2013. október 31., csütörtök

Crème brûlée


A Crème brûlée népszerű és viszonylag könnyen elkészíthető desszert. A lágy vaníliakrém és a karamellizált cukor kontrasztja teszi varázslatossá, és méltán híressé.

Hozzávalók: 400 ml tejszín, 1 vanília rúd, 75 g kristálycukor, 4 tojás sárgája, plusz cukor a tetejére

Elkészítés:
Adjuk a tejszínhez a vanília kikapart magját és héját (ez utóbbit aztán távolítsuk el), és forraljuk fel. Egy kézi habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Öntsük a meleg tejszínt lassan a tojássárgákra, és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve hagyjuk néhány percig sűrűsödni, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon (sima puding állagú krémet kell kapnunk).
Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra. Töltsük meg a tálkákat kétharmadig a krémmel, helyezzük sütőtepsire, melybe öntsünk annyi meleg vizet, hogy a tálkák magasságának feléig érjen, és süssük a sütő középső rácsán 40-45 percig. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, takarjuk le fóliával, majd tálalásig tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt, szórjuk meg kristálycukorral, barna-vagy nádcukorral, melyet karamellizáló pisztollyal égessünk rá (karamellizáljuk).

 

2013. október 28., hétfő

Körtepite dióval, csokival


Szebbnél szebb körték „mosolyognak” ránk a piacon. Nyersen, grillezve, dzsemnek, mindenféleképpen finom, süteményekhez is kitűnő. Csodásan kombinálható édessel, sóssal, nagyon jó hozzá a dió, a mogyoró, a mandula... Nagy kedvencem a különleges tárkonyos körtedzsem. A sós-édes kombináció egyik nagyszerű párosítása a körte-kecskesajt, vagy a körte-füstölt hal.


Ez a pite a mandulás körtetorta „továbbfejlesztett” vagy inkább leegyszerűsített változata. Igazán finom lett, elkészítése egyszerű, csak össze kell rakni.

Hozzávalók:
a tésztához: 200 g liszt, 100 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, vaj a forma kikenéséhez
a rávalók: 4 körte, 100 g körtedzsem, 100 g dió, 50 g étcsokoládé, pár csepp citromlé, 1 mk vaníliakivonat és 1 tk nádcukor

Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a kis kockára vágott vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.



A hűtőből kivéve a tészta 3/4 részét nyújtsuk ki, helyezzük kerek kivajazott, lepényformába úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta, szeletelhető. A tésztát villával szurkáljuk meg, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 5 perc alatt félig süssük meg.
Közben a körtéket hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el, vágjuk vékony szeletekre, cseppentsünk rá citromlevet, hogy meg ne barnuljanak, keverjük hozzá a vaníliát és a cukrot. A diót száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg (barna héja ezután egyszerűen ledörzsölhető), és mozsárban törjük durva darabokra. A csokoládét vágjuk forgácsokra (én ehhez zöldségtisztítót használok).
A félig megsült tésztát kenjük meg a körtedzsemmel, rakjuk rá a felszeletelt vaníliás, cukros körtét, szórjuk rá a darabolt diót, a csokiforgácsokat, és végül almareszelőn reszeljük rá a tészta fennmaradó 1/4 részét.
Előmelegített sütőben, 180°C fokon süssük 20-25 percig.



2013. október 25., péntek

Grillezett cukkini és gomba


Még mindig cukkini... . Nagy kedvencem a grillezett mellett, a palacsintatésztában, vagy hasábban sütött cukkini. A cukkini grillezhető karikára, vastagabb vagy vékonyabb szeletekre vágva. Én ez utóbbit alkalmazom gyakrabban, szebb, dekoratívabb, és ezért talán finomabb is. Pontosabban szerintem azért, mert a vékony szelet pillanatok alatt megsül, és roppanós marad. Szeletekre vágott grillezett gombával csodás előétel.



