2011. május 29., vasárnap

Roston sült rózsaszín lazac spárgával


A különböző húsok és zöldségek mellett a halak is kitűnően süthetők roston. A kisebb halakat egészben, a nagyobbakat hosszában kettévágva célszerű sütni. Most barbecue-partira roston sült rózsaszín lazacot ajánlok (pink salmon, gorbuscha, горбуша) spárgával. Természetesen más lazacból is elkészíthető, de süthetünk így pisztrángot is.
Készíthetünk hozzá különböző grillezett vagy párolt zöldségeket, fűszervajakat. Kitűnő hozzá a grillezett édeskömény citrommal, a párolt vagy sült spárga, az aszalt paradicsomos, olajbogyós fűszervaj.


Hozzávalók: 1-1,5 kg egész lazac, bőröstül, farkával együtt, 2 ek olívaolaj, 1/2 citrom, frissen őrölt fekete bors, durva tengeri só, citrom, saláta.

Elkészítés:
Egy üvegtálban összekevertem az olívaolajat, a citrom levét, a borsot, beleforgattam a hosszában kettévágott halat, és szobahőmérsékleten 2 órát pácoltam. Ezután a lazacdarabokat bedörzsöltem sóval, és rátettem a felforrósított olajjal bekent rostélyra. Közepesen erős parázs felett, oldalanként 7-8 percig sütöttük. Citromszeletekkel, salátával és párolt spárgával tálaltam. A spárga párolása a korábbiakban leírtak szerint történt.

2011. május 27., péntek

Harcsa töltött paradicsommal


Péntek lévén, halat sütünk. A halakban még azt is szeretem, hogy végtelenül egyszerű az elkészítésük. Semmi hókuszpókusz, aki nem kimondott konyhatündér – én sem vagyok az –, szerintem halat, az is tud sütni. Természetesen, ha filét, vagy szeletet veszünk. Egy egész hal elkészítése a sütéshez, igényel egy kis gyakorlatot, pláne, ha élő halról van szó. Szóval a legegyszerűbb előkészítés: só, bors, esetleg egy kis citromlé és már süthetjük is. A sütés akár roston, grillen, serpenyőben – a körülményektől függően – nem igényel csak pár percet, a „körítés” adja meg a fogás jellegét.
Most harcsafilét sütöttem grillserpenyőben – a roston sütés inkább egy kerti parti része lehet –, hozzá töltött, sült paradicsomot és újburgonyát.


Elkészítés:

a halat sütés előtt pár perccel besóztam, zöld és rózsaborsot daráltam rá, és pár csepp citromlével meglocsoltam. Serpenyőben kevés olajon oldalanként 2-3 percig sütöttem, a sütés ideje, persze, függ a szelet vastagságától is. A töltött paradicsomot a korábbiakban leírtak szerint készítettem. Az újkrumplit tisztítás után sós vízben félig megfőztem, utána egy hőálló tálba raktam, meglocsoltam olívaolajjal és légkeveréses sütőben a paradicsommal együtt 190°C készre sütöttem.

2011. május 25., szerda

A spenótleves


Régebben a spenót is – talán azért, mert mindenki, mint „naaagyon” egészséges zöldséget javasolta – a „nemszeretem” dolgok közzé tartozott. Amit pedig nagyon erőltetnek, azt, ugye, gyanúsan fogadjuk, talán rögtön el is utasítjuk. Szerintem „a kutya az elkészítés módjában van elásva”, azaz a sűrű, habarással vagy rántással készített, gyanús színű és kinézetű „akármi” az oka – legyen az köret, főzelék, leves.
Másik probléma talán a nagyon kevés fűszernövény használata volt. Szerencsére, ma már a piacokon, boltokban egyre többfélét lehet beszerezni, de magunk is megtermelhetjük a konyhakertben, vagy virágládában az erkélyen. Szerintem a spenótot igenis el lehet készíteni másképp is. Nem agyonfőzve, csak blansírozva, szép, élénkzöld színét ezáltal megőrizve, sok zöldfűszert használva, levesnek, pestónak, mártásnak, vagyis tényleg csak egy kicsit másképp. Pestónak ugyanúgy készítem, mint bazsalikomból, olívaolajjal, fokhagymával, fenyőmaggal, parmezánnal vagy pecorinóval, esetleg a spenótos variációhoz fenyőmag helyett diót használok. Ez a leves a következőképpen készült.

