2014. január 28., kedd

Almafánk


Még javában tart a farsang, süssünk fánkot. Már sütöttem szalagos fánkot, hagyományos kelt tésztából, korábban túrófánkot és francia mini fánkot, azaz chouquettes -t, ami úgy készül, mint a képviselőfánk. Most az almafánkra került a sor. Ettől egyszerűbben elkészíthető fánk talán nincs is, vagyis van, a túrófánk, mert pontosan úgy készül, csak túró helyett alma kerül bele.


Hozzávalók: 5-6 alma, 60 g kristálycukor, 300 g liszt, 1 csomag sütőpor, 2 egész tojás, 1 tk vaníliakivonat, egy csipet só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A liszthez keverjük hozzá a sütőport, és szitáljuk át. Keverjük össze a lereszelt almát a cukorral, a vaníliakivonattal, a tojással, adjuk hozzá a sütőporos lisztet, és az egészet jól keverjük össze. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, evőkanállal szaggassunk bele kis fánkokat, és süssük szép aranybarnára.

Tálaláskor szórjuk meg fahéjjal és porcukorral, ízlés szerint. 



Mivel szeretek kísérletezni, és a különböző ízek kombinálása sem áll távol tőlem, most ezt az almafánkot is még „turbóztam” egy kicsit: a lereszelt almához adtam 1 ek citromlevet és 2 ek narancsvirágvizet. Nagyon különleges lett, érdemes így is kipróbálni!

A narancsvirágvíz, orange blossom water vagy orange flower water a keserűnarancs virágjából lepárlással készül. Afrikai, mediterrán ételek, saláták, édességek csodálatos illatos ízesítője. Egy pár cseppel különlegessé tehető a mascarpone krém, adható vaníliakrémhez, pudingokhoz.

Narancsvirágvízzel készül a csodás marokkói sárgarépa-saláta, de kitűnő gyümölcssalátákhoz és süteményekhez is.






2014. január 26., vasárnap

Szalagos farsangi fánk


Farsang van, és ahogy látom, a neten, baráti körben, mindenki „fánksütési lázban ég”. Én is készülök már rá (jó pár éve), eddig még sosem próbálkoztam meg vele, de hát mindennek eljön az ideje. Túrófánk már készült a konyhámban, de az más műfaj, semmi kelesztés, csak keverés-kavarás. Aki ismer, olvas, az amúgy is tudja, hogy nem sütök süteményt túl gyakran, szülinap, húsvét, karácsony..., azok a fránya szénhidrátok... Utoljára fánkot vagy 7-8 éve ettem, anyukám sütötte, ő nagy mestere volt a sütemények készítésének. Ez a fánkrecept is az ő receptes füzetéből való. Nagyon jó recept, ha nekem elsőre prímán sikerült!
 

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt (50-50% -rétes és BL80), 2 tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dkg élesztő 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 3 cl rum, késhegynyi só

Elkészítés:
Először kevés langyos tejben 1 tk cukorral futtassuk fel az élesztőt. Egy tálban a kétféle lisztet keverjük össze, és szitáljuk át. Keverjük hozzá a porcukrot, a sót, a rumot, a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd elektromos mixerrel, vagy robotgépben jól dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat dagasztás közben, kanalanként adagolva, adjuk hozzá. A kész tésztát kézzel gyúrjuk át, formázzunk belőle cipót, és tegyük meleg helyre keleszteni, amíg duplájára nem nő. Ez kb. 1 óra. A megkelt tésztát tegyük egy kilisztezett munkalapra/deszkára és óvatosan nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra.



A tésztából pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral – én ez utóbbival csináltam – szaggassuk ki a fánkokat. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük másfélszeres nagyságúra (ez kb. 30 perc). Én ezt a műveletet a sütő 35 C fokos kelesztőprogramján végeztem. A maradék tésztát is gyúrjuk át, és szaggassuk ki.

A megkelt fánkokat forró, bő olajban süssük ki. Az olajba először a fánkok felső oldala kerüljön, és a sütési idő feléig fedő alatt süssük. Ez kb. 1,5 perc oldalanként. Ügyeljünk arra, hogy az olaj azért nem legyen túl forró, mert akkor a fánkok külseje gyorsan megbarnul, és a belseje nyers marad. „Tapasztalat”.
A kész fánkokat szedjük papírtörlőre. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljunk hozzá lekvárt, dzsemet, esetleg csokiöntetet. Mindenképpen nagyon finom. 







2014. január 21., kedd

Szezámmagos sárgarépa-saláta


Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az étel nemcsak finom, de szép is kell legyen. Fontosak nagyon a színek, a tálalás. És nem mellesleg a szezonalitás. Így télen inkább készítek sárgarépasalátát, vinaigrette-t, lencsesalátát, eszem savanyú vagy kovászos káposztát, ősszel eltett savanyúságot – uborkát, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalamádét –, mint melegházi, méregdrága, íztelen paradicsomot, paprikát.


A sárgarépa igazi jolly joker télen-nyáron... . Ahogy nem képzelhető el nélküle jó húsleves vagy ludaskása, úgy nem nélkülözhető ma már különféle reformételekben, salátákban sem. Fogyasztható párolva, sütve, nyersen, szeletelhető julienre, szeletekre, kockára, ez a fantáziánkra van bízva.
A sárgarépa-saláta, mint bármely saláta, elkészítése gyors, egyszerű, az „ördög a részletekben rejlik”, vagyis fűszerezéssel adhatunk különböző karaktert neki.
Alapfűszerezés: tengeri só, frissen őrölt bors, pár csepp citromlé, borecet vagy balzsamecet, hidegen sajtolt olaj.




