2013. április 28., vasárnap

Csicsókachips


Csicsókát eddig vagy nyersen salátákhoz kevertem, vagy krémlevest főztem belőle. A krémlevest laskagombával, vagy rókagombával, vagy baconchippsel szoktam tálalni, igazán passzolnak hozzá. De most egy étteremben a krémlevest csicsókachipsszel és pirított pisztáciával szolgálták fel – jó volt –, és még a titkot is elárulták, hogyan készült chips, hát kísérleti konyha lévén ki kellett próbálnom.


Készítettem már chipset korábban is, burgonyából, sárgarépából, lila burgonyából, céklából, de mindig csak sütőben, vagy serpenyőben. A „titok” pedig amit most elárultak, az az volt, hogy a chipseket ők mikrohullámú sütőben készítik.


Hozzávalók: 300-400 g csicsóka, 1 kk olaj

Elkészítés: 

A lényeg a nagyon vékonyra szeletelt zöldség és egy crisp-grilles sütő (ezt nem mondták, de gondolom/tam). 
A csicsókát mossuk meg, egy kefével dörzsöljük le róla a szennyeződéseket, hámozni nem kell. Uborkagyalun gyaluljuk le, a szeleteket rakjuk egy rétegben az előzőleg olajjal megkent crisptálra, és süssük a csicsókaszeleteket 4-5 percig, amíg szép ropogósra pirulnak. A sütési idő a szeletek vastagságától függ. 
Tálaláskor megszórhatjuk nagy szemű sóval, de adhatunk hozzá akár a többi chipshez, bármilyen mártogatóst: jól megy hozzá a mangós, a chilis, a paradicsomos, de az avokádós dip is. 


2013. április 25., csütörtök

Pontyszelet kapros-bazsalikomos házi majonézzel


A halfogyasztás kedvező élettani hatásáról már többször írtam. A „ha péntek, akkor hal” elvét betartva, a heti egy „halnap” beiktatásával már megtettünk egy nagy lépést egészségünk megóvása érdekében. A hazai folyami halak – ponty, harcsa, keszeg, kárász, sügér – fogyasztása mellett erősen ajánlott a magas omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halak – lazac, szardínia, hering – fogyasztása is. A halhús kalóriatartalma alacsony, elkészítése gyors, egyszerű és nagyon változatos. Nagy kedvenceim a különböző füstölt halak.


A hal grillezése egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, ne szárítsuk ki. A sütési idő a hal vastagságától függ, ez általában 2,5 cm-ént 4 perc. Ha bundában sütjük a halat, akkor – mérsékelt tűzön –, amíg a bundája szép pirosra, ropogósra sül. Most pontyszeleteket sütöttem és zöldfűszeres házi majonézzel tálaltam. A majonéz az itt leírtak szerint készült.
 

 Hozzávalók: 8 pontyszelet, 200 ml tejszín, tengeri só, 1 ek kukoricaliszt, 1 ek búzaliszt, olaj vagy vaj a sütéshez, friss kapor, bazsalikom, majonéz
 

Elkészítés:
A halat sóval bedörzsöltem, és 20-30 percre a tejszínbe raktam. A tejszínből kivéve, a búza- és kukoricaliszt keverékébe forgattam, és forró olajban szép pirosra, ropogósra sütöttem. Közben elkészítettem a majonézt. A kapor- és bazsalikomlevelet nagyon apróra vágtam és a majonézhez kevertem. A halat a zöldfűszeres majonézzel tálaltam, de adható hozzá saláta, krumplipüré, vagy akár hasábburgonya is. 


2013. április 18., csütörtök

Rozmaringos sült édesburgonya


Az édesburgonya – vagy batáta – neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak alakjában hasonlít rá; ugyanis a burgonya a gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Főbb fajtái a lila héjú, fehér húsú és a sárgás-pirosas héjú, narancssárga húsú édesburgonya, előbbi íze a gesztenyéhez, utóbbié a sütőtökhöz hasonlít. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Készíthető belőle köret, snack, süthető, főzhető, grillezhető. Én most sütőben rozmaringgal sütöttem.