Hozzávalók: 1 kg spenót,1 fej hagyma, vagy póréhagyma, 2 ek olaj (most szőlőmagolajat használtam), 1 csokor koriander és petrezselyem, 1-1,2 l csirkealaplé, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 chilipaprika, camembert sajt

Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároltam a hagymát, részletekben rádobtam és pár perc alatt megpároltam a spenótot, felöntöttem az alaplével, sóztam, borsoztam és még 5-6 percig lassú tűzön együtt főztem. Ekkor rátettem az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöldet, a chilit, ráreszeltem a szerecsendiót és csak éppen újraforraltam. Botmixerrel pürésítettem. Tálaláskor minden tálkába egy kocka sajtot tettem és 1-2 csepp chiliolajat cseppentettem. Nagyon finom lett, az is megette, és ízlett neki, aki eddig semmilyen formában nem „szerette” a spenótot.
Ha a leves nem elég sűrű, sűríthetjük egy kanál kukoricakeményítővel, de főzhetünk bele pár szem újburgonyát (gyorsan megfő), amit összeturmixolunk a spenóttal, finomíthatjuk tejszínnel. 

2011. május 24., kedd

Bodzaszörp

 
A bodzaprojekt következő állomásán is túl vagyunk. Az első adag szörp már a kamra polcain, készül a második adag. Az előkészületek nem különböznek a bodzalimonádénál leírtaktól, az elkészítés pedig, mivel a szörpnek eltarthatónak kell lenni, plusz két fázisból - a főzésből és a dunsztolásból áll. Tartósítószert itt sem használok.


Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg cukor, 4 kk citromsav, 4 db citrom, 30-40 bodzavirág

Elkészítés:
Egy ötliteres üveget megtöltök vízzel, feloldom benne a citromsavat, beleteszem a vékony szeletekre vágott citromot, kettőt héjával, kettőt hámozva és a bodzavirágot, majd 2-3 napig érlelem. Ezután az üvegből eltávolítom a citromkarikákat és a bodzavirágokat, a bodzalevet leszűröm egy fazékba, feloldom benne a cukrot, jól elkeverem és 5-10 percig lassan forralom, aztán üvegekbe töltöm és 24 órára száraz dunsztba rakom. Télen 1:6 arányban hígítva használjuk. Az eredmény: kitűnő aroma, kellemesen fanyar ízű üdítő.

2011. május 22., vasárnap

Sült, töltött paradicsom


A paradicsomot minden formájában szeretjük, frissen salátának, aszalva pizzára, grillezve vagy sütve, előételnek, köretnek. Már végre igazán jó ízű, szép, hazai fürtös paradicsom is kapható, érdemes kipróbálni különböző elkészítési módokat. Most sütőben sütött, töltött paradicsomot készítettem, melynek ötletét itt találtam. Ez igazán egyszerű, de nagyon látványos előétel, de köretnek is kitűnő. Elkészítése nem bonyolult, gyors és a végeredmény egy finom és különleges fogás.

Nagy előnye még, hogy a felhasznált fűszerektől függően más-más ízhatást érhetünk el, különböző karaktert adva az ételnek. Ezért receptre nemigen van szükség, mindig az alkalom dönti el, hogy mi lesz belőle. Én most a következőképpen készítettem:
A paradicsomokat összetartó fürtöket egyben hagyva, levágtam a paradicsomok tetejét és eltávolítottam a paradicsomok belsejét. A töltelékhez két tojást jól összekevertem 120 ml sűrű tejszínnel, sóztam, borsoztam, apróra vágott bazsalikomlevet és kakukkfüvet kevertem bele és megtöltöttem vele a paradicsomokat. A paradicsomokat a sütőtálban úgy helyeztem el hogy a levágott „kalapokat” vissza lehessen rájuk helyezni. Tetejére csíkokra vágott bacont szórtam, az egészet meglocsoltam kevés olívaolajjal és 190°C sütőben 20 percig sütöttem. Tálalás előtt javasolt pár percig pihentetni.
    