Ez a saláta felkarikázott gyenge póréhagyma hozzáadásával készült. A sárgarépát lengőpengés zöldséghámozóval szeleteltem. 
Mennyiségek: tetszés szerint
Fűszerezés: kristálysó, fehér és fekete szezámmag, rózsabors, citromlé, dióolaj. 
Elkészítés: a sárgarépát és a hagymát szeleteljük fel, fűszerezzük, keverjük össze. Kész.


2014. január 15., szerda

Mentás birsszósz


A birs igazi téli gyümölcs, szép és finom, de valahogy nincs „divatban”. Nem foglalja el az őt megillető helyet az éttermek étlapjain, a konyhákban. Pedig nem csak birsalmasajt és zselé készíthető belőle. Nem mondom, ezek is nagyon finomak, süteménybe, manchego sajttal, vagy csak úgy magában, de ettől sokkal több lehetőség rejlik benne.
Birsből készíthető krémleves, kompót, keverhető salátákhoz, savanyú vagy kovászolt káposztához, de húsokhoz kitűnő szószok, mártások is készíthetők belőle. Különösen kacsához, libához illik, akár almával keverve is. Fűszerezése lehet vanília, fahéj, szegfűbors, szerecsendió, rózsabors... . Ez a szósz most, kísérleti konyha lévén, mentalevéllel készült. Igazán pikáns lett.

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 50-60 g cukor, 1/2 lime leve, 4-5 szál friss menta

Elkészítés:
A birsalmákat főzhetjük meghámozva, cikkekre vágva, forró vízbe téve, vagy a birsalma sajtnál leírtak szerint, héjastul, egészben, hideg vízbe téve. Én ezt a második módszert alkalmazom.
Pürésítés után, adjuk hozzá a lime vagy citrom levét, a mentaágakat, keverjük hozzá a cukrot és a masszát mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve, forraljuk újra. Ha túl sűrű lenne a szósz a birs főzővízével a kívánt mértékre higíthatjuk.

Tálalás előtt a mentaágakat távolítsuk el a szószból.



2014. január 12., vasárnap

Lazac fokhagymával, bazsalikomos kuszkusszal


Egyszerű és nagyszerű. A lazac sütéséről már többször „értekeztem”, süthető serpenyőben, grillen, végtelenül könnyű elkészíteni, de igazán könnyű elrontani is, vagyis túlsütni. Nincs rosszabb, egy túlsütött, „fűrészporállagú” lazacnál.


A kuszkusz berber eredetű, durumbúza-darából (tirticum durum) készül. Zöldségekkel sütve lehet önálló fogás, de csodás köret is, hús vagy hal mellé. 10 perc alatt elkészül. Kitűnő ízesítője a petrezselyemzöld és a bazsalikomlevél. Én most a fokhagymás lazachoz bazsalikomlevéllel készítettem. A fokhagymát nem kell feltétlenül megtisztítani. Mazsolával, fahéjjal, mézzel, dióval kitűnő desszert is készíthető belőle.


2014. január 6., hétfő

Csokis pöfeteg


Valami egyszerű, gyors és elronthatatlan édességet szerettem volna készíteni, elsőre ilyennek tűnt ez a csokis keksz. Hát mit mondjak, igen is, meg nem is. Először is a masszát ajánlatos előző nap elkészíteni, de legalább pár órával sütés előtt – gyorsaság kilőve. A massza elkészítése tényleg egyszerű: csak össze kell keverni, és kész. Az ízesítők kiválasztása szabadon választott, a Grand Marniertől kezdve, a vanílián és a fahéjon keresztül a rummal bezárva széles a skála. A golyók formázása tényleg gyerekjáték, gubanc a sütési idő helyes megválasztásával lehet.
Ugyanis a csokis pöfeteget nagyon könnyű túlsütni, keménnyé, morzsálódóvá tenni. Sötét a színe, tehát az ilyen utasítások, hogy süssük aranybarnára, itt mit sem érnek. Viszont csak akkor igazán finomak, ha kívül már megkeményednek, de belül még viszonylag lágyak maradnak. Ki kell kísérletezni –„konyhatúra”. Nálam így készül:

Hozzávalók: 100 g legalább 76 %-kos csokoládé, 50 g vaj, 1 tojás, 100 g liszt, 100 g porcukor, 1 ek holland kakaópor, 1 ek Grand Marnier, 1 tk vaníliakivonat, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 ek tejszín, külön porcukor a megszóráshoz

Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajat, és olvasszuk össze. Tegyük félre.
A tojást keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá az ízesítőket (vanília, konyak...)
A lisztet keverjük el a sütőporral, a kakaóporral és a csipet sóval.
Ezután a vajas csokoládét keverjük össze a porcukros, tojásos masszával, a tejszínnel, majd a lisztes keverékkel. Egy lágy masszát kapunk, melyet helyezzünk folpacra, formáljunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert és tegyük a pár órára a hűtőbe.
Sütés előtt vágjunk a megkeményedett hengerből 1 cm vastag szeleteket, és formáljunk belőle golyókat. A golyókat porcukorban meghempergetve rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól ujjnyi távolságra, és előmelegített sütőben 180°C fokon süssük 12-15 percig.