2012. február 14., kedd

Garnélasaláta


A garnéla – angolul prawn, schrimp, németül Garnele, franciául crevette, oroszul креветка – olló nélküli rák, több ezer fajtája ismert, Európában talán a legismertebb az ostoros garnéla. Az ostoros garnéla 5 centiméter hosszú, áttetszően szürke vagy zöldesbarna, sötét csíkokkal, lábain sárga foltokkal. Zsír- és kalóriaszegény, ugyanakkor magas az egészségre jótékony hatású omega-3 zsírsavtartalma. A garnélát számtalan módon elkészíthetjük, nyersen barnás-szürkés színű, főzött állapotban rózsaszínes.
Számomra megunhatatlan, és végtelen variációkat rejt magában: salátával, chiliszósszal, avokádóval, tojással, majonézzel, sütve, főzve.
Ennek a garnélasalátának is egyszerű és gyors az elkészítése. A garnélát megtisztítom, megsütöm fokhagymásan a szokásos módon, vagy pár perc alatt megfőzöm, a salátát összetépkedem, a tojást keményre főzöm, mindent jól összekeverek, meglocsolom kevés extra szűz olívaolajjal, darálok rá sót, borsot és lehűtve tálalom. A saláta mellé keverhető vékony csíkokra vágott sárgarépa, zöldhagyma, szeletelt hónapos retek, uborka, olíva- és kapribogyó. Tetszés szerint ízesíthető citromlével.


7 megjegyzés:

  1. Még nem tudtam megbarátkozni a rákkal, de annyira jól néz ki a fényképed, hogy ki tudja...:)

    VálaszTörlés
  2. A garnélát először rántva kóstoltam, mert az az igazság, hogy így a maga rózsaszínségében képtelen voltam rá. De most már igen!
    Tetszik a salátád, és a többi ajánlott ízesítés is. Avokádóval és chillivel is szuper lehet. :)

    VálaszTörlés
  3. looks great...cant wait to taste right now..;)
    Tasty Appetite

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ez a saláta,de én még soha nem készítettem ilyent!!Talán egyszer bátorkodom!!!:):)

    VálaszTörlés
  5. Milyen nagy meglepetés nekem hogy a shrimp garnéla néven szerepel. Én azt hittem hogy a garnéla diszitést jelent...pl. garnish, az amivel diszitjük az ételt.

    A garnéla salátád guszta, és finom, nagyon frissnek néz ki, és a perfekt rózsaszin szine!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a garnélával nagyon könnyű "megbarátkozni", de csak akkor, ha friss garnélával kezdi az ember. A fagyasztott koktélrákok nem sok élményt nyújtanak :)

    VálaszTörlés
  7. Wow, Garnelen, ich mag sie gern, ueberhaupt mag ich jederlei Salat, den kann ich jeden Tag verzehren. Sieht wie immer sehr lecker aus. Wunderschoene Fotos!!:-))
    LG
    Moni

    VálaszTörlés