2011. május 20., péntek

Ha péntek, akkor hal


Nálam, ha péntek, akkor hal kerül az asztalra. Ez az alap, legalább heti egy alkalommal halat készítek. Viszont ha sikerül szép és jó halat kapnom, akkor többször is. Ugyanis nálunk, sajnos csak beszédtéma az egészséges táplálkozás, a friss halválaszték igen szegényes: ponty, harcsa, busa, max lazac, különlegesebb halakat esetleg a Nagycsarnokban kaphatunk, nem beszélve most az árakról. Nyáron a Balatonnál hekket sütnek, mert „balatoni hal” a kereskedelemben, úgy tűnik, nem létezik, esetleg a rapsicoknál szerezhető be. Legalábbis ez a mese járja, de ez nekünk még nemigen sikerült. Pedig ez nem mindig lehetett így, legalábbis gondolom, mert a régi szakácskönyvek tele vannak csodálatos halételekkel: fogas, süllő, sügér, angolna receptekkel.

Miért jó a péntek? Mert rendszert visz az étkezésünkbe. Lényegében lehetne ez a hét bármely napja, ha nem vallási meggondolásból „böjtölünk”, mert ha kiválasztunk egy bizonyos napot, mivel mi választottuk, igyekszünk ezt betartani, és egy idő után ez valahogy természetessé, az életünk részévé válik. És tettünk egy nagy lépést az egészséges táplálkozás felé. A halak és rákok is, azért is a kedvenceim, mert nemcsak finomak, hanem egy kis fantáziával sokféleképpen készíthetők, legyen ez előétel, főétel, ebéd, vagy vacsora.
Ezt a halat most előételnek szántam, de egy könnyű vacsorának is tökéletes, és nem mellesleg tényleg pár perc alatt elkészül.
Tehát megfőztem és karikára vágtam az újkrumplit. Meghámoztam és felszeleteltem az érett avokádót és a halat, felvágtam a zöldhagymát. A zöldségeket megsóztam, kevés olívaolajjal és citromlével meglocsoltam. Fekete olívabogyóval tálaltam. Különböző ízek, de az összhatás kitűnő, különleges.
Ez az előétel most füstölt laposhallal készült, de szerintem más füstölt hallal is tökéletes. 

 

2011. május 19., csütörtök

Sóskamártás


A sóska, amint egy korábbi bejegyzésemben már említettem, nemcsak hasznos, egészséges, de finom is. Megjelenése, az újkrumplival és a hónapos retekkel együtt jelzi, hogy tényleg itt a tavasz. A piacon megint nagyon szép sóskát láttam, az árus igazán kedvesen kínálta, hát meg kellett vennem.

Mivel a múltkor sóskaleves lett belőle, most erre a sóskamártásra esett a választásom. Elkészítése gyors, kitűnő főtt és sült húsokhoz, de sült krumplit is mártogathatunk bele, ami így tökéletes könnyű vacsora is lehet.

Hozzávalók: 50 dkg sóska, 5-6 újhagyma, 1 tejfel, 1 dl tejszín, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 1 ek cukor, só, csontlé

Elkészítés:
A megtisztított sóskát tálban megmostam, kicsit összevágtam. A cukrot karamellizáltam (azaz zsiradék hozzáadása nélkül addig melegítettem, amíg megolvadt és kicsit megbarnult), hozzáadtam a felvágott hagymát és az olajat, félig lepirítottam és belekevertem a sóskát. Megsóztam és fedő alatt, időnként megkeverve, 3-4 percig pároltam. Közben a habaráshoz a tejfelt csomómentesen elkevertem a liszttel. A megpárolt sóskát felengedtem a csontlével és hozzáadtam a habarást. Az egészet jól összekevertem és még 5 percig mérsékelt tűzön forraltam. Utána botmixerrel összeturmixoltam, hozzáadtam a tejszínt és még egyszer felforraltam.
Ha sűrű lenne, csontlével hígíthatjuk, ízlés szerint utánacukrozhatjuk. 


