2012. február 28., kedd

Fokhagymás csirkecomb


Csirkecombot nemcsak grillezhetünk, paprikásan, citromosan készíthetünk, hanem sok más módon is, zöldségekkel, zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Egyik kedvencem ez a sütőben készíthető fokhagymás, paradicsomos, fűszeres változat. Az ételt a füstölt szalonna és a sajt a fokhagymával igazán különlegessé teszi, de így már nem nevezhető egy igazán könnyű vacsorának, inkább ebédre javaslom.


Hozzávalók: 6 csirkecomb, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors
- a mártáshoz: 50-60 g füstölt szalonna, 200 ml tejszín, 200 g füstölt sajt, 0,5 kg paradicsom, vagy 400 ml konzervparadicsom, 1 hagyma, oregáno, bazsalikom
 

Elkészítés:
A csirkecombokat „megtűzdeltem” fokhagymával, azaz egy éles késsel bemetszettem a combon lévő bőrt, és a bőr alá dugtam a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Az így előkészített csirkecombokat sütőedénybe helyeztem.
A mártáshoz egy serpenyőben a füstölt szalonnán üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a kis kockára vágott paradicsomot, és 10 percig mérsékelt tűzön forraltam. Ha friss paradicsomot használok, akkor a héját előzőleg eltávolítom, a konzervparadicsom már héj nélküli. Ezután a mártáshoz kevertem a tejszínt, az előzőleg lereszelt sajtot, rászórtam a zöld fűszereket és az egészet még egyszer – amíg a sajt elolvadt – összeforraltam. A kész mártást a csirkecombokra öntöttem. A sütőedényt, alufóliával letakarva, 190°C fokra előmelegített sütőbe tettem és 35-40 perc alatt készre sütöttem.
A mártás készíthető paradicsom helyett 2-3 ek ketchuppal vagy bbq-szósszal, akkor a hagyma és a zöldfűszerek el is hagyhatók, mert ezek eleve tartalmaznak fűszereket. Kitűnő köret hozzá a hajdina.

 

2012. február 24., péntek

Vaníliás palacsinta másképp



A palacsintasütés nem tartozik a kedvenc foglalatosságaim közzé, nagyon ritkán is sütök, pedig szeretem nagyon, legyen az túrós palacsinta, Crêpe Suzette, vagy blini kaviárral. Mostanra jutottam el odáig, hogy már a levegőbe feldobva is meg tudom fordítani, gyakorlás kérdése az egész. Különböző palacsintákhoz különböző tészta szükséges, a palacsinta lehet édes, sós; készülhet vajjal, élesztővel, tejjel, vízzel.
Ehhez a sütőben készült mandulás-csokis-vaníliás desszerthez először megsütöttem a palacsintát a szokásos módon, aztán összeállítottam az alábbiak szerint.
 

Hozzávalók: 18-20 db palacsinta, 6 tojás sárgája, 0,5 l tej, 2 ek cukor, 1 vaníliarúd, 50 g darabolt étcsokoládé, 50 g darabolt és 30 g szeletelt mandula
 
Elkészítés:
A kisütött palacsintát egyenként feltekertem, 1 cm széles csíkokra, metéltre vágtam és egy vajjal kikent sütőtálba raktam. A tojást kikevertem a cukorral, beletettem a vaníliarúd kikapart belsejét, hozzákevertem a tejet, a darabolt csokoládét, a mandulát, és a palacsintára öntöttem. Végül az egészet még megszórtam szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben 200°C fokon 30-35 perc alatt, amíg a mandula megpirult, megsütöttem.

A palacsinta a következő egyszerű alaprecept szerint készült:

Hozzávalók: 250 g liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 1 tk cukor, 1 csipet só, 1 dl szódavíz, olaj
 
Elkészítés:
A tej felét elkevertem a tojással, a cukorral, sóval és a liszttel, azután a többi tejjel és annyi szódavízzel, hogy megfelelő sűrűségű palacsintatésztát kapjak (általában annyi fél dl vizet teszek bele, ahány tojást használtam). A masszát csomómentesre kevertem, fél órát pihentettem; utána kevés olajon forró serpenyőben a palacsinta mindkét oldalát megsütöttem.



