2011. december 31., szombat

Szilveszteri lencsesaláta


Szilveszterhez különböző babonák, fogadalmak fűződnek, de a legtöbb népnél megtalálható a „gazdag asztal” babonája, mely szerint a mindenféle jóval bőségesen megterített asztal a jövőbeni, új évi jólét „letéteményese”. Különböző mágikus ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a sült malac vagy a lencse. A lencseszemek Magyarországon a hiedelem szerint a pénzt jelképezik, mely gazdagságot hoz az új esztendőben. Ezért a lencse leves vagy saláta formájában nem hiányozhat a szilveszteri menüből.

Egy általam kedvelt lencsesaláta a következők szerint készíthető.

Hozzávalók: 300 g zöld lencse, 1 sárgarépa, 1 közepes lila- vagy póréhagyma, 2-3 cikk fokhagyma felaprítva, petrezselyemlevél összevágva, 1 citrom leve, méz, snidling, só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A hideg vízben leöblített lencsét (az apró szemű lencsét beáztatni nem szükséges) szórjuk forrásban lévő vízbe (0,5 l víz minden 100 g lencséhez), és lefedve főzzük 20-25 percet. A sót a főzési idő vége felé adjuk hozzá. Szűrjük le.
Tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát. A sárgarépát és a hagymát vágjuk apró kockára. Olívaolajon megpároljuk, 5-6 perc, amíg megpuhul. Ha a lencse és a zöldségek kihűltek, összekeverjük.
A citromléből, mézből és olívaolajból öntetet készítünk (1 adag citromlé / 2 adag olívaolaj, méz ízlés szerint) és a lencséhez adjuk, jól megkeverjük. Tetejét megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és snidlinggel, esetleg mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. Hidegen tálaljuk. Éjfél után virslivel kínálhatjuk. A recept angolul és oroszul itt olvasható.

2011. december 29., csütörtök

BÚÉK 2012!


Happy New Year!  

С Новым Годом!  
  
Boldog Újévet! 
  
Ein Gutes Neues Jahr! 
  
Bonne Année!

2011. december 26., hétfő

Szilveszteri partifalatok


A szilveszteri vendéglátás, otthoni buli, nem kis feladat elé állítja a vendéglátót, mert egyrészt szeretnénk a legjobb és legfinomabb falatokat felszolgálni, másrészt viszont nem szeretnénk a társalgásból, a buliból kimaradni, és egész este a konyha és vendégsereg között ingázni. Erre a legalkalmasabbak a különböző szendvicsek, partifalatok, saláták, pogácsák. Mindezekhez pedig készíthetünk különböző dippeket-mártogatósokat.
Nagy előnyük, hogy előre elkészíthetők, feltálalhatók, és a salátákat kivéve, nem kell hozzájuk kés, villa, nagyon változatosak és gyakorlatilag elronthatatlanok. Alapjuk lehet bagett, kifli, sós keksz, tojás, sárgarépa, uborka, retek. A pogácsák lehetnek sósak, édesek, jó szolgálatot tehetnek a leveles tésztában készített finomságok, sonkával-sajttal, vagy sajttal-olívával, vagy dióval-csokival... 

 

Természetesen vannak szimbolikus ételek is, amelyek nem hiányozhatnak az asztalról, ilyen például a lencse.
Egészen egyszerű és kitűnő ötlet a garnélás tojás, melyről ezen a blogon olvastam. A mennyiségek attól függnek, hány darabot szeretnénk készíteni.

 

Hozzávalók: tojás, garnéla, majonéz, hagyma, friss kapor, só, bors

Elkészítés:
A tojásokat megfőztem és miután lehűltek, mindegyiket félbe vágtam. Az apróra vágott hagymát összekevertem a majonézzel, a kaporral, sóztam, borsoztam. A friss garnélákat mindig a korábban leírtak szerint tisztítom és készítem el. Az előfőzött vagy mélyhűtött garnélát kiolvasztás után csak sütöm. A majonézt mindig frissen készítem, de kitűnő helyette a tartár is. Ezután minden félbe vágott tojásra egy villányi ízesített majonézt raktam, utoljára pedig a garnélákat. Lehűtve tálaltam.


2011. december 21., szerda

Boldog Karácsonyt!



Joyeux Noël!
 
Season's Greetings!

Boldog Karácsonyt! 

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten! 

Merry Christmas! 

God Jul!