2011. május 18., szerda

Bodzalimonádé


Köztudottan semmilyen, boltokban árusított üdítőnek nem vagyok a híve, szomjoltásra szénsavmentes ásványvíz vagy szűrt víz az igazi. Viszont a házilag készített limonádénak nincs párja. Friss, üdítő, adalékanyag-mentes, egyszerű az elkészítése, és mindig a szezonális gyümölcsöket használhatjuk. Ez alól kivétel a bodza, mivel az üdítő és a szörp is a virágjából készül.
Most van a „bodzaszezon”, csodálatosan virágoznak és illatoznak a bodzabokrok, érdemes gyűjteni a virágját, mert készíthető belőle limonádé, szörp és szárítva télen teát főzhetünk belőle, amely kiválóan alkalmazható meghűléses megbetegedéseknél, lázcsillapító és immunerősítő hatása van.
A virágokat akkor kell gyűjteni, amikor nyílni kezdenek, és eső után pár nappal, mivel az eső kimossa a virágport és nem lesz olyan illatos, ízes a belőle készült ital. Természetesen nem forgalmas utak mentén, mert sok káros anyag halmozódhat fel a növényekben.

Hozzávalók: 3 l víz, 5-6 nagy bodzavirág, 4-5 ek cukor, 1 kk citromsav, 1 citrom

Elkészítés:
Egy üveget megtöltöttem vízzel, ha csapvizet használunk, a vizet fel kell forralni és lehűteni. Én most szűrt vízből készítettem a limonádét. Ha tiszta levegőjű helyen szedtük a virágokat, megmosni sem kell, mert kimossuk belőle az értékes virágport. Beletettem a cukrot, a citromsavat, összekevertem, miután a cukor elolvadt, a rátettem a vékony karikára szeletelt citromot és a virágokat. Három-négy nap múlva már fogyasztható. A végeredmény, semmivel össze nem téveszthető, illatos, hűsítő ital.


2011. május 16., hétfő

Habos almatorta


Ahogy a francia előételek, a Hors d'œuvre, is különböznek a nálunk megszokottól, úgy az édességek, torták is. Kevesebb a csokoládés, vaníliás, krémes torta, ez inkább egy porhanyós vagy leveles alaptésztát jelent, rajta mindenféle gyümölcsökkel, melyekre lekvárt vagy zselét tesznek. Ezek a torták vidékenként más-más recept szerint készülnek, nagy szerepe van a szezonnak és a fantáziának. Ide tartozik a híres Tarte Tatin, a fordított almatorta is.
Bevallom, hozzám ezek a torták állnak közelebb, már csak a széles variálhatóságuk miatt is. Mivel még nem sok gyümölcs kapható, az alma meg még mindig szép és finom, egy almás tortát készítettem.

Hozzávalók:
- a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 csipet só
- a töltelékhez: 4 alma, 5-6 dkg mazsola, 0,5 cl konyak, 10 dkg cukor, 1 vanília rúd, 3 tojásfehérje

Elkészítés:

A vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. Először az átszitált lisztet „morzsoltam” össze a vajjal, ezután adtam hozzá a cukrot, a sót és a tojást. Gyorsan összedolgoztam, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tettem.
Ezután a tésztát kör alakúra kinyújtottam és kivajazott formába helyeztem úgy, hogy 2 cm pereme legyen. A tésztalapot villával megszurkáltam, sütőpapírral beborítottam, ráöntöttem fél kg szárazbabot és 180°C fokos sütőben 25 percig sütöttem. 

Közben elkészítettem a tölteléket. Az almákat meghámoztam, egyet lereszeltem, hármat pedig vékony szeletekre vágtam. A cukor felét karamellizáltam (azaz zsiradék hozzáadása nélkül addig melegítettem, amíg megolvadt és kicsit megbarnult), beletettem a reszelt almát és a konyakba áztatott mazsolát, hozzáadtam egy vaníliarúd kikapart belsejét, 2 percig együtt pároltam, ezután beletettem a felszeletelt almát, átforgattam (1 perc), megszórtam fahéjjal és félretettem. A tojásfehérjét, a maradék cukorral kemény habbá vertem.
Miután a tészta megsült, a sütőpapírt és a babot eltávolítottam, rátettem a tölteléket, beborítottam a habbal és visszatettem 5-6 percre a sütőbe, míg a hab megpirult. Nagyon szép, és nem mellesleg, finom lett, alig várom a cseresznyeszezont, mert azzal is csodás lesz. De kitűnő eperrel, málnával, szilvával, körtével, barackkal. Esetleg ki lehet próbálni befőttekkel is. 

