2014. szeptember 26., péntek

Almachips


Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb egészséges nasi az almachips. Sokféle kapható a boltokban, de egyszerűen elkészíthető házilag is. 
Ehhez mossuk meg az almákat, vágjuk nagyon vékony szeletekre, távolítsuk el a magvait.

Rakjuk sütőpapírral béllet tepsire és 100°C fokra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt szárítsuk ropogósra az almaszirmokat. A sütési idő felénél forgassuk meg a szeleteket. 
Miután kihűlt, rakjuk légmentesen zárható dobozba és fogyasztásig abban tároljuk.


2014. szeptember 20., szombat

Sült sárgarépa


Az utóbbi időben a zöldségeket már csak sütve készítem, kivéve ha húslevesbe kerülnek, vagy nyersen, salátákba. A különbség a főtt és a sült változat között "ég és föld". Így készítek burgonyát, édesburgonyát, káposztát, kelbimbót...


Csodás választás a sült sárgarépa is. És ugyanúgy készül, mint bármelyik a fentiek közül. Csak a fűszerezés változik, változhat. Ez lehet kakukkfű, oregánó, rozmaring, vagy csak só és bors.


Egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a borsot, az apróra vágott zöldfűszereket, és forgassuk bele a megtisztított körülbelül egyforma nagyságú, nem túl vastag sárgarépákat, hogy az olajos keverék mindenhol jól bevonja. Ezután a sárgarépákat rakjuk egy sütőpapírral letakart tepsire és 220°C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük meg.



2014. szeptember 15., hétfő

Gramigna with Gorgonzola Sauce


After different holidays, when we did not much care for eating right, we ate and drank traditional Hungarian dishes, drinks, it would be desirable to prepare something more healthy.
I love Italian cuisine, its simplicity and sophisticated style. Its ingredients are of high quality, and even a very simple Italian dish can be delicious. Pasta with different sauces is my favourite dish, and its variations depends only on fantasy. One of these dishes is pasta with a sauce made of Gorgonzola cheese.

This sauce is perfect for pasta, for the tortellini, and for gnocchi. In the region Emilia Romagna, I have become acquainted with a pasta shape called "Gramigna", which is already available in Hungary, and Gramigna has become one of the my favourite pasta shapes. Here I suggest the Gramigna with Gorgonzola Sauce.

Ingredients: 


Pasta Gramigna 250 g
Gorgonzola – 100 g
Cream – 200 ml
1 onion
1-2 сloves of garlic
extra virgin olive oil
salt, pepper, nutmeg, parsley and other seasonings of your choice

Instructions: 


In a large pot of boiling, salted water, cook the pasta until almost done... al dente, about 8-9 minutes. Drain.
Fry chopped onion and garlic in some olive oil in a large sauce pan for a few minutes.
Add cream and let it cook for 2-3 minutes. Reduce the heat and add the Gorgonzola, bring to a simmer, until the cheese melts. Remove from the heat. Add the salt, fresh ground pepper and nutmeg. Mix the pasta with the Gorgonzola sauce. And the last thing is the fresh parsley.


Bonus:   roasted zucchini pieces

2014. szeptember 8., hétfő

Burgonya sütőben, oregánóval


Gondolom, nem ragadtatom magam „korszakalkotó” kijelentésre, ha azt mondom, a gyerekek – és nemcsak a gyerekek – imádják a sült krumplit. Finom is nagyon, csak az fránya olajban sütés...
De most úgy tűnik megtaláltam erre is a megoldást, a „szakértőim” az eredményt kitűnőre értékelték, legyen szó hasábburgonyáról vagy burgonyaszeletekről.



Ehhez természetesen szükség van egy crisp+grill funkciós mikrohullámú vagy turbógrill funkcióval ellátott sütőre. A burgonyát süthetjük „a la nature” utólag sózva, ízlés szerint, de természetesen fűszerezhetjük/ízesíthetjük oregánóval, kakukkfűvel, rozmaringgal...

Elkészítés:
A burgonyát szeleteljük tetszés szerint félbe, cikkekre, hasábra. Rakjuk a feldarabolt burgonyát egy rétegben sütőpapírral borított tepsire, vagy crisp-tálra, melyeket vékonyan kenjünk meg napraforgó- vagy szőlőmagolajjal. Olajszóróval vékonyan permetezzük be a burgonyákat felülről is. Süssük mikrohullámú sütőben crisp+grill, vagy sütőben turbógrill fokozaton, mérettől függően, 20-30 percig.

Sütés előtt megszórhatjuk a feldarabolt burgonyát a kiválasztott zöldfűszerrel. Ha gyorsítani akarunk a folyamaton, dobjuk az előkészített burgonyákat forrásban lévő enyhén sós vízbe, és főzzük elő 3-4 percig. Szűrjük le, papírtörlővel szárítsuk meg, és a fentiek szerint süssük meg. 

 


2014. szeptember 3., szerda

Vajas-kefires kifli



Többször írtam, szeretem a kenyeret, de csak a jó kenyeret, ilyenkor nem érdekelnek a szénhidrátok, inkább utána futok egy órát...


Mivel nem mindig van idő jó kenyér után járni, ha úgy adódik, magam is sütök kenyeret, baguette-t, ciabattát. Nem vagyok sem szakács, sem cukrász, sem pék, ezért aztán nem tudom, mi a klasszikus vajas kifli „igazi receptje”, mi van a „nagykönyvben” megírva, csak azt tudom megítélni, de azt nagy biztonsággal, hogy mi a jó, vagy mi a rossz. Ez a kifli igazán jó. 

Hozzávalók: 300 g liszt, 100 ml tej, 150 g (1 kis pohár) kefir, 2 mk só, 50 g vaj +50 g a kenéshez, 1/2 csomag szárított élesztő, 1 csipet cukor

 

Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a tejet és a kefirt. Dagasszuk ruganyos tésztává, és kelesszük duplájára. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett gyúródeszkára, osszuk 6-8 részre attól függően, mekkora kifliket akarunk sütni, és formázzunk belőle gombócokat. A gombócokat nyújtsuk ki ovális formára, kenjük meg olvasztott vajjal, viszonylag szorosan tekerjük fel, és a tekercseket igazítsuk kifliformára. A kifliket helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és 20-25 percet pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra, kenjük meg a kifliket olvasztott vajjal és 18-20 perc alatt süssük aranybarnára.



Nagyon finom, de más kifli, tejjel, szezámmaggal: Tejes kifli