2012. február 22., szerda

Fokhagymás garnéla


A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán veszi kezdetét, amely idén február 22-én, ma van. A húsvét előtti negyvennapos böjt a keresztény világban a IV. századra vált általánossá, szigorú böjt volt az előírás, húst, tejterméket, tojást a böjti napokon nem fogyasztottak. A vasárnapok nem számítottak böjti napoknak. Ma már enyhébbek a szabályok, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő az egyház: a 18 és 60 év közöttiek csak napi háromszor étkezhetnek és egyszer lakatnak jól, a nagyböjt további péntekjein csak a hús fogyasztását kell mellőzni. Hamvazószerda lévén halat vagy rákot süthetünk.

Nekem a garnélára esett a választásom. Szerintem ez a garnélasütés legegyszerűbb és leggyorsabb elkészítési módja, de talán a legcélszerűbb is, mert itt érvényesül legjobban a garnéla csodás íze.

Hozzávalók: 0,5 kg nyers garnéla, 2 dkg vaj, 1 ek olívaolaj, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

A garnélákat a korábban leírtak szerint megtisztítottam, és egy serpenyőben, a vaj és olaj keverékén oldalanként 2-2 perc alatt megsütöttem. A fokhagymát akkor tettem rá, amikor a garnélákat megfordítottam. Daráltam rá sót, borsot és a fokhagymás-vajas-olajat rákanalazva, azonnal, lime-cikkekkel tálaltam.

2012. február 20., hétfő

Ázsiai csirkeleves tésztával


A kínaiak szerint a főzés igazi művészet. Az ízek mellett a látványnak is nagy jelentőséget tulajdonítanak, ételeik színpompásak, nagyon sok zöldségből állnak, gazdagon fűszerezettek. A húsokat sütés előtt általában bepácolják, a zöldséget még az elkészítés előtt kis kockákra, csíkokra vágják, és wokban, állandó keverés mellett, gyorsan megsütik. Ennek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok íz-, vitamin- és tápanyagtartalmát. Ezért is vagyok nagy kedvelője a kínai, thai, ázsiai konyhának.
Ez a csirkeleves is ezen „elvek” szerint, az eddig szerzett ismereteim alapján készült. Hogy a kínaik, így készítik-e, az nem biztos, de az eredmény egy nagyon pikáns, fűszeres leves, amivel változatossá tehető az étrend. 
 
Hozzávalók: 1 (kb. 300 g) csirkemellfilé, 1,5 l csirkealaplé, 5-6 cm friss gyömbér, 2-3 ek világos szójaszósz, 1 vöröshagyma, 2 szál zöldhagyma, 100 g szárzeller, 100 g sárgarépa, 1 ek vaj vagy olaj, 1-2 chili, 100 g mie-tészta (mie-nudeln, mie-noodle), petrezselyem- vagy korianderzöld, só ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellfilét 2x2 cm kis kockára vágtam, a lereszelt gyömbérrel és szójaszósszal bepácoltam és minimum 1 órára hűvös helyre raktam. Ez akár előző este is megtehető. Egy fazékban a vajon a felkockázott hagymán 2-3 perc alatt roppanósra sütöttem a szeletelt szárzellert és a julienne-re vágott sárgarépát. Hozzáadtam a chilit, felöntöttem az alaplével, beletettem a csirkemellet, a tésztát, és a levest 15-20 perc alatt mérsékelt tűzön készre főztem. Zöldhagymával és a petrezselyemzölddel megszórva tálaltam.