Hozzávalók: 2-3 kisebb édesburgonya, 1 ek olívaolaj, 2-3 cikk fokhagyma, pár szál rozmaring, só, ízlés szerint
 

Elkészítés: 
Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk hosszában 6-8 cikkre a burgonya méretétől függően. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és dobjuk bele a kés élével szétlapított fokhagymát, süssük 1-2 percig. Ezután a fokhagymát vegyük ki az olajból, a továbbiakban nincs rá szükség, csak az olajat ízesítettük meg vele. De használhatunk eleve fokhagymás olívaolajat is. Egy nagy tálban keverjük össze a fokhagymás olajat, az apróra vágott rozmaringot, a sót, és jól forgassuk bele a felvágott burgonyát, hogy az olaj mindenhol jól bevonja. 
Melegítsük fel a sütőt 230°C fokra, és a burgonyacikkeket egy rétegben sütőpapírra helyezve süssük 25-30 percig, vagy ameddig a szeletek megsülnek, szép ropogósra pirulnak. A sütési idő felénél fordítsuk meg a burgonyákat. Tálaljuk forrón, megszórhatjuk nagy szemű sóval, de adhatunk hozzá különböző mártogatósokat/dipeket is.


2013. április 15., hétfő

Sült kelbimbó


A kelbimbó, vagy bimbóskel – Brussels sprouts, Rosenkohl – a Földközi-tenger vidékéről származik, ma az egész világon ismert és kedvelt zöldség, a káposztafélék családjába tartozik. Sok karotint, B-, C-, és E-vitamint, vasat tartalmaz. C-vitamin tartalma megközelíti a paprikáét. Készülhet belőle leves, saláta, egytálétel, köret, és nem mellesleg kalóriatartalma is alacsony, diétázók is bátran fogyaszthatják.
A kelbimbó lényegében téli zöldség, de még mindig kapható a piacokon, még érdemes elkészíteni, változatossá tehető vele az étrend. Sütve teljesen más az íze, mint főve, én csak így készítem, csak így szeretem. 


Melegen, langyosan csodálatos köret húshoz, halhoz, lehűtve nagyszerű salátákat készíthetünk belőle. Fűszerezhető sóval, borssal, citromlével, olajjal, mézzel, balzsamecettel. Szórhatunk rá száraz serpenyőben pirított fekete szezámmagot, mákot, darabolt diót.



Hozzávalók: 500 g kelbimbó, 2 ek olaj, frissen őrölt színes bors, tengeri só

Elkészítés: 
A kelbimbókat mossuk meg, a felső, esetleg hibás leveleket távolítsuk el, és a bimbókat vágjuk ketté. Egy tálban keverjük össze az olajat, a sót, a borsot, és forgassuk bele a félbe vágott kelbimbókat, hogy az olajos keverék mindenhol jól bevonja. Ezután vágott felükkel lefelé rakjuk egy sütőpapírral letakart tepsire, és 220°C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük meg. Tálaláskor, attól függően, mihez és hogyan fogyasztjuk – húshoz, halhoz, köretnek, salátának, előételnek, főételnek –, készíthetünk hozzá különböző önteteket, citromlével, mézzel, hagymával, mustárral, szójaszósszal..., szórhatunk rá durvára tört rózsaborsot.
 

2013. április 9., kedd

Panna Cotta kókusztejből, karamellizált eperrel


A Panna Cotta egy Észak-Itáliából származó, hagyományos olasz desszert, tejpuding. Tejből és tejszínből készül, cukor, vanília és zselatin hozzáadásával. Jól lehűtve, különböző gyümölcsökkel – áfonyával, eperrel, málnával, karamell- és csokoládéöntettel tálalják. Széles a skála. Elkészítése egyszerű, gyors, a siker garantált.
A panna cottát én most kókusztejből készítettem el, és az epret karamellizáltam, mert még nem találtam elég ízesnek, édesnek.


Hozzávalók: 

- a panna cottához: 400 ml (1 doboz) kókusztej, 50 g cukor, 5-6 g zselatinpor, 1 vaníliarúd

- a karamellizált eperhez: 250 g eper, 2 ek barna nádcukor (muskovado), 2 g vaj, balzsamecet és rózsabors, ízlés szerint

Elkészítés:

Egy fazékban keverjük össze a kókusztejet a cukorral, adjuk hozzá a felvágott vaníliarúd kikapart belsejét (tegyük bele a héját is, de azt a zselatin bekeverése előtt távolítsuk el), és mérsékelt tűzön forraljuk fel. Amikor a cukor teljesen elolvadt, vegyük le a fazekat a tűzhelyről, és adjuk hozzá az előzőleg kevés hideg vízben feloldott zselatint. Keverjük alaposan össze, és a kész krémet öntsük tetszőleges formákba. Én általában poharakat, szufléformákat vagy kis tálkákat használok. 
Az eperöntethez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, adjuk hozzá a vajat, amikor a vaj elolvadt, keverjük bele a szeletekre vágott epret, forgassuk össze, és vegyük le a tűzről. Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk meg rózsaborssal, és hagyjuk kihűlni.
Tálalhatjuk a formákban, vagy a formákból tányérra kiborítva, a gyümölcsökkel diszítve. 
A panna cottát javasolt a fogyasztás előtti napon elkészíteni.
Az ideális állag elérése érdekében, a zselatinból a lehető legkevesebbet használjuk, amitől a panna cotta már megszilárdul, de nem lesz gumiszerű.
  

2013. április 7., vasárnap

Rosére sült kacsamell sült almával és karamellizált szilvával


Ahogy már korábban is írtam – a meggyel tálalt kacsamellnél –, a kacsamell sütése viszonylag egyszerű és gyors művelet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, a rosé-ra sült kacsamell az igazi. A fűszerezés: só, bors, kakukkfű, esetleg rozmaring vagy római kömény.

Hozzávalók: 4 kacsamellfilé, frissen őrölt színes bors, tengeri só
- a karamellizált szilvához: 10-12 szem szilva, 20 g vaj, 10 g nádcukor, 1 ek méz
- az almakarikákhoz: 2 alma, 2 tojás, 100 g liszt, csipet só, szódavíz, 1 ek szőlőmagolaj
 

Elkészítés:
A kacsamellet mossuk meg, a bőrét átlósan vagdossuk be, húsos felét sózzuk és borsozzuk meg. Bőrös felét mérsékelt tűzön süssük szép világosbarnára, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük még 1-2 percig. Ezután, 160°C előmelegített sütőben, bőrös oldalával felfelé 10-12 perc alatt süssük készre. A megsült melleket meleg helyen pihentessük 5-6 percig.

Közben készítsük el az almakarikákat és a karamellizált szilvát.


 
Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a mézet, a szilvát, forgassuk össze, és pároljuk néhány percig. Készítsük el az almához a sűrű palacsintatésztát, amihez keverjük össze a tojást a liszttel, keverjük hozzá a sót. A kívánt sűrűséget a hozzáadott szódavíz mennyiségével szabályozzuk. Távolítsuk el az alma magházát, vágjuk karikára, mártsuk a palacsintatésztába, és mérsékelt tűzön az olajon süssük meg. 
Tálaljuk a kacsamellet a sült almával és a karamellizált szilvával. 
Azonban kitűnő hozzá a tokaji almás balzsamecettel, szőlőmagolajjal és frissen őrölt rózsaborssal fűszerezett madársaláta is. 


2013. április 2., kedd

Édeskömény-cukkini saláta

   
Ha vége a húsvétnak, és már nem bírunk ránézni a főtt sonkára, tojásra, mi lehet jobb, mint egy finom saláta, zöldség, nyersen vagy párolva. De be kell vallanom, mivel ilyen főtt sonkát (csodás mangalica sonkát főztem), töltött bordát, sárga túrót, házi reszelt tormával csak ilyenkor, húsvétkor fogyasztunk, én nem tudom megunni. Még ma is szívesen ettem volna belőle, ha maradt volna. De nem maradt, tehát éljen a saláta!


Hozzávalók: 1 cukkini, 1 édeskömény, 150 g koktélparadicsom, 1/2 póréhagyma, 1 csokor petrezselyemlevél, 2 ek olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1-2 ek borecet

Elkészítés: 

Mossuk meg, és vágjuk fel a paradicsomot félbe, a cukkinit vékony csíkokra, az édesköményt vékony szeletekre. A póréhagymát először vágjuk hosszában ketté, aztán karikázzuk fel. 
Egy felforrósított serpenyőben az olívaolajon pirítsuk a póréhagymát 1-2 percig, adjuk hozzá a cukkinit és az édesköményt, pirítsuk együtt még 2 percig. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot, az apróra vágott petrezselyemlevelet, a borecetet, és pár perc alatt süssük készre. Fűszerezzük sóval, borssal, megszórhatjuk szezámmaggal. Fogyasszuk szobahőmérsékleten.