2011. december 20., kedd

7 szuper karácsonyi desszert

Karácsonykor, a szentestei ünnepi vacsora fénypontja szerintem egy pohár jó tokaji és a desszert. Mivel már egy több fogásásos vacsorán vagyunk túl, ezért érdemes inkább könnyű, habos, gyümölcsös desszertekben gondolkodni. Szerintem a „kötelező” bejgli, püspökkenyér, mézes figurák hagyományos hármas mellett az alábbi torták, habok, krémek bármelyike nagyszerűen beilleszthető az ünnepi menübe.

Pavlova - óriás habcsók gyümölccsel 


Ez egy igazi ünnepi torta, nálunk kevésbé ismert, de érdemes elkészíteni, mert viszonylag egyszerű és nagyon finom. Lényegében egy óriás „habcsók” (meringue) tejszínhabbal és gyümölccsel. A felhasznált gyümölcsök nagyon sokfélék lehetnek, de az eredeti torta kivivel és eperrel készült Anna Pavlova híres orosz balerina tiszteletére. Úgy tartják, hogy az első tortát az 1920-as években készítették a balerina egyik ausztráliai és új-zélandi turnéja alatt vagy után. Vita volt arról is, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland a Pavlova hazája, de a „kutatások” az mutatják, hogy Új-Zéland. Készíthető azonban málnával, áfonyával, gránátalmával és szederrel is.
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor+2 ek a tejszínhez, 1 tk vaníliakivonat vagy aroma, 1 tk fehér borecet, 1 tk kukoricakeményítő, 200 ml tejszín, 250 g eper , 3 kivi

Elkészítés:
Robotgéppel a tojások fehérjéből kemény habot vertem, kanalanként adagolva hozzá a porcukrot, utána fakanállal hozzákevertem az ecetet és a kukoricakeményítőt.
Közben előmelegítettem a sütőt, 130 °C-ra. Egy sütőpapírra ceruzával 20 cm átmérőjű kört rajzoltam, a papírt megfordítottam és erre ráraktam a kemény habot, eligazgattam, hogy szépen fedje a kört és a sütőben 75 percig sütöttem. Ezután, a sütőt kikapcsolva, az ajtaját egy fakanállal kitámasztva a habcsókot a sütőben hagytam lehűlni. A lassú lehűtés eredményeképpen kívül a hab megkeményedett, de a belseje lágy, krémes maradt. Az így elkészített habcsók hűvös helyen 1-2 napig is tárolható.
Tálalás előtt a tejszínhabot a két kanál cukorral és a vaníliacukorral kemény habbá vertem és a gyümölcsökkel együtt a kész alapra raktam.


Gyümölcsös tiramisu


A tiramisu az egész világon ismert, habkönnyű, olasz édesség, desszert. Nem nagyon kell bemutatni, mindenki szereti, mindenkinek van rá egy tuti receptje. Viszont aki nem szereti a kávét, az sem kell, hogy kihagyja, mert gyümölccsel is nagyon finom, és mivel ez alkohol nélkül készül, a gyerekek is fogyaszthatják. Nagyon sokféle gyümölccsel készíthető, most mangót, körtét, gránátalmát és málnát tettem bele. 


Hozzávalók: 1 mangó, 2 körte, 1/2 gránátalma, 20 dkg málna, 1 ek cukor, 12 db babpiskóta, 5 cl málnalé
- a mascarpone krémhez: 2 tojássárgája, 2 ek cukor, 20 dkg mascarpone, 2 dcl tejszín


Elkészítés: 4 koktélos pohárra
A krémhez először kézi mixerrel habosra kevertem a tojássárgáját a cukorral, ezután hozzákevertem a mascarponét. A tejszínt kemény habbá vertem és egy spatulával a tojásos-mascarponés mixbe forgattam. 
A darabokra tört babapiskótát beáztattam a málnalébe.
A málnát villával összetörtem. A mangót és a körtét kis kockákra vágtam, a körtét, hogy ne barnuljon meg, citromlével meglocsoltam, a gránátalmából a magvakat kiszedtem.
A koktélos poharak aljára tettem 2 ek összetört málnát, erre tettem egy réteg mascarpone krémet, erre egy réteg málnalébe áztatott babpiskótát. A babpiskótára egy réteg gyümölcsöt, erre megint mascarpone krémet, és végül még egy réteg gyümölcsöt.
Ha trópusi gyümölcsökből készítjük, akkor az lehet mangó, papaya, ananász, banán. Kókusztejjel és kókuszliszttel gazdagítva, igazi egzotikus csemege.


