2011. május 24., kedd

Bodzaszörp

 
A bodzaprojekt következő állomásán is túl vagyunk. Az első adag szörp már a kamra polcain, készül a második adag. Az előkészületek nem különböznek a bodzalimonádénál leírtaktól, az elkészítés pedig, mivel a szörpnek eltarthatónak kell lenni, plusz két fázisból - a főzésből és a dunsztolásból áll. Tartósítószert itt sem használok.


Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg cukor, 4 kk citromsav, 4 db citrom, 30-40 bodzavirág

Elkészítés:
Egy ötliteres üveget megtöltök vízzel, feloldom benne a citromsavat, beleteszem a vékony szeletekre vágott citromot, kettőt héjával, kettőt hámozva és a bodzavirágot, majd 2-3 napig érlelem. Ezután az üvegből eltávolítom a citromkarikákat és a bodzavirágokat, a bodzalevet leszűröm egy fazékba, feloldom benne a cukrot, jól elkeverem és 5-10 percig lassan forralom, aztán üvegekbe töltöm és 24 órára száraz dunsztba rakom. Télen 1:6 arányban hígítva használjuk. Az eredmény: kitűnő aroma, kellemesen fanyar ízű üdítő.

4 megjegyzés:

  1. Ez egy kitűnő recept, kár, hogy már vége a "bodzavirágszezonnak", na majd jövőre!

    VálaszTörlés
  2. Igazán különleges, pikáns szörp, megéri elkészíteni, de tényleg csak jövőre :).

    VálaszTörlés
  3. Minden évben sikerül egy nagy adagot befőznöm, nagyon szeretjük az aromáját!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik, nagyon pikáns lehet!

    Leon

    VálaszTörlés