2011. május 14., szombat

Végre itt az újkrumpli!


A tavaszi zöldségek sorát a piacokon most már az újkrumpli is gazdagítja. Végre! Ugyanis jó minőségű tavalyi burgonyát már nem nagyon találni. Nem beszélve arról, hogy ez most már mennyivel finomabb, sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, és mivel nagyobb a nedvességtartalma, kevesebb kalóriát is tartalmaz. Diétázók is bátrabban fogyaszthatják.

Én így kora tavasszal csak az egész aprócskákat keresem, ezt viszonylag kevesen szeretik, merthogy problémásabb a tisztítása. De nem, mert hámozni nem kell! Ezeket egészben, héjastul is meg lehet sütni, vagy a héját kefével, késsel is le lehet kaparni. Főzhető, süthető, készülhet belőle köret petrezselyemmel, kaporral, önálló fogás különböző zöldségekkel, adható salátákhoz. Én most füstölt halhoz készítettem salátát és mivel ez a hal elég zsíros, a salátát kiegészítettem főtt újkrumplival. Jó ötletnek bizonyult, finom lett, pillanatok alatt elfogyott!
A hozzávalók és a mennyiségek az ilyen salátáknál szerintem tetszőlegesek. Ki hogyan szereti: több vagy kevesebb hagymával, több hallal vagy éppen több krumplival, jégsalátával, vagy római salátával, ilyen vagy olyan olajjal, kaporral vagy petrezselyemzölddel, szóval ízlés szerint. Én a következőképpen készítettem.

Hozzávalók: 1/2 kg újkrumpli, 1 jégsaláta, 3 szál újhagyma, 50-60 g füstölt vajhal, 1 ek kapribogyó, só, bors, egy csokor kapor, egész kevés reszelt sárgarépa, egy fél citrom leve, 1 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit megmostam, megtisztítottam, megfőztem. Közben a salátát összetépkedtem, tálra raktam, kicsit sóztam, borsoztam és rászórtam a felvágott újhagymát. Miután a krumpli kihűlt, egy részét karikára vágva, másik részét egészben hagyva, a kapribogyóval együtt, a salátára raktam. Végül rátettem a csíkokra vágott halat, meglocsoltam a citrom levével és az olívaolajjal és megszórtam frissen vágott kaporral. Egy igazi, tavaszi könnyű vacsora. 

2011. május 13., péntek

Csirkecomb grillen


A csirkecomb is kitűnően grillezhető, csak a pácolás előtt ki kell csontozni. Ez viszonylag nem bonyolult művelet, de azért, hogy ne szabdaljuk szét a húst, és nagyjából egyenletes vastagságú szeleteket kapjunk, kell hozzá egy kis gyakorlat. Ha ez nem sikerül tökéletesen, a húst két fólia közzé téve, klopfolóval lehet kiegyengetni. Én ezt a következőképpen csinálom:
az egész csirkecombokat megmosom, a képzeletbeli csont mentén éles késsel bemetszem, a csontot körbevágom és a húsból kiemelem. A kapott szeleteket, ezután bepácolom; ezt a sütés előtti napon ajánlatos elvégezni, mert minél többet áll a hús a pácban annál finomabb lesz.
A pácolás maga is külön téma lehetne, mert óriási a variációs lehetőségek száma. Különböző húsokhoz, halakhoz, más-más pác illik, de ugyanazok a húsok is készíthetők különböző pácokkal. Léteznek, olajos, mustáros, ecetes, mézes, chilis pácok. A sütőpácoknak van olyan köre is, melyek sütés közben is használhatók, a húsok kenegetéséhez, és a kész sültek mellé is kínálhatjuk. Szerintem érdemes bátran kísérletezni.

