Mivel nem túl rég kezdtem foglalkozni a süteménysütéssel, viszont