2013. május 25., szombat

Sült spárga parmezánforgácsokkal, szezámmaggal, rózsaborssal


Fehér vagy zöld, vastag vagy vékony, egy a lényeg, a spárga minél frissebb, annál jobb. Aztán már süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, ahogy tetszik. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény pedig sosem marad el. 



Hozzávalók: 500 g zöld spárga, 2 ek extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt zöld bors, rózsabors, szezámmag, ízlés szerint, 2 ek frissen reszelt, vagy szeletelt parmezán (Parmigiano-Reggiano)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230°C fokra. A korábban leírtak szerint előkészített, megtisztított spárgákat forgassuk jól össze az olajjal, hogy az olaj mindenütt bevonja, és egy rétegben helyezzük sütőtepsire. Süssük roppanósra 10 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá esetleg a sajtból. Visszatéve a sütőbe, süssük vagy grillezzük a spárgákat készre, kb. 5 perc alatt.

Tálaljuk melegen vagy langyosan, megszórva a zsiradék nélküli serpenyőben megpirított szezámmaggal, az összemorzsolt rózsaborssal és a parmezánforgácsokkal.

Sütés közben:



2013. május 23., csütörtök

Spárga hollandi mártással, szezámmaggal, rózsaborssal


Már nem sokáig tart a spárgaszezon, érdemes még kihasználni ezt az időt, mert spárgából nagyon gyorsan elkészíthető, igazán különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra. A spárga lényegében mindenféle étel elkészítésére alkalmas, a salátáktól kezdve a leveseken át az egytálételekig.
Most meleg előételt készítettem belőle, hollandi mártással.
A hollandi mártás a francia konyha egyik legismertebb mártása, a meleg mártásokhoz tartozik, igazán halakhoz és zöldségekhez illik. Elkészítése igényel egy kis gyakorlatot, mert, ha nem megfelelő hőmérsékleten készítjük, a tojás kicsapódik és a mártás összeesik. A mártás minősége nagyban függ a felhasznált vaj minőségétől is.


Hozzávalók: 500 g fehér spárga, 2 tojás sárgája, 2 ek víz, 100 g vaj, só, rózsabors, citrom, fekete és fehér szezámmag

Elkészítés:
A spárgákat mossuk meg, fás végeit vágjuk le, és egész hosszukban vékonyan hámozzuk meg. A fehér spárga tisztítása ebben különbözik a zöld spárga tisztításától, ahol csak a sípok alsó negyedét kell meghámozni. A spárgákat csomóba kötve, forrásban lévő vízben főzzük meg, melybe tegyünk sót, egy kevés cukrot és 1 kk vajat. A fazékba annyi vizet tegyünk, hogy a sípok csak gőzben párolódjanak. A főzési idő kb. 10-15 perc, így a spárga roppanós marad. 
Közben készítsük el a mártást, amihez először is olvasszuk fel a vajat, és tartsuk melegen. (Ez egy gyors variáció, ha teljesen szakszerűen akarjuk elkészíteni a mártást, akkor a vajat tisztítani kell, vagyis ghi-t készíteni.) A tojások sárgáját egy lábasban keverjük ki a sóval, adjuk hozzá a vizet és alacsony hőfokon, habverővel keverjük folyamatosan, amíg könnyű habos masszát nem kapunk. Az ilyen módon készített, tojássárgájából és vízből álló masszát sabayonnak nevezik. Levéve a tűzről hagyjuk kissé hűlni, majd lassan öntsük hozzá a langyos vajat. Végül adjunk hozzá egy negyed citrom levét. Tálaljuk azonnal, megszórva a kétféle szezámmaggal és az összemorzsolt rózsaborssal. A mártást a spárgákra önthetjük, vagy tálkában mellé adjuk.


2013. május 21., kedd

Spárgakrémleves mentalevéllel, sáfrányos krutonnal


A spárgaleves, szerintem, fehér spárgából az igazi. A spárga nagyon sok értékes ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, ezért fogyasztása igencsak javasolt. És, ha ez nem lenne elég, akkor még megemlíthetjük a „szépségét” is, mert szép és látványos fogások készülhetnek belőle: csőben sütve, párolva, salátának, egytálételnek, köretnek. Jellegzetes aromája miatt különösebb fűszerezést nem igényel, de zöld fűszerekkel még változatosabbá tehetjük.
Adhatunk hozzá lestyánt, petrezselymet, mentalevelet, de reszelhetünk rá parmezánt is, ízlés szerint. 



Hozzávalók: 300 g fehér spárga, 1 l csirkealaplé, 1 tojás sárgája, 100 ml tejszín, 1 kk vaj, frissen só, frissen őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, friss mentalevél

A krutonhoz: 1 mg sáfrány, zsemle vagy kenyér és 1 ek olaj
 

Elkészítés: 
A spárgákat alaposan mossuk meg, fás végeit vágjuk le és hámozzuk meg. A spárga hámozásáról, már korábban itt írtam. A levágott végeket és héjat, mivel sok értékes anyagot tartalmaz, ne dobjuk ki, hanem kevés sós vízben, a vajjal főzzük kb. 30 percig. A főzővízhez adható egy kávéskanálnyi cukor is. 
Közben készítsük el a krutont, melyhez vágjuk kis kockákra a kenyeret, bagettet, vagy zsemlét, és egy serpenyőben a felhevített olajon, melybe belekevertük a sáfrányt, folyamatos kevergetés mellett, pirítsuk meg. Ha kész, szedjük papírtörlőre. 
A spárgavégek és héjak leszűrt főzőlevét öntsük az alapléhez, és főzzük meg benne a 3-4 cm-re feldarabolt spárgát a spárgafejek nélkül. Ha a spárga megpuhult, adjuk hozzá a spárgafejeket és 2-3 perc alatt főzzük készre.
A spárgafejeket szedjük ki a főzőléből és tegyük félre a tálaláshoz. 
A spárgavégeket turmixoljuk össze, ízesítsük sóval, frissen őrölt fehér borssal, szerecsendióval. A tojássárgáját egy kézi habverővel keverjük el a tejszínnel, folyamatos kavarás mellett adjuk a leveshez, és mérsékelt tűzön forraljuk össze. A krémlevest tálaljuk az apróra vágott mentalevelekkel, a félretett spárgafejekkel és a krutonnal.
A levest tálalhatjuk csészében és pohárban is, kruton nélkül, csak mentalevéllel. Így is nagyon finom, és kevesebb kalóriát tartalmaz. 