 

Hozzávalók: 4 csirkecomb, só bors
Pác: 4 ek olívaolaj, 1 tk dijoni zöld borsos mustár, 1 tk méz, 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A páchoz a fokhagymát megtisztítottam, összezúztam, a többi hozzávalóval jól összekevertem. A kicsontozott húsokat sóztam, borsoztam és egy éjszakára a pácba raktam. Parázs fölött, grillrácson oldalanként 6-7 percig sütöttük (ez függ a hússzeletek vastagságától is). Amikor az egyik oldal megsült, megfordítás után két szeletet próbaképpen megkentem medvehagymás pestóval, igazán jót tett nekik, különleges plusz ízt nyertek.
Grillezhetünk hozzá édesköményt, cukkinit, de bővíthető a sor zöldhagymával, paradicsommal, gombával, paprikával, és természetesen a frissen sült kenyér teszi tökéletessé a grillpartit.

2011. május 10., kedd

Sóskaleves buggyantott tojással


Tavasszal az egyik legkorábban megjelenő zöldség a sóska, viszonylag magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma, vasat, foszfort tartalmaz, immunerősítőnek is kitűnő. Egyes országokban inkább fűszerként, mint zöldségként használják. Készíthető belőle leves, mártás, adagolható salátákhoz. Salátákhoz a gyengébb, fiatalabb sóska a jobb, gyümölcsösebb, kevésbé savas, levesekhez, mártásokhoz az idősebb is kitűnő.
Gyerekként sem feldolgozva, sem levesként, sem mártásként nem szerettük. Csak nyersen, amikor a kertben magunk szedtük és ettük, ott helyben, mosatlanul. Nem lettünk betegek tőle, igaz nem is volt permetezve, ma azt mondanánk: biosóska volt. 
Pedig a sóska, most már tudom, feldolgozva is lehet finom. Csak nem kell bele, szerintem, se tejföl, se liszt. Ez most egy ilyen leves. Kiiktattam belőle a „nemszeretem” dolgokat, és igazán jó lett. Természetesen dúsítható tejszínnel, de szerintem így is tökéletes, friss, könnyű.

Hozzávalók: 40 dkg sóska, 1,5 l csirkealaplé, 30 dkg burgonya, 1 hagyma, 4 tojás, 2 ek szőlőmagolaj, só bors

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároltam, felöntöttem az alaplével, megfőztem benne a megtisztított, felkockázott burgonyát, sóztam, borsoztam. A burgonya a sűrítőanyag szerepét töltötte be. A sóskát megmostam, keresztben felaprítottam és a leveshez adtam. Összeforraltam, botmixerrel pürésítettem, egyenként beleeresztettem a feltört tojásokat és pár perc alatt készre főztem. Olaj helyett használhatunk vajat. Tálaláskor színes borssal megszórtam.

2011. május 8., vasárnap

Édeskömény grillezve


Ahogy korábban a sertésflekkennel kapcsolatban írtam, a szabadban grillezett ételek íze utánozhatatlan, és ez nemcsak a húsokra vonatkozik, hanem a zöldségekre is. Mai ajánlatom - édeskömény grillezve, friss petrezselyemmel és citromos olívaolajjal.

Az édeskömény különleges zöldség, az olasz és a francia konyha egyik kedvelt alapanyaga, külsejében a zellerhez és a hagymához is hasonlít, de valójában egyikre sem. Nyersen íze és illata is ánizsos, de grillezve vagy párolva enyhén édessé válik. Készíthető belőle leves, saláta, párolható, süthető csőben, grillezve lazachoz, csirkéhez kitűnő köret, egy könnyű vacsora is lehet.
Nagy előkészületekre nincs szükség, elkészítése egyszerű és gyors. Természetesen nemcsak a szabadban, hanem grillserpenyőben is süthető.
Az édesköményt megmostam, a zöldjét levágtam, félretettem, a gumók külső, keményebb héját eltávolítottam, a gyökér tuskóját kivágtam, de csak annyira, hogy a gumó szét ne essen, és hat cikkre vágtam. Megsóztam, az olajjal bekentem és a grillrácson parázs fölött oldalanként 5-6 percig sütöttem. A sütési idő, persze, függ a parázs mennyiségétől is. Az édeskömény akkor jó, ha már szép a színe, kicsit üveges, mint a hagyma, de még ropogós, így a legfinomabb. Tálaláskor az apróra vágott petrezselyemzöldet és az édeskömény zöldjét rászórtam és még egy kevés olajjal is meglocsoltam. Citromos olívaolaj híján használhatunk sima olívaolajat, melybe citromlevet teszünk és citromhéjat reszelünk. 


