2013. november 26., kedd

Vaníliás kuglóf


A kuglóf egy formában sütött, vaníliával, mazsolával, kakaóval ízesített barázdált oldalú sütemény. Mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, szükség van a sütőforma közepén lévő „kéményre”, amely lehetővé teszi, hogy a tészta tökéletesen átsüljön - ez a „kürtő” adja a sütemény jellegzetes formáját.

Hozzávalók: 300 g liszt 100 g vaj, 100 g cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 250 ml tej, 1/2 tasak sütőpor 2 tk vaníliakivonat vagy 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja

Elkészítés:
Keverjük habosra a szobahőmérsékletű tojásokat a cukorral, a vajjal és a sóval. Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, az átszitált, sütőporral elkevert lisztet és végül tejet. Keverjük simára, és pihentessük a tésztát 20-30 percet. Ezután a masszát töltsük vajjal jól kikent és liszttel vagy zsemlemorzsával megszórt sütőformába. A szilikon formánál ez a lépés elmarad.
Előmelegített sütőben, 170°C fokon, süssük a kuglófot 50-60 percig, amíg aranybarnára pirul. Hogy megsült-e, tűpróbával ellenőrizzük. Ha szükséges, még süssük néhány percet. Sütés után pihentessük a kuglófot a formában 10-15 percet, a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni. A kuglófra készíthetünk cukor-vagy csokimázat, de „csak”porcukorral megszórva is tökéletes. Aki szereti rakhat bele mazsolát...

2013. november 25., hétfő

Sajtos mini tekercsek


Ünnepek közeledtével már el kell gondolkoznunk mit is süssünk, főzzünk, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A nyilván népszerű apró sütemények, linzerkarikák, mézes kekszek sorából nem maradhatnak ki a sós-sajtos, a sós-köményes rágcsálnivalók, perecek, stanglik sem.
Ha marad időnk és kedvünk érdemes elkészíteni ezeket a csodás mini sajtos tekercseket is, melynek különleges receptjét Debrecenből kaptam. Nem a legegyszerűbb elkészíteni, de megéri a fáradságot, igazán finom, főleg frissen, langyosan. Szerintem.



Hozzávalók: 350g liszt, 120 ml tej, 100 g tejföl, 1 tojás, 150 g vaj, 15 g friss élesztő, 2 mk só, 1 csipet cukor, 100 g sajt

Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot, „futassuk” fel benne az élesztőt. Közben morzsoljuk el a lisztet a vajjal. Ezután keverjük a lisztes vajhoz a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és alaposan dolgozzuk ki. A megszokottól lágyabb tésztát kapunk. Kelesszük duplájára. A megkelt tésztát osszuk hat egyenlő részre, és formázzunk belőle cipókat. A cipókat sodorjuk hengerré, és készítsünk belőle diónyi gombócokat. A gombócokat nyújtsuk (a gyúródeszkát nem szabad lisztezni) vékony levél formájúvá, lazán tekerjük fel, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg reszelt sajttal. A tekercseket pihentessük 20 percet, és utána előmelegített sütőben, 190°C fokon süssük szép pirosra, ez kb. 25-30 perc. Ebből a mennyiségből 48 darab mini tekercs készült.



2013. november 19., kedd

Sült padron - igazi spanyol különlegesség


A padron egy kis méretű, zöld paprika, amit hirtelen olívaolajban sütve, nagy szemű sóval (sóforgáccsal) megszórva tapasokhoz tálalnak. Nevét a spanyol Padron nevű helységről kapta. Van köztük édes, erős és ez általában akkor derül ki, amikor beleharapunk.
Érdemes elkészíteni, pillanatok alatt kész, és feldobhatjuk vele a partit.


Hozzávalók: személyenként 4-5 darab padron, a sütéshez olívaolaj, a tálaláshoz nagy szemű só

Elkészítés:
Forró, bő olajban süssük a paprikákat, kb 1 percig. Szedjük papírtörlőre, tálaljuk azonnal, sóval megszórva.
Nagyon különleges és finom! Olyan gyorsan elfogyott, mire „észbe kaptam”, hogy le kéne fotózni, csak három darab maradt....
A paprikákért és a sütési tanácsért köszönet a Horánszky utcai Padron Tapas Bárnak




2013. november 17., vasárnap

Gorgonzola mártás


A gorgonzola híres olasz belsőpenészes, tehéntejből készült sajt, nevét Gorgonzola nevű faluról kapta. Szerintem ettől csodálatosabb sajtmártás nincs, és nemcsak tésztákhoz kitűnő. Igazi mártogatós lehet, már „majdnem” fondue, chipsekhez, zöldségekhez, grissinihez, baguette-hez, kenyérhez. Pillanatok alatt elkészül, zöldfűszerekkel variálhatjuk kedvünk szerint, egy kitűnő bor pedig tökéletes választás mellé. Igazi parti „kellék”.
A mártás állaga akkor jó igazán, ha szinte „bevonja” majd a tésztát, vagy amit belemártunk.

Hozzávalók: 100 g gorgonzola, 200 ml tejszín, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld, bazsalikom-, és/vagy korianderlevél

Elkészítés.
Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a tejszínt és mérsékelt tűzön forraljuk össze. Ezután csökkentve a főzési hőmérsékletet, a tejszínes hagymához adjuk hozzá a gorgonzolát, és állandóan kevergetve a mártást addig forraljuk, amíg a sajt elolvad. Nagyon fontos, hogy mindig a forró tejszínbe tegyük a sajtot és nem fordítva. A tűzről levéve daráljunk rá sót, színes borsot, reszeljünk rá szerecsendiót. Keverhetünk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, koriandert, oregánót, bazsalikomot, ízlés szerint.