2012. február 16., csütörtök

Fordított banánkenyér


Először két éve hallottam a banánkenyérről, egy balatoni nyaralás alkalmával lepett meg vele egy közeli ismerősünk. Megkóstoltuk, nagyon ízlett, el is kértük rögtön a receptet, és azóta is foglalkoztatott elkészítésének a gondolata. De, mint ahogy korábban is írtam, inkább a könnyebb, gyümölcsös dolgokat kedvelem, gondoltam, kellene bele még banán, nem csak a banánpép. A kérdés csak az volt, hová, és így jutottam el a fordított banánkenyérhez. Az ötletet a fordított almatorta, a francia Tarte Tatin adta.
Vagyis alulra került a krém – karamellkrémet választottam –, rá a felkarikázott banán és erre a massza.
Miután megsült, a sütőformából kifordítottam. Nagyon szép és finom lett, úgy gondolom, más gyümölccsel is elkészíthető, sőt legközelebb a liszt egy részét kókuszliszttel fogom kiváltani.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 200 ml joghurt, 1 vaníliarúd, 2-3 érett banán, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 15 dkg dióbél
- a karamellkrémhez: 10 dkg barna lágy nádcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg durvára vágott dió

 

Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítottam, miután lehűlt, a tésztához megdaráltam, a krémhez durvára vágtam.
A karamellkrémhez egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, a tűzhelyről levéve belekevertem a nádcukrot és a diót. Felhasználásig hűvös helyre tettem.
A banánt botmixerrel pürésítettem. A lisztet és a sütőport egy nagy tálban összekevertem.
Robotgéppel összedolgoztam a vajat és a cukrot, beletettem a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd egyenként a tojásokat. Miután mindkét tojást elkevertem a géppel, belekevertem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Ezután a lisztet, a sót és az őrölt diót egy fakanállal beleforgattam a banános masszába.
A sütéshez egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára kanalaztam a karamellkrémet, rá a felkarikázott banánszeleteket, és a banánkarikákra a banános-diós-joghurtos masszát. 180°C fokos sütőben 1 óra alatt megsütöttem. Kötőtűvel ellenőriztem, hogy átsült-e, nem ragad-e massza a tűre. A sütő félig nyitott ajtaja mellett hagytam hűlni , és még langyosan kiborítottam egy tálcára. Azonnal szeletelhető.


2012. február 14., kedd

Garnélasaláta


A garnéla – angolul prawn, schrimp, németül Garnele, franciául crevette, oroszul креветка – olló nélküli rák, több ezer fajtája ismert, Európában talán a legismertebb az ostoros garnéla. Az ostoros garnéla 5 centiméter hosszú, áttetszően szürke vagy zöldesbarna, sötét csíkokkal, lábain sárga foltokkal. Zsír- és kalóriaszegény, ugyanakkor magas az egészségre jótékony hatású omega-3 zsírsavtartalma. A garnélát számtalan módon elkészíthetjük, nyersen barnás-szürkés színű, főzött állapotban rózsaszínes.
Számomra megunhatatlan, és végtelen variációkat rejt magában: salátával, chiliszósszal, avokádóval, tojással, majonézzel, sütve, főzve.
Ennek a garnélasalátának is egyszerű és gyors az elkészítése. A garnélát megtisztítom, megsütöm fokhagymásan a szokásos módon, vagy pár perc alatt megfőzöm, a salátát összetépkedem, a tojást keményre főzöm, mindent jól összekeverek, meglocsolom kevés extra szűz olívaolajjal, darálok rá sót, borsot és lehűtve tálalom. A saláta mellé keverhető vékony csíkokra vágott sárgarépa, zöldhagyma, szeletelt hónapos retek, uborka, olíva- és kapribogyó. Tetszés szerint ízesíthető citromlével.


