2014. január 21., kedd

Szezámmagos sárgarépa-saláta


Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az étel nemcsak finom, de szép is kell legyen. Fontosak nagyon a színek, a tálalás. És nem mellesleg a szezonalitás. Így télen inkább készítek sárgarépasalátát, vinaigrette-t, lencsesalátát, eszem savanyú vagy kovászos káposztát, ősszel eltett savanyúságot – uborkát, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalamádét –, mint melegházi, méregdrága, íztelen paradicsomot, paprikát.


A sárgarépa igazi jolly joker télen-nyáron... . Ahogy nem képzelhető el nélküle jó húsleves vagy ludaskása, úgy nem nélkülözhető ma már különféle reformételekben, salátákban sem. Fogyasztható párolva, sütve, nyersen, szeletelhető julienre, szeletekre, kockára, ez a fantáziánkra van bízva.
A sárgarépa-saláta, mint bármely saláta, elkészítése gyors, egyszerű, az „ördög a részletekben rejlik”, vagyis fűszerezéssel adhatunk különböző karaktert neki.
Alapfűszerezés: tengeri só, frissen őrölt bors, pár csepp citromlé, borecet vagy balzsamecet, hidegen sajtolt olaj.




Ez a saláta felkarikázott gyenge póréhagyma hozzáadásával készült. A sárgarépát lengőpengés zöldséghámozóval szeleteltem. 
Mennyiségek: tetszés szerint
Fűszerezés: kristálysó, fehér és fekete szezámmag, rózsabors, citromlé, dióolaj. 
Elkészítés: a sárgarépát és a hagymát szeleteljük fel, fűszerezzük, keverjük össze. Kész.


3 megjegyzés:

  1. És igazad is van, ez a saláta gyönyörű! És egy nagyon jó ötlet is egyben, vittem is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, tényleg fontos az ételek szépsége, és ez az étel gyönyörű!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik, számoljatok be róla, hogy ízlett, ha esetleg elkészítitek.

    VálaszTörlés