Vaníliakrém-torta őszibarackkal

 

Hozzávalók:
- a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, egy csipet só;
- a krémhez: 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 6 dcl tej, 1 vaníliarúd, 1 citrom lereszelt héja, 6 őszibarack, porcukor meghinteni

Elkészítés:
A vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. Először az átszitált lisztet „morzsoltam” össze a vajjal, ezután adtam hozzá a cukrot, sót és a tojássárgákat. Gyorsan összedolgoztam, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára a hőtőbe tettem.
Közben elkészítettem a krémet. Egy fazékba öntöttem fél liter tejet, beletettem a vanília kikapart belsejét és a lereszelt citrom héját, forráspontig hevítettem. A tojások sárgáját kikevertem a cukorral, belekevertem a maradék tejet és a lisztet, majd hozzáöntöttem az előzőekben felforrósított vaníliás tejhez, melyet folyamatos keverés mellett krémmé sűrítettem. A kész krémet folpackkal letakarva (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hagytam kihűlni. 
Az őszibarackokat négybe vágtam, meghámoztam. Télen konzerv őszibarackkal is kitűnő.
Ezután a tésztát két kör alakúra kinyújtottam, az egyiket a kivajazott 24 cm átmérőjű formába helyeztem úgy, hogy 3 cm pereme legyen. A tésztalapot villával megszurkáltam, ráraktam az őszibarackcikkeket és ráöntöttem a vaníliakrémet. A másik tésztalappal az egészet lezártam, a felesleges tésztát késsel eltávolítottam. A tetejét villával megszurkáltam, tojássárgájával megkentem és 175°C sütőben, légkeverésen 40 perc alatt készre sütöttem. Miután kihűlt tetejét porcukorral megszórtam.

Linzer karika


Az omlós linzertészta – alaprecept, nagyon sok gyümölcsös sütemény alapja, sok minden készíthető belőle. A Habos almatorta, a Körtetorta mandulával vagy a Tarte Tatin is ezek közé tartoznak.

Elkészítés:
A vajas tésztát a Torta della Nonna-nál leírtak szerint készítettem el. Utána, a hűtőből kivéve, a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, és egy pohárral karikákat szaggattam belőle. Aztán a karikák feléből még gyűszűnyi kis karikákat vágtam ki. Ez lett a linzerkarika felső része. A karikákat előmelegített sütőben 180°C fokon 20 perc alatt aranyszínűre sütöttem. Miután kihűlt, a lyukas karikákat porcukorral megszórtam és saját készítésű barackdzsemmel az alsó és felső karikákat összeragasztottam.

Narancsos mascarpone torta

Hozzávalók: 3 narancs, narancsdzsem, csokoládé (75%-os) A piskótához: 5 tojás, 5 ek liszt, 5 ek cukor, ½  mk sütőpor A krémhez: 25 dkg mascarpone, 25 dkg túró, 200 ml tejszín, 5 dkg porcukor, 1 dcl édes Tokaji Muskotály, 1 citrom lereszelt héja, 1 vaníliarúd 

 

Elkészítés:
Először megsütöttem a piskótát a korábban leírtak szerint, egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Miután kihűlt, vízszintesen kettévágtam. Míg a piskóta sült-hűlt, meghámoztam a narancsokat és a cikkekből kihámoztam a gyümölcshúst. A krémhez először kézi habverővel kikevertem a túrót a porcukorral, ráreszeltem a citromhéjat, hozzáadtam a vaníliarúd kikapart belsejét, a bort, végül a mascarponét és a tejszínből felvert habot. Az alsó tortalapot megkentem a saját készítésű mandarindzsemmel - nem volt most narancsdzsemem, de ezzel is kitűnő lett -, ráraktam a narancshúst, erre egyenletesen elsimítottam a krém 2/3-t, ráhelyeztem a felső tortalapot, melyet bevontam a maradék 1/3 rész krémmel és 2 órára hűvös helyre helyeztem. Tálalás előtt csokoládéforgácsot szórtam rá, melyet egyszerű gyümölcshámozóval készítettem.

Füge és gránátalma borhabbal



Hozzávalók: 4 füge, 1 gránátalma, 1 tojás sárgája, 2 dcl bor, 2 ek cukor

Elkészítés:
A fügéket cikkekre vágtam, a gránátalmából kiszedtem a „magokat” és a tányérokra raktam.
A borhabot, mely az alábbiak szerint készült, a gyümölcsre öntöttem és azonnal tálaltam.
A cukrot a tojással habosra kevertem, belekevertem a bort, és vízgőz fölött habverővel folyamatosan kevergetve habosra főztem.