2011. május 7., szombat

Puding - pudingpor nélkül


Mindannyiunk régi kedvence a puding, nagyon sokféle kapható belőle, könnyen elkészíthető desszert, de valahogy egyik sem az igazi. A házilag elkészíthető puding ötletét itt találtam. Olyannyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy rögtön elkészítettem. Mit mondjak, nagyon finom lett.
Hozzávalók: 0,5 l tej, 30 g kukoricakeményítő, 1 ek barna, lágy nádcukor, 1 csipet só, 1 tk vaj, 1 vaníliarúd

Elkészítés:
Kevés tejjel kikevertem a keményítőt, hozzáadtam a cukrot, a vajat, a sót és a maradék tejet. Folyamatos kevergetés mellett az egészet összeforraltam a vaníliarúd kikapart belsejével.

Mielőtt poharakba töltöttem a forró pudingot, forgácsokra vágtam 40 g 80%-os étcsokoládét, egy részét a poharak aljára tettem, a maradékot pedig a puding tetejére szórtam. Természetesen rakható a puding tetejére tejszínhab, eper, meggy, koktélcseresznye, bármi, ízlés szerint. Ha a csokoládét főzés közben beleolvasztjuk, akkor csokipudingot kapunk. Vaníliarúd helyett használhatunk vaníliás cukrot, nádcukor helyett más édesítőszert.
 

2011. május 6., péntek

Füstölt hal salátával


Erre a salátára szerintem bármilyen füstölt hal, de még grillezett hal is megfelel. Én most füstölt makrélacsukából - Cololabis saira (angolul Pacific saury vagy mackerel pike, oroszul сайра) - készítettem. A makrélacsuka Kínában, Japánban, Oroszországban nagyon közkedvelt és széleskörűen felhasznált halfajta, sózzák, sütik, grillezik, füstölik, ritkábban sashimit, sushit készítenek belőle.
Japánban a makrélacsuka az őszi szezonális ételek egyike, egyszerűen csak sózzák és grillezik, rizzsel és miso levessel tálalják. Kitűnő proteinforrás, gazdag telítetlen, „jó” zsírsavakban, védi a szívet.
Tehát a hangsúly most is a halon van, legalább egy héten egyszer-kétszer igyekszem beiktatni az étrendbe. De mivel most tavasz van, azért én sok zöldséggel képzeltem el ezt a fogást: salátával, sóskával, hagymával, kaporral.

Hozzávalók: 1 fej saláta (bármilyen), egy marék sóska, 1-2 zöldhagyma, 1-2 főtt tojás, 100 g hal, só, bors, olívaolaj, kapor, kapribogyó (a mennyiségek 1 adagra értendők).

Elkészítés:
A salátát és a sóskát megmostam, összetépkedtem, sót és színes borsot daráltam rá, egy kevés olívaolajjal és citromlével meglocsoltam. A zöldhagymát karikára vágtam, a tojást megfőztem, a sárgáját kiszedtem, a fehérjét felszeleteltem. A halat kettévágtam, a szálkákat kiszedtem belőle, kisebb darabokra vágtam és mindent a salátára halmoztam. Frissen vágott kaporral megszórtam és kapribogyóval tálaltam.

