2012. február 28., kedd
Fokhagymás csirkecomb
Csirkecombot nemcsak grillezhetünk, paprikásan, citromosan készíthetünk, hanem sok más módon is, zöldségekkel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Egyik kedvencem ez a sütőben készíthető fokhagymás, paradicsomos, fűszeres változat. Az ételt a füstölt szalonna és a sajt a fokhagymával igazán különlegessé teszi, de így már nem nevezhető egy igazán könnyű vacsorának, inkább ebédre javaslom.
Hozzávalók: 6 csirkecomb, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors
- a mártáshoz: 50-60 g füstölt szalonna, 200 ml tejszín, 200 g füstölt sajt, 0,5 kg paradicsom, vagy 400 ml konzervparadicsom, 1 hagyma, oregáno, bazsalikom
Elkészítés:
A csirkecombokat „megtűzdeltem” fokhagymával, azaz egy éles késsel bemetszettem a combon lévő bőrt, és a bőr alá dugtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Az így előkészített csirkecombokat sütőedénybe helyeztem.
A mártáshoz egy serpenyőben a füstölt szalonnán üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a kis kockára vágott paradicsomot, és 10 percig mérsékelt tűzön forraltam. Ha friss paradicsomot használok, akkor a héját előzőleg eltávolítom, a konzervparadicsom már héj nélküli. Ezután a mártáshoz kevertem a tejszínt, az előzőleg lereszelt sajtot, rászórtam a zöld fűszereket és az egészet még egyszer – amíg a sajt elolvadt – összeforraltam. A kész mártást a csirkecombokra öntöttem. A sütőedényt, alufóliával letakarva, 190°C fokra előmelegített sütőbe tettem és 35-40 perc alatt készre sütöttem.
A mártás készíthető paradicsom helyett 2-3 ek ketchuppal vagy bbq-szósszal, akkor a hagyma és a zöldfűszerek el is hagyhatók, mert ezek eleve tartalmaznak fűszereket. Kitűnő köret hozzá a hajdina.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hát ez nekem is kedvencem lenne...:) Igazán megéheztem, így este fél 10 felé...:)
VálaszTörlésHát csatlakozom az előttem szólóhoz,irtó jól néz ki,és nagyon jó szaftos!
VálaszTörlésPersze elvittem a könyvjelzőmbe!Köszi!
VálaszTörlésNagyon guszta és finom csirkecombok. Imádom a szószt, a fokhgymával. Egy finom szelet kenyérrel bele mártani a szószba...jajj, de isteni!
VálaszTörlésEz nagyon guszta lett, s jó szaftos. Bár nem írtad, de mintha a fűszerek között őrölt piros paprika is lenne, s chili paprikát is vágtál volna rá. Én mindenesetre ezeket bőven használnám. Ezek után nem csodálom, hogy az én csirkemellem tetszett.
VálaszTörlésCsodásan néz ki, nyugodt szívvel elfogyasztanám, de én is csak ebédre! :)
VálaszTörlésIsteni, a látvány csodás:) Ha még az illatát is érezhetném:) Az én családomnak jöhet vacsira is, nekem mostanában nem, mert a zöld turmixomat kortyolgatom esténként:)
VálaszTörlésÉn már kipróbáltam !! isteni finom...Bár én füstölt sajt helyett füstölt tömlős karavánt használtam. Így még krémesebb lett... Finom!!!
VálaszTörlésKöszi Gyöngy, örülök!
VálaszTörlésÉn is úgy vagyok a receptekkel, hogy semmi sem "szentírás", módosítom, ízlés szerint, vagy mi van a "spájzban" :)