Svéd mandulatorta 

 
Hozzávalók: 25 dkg egész mandula, 10 dkg szeletelt mandula, 4 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj

Elkészítés:
Az egész mandulát megdaráltam (most héj nélküli mandulát vettem, de legközelebb héjast fogok darálni), a szeleteltet pedig megpirítottam.
A tojások fehérjét a fele cukorral, melyet kanalanként adtam folyamatosan a habhoz, mixerrel kemény habbá vertem, majd fakanállal hozzákevertem a darált mandulát. A masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába töltöttem és előmelegített sütőben, 190 fokon 20 percig sütöttem. Kivettem a formából, amikor kihűlt lehúztam róla a sütőpapírt és visszatettem a tortaformába.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral kikevertem, hozzáadtam a tejszínt és folyamatos keverés mellett gyenge tűzön 5-6 percig főztem. A tűzről levéve a vajat kis darabokban adagoltam hozzá, beleolvasztottam, ezáltal kellő sűrűségű lett a krém.
Amikor a krém langyosra hűlt, a tortaformában lévő alapra öntöttem és a pirított szeletelt mandulával megszórtam. Fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe tettem. 

2011. december 17., szombat

Narancsos sárgarépa-saláta


Mivel a hazai szabadföldi finom paradicsom, paprika, uborka már csak emlék, és a salátákról, ugye, télen sem szeretnénk lemondani, más zöldségekkel kell számolnunk. Ilyenek a káposzta, a cékla, a zeller, a sárgarépa. Csodás téli saláta főtt céklából, burgonyából és savanyú káposztából, az orosz vinaigrette, vagy a káposztasaláta almával, dióval, vagy sárgarépából a zelleres sárgarépa-saláta.
Sárgarépából ezenkívül nagyon sokféle saláta készíthető, nagy kedvencem ez az észak-afrikai, konkrétan marokkói ihletésű sárgarépa-saláta, melyet a narancs, a citrom és a narancsvirágvíz tesz különlegessé.
A narancsvirágvíz, orange blossom water vagy orange flower water a keserűnarancs virágjából lepárlással készül. Afrikai, mediterrán ételek, saláták, édességek csodálatos illatos ízesítője. Egy pár cseppel különlegessé tehető a mascarpone krém, adható vaníliakrémhez, pudingokhoz. Delikatesz- vagy bioboltokban, de a neten is megvásárolható. Nagyon kevés kell belőle.



Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1 narancs, 1 citrom, 1-2 tk narancsvirágvíz, 1 tk porcukor, 1 tk őrölt kömény, 1 tk fenyőmag, egy csipet só

Elkészítés:
A köményt száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, utána megdaráltam. Az öntethez kifacsartam a narancs és a citrom levét, beletettem a sót, cukrot, köményt és a narancsvirágvizet. Végül lereszeltem a sárgarépát és összekevertem az öntettel. A saláta tetejére pirított fenyőmagot szórtam és hűtve tálaltam. 
A pirított őrölt kömény és a narancsvirágvíz mennyei illatát sajnos a fotó visszaadni nem tudja.

2011. december 15., csütörtök

Tárkonyos csirkeraguleves


A tárkonyos csirkeraguleves tartalmas, egyszerűen elkészíthető leves. Hideg őszi és téli napokra ideális egytálétel, egy könnyű vacsora is lehet. Nagyon sokfelé és nagyon sokféle módon készítik, a tárkony teszi különlegessé, fűszeressé, a citrom pikánssá. Készülhet csak zöldséggel és hússal, de nagyon sokan tésztafélét – galuskát, csipetkét, gombócot – is tesznek bele.

Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 szál póréhagyma, 0,5 kg csirkemell, 1 l csirkealaplé, 10 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 15 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 1 evőkanál keményítő, 1 citrom, só, frissen őrölt fehér bors, friss, zöld tárkony

Elkészítés:
Az olajon megfuttattam a felkarikázott póréhagymát. A csirkemellet kockákra vágtam, a hagymához adtam, és lepirítottam. Ízesítettem sóval, borssal. A sárgarépát és a fehérrépát kis kockára vágtam és a húshoz adtam. Frissen vágott petrezselymet és tárkonyt szórtam rá és 5-6 perc alatt megpároltam, beletettem a zöldborsót. Ezután felöntöttem az alaplével. A gombát szeletekre vágtam, és a leveshez adtam. Sűrítéshez keményítőt használtam, vízzel simára kevertem, a forró leveshez adtam és jól összeforraltam. Tejszínnel dúsítottam. Kevés facsart citromlével pikánssá tehető. Tálaláskor a tetejét finomra vágott tárkonnyal megszórtam.