2011. május 5., csütörtök

Sárgarépa-saláta zellerrel


Már megjelent a piacokon a hónapos retek, a hazai paradicsom, az uborka, zöld hagyma, válogathatunk a legkülönbözőbb zöldségekből, de a változatosság kedvéért, karotin- és ásványi anyag tartalma miatt most sem hiányozhat az asztalról a sárgarépa.
Készülhet belőle leves, köret, saláta. Most egy zelleres sárgarépa-salátát ajánlok, mely az alábbiak szerint készült.Megtisztítottam és lereszeltem három sárgarépát és egy negyed zellert, megsóztam. Egy vöröshagymát vékony karikákra vágtam és kevés olívaolajon üvegesre pároltam, közben felvágtam két zöldhagymát. A lereszelt sárgarépát és zellert összekevertem a kihűlt sült hagymakarikákkal és a zöldhagymával, meglocsoltam olívaolajjal (mennyisége, ízlés szerint) és egy fél citrom levével. Tálaláskor pirított szezámmagot szórtam rá.
Zeller helyett tehetünk bele almát vagy körtét, zöldhagyma helyett snidlinget, vagy póréhagymacsírát, megszórhatjuk durvára őrölt dióval vagy mandulával, olívaolaj helyett használhatunk dióolajat, citromlé helyett körte- vagy almaecetet, tehetünk bele chilipaprikát. Magában egy könnyű vacsora, kitűnő előétel, vagy ideális kísérője a grillezett húsoknak.

 

2011. május 3., kedd

Sertésflekken salátával


A roston, grillen vagy nyárson sütés, talán az egyik legősibb sütési mód. Grillezhető hús, hal, gomba, paradicsom, cukkini, édeskömény, bármi. A roston sült hús íze utánozhatatlan, semmilyen más módon nem érhető el ez az íz.

Leglényegesebb, szerintem, a hús minősége, de ezenkívül is nagyon sok tényező befolyásolja az eredményt. 



Ezek: a hús előkészítése, pácolása, a megfelelő sütési idő megválasztása, de még a parázs elkészítéséhez használt fa - már ha nem faszenet használunk - fajtája is. Más íze lesz a húsnak, ha bükk, más ha tölgy, vagy akácfa parazsán sütjük. 
A flekken elkészítéséhez én nagyon kevés fűszert használok, mert már a jó minőségű hús, sózva-borsozva magában is kitűnő ízeket eredményez, a módszer miatt. Aztán a különböző zöld fűszerektől, salátáktól kezdve, a különböző barbecue szószokig bármivel tálalhatjuk. Kitűnő hozzá a thai chiliszósz is.  
Flekkenhez a sertéstarja a legmegfelelőbb, most hat szelet kicsontozott tarjából készítettük. A szeleteket kissé kivertem, széleit késsel kicsit bevagdostam, színes borsot daráltam rá, a szeletek közzé hagymakarikákat rakva, melyeket két fólia között szintén kicsit „kivertem”, hogy levet eresszenek, egy éjszakára a hűtőbe tettem. Sütés előtt egy órával egy kevés száraz fehér bort öntöttem rá, közvetlen a sütés előtt leszedtem róla a hagymakarikákat, megsóztam. Grillrácsra rakva a parázson oldalanként 6-8 perc alatt szép barnára sültek.
A saláta hozzá paradicsomból, retekből, zöld hagymából és fejes salátából készült, melyet sóztam, borsoztam, dióolajjal és modenai balzsamecettel meglocsoltam.


2011. május 1., vasárnap

Májusi virágok

„...ma egy csokorban mosolyog:
kis, fehér-gyöngyű gyöngyvirág...” / Dsida Jenő  


A kertekben május az egyik legmunkaigényesebb hónap, de a legszebb is. A megújuló természet első jelei ezek a csodás kis évelő virágok, melyekben már most gyönyörködhetünk. De már szép az áprilisban elduggatott hagyma, kikelt a petrezselyem, virágzik az eper. Májusban a fagyosszentek után ültethetjük ki a szabadba az ablakpárkányon nevelt palántákat, a paradicsomot, a paprikát, vethetjük el az uborkát, a cukkinit, a padlizsánt, már ha van konyhakertünk is. Télen az ablakpárkányon tartott fűszernövényeinket is kitehetjük vagy kiültethetjük a kertbe egy napos helyre.

Ha mindezt megtettük, akkor már csak az időjárást kell figyelnünk, esik, nem esik, ugyanis a régi népi bölcsesség szerint is a májusi eső aranyat ér.