2013. május 12., vasárnap

A zöldségleves


Nálam az előétel – antipasti, hors d'oeuvre, закуски – nagyon fontos, legyen az leves, hideg, vagy meleg fogás. Ezek készítik elő a gyomrot a főfogás, és végül a desszert befogadására. Elvem: mindenből egy kicsit, ezért szeretem különösen a kínai, thai, japán, olasz, orosz konyhát, ahol ez az elv igazán jól érvényesül, lehet, sőt kötelező „csipegetni”, mindent megkóstolni.


Ahogy korábban már írtam, a zöldségleves is azokhoz az ételekhez tartozik, amelyeknél óriási szerepet játszik a fantázia. Különböző friss, zöld fűszerekkel készítve mindig más-más ízvilágú levest kapunk. Ezért nagy kedvencem a minestrone, az olasz zöldségleves, amely a 4-5 alapzöldségből kiindulva, bármilyen szezonális zöldséggel – szárzeller, édeskömény, bab, burgonya – bővíthető, és tésztával gazdagítható.


Hozzávalók: 2 l csirkealaplé, 2 sárgarépa, 2 burgonya, 1/4 közepes káposzta, 1 karalábé, 1 paradicsom, 1 hagyma, 1 ek olívaolaj
Fűszerezés: só, bors, friss petrezselyemlevél
 

Elkészítés:
A felmelegített olívaolajon üvegesre pároltam a finomra vágott hagymát és a kockára vágott sárgarépát, karalábét. 2-3 percig együtt pároltam, utána felöntöttem az alaplével (aki húsalaplét nem használ, vízzel), hozzáadtam a felkockázott burgonyát, a cikkekre vágott paradicsomot és a csíkokra vágott káposztát. Felforraltam és lassú tűzön addig főztem, amíg a burgonya és a káposzta megpuhult; 10 perc. Sóztam, borsoztam, és tálaláskor petrezselyemlevéllel megszórtam.
 

2013. május 8., szerda

Édesburgonyachips


Az édesburgonyából igazán látványos és finom vendégváró falatokat, előételeket, köreteket készíthetünk. Azonban készülhet belőle, leves, saláta, és muffin is. Nagyon finom az édesburgonyából készült muffin felszeletelve, libamájjal és sült almával rétegezve. Ezt a fogást étteremben ettem, de biztos, hogy elkészítem valami ünnepi alkalomra.



A sütőben sütött rozmaringos, édes burgonya sikerén felbuzdulva, most chips is készült belőle. Elkészítése megegyezik a csicsókachips microban készült változatánál leírtaknál. 
Ezek, és természetesen a más zöldségekből készített chipsek, kitűnő és látványos kiegészítői lehetnek különböző leveseknek, halas ételeknek. Érdemes kipróbálni.

2013. május 2., csütörtök

Pitypangszezon – pitypang-madársaláta mozzarellával


A pitypangzselé után itt egy mozzarellás, olívás, kapribogyós saláta. „A pitypang, azaz gyermekláncfű. Azért nevezik így, mert a szárából láncot fűznek a gyerekek. Remélem, még ma is, ha egyáltalán ismerik a növényeket. A franciák „piselitnek” nevezik, mivel rendkívül erős a gyógyhatása: savkiválasztó (húgysav) hatása van, serkenti az emésztést, az epekiválasztást, akadályozza, megszünteti a lerakódásokat, nyálkásodást; ugyanakkor a vitaminok egész tárháza. De csak addig jók a levelei, amíg nem kezd virágozni.

 Viszont addig nagyon bölcsen teszed, ha naponta fejenként 2-3 levelet minden salátához hozzáaprítasz, és úgy nyersen fogyasztjátok. Önmagában páclével forrázva, vagy apróra vagdalva, jól fűszerezett öntettel lehet tálalni „savanyúság” salátaként. Vagyis valami mellé.” (Polcz Alaine: Főzzünk örömmel). A könyvet mindenkinek ajánlom, nemcsak szakácskönyv, kitűnő olvasmány is egyben.


Én most a pitypangból „valami mellé”, valamivel keverve készítettem csodálatos előételt.

Hozzávalók: madársaláta, pitypanglevél, mozzarellagolyók, olívabogyó, kapribogyó, koktélparadicsom, fürtös paradicsom, balzsamecetkrém 
Öntet: tengeri só, színes bors, hidegen sajtolt olaj, narancslé, narancsvirágvíz
 

Elkészítés:
A salátaleveket mossuk és szárítsuk meg. Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat, és keverjük a salátalevelekhez, és halmozzuk egy tálra. Rakjuk rá a mozzarellát, az olíva- és kapribogyót, a felszeletelt fürtös paradicsomot és az egészben hagyott, vagy félbe vágott koktélparadicsomot. Tálaláskor cseppentsünk rá balzsamecetkrémet.