2012. február 10., péntek

Gyümölcsös túrótorta


Süteményt nem gyakran sütök, sőt, mondhatnám, inkább ritkán, és akkor is valami „mást” akarok / próbálok, ami nemcsak pluszkalóriát jelent, hanem igazi élményt és élvezetet is nyújt. Ilyenek a Pavlova, a Narancsos mascarpone torta, a Torta della Nonna, a Svéd mandulatorta, hogy csak egy párat említsek. Ha pedig gyors desszertre van szükségem, akkor valami sütés nélküli egyszerű dolgot választok, mint a grillezett és habos gyümülcsök, a tiramisu, a pudingok, vagy a babapiskótából készült gyorsan elkészíthető desszertek.
Most is valamilyen különleges túrótortát szerettem volna sütni, és valóban csodás receptet kaptam Kassáról – habos túrótorta gyümölccsel. Eszméletlenül finom lett. 


Hozzávalók: 1 kg túró, 12,5 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 vaníliarúd belseje, 5 dkg búzadara, 1 sütőpor, 5 tojás, gyümölcs tetszés szerint (meggy, narancs, kivi)
 

Elkészítés:
A porcukrot kikavartam vajjal, beletettem a vaníliát és összekevertem az átpasszírozott túróval. Egyesével hozzákevertem a tojások sárgáját, a búzadarát és végül a tojások felvert habját. Ezt a masszát vajjal kikent és belisztezett kapcsos sütőformába tettem, ráraktam a gyümölcsöket és 180°C fokos sütőben 45 percig sütöttem. A gyümölcs most cukorban eltett meggy és fekete áfonya volt, és raktam rá pár cikk diót is.
A sütés vége előtt úgy gondoltam, feldobom még az egészet egy kis karamellizált cukorral, tehát a torta tetejét kicsit megszórtam cukorral és a sütő turbógrill funkciót bekapcsolva gondoltam ráolvasztani. Ez, mondanom sem kell, nem jött össze, a tészta kezdett erősen barnulni, a cukor pedig nem karamellizálódott. Ezért látszanak rajta a cukorkristályok. Ehhez „célszerszám” kellett volna, olyan pisztolyszerű valami, ami gázzal működik, de ilyennel nem rendelkezem. A sütőport, mivel általában nem használok, természetesen, kifelejtettem belőle, ettől függetlenül a torta mesés lett, nekem leginkább még langyosan ízlett.


2012. február 8., szerda

Sütőtökkrémleves tejszínhabbal

A sütőtökkrémleves, ahogy korábban a burgonyaleves kapcsán is írtam, igazi téli leves, egyszerűen melegséggel tölt el. A sült tök illata amúgy magában is fantasztikus, de azért néha valami továbblépésre is inspirál, és ez a valami most, megint egy leves lett. A leveshez a sütőtököt soha nem főzöm, hanem minden esetben sütöm. A különbség óriási, érdemes a főzés helyett a sütést választani.
Ez a mai krémleves, a korábbival ellentétben, a sütőtökön kívül semmilyen más zöldséget, gyümölcsöt, sűrítőanyagot nem tartalmaz, különlegességét a fűszerek és a tejszínhab -, amely nem édes, tehát a flakonos habokkal nem helyettesíthető - adják.
 

Hozzávalók: 1,5-2 kg sütőtök, 5 dkg vaj, 1,5 l csirkealaplé, 1 shalotta, 1 dl tejszín, só, bors.
- a habhoz: 2 dl tejszín, 5 dkg dió, friss koriander- vagy petrezselyemlevél 


Elkészítés:
A tököt feldaraboltam és 200 °C fokos sütőben 40 percig sütöttem.
Közben a vajon megpároltam a hagymát, hozzáöntöttem az alaplét, a meghámozott, és a megsült tököt. Botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a tejszínt, sóztam, fűszereztem frissen darált borssal, és mérsékelt tűzöm összeforraltam. Ez kb. 5 perc.
A habhoz felvertem a tejszínt, hozzákevertem a felaprított koriander- vagy petrezselyemlevelet és a mozsárban összetört, vagy durvára vágott diót.
 

