percig, amíg a sókéreg megszilárdul rajta.
A só mennyisége és a sütési idő is függ az ananász méretétől.



A megszilárdult sóréteget egy kés hátlapjával verjük le az ananászról. Tálaláshoz a sótól megszabadított ananászt először vágjuk ketté, majd még ketté. Az így kapott négy cikk mindegyikét metsszük be, felülről lefelé, de ne vágjuk át, és a felső szeletet csúsztassuk el az alsón, a videón és a felső fotón látható módon.


A sült ananászt tálalhatjuk bazsalikomos vagy mentaleveles mascarponéval, vaníliafagylalttal vagy mogyorós tejszínhabbal.
Ha nincs ötfűszer-keverékünk, nélküle is nyugodtan elkészíthetjük, adhatunk a sóhoz kevés citromlevet, így is kitűnő.

A kínai ötfűszer-keverék készen is megvásárolható, de magunk is összeállíthatjuk.

Hozzávalók: 1 ek csillagánizs, 1 ek japán bors (fagara), 1/2 ek kínai fahéj (cassia), 1 ek édeskömény, 1/2 ek szegfűszeg

Elkészítés: 
Az összetevőket együtt őröljük meg. Légmentesen lezárt edényben tárolva 3-4 hónapig eláll.


2014. február 20., csütörtök

Fűszeres édesburgonya


Az édesburgonya, vagy másképp batáta elkészítése, annak ellenére, hogy nem rokona a burgonyának, nagyon hasonló hozzá. Süthető, grillezhető, főzhető, készíthető belőle chips, felfújt, püré. Ezt a sült édesburgonyát is a korábban készült baconos burgonya „ihlette”, annyi különbséggel, hogy a „fűszerezés” most nem a baconnal, hanem fokhagymával és friss kakukkfűvel történt.


Hozzávalók: 4 közepes édesburgonya, 20 g olvasztott vaj, 1 ek olívaolaj, 1 ek aprított friss kakukkfű, 1 cikk fokhagyma, frissen őrölt bors és tengeri só, ízlés szerint

Elkészítés:
A burgonyát mossuk meg, és egy éles késsel sűrűn vagdossuk be, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át. Egy tálkában keverjük össze a vajat, az olajat, a kakukkfüvet, a kinyomott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezzel a keverékkel jól dörzsöljük be az édesburgonyákat úgy, hogy vágásokba is kerüljön a fűszeres olajból. Az így előkészített édesburgonyákat helyezzük sütőtálra, és 220°C fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süssük meg. A sütési idő felénél vegyük ki a tepsit a sütőből, és egy villával vagy késsel enyhe nyomást gyakorolva a vágások mentén a burgonyára, válasszuk szét legyezőszerűen a bevágások mentén a szeleteket.  
Kitűnő hozzá a joghurtból és újhagymából készült – sóval, borssal fűszerezett – mártogatós.




2014. február 17., hétfő

Sütőben sült brokkoli és egy s más...


A brokkoli vagy „zöld karfiol” a vadkáposzta termesztet változata, közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. Már a rómaiak is ismerték és termesztették, brassicának nevezték. Sok vitamint, leginkább karotint, B- és C- vitamint, valamint vasat tartalmaz. Főidénye októbertől márciusig tart. Készíthető belőle krémleves, saláta, köret, párolva, sütve egyaránt kitűnő. Süthető wokban más zöldségekkel – szárzellerrel, cukkinival, padlizsánnal, sárgarépával – keverve.


A sütőben készült kelbimbó és káposztaszeletek nagy sikere után most a brokkoli is sorra került. Megérte kipróbálni, igazán jó lett.

Hozzávalók: 500 g brokkoli, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olívaolaj, frissen őrölt bors, tengeri só, 1 ek citromlé, fekete és fehér szezámmag, rózsabors

Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg, szedjük rózsáira, és óvatosan forgassuk be a sóval, a borssal és a kinyomott fokhagymával összekevert olajba. Helyezzük sütőtepsire, és alsó-felső sütésen 220°C fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig. Közben a szezámmagokat száraz serpenyőben pirítsuk meg. Tálaláskor a brokkolit locsoljuk meg a citromlével, szórjuk meg a szezámmagokkal és a rózsaborssal.

Most a sütőbe a brokkolihoz még burgonyát és fokhagymát is raktam: a burgonyát cikkekre vágva előfőztem, a fokhagymákat csak vízszintesen kettévágtam és a brokkolival együtt sütöttem.