2011. december 12., hétfő

Gyümölcsös tiramisu


A tiramisu az egész világon ismert, habkönnyű, olasz édesség, desszert. Nem nagyon kell bemutatni, mindenki szereti, mindenkinek van rá egy tuti receptje. Viszont aki nem szereti a kávét, az sem kell, hogy kihagyja, mert gyümölccsel is nagyon finom, és mivel ez alkohol nélkül készül, a gyerekek is fogyaszthatják.
Nagyon sokféle gyümölccsel készíthető, most mangót, körtét, gránátalmát és málnát tettem bele.

Hozzávalók: 1 mangó, 2 körte, 1/2 gránátalma, 20 dkg málna, 1 ek cukor, 12 db babpiskóta, 5 cl málnalé
- a mascarpone krémhez: 2 tojássárgája, 2 ek cukor, 20 dkg mascarpone, 2 dcl tejszín

Elkészítés: 4 koktélos pohárra

A krémhez először kézi mixerrel habosra kevertem a tojássárgáját a cukorral, ezután hozzákevertem a mascarponét. A tejszínt kemény habbá vertem és egy spatulával a tojásos-mascarponés mixbe forgattam.
A darabokra tört babapiskótát beáztattam a málnalébe.
A málnát villával összetörtem.
A mangót és a körtét kis kockákra vágtam, a körtét, hogy ne barnuljon meg, citromlével meglocsoltam, a gránátalmából a magvakat kiszedtem.
A koktélos poharak aljára tettem 2 ek összetört málnát, erre tettem egy réteg mascarpone krémet, erre egy réteg málnalébe áztatott babpiskótát. A babpiskótára egy réteg gyümölcsöt, erre megint mascarpone krémet, és végül még egy réteg gyümölcsöt.
Ha trópusi gyümölcsökből készítjük, akkor az lehet mangó, papaya, ananász, banán. Kókusztejjel és kókuszliszttel gazdagítva (50 g kókuszliszt és 50 g kókusztej, a mascarpone krémhez keverve), igazi egzotikus csemege.


2011. december 9., péntek

Salsa verde

Ahogy korábban írtam, a mediterrán konyha már-már filozófia: jó ételek, jó borok, kellemes társaság. Baráti összejövetelek, családi étkezések jellegzetessége a különböző előételek, antipastik, mártások, dippek, salsák bőséges választéka, mindezek a legfinomabb hozzávalókból elkészítve, és természetesen a legegyszerűbb és legváltozatosabb módokon. A terített asztalok elmaradhatatlan részei a különböző sajtok, saláták, gyümölcsök, zöldségek, olajok, ecetek. A salsa verde, magyarul zöld mártás, egy rusztikus, hideg mártás, egyike a legegyszerűbben elkészíthető és legsokoldalúbban felhasználható mártásoknak.
Legfontosabb összetevői: petrezselyemzöld, borecet, kapribogyó, fokhagyma, hagyma, szardellafilé, olívaolaj. Ez a sor aztán ízlés szerint bővíthető, bazsalikom- és mentalevéllel, kenyérrel, mustárral. Hagyományosan késsel vágták apróra a hozzávalókat - én ezt a módszert preferálom -, ma már inkább robotgéppel aprítják. Kitűnő kiegészítője különböző grillezett húsoknak, halaknak.

Hozzávalók: 1 nagy csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, 1-2 ek vörös borecet, 1 cikk fokhagyma, 3-4 szardellafilé, 2 ek kapribogyó, 2-3 ek olívaolaj, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:
A petrezselyem- és bazsalikomlevelet megmostam, megszárítottam és késsel apróra vágtam. Hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, a villával jól összetört szardellafilét és kapribogyót. Belekevertem a borecetet, lassan hozzácsorgattam az olívaolajat és rádaráltam a borsot. Azonnal fogyasztható, hűtve egy napig eltartható.