Tálaláskor minden csészébe tettem egy jó evőkanál diós-zöldfűszeres habot. A forró leves és a hideg hab csodás kombináció. A leves pár csepp dióolajjal és ropogós kenyérrel - Knäckebrot, crisp bread - gazdagítható.

2012. február 4., szombat

Csokis, kókuszos mikado



Ahogy korábban már írtam, nagyon kedvelem a grissinit, ami lényegében nem más, mint egy olasz óriás „kenyérropi” - breadstick -, Torinóból, a XIV. században indult világhódító útjára. Fogyasztható előételekhez, borokhoz, kapható natúr, rozmaringos, szezámmagos, tönkölybúzás változatban is. Tekerhetünk rá pármai, serrano vagy hajszálvékonyra szeletelt mangalica, esetleg egyéb sonkát.

Csokiba mártva kitűnő snack, desszert, gyümölcskelyhek, fagylaltok ideális kiegészítője. Elkészítése egyszerű, gyors, semmilyen komoly előkészítést nem igényel.

 

Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 50 g vaj, 10-12 grissini, kókuszreszelék

Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, hozzákevertem a kis kockára vágott vajat, és ebbe a masszába mártottam be a grissinit. A felesleges csokit hagytam lecsepegni és a csokis grissiniket megszórtam kókuszreszelékkel. Megszáradás után azonnal fogyasztható.




2012. február 2., csütörtök

Spenótos tepsis burgonya


A burgonya finom, egyszerű és olcsó, leszámítva persze a különlegesebb fajtákat, az édesburgonyát, a lila burgonyát. Nagyon sok fontos ásványi anyagot, káliumot, kalciumot és vitamint is tartalmaz. Elkészítése egyszerű, nagyon változatos. Sütve, főzve akárcsak a tök – „tökjó”. A burgonya főzhető meghámozva vagy héjában, de mindig forrásban lévő vízbe kell feltenni főzni. Sült burgonya készíthető főtt és nyers burgonyából is: a héjában megfőzött, meghámozott és felszeletelt burgonyát serpenyőben, olajban, vagy sütőben bundában (csőben) au gratin piríthatjuk, süthetjük, vagy nyersen, különböző formára vágva, bő és forró olajban.

Hagyományos ételünk a rakott krumpli kolbásszal, tojással, különböző zöldségekkel. Külön említést érdemel a nyers, reszelt burgonyából készített kremzli-tócsni-lapcsánka. De saláták - vajhalsaláta, laposhalsaláta -, az orosz vinaigrette, és sok leves sem képzelhető el nélküle. A világon talán a legismertebb burgonyás, hús nélküli egytálétel, a francia Gratin Dauphinois, ami nem más, mint hajszálvékonyra szeletelt burgonya tejszínben, vagy tejszín és tej keverékében sütőben megsütve. Fűszerezése: só, bors, fokhagyma. Ha sajttal készítjük, az a Gratin Savoyard. Ez a spenótos burgonya is hasonló módon készült, ötvözve a „technikákat”. Kitűnő köret, vagy magában egy könnyű vacsora.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 0,5 kg spenót, 4 dcl tejszín, 2 dcl tej, 2 dkg vaj, 1 ek olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A burgonyát meghámoztam, cikkekre vágtam, megmostam, és papírtörlővel eltávolítottam róla a vizet. Kevés vajon és az olívaolajon az apróra vágott hagymát üvegesre pároltam, hozzáadtam a kinyomott fokhagymát, és megdinszteltem rajta a megmosott és apróra vágott vagy a mélyhűtött spenótot. A kész spenóthoz öntöttem a tejszín és tej keverékét, sóztam, borsoztam. A sütőtálat kikentem vékonyan vajjal, beleraktam a burgonyát, daráltam rá sót, borsot és hozzákevertem a tejszínes-hagymás spenótot. 190°C fokos sütőben 1 óra alatt, amíg a teteje szépen megpirult, megsütöttem.