Ünnepek közeledtével már el kell gondolkoznunk mit is süssünk, főzzünk, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A nyilván népszerű apró sütemények, linzerkarikák, mézes kekszek sorából nem maradhatnak ki a sós-sajtos, a sós-köményes rágcsálnivalók, perecek, stanglik sem.
Ha marad időnk és kedvünk érdemes elkészíteni ezeket a csodás mini sajtos tekercseket is, melynek különleges receptjét Debrecenből kaptam. Nem a legegyszerűbb elkészíteni, de megéri a fáradságot, igazán finom, főleg frissen, langyosan. Szerintem.
Hozzávalók: 350g liszt, 120 ml tej, 100 g tejföl, 1 tojás, 150 g vaj, 15 g friss élesztő, 2 mk só, 1 csipet cukor, 100 g sajt
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot, „futassuk” fel benne az élesztőt. Közben morzsoljuk el a lisztet a vajjal. Ezután keverjük a lisztes vajhoz a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és alaposan dolgozzuk ki. A megszokottól lágyabb tésztát kapunk. Kelesszük duplájára. A megkelt tésztát osszuk hat egyenlő részre, és formázzunk belőle cipókat. A cipókat sodorjuk hengerré, és készítsünk belőle diónyi gombócokat. A gombócokat nyújtsuk (a gyúródeszkát nem szabad lisztezni) vékony levél formájúvá, lazán tekerjük fel, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg reszelt sajttal. A tekercseket pihentessük 20 percet, és utána előmelegített sütőben, 190°C fokon süssük szép pirosra, ez kb. 25-30 perc. Ebből a mennyiségből 48 darab mini tekercs készült.
Nagyon szépek lettek. Bár azt hiszem én az ünnepekre én inkább hosszan finom dolgokat készítenék nem kelt tésztát, de csak úgy szívesen kipróbálnám.
VálaszTörlésHmmm..., és a bejgli? Az az igazi kelt tészta és "tudomány" :), eddig még nem próbálkoztam vele... .
VálaszTörlésLehet, hogy ez már elmegy "főpróbának"?
Gyönyörű és csábító!! Mentve! :)
VálaszTörlésCsodaszépek, nagy kedvenceink a sós nasik, nagyon tudnánk szeretni ezeket a fincsi tekercseket is! :)
VálaszTörlésEz nálunk is népszerű lenne!
VálaszTörlés