2011. december 6., kedd

Sonkás-sajtos tekercs


Az egyszerű és gyors vacsorák sorából nem maradhat ki ez a pillanatok alatt elkészíthető, nagyon finom sonkás-sajtos tekercs, mely eredetileg Le roselline di pasta sfoglia néven található, ahol a készítési folyamat fotókon is nyomon követhető. Hogy a könnyű vacsorák sorozatomba mennyire illeszkedik, az talán attól függ hányat eszünk meg belőle. De természetesen nagyszerű előétel vagy partifalat is lehet.
Frissen, a sütőből kivéve, a legfinomabb, nehéz leállni vele.

Hozzávalók: 1 tekercs leveles tészta, 10 dkg prosciutto cotto, 10 dkg edami füstölt sajt, szezámmag, tojásfehérje

Elkészítés:
A sütőpapíron lévő leveles tésztát kitekertem, és ráraktam egy réteg nagyon vékonyra felszeletelt sajtot. A sajtra raktam egy réteg sonkát. A tésztát a sajttal és a sonkával együtt visszatekertem és kis szeletekre vágtam (kilenc darab lett belőle). Visszahelyeztem a sütőpapírra, vágott felükkel felfelé, megszórtam szezámmaggal és megkenten tojásfehérjével. Légkeveréses sütőben 180°C fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Természetesen más főtt sonkával, és sonka helyett szalámival is készíthető.

 

2011. december 4., vasárnap

Karamellpuding pudingpor nélkül


Nálam a puding a leggyorsabban elkészíthető desszertek közé tartozik, és természetesen, ahogy már korábban is írtam, pudingpor sem szükséges hozzá. Igazán jó módszer. Így készítettem már vaníliapudingot csokival, vaníliapudingot meggyel.

A mai desszert karamellpuding, csokival.

Hozzávalók: 0,5 l tej, 30 g kukoricakeményítő, 5 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 1 tk vaj  

Elkészítés:
Kevés tejjel kikevertem a keményítőt. A kristálycukrot egy lábasban, mérsékelt tűzön, kevergetés nélkül világos barna színűre karamellizáltam. Hozzáöntöttem a maradék tejet és forráspontig melegítettem, hogy a karamell felolvadjon újra, ugyanis, amikor a tejet hozzáadtam, megkeményedett. Beletettem a sót, a vajat, a keményítőt és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett az egészet besűrítettem. Tettem még bele egy vaníliarúd kikapart belsejét - ezek a szemcsék benne -, nem rontja el, de elhagyható, ezért a hozzávalókban nem említem.
Forgácsokra vágtam 50 g 80%-os étcsokoládét, egy részét a poharakba a puding közé rétegeztem, a maradékot pedig a puding tetejére szórtam. Pár órára a hűtőbe tettem.

2011. december 2., péntek

Tócsni, görhöny, kremzli, lapcsánka - ahogy tetszik


A nyers, reszelt burgonyából készített, fűszerezett, majd forró olajban kisütött étel nemcsak a magyar, de a világ sok konyhájában ismert. Mondhatni közismert, amelyet még nálunk is, az ország különböző részein, más-más névvel illetnek. Van, ahol tócsni, van, ahol kremzli, van, ahol lapcsánka, van, ahol görhöny. Az elkészítési módokban van kis különbség, ettől csak a zsidó konyhában készített kremzli különbözik lényegesen, amely fahéjjal, dióval és krumpli nélkül készül.


Elkészítése egyszerű, az ízesítéssel lehet változatossá tenni. Az alapfűszereken – só, bors –, kívül tehetünk bele apróra vágott zöldfűszereket: oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, a finom búzalisztet helyettesíthetjük egyéb teljes kiörlésű vagy tönkölyliszttel. Fogyasztható köretként húshoz, zöldséggel, fokhagymás tejföllel, vagy csak úgy magában. Mindenféleképp finom. Az általunk preferált alaprecept a következő:

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 ek liszt, só, bors, őrölt paprika ízlés szerint, 2 ek olaj a sütéshez
 

Elkészítés: 
A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a paprikával, ráütjük a tojásokat, majd jól összekeverjük. Az így elkészített masszából egy evőkanállal kisebb lepényeket szaggatunk, melyeket a serpenyőben majd kissé ellapítunk, és forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. 
Most olívaolajon sárgarépát és szárzellert sütöttem hozzá, melyre durvára őrölt színes borsot szórtam. Vegetáriánusoknak is ideális, kitűnő ebéd, vagy egy könnyű vacsora.