Húsokhoz kitűnő köret.
 




2014. február 13., csütörtök

Grillezett cukkinitekercsek


A cukkini univerzális zöldség, húsa kellemesen roppanós, íze semleges, tehát olyan lesz, amilyenre ízesítjük. Ehető nyersen, párolható, süthető , kitűnő tésztához, húshoz , más zöldségekkel keverve pedig csodás köret vagy saláta. Szeletekre vagy karikára vágva nagyszerűen grillezhető. A grillezett variáció továbbfejlesztése ez a cukkinitekercs, melyet most avokádókrémmel, guacamole-lal töltöttem meg. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény pedig egy látványos és finom partifalat.
Hozzávalók: 2 cukkini, 1 avokádó, 1 lila hagyma vagy 2-3 újhagyma, frissen őrölt bors, só, petrezselyem- vagy korianderlevél, citromlé, chili, olívaolaj 

Elkészítés:
A guacamole elkészítése itt olvasható.

A cukkinit mossuk meg, és vágjuk hosszában vékony szeletekre (gyaluval). Kenjük be az olajjal, sózzuk, borsozzuk, és grillezzük oldalanként 1-1 percig. Hűtsük le, tegyünk a szeletekre 1-1 kanál guacamole-t, és tekerjük fel. 

Szükség esetén fogpiszkálóval összetűzhetjük. Avokádókrém helyett a grillezett cukkinit megtölthetjük kecskesajttal, pestóval...



2014. február 11., kedd

Karcsúsító limonádé

 

A limonádé télen-nyáron kitűnő választás, nagyszerű szomjoltó, finom üdítő ital, bármiből és bármikor készíthető. Szezonális a bodzavirág-limonádé, a citromfű-limonádé, de mentalevél télen is kapható, úgyhogy mentalimonádét bármikor készíthetünk.
Népszerű a nagy „karriert” befutott – eredetileg New Yorkban táplálkozási szakemberek által megalkotott – úgynevezett „karcsúsító víz“, vagy Schlank-Wasser, ahogy a németek nevezik.
Egyszerűen elkészíthető házilag is, csak négy természetes összetevőből áll: ezek az uborka, a citrom, a gyömbér és a mentalevél.

Nagyon kellemes, finom ital, és ha még fogyhatunk is vele, már nyert ügyünk van, de ha mégsem, akkor sincs baj, mert jó hatással van az egész szervezetre. Mint ismert, az uborka kitűnő vízhajtó, a gyömbér jó hatással van az emésztésre, a citrom méregtelenít, a menta pedig frissít és gyorsítja az anyagcserét. A titok a komponensek egymást erősítő zsírbontó és méregtelenítő hatásában keresendő. Természetesen a siker érdekében a korlátozott kalóriabevitel és rendszeres testmozgás elengedhetetlen.

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 citrom, 3-4 cm gyömbér, egy csokor mentalevél

Elkészítés:
Töltsünk meg egy 2 literes kancsót hideg vízzel, és rakjuk bele a vékonyra gyalult uborkaszeleteket, a meghámozott és hajszálvékonyra vágott gyömbért, a megmosott, felkarikázott citromot és a mentalevelet. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. Másnap már fogyasztható.



2014. február 10., hétfő

Sült édeskömény


Az édesköménnyel pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg, de azóta már nálam a nagy kedvencek közé tartozik. Ami mellette szól: szép, könnyen, változatosan és pillanatok alatt elkészíthető. Nagyon különleges az édeskömény-saláta nyersen, de grillezve vagy párolva, cukkinivel, zellerrel halhoz, húshoz kitűnő.
Hozzávalók: 2 édeskömény, 2 ek olívaolaj, 20 g vaj, frissen őrölt bors, só, 1 csipet cukor, 1 tk citromlé

Elkészítés:
Az édesköményt tisztítsuk meg – a zöld (kaporlevélszerű) leveleit tegyük félre a tálaláshoz –, vágjuk ketté, távolítsuk el a „torzsáját” és ezután szeleteljük 1 cm széles szeletekre. Az olívaolajat egy serpenyőben forrósítsuk fel és süssük az édeskömény-szeleteket oldalanként 2-2 percig. Sütés közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a cukrot. Ha szépen megpirult, adjuk hozzá a vajat, 1 kanál vizet, és pároljuk közepes hőfokon 3-4 percet, hogy még azért roppanós maradjon.

Tálaljuk azonnal a zöld levelekkel, locsoljuk meg citromlével, és szükség estén sózzuk, borsozzuk.