2013. december 28., szombat

BÚÉK 2014!



Happy New Year!

С Новым Годом!

Ein Gutes Neues Jahr!

Bonne Année!

2013. december 27., péntek

Borleves habgombóccal


Ha karácsony, akkor borleves. Nálunk borlevessel és egy pohár pezsgővel veszi kezdetét az ünnepi vacsora. Habgombóccal készítve, esetleg tejszínnel gazdagítva pedig desszertként is megállja a helyét. Pillanatok alatt elkészül, kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele. A siker garantált.


Hozzávalók: 0,5 l fehér száraz, jó minőségű bor (hárslevelű, cserszegi fűszeres...), 0,5 l víz, 2 tojássárgája, 100 g porcukor, fahéj, 3-4 szegfűszeg, 1 csillagánizs, citrom- és narancshéj, fahéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, tegyük bele a fűszereket, öntsük fel a borral és a vízzel. Mérsékelt tűzön, hogy a tojások össze ne fussanak, állandóan kavargatva, forrásig melegítsük. Levéve a tűzről, kézi habverővel habosítsuk tovább! Csészében, vagy poharakban tálaljuk. 



Készíthetjük úgy is, hogy a tojásos cukorhoz tejszínt keverünk, és azután öntjük fel a borral és a vízzel. Így már majdnem madártej – borral gazdagítva. Igazán különleges desszert lehet. A habgaluska is sokat dob rajta. Ezt most micróban készítettem, gyors, egyszerű, csak ajánlani tudom. A felvert tojáshabból vizes kanállal formázzunk gombócokat,és micrózzuk 900-1000 W teljesítményen 40-50 mp-ig. Gyümölcstisztítóval faragjunk rá csokiforgácsokat. 






2013. december 20., péntek

Csokoládés alma

 

A sütemények, torták mellett általában gyümölcs is kerül az ünnepi asztalra. Mindig az a kérdés, hogy milyen formában. A szőlővel, fügével, eperrel, málnával, egyéb apró, csonthéjas gyümölccsel nincs is gond, a probléma a nagyobb gyümölcsök tálalásával van.
Narancsból, mandarinból, kiviből, ananászból csodás gyümölcssaláták készíthetők, almát, körtét, őszibarackot grillezhetünk, bundázhatunk. De nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetők ezek a csokoládéba mártott almaszeletek is. Nálam ez nagy kedvenc.

Elkészítés:
Az almát vágjuk cikkekre, és magházát eltávolítva, szeletekre. Cseppentsük rá citromlevet, hogy ne barnuljanak meg. 100 g csokoládét vízgőz fölött olvasszunk fel, tegyünk bele 50 g vajat, olvasszuk össze, és mártsuk bele az almacikkeket. Rácson hagyjuk lehűlni. Szórhatunk rá dekorcukrot. 

Szerintem legalább 75 %-os keserű csokoládéval a legfinomabb.


2013. december 19., csütörtök

Fogas és garnéla - nem csak karácsonyra


Most ezt kóstoltuk meg a Bock Bisztróban: céklalében pácolt fogas fehér polentával, citrommal.


 

Fűszeres garnéla, héjában sült krumplival, grillezett naranccsal.



Ezek a fogások a karácsonyi „halas menübe” is jól beilleszthetőek, vagyis halak, de egy kicsit másképp.

 

Az előétel cékla erőleves tojáskocsonyával, a desszert pohárban felszolgált céklás tiramisu volt.

2013. december 18., szerda

Ha karácsony, akkor hal? Hal (is)


Így advent közepén sokunkban felmerül a kérdés: ha karácsony, akkor hal? Is. De adódik a következő kérdés, miért? A szentestei halevés szokása vallási okokra is visszavezethető, de a néphagyományban is megtalálható, úgyanis a karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt/van. A halpikkelyek sok pénzt, bőséget ígérnek a ház népének, és a hal – gyors mozgása miatt – a család előrehaladását is jelképezi.

A karácsonyi népszokásokról, hagyományokról itt található bővebb információ.
A karácsonyi halevés szokása sok európai országban megtalálható. Magyarországon a halleves/halászlé és a sült hal fogyasztása a legelterjedtebb, az oroszoknál a lazaccal és kaviárral töltött blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből.



Nálunk a karácsonyi asztal elmaradhatatlan előétele a borleves, melyett az idén blansírozott hagymával töltött pisztráng követ.
De ez a lazac, vajban sütve, fokhagymával is kitűnő választás lehet. Gyorsan elkészül, fűszerezése minimális, gyakorlatilag elronthatatlan, csak a sütési idő helyes megválasztása a kritikus pont, mert túlsütve, kiszárítva élvezhetetlen. A halak sütésénél, grillezésénél a sütési idő a hal vastagságától függ, ez általában 2,5 cm-ént 4 perc.

Elkészítés:
Sütés előtt pár perccel a halat sózzuk be. A serpenyőben hevítsük fel a vajat, helyezzük bele a halat. A sütést a hal bőrös felén kezdjük, a sütési idő felénél fordítsuk meg, ekkor dobjuk mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és még egy pár kocka (1x1 cm) vajat.
Tálaljuk a sült fokhagymával és citromszeletekkel, megszórhatjuk rózsaborssal. Kitűnő hozzá a héjában sült vagy a főtt burgonya, de tálalhatjuk bazsalikomos kuszkusszal is.


2013. december 5., csütörtök

Sült káposzta rózsaborssal


A káposzta a szegények „doktora” – tartják évszázadok óta, már az ókorban is orvosságként használták. Magas C-vitamin tartalmát még savanyítás után is megőrzi, fogyasztása roppant egészséges. A hagyományos savanyított káposzta elkészítése nem mindenhol, és nem mindenkor megoldható, ezért jó alternatívája lehet a kovászos káposzta. Káposztasaláta készíthető friss és savanyított káposztából egyaránt.
A saláták kitűnő kiegészítője a dió, az alma, hagyma, a különböző olajok. A káposztaleves pedig, mint fogyókúrás étel, lassan fogalommá válik. A közismert párolt káposzta helyett jó választás lehet ez a sült káposzta. Elkészítése egyszerű, gyors, és igazán különleges.

Hozzávalók: 1 fej káposzta 2-3 gerezd fokhagyma, 5 cl olívaolaj, kristálysó, tarka bors, rózsabors, római kömény

 


Elkészítés:
Vágjuk a káposztát 8-10 mm vastag szeletekre, majd fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverjük össze az olajat a kinyomott fokhagymával, és egy ecset segítségével kenjük meg a káposztaszeletek mindkét oldalát a fokhagymás olajjal. Daráljuk rá a sót, a tarka borsot és a római köményt. Előmelegített sütőben 190°C fokon, alsó-felső sütésen süssük 15-18 percig a szeletek vastagságától függően, majd grillezzük még 5-6 percig, amíg szépen megpirul. Akkor jó, ha nincs túlsütve, még roppanós.

Tálaláskor morzsoljunk rá rózsaborsot. Cseppenthetünk rá kevés citromlevet vagy tokaji borecetet.


2013. december 1., vasárnap

Egy gyors előétel – füstölt pisztráng lime-mal és rózsaborssal


Ahogy már többször említettem a halak „nagy barátja” vagyok: sütve, főzve, füstölve, nyersen... 

Ha vendéget várok és egy gyors, könnyen elkészíthető előételt akarok az asztalra tenni, akkor a füstölt hal – legyen az lazac, pisztráng, laposhal, vajhal, tokhal, tintahal, makréla – nálam, mint hideg előétel, „mindent visz”. Persze, az aktuális menübe illesztve. Pár szelet, vagy csík füstölt hallal, főtt tojással feldobható bármilyen saláta, még a sima krumplisaláta, vagy az újkrumpli is.
A füstölt halak tálalhatók avokádóval, kapribogyóval, olívabogyóval, citrommal, lime-mal, és természetesen nagyszerű hozzá a kapor is. 


A kísérletezés jegyében most rózsaborsot morzsoltam füstölt pisztrángra, és lime-cikkekkel tálaltam. Elsőre talán furcsának tűnik, de mit mondjak, nem rontotta el. Szerintem a halakhoz megy a bors, és természetesen a bor (is) ... A füstölt halakhoz passzol a lime, a citromnál kicsit fanyarabb íze miatt, de természetesen tálalhatjuk citrommal is.
Nagyon jók a zöld fűszeres kéregben sütött halak is. A kéreg lehet simán zöld bors vagy tarka bors is. A fekete bors már szerintem túl intenzív, ezért nem igazán ajánlható.