Hozzávalók: 2-3 cukkini, 300 g gomba, frissen őrölt bors és só, citrom, olívaolaj

Elkészítés:
A cukkinit héjastul hosszában gyaluljuk le, pár percre sózzuk be. Sütés előtt a cukkinikról a sót papírtörlővel töröljük le, és grillserpenyőben oldalanként 1-2 perc alatt süssük meg. Ugyanígy járjunk el a gombával. Tálaláskor daráljunk rá színes borsot és kristálysót, locsoljuk meg chiliolajjal és citromlével. Melegen és hidegen is kitűnő, különböző zöldfűszereket (menta, koriander, kakukkfű,...) tépkedve rá, különösen izgalmassá tehető.


2013. október 23., szerda

Cukkini grillen


Csodás idő van, kiránduljunk vagy grillezzünk a kertben, szabadban. Természetesen nem csak húst grillezhetünk, de halat és mindenféle zöldséget is. 
A cukkini is tökéletes grillezve. Pillanatok alatt elkészül: a cukkinit szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, grille zzük...., ha kész friss kaporral megszórjuk. Magában is tökéletes, de kínálhatjuk hús mellé.


2013. október 17., csütörtök

Crème brûlée torta


A Crème brûlée minitorták óriási sikert arattak, most egyszerűsítve a „feladatot”, egy nagy formában készült el a csodás Crème brûlée torta. A folyamat, és az eredmény is ugyanaz, csak a méret és a forma más. Szeletelhető tortát kapunk, csodás „rezgős” belsővel.

Hozzávalók: 
a tésztához: 200 g liszt, 100g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 csipet só
a krémhez: 400 ml tejszín, 1 vanília rúd, 75 g kristálycukor, 4 tojás sárgája


 

Elkészítés: 
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.
A hűtőből kivéve nyújtsuk ki, helyezzük kerek kivajazott, kilisztezett lepényformába úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta szeletelhető. A tésztát villával szurkáljuk meg, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 10 perc alatt félig süssük meg.
Közben készítsük el a krémet. 

Adjuk a tejszínhez a vanília kikapart magját és héját (ez utóbbit aztán távolítsuk el), és forraljuk fel. Egy kézi habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Öntsük a tejszínt lassan a tojássárgákra, és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve hagyjuk néhány percig sűrűsödni, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon (sima puding állagú krémet kell kapnunk). Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 140°C fokra, öntsük a krémet a tortalapra, és süssük a sütőben 30-35 percig. Tálalás előtt, szórjunk a tortára barna-vagy nádcukrot, majd karamellizáló pisztollyal égessük rá (karamellizáljuk).
Friss fügével, mangóval és szőlővel tálaltam, de készülhet hozzá áfonya- vagy szederöntet is.

2013. október 13., vasárnap

Sajt sajttal – manchego sajt birsalmasajttal


Már többször említettem, nem sütök túl gyakran süteményt, tortát pláne, általában inkább valami egyszerűbb, gyorsan elkészíthető desszert mellett döntök. Ilyen a palacsinta, a puding, a Crème brûlée, a Panna Cotta, a tiramisu, a sabayon és természetesen a sajtok, dióval, szőlővel tálalva.




Ez a desszert is pillanatok alatt elkészíthető sajtdesszert, csak a megszokott sajttálaktól eltérően nem csak sajtból áll. Vagyis csak sajtból, de az egyik birsből készült. A birssajt természetesen saját „gyártmány”, minden évben készítek, hűtőszekrényben egy évig is eláll. Ez is tavalyi, megfelelő állagú, csodásan szeletelhető. Különleges csemege a birszselé is, most van a birsszezon, érdemes elkészíteni. Karácsonyra, a birssajttal együtt, csodás „ehető” ajándék lehet. 
A mai desszert is az egyszerűség és gyors elkészíthetőség jegyében született. Elkészítése a szeletelésből és tálalásból áll, természetesen kell hozzá egy jó juhsajt, a spanyol manchego és birsalmasajt.
 

Hozzávalók: 250 g manchego sajt, 250 g birssajt, dió, szőlő
 

Elkészítés: 
A sajtot és a birssajtot szeleteljük háromszögekre és váltakozva rakjuk egymásra. Tálalhatjuk egy rétegben, a sajtokat csillag alakban elhelyezve a tányéron. Kínáljunk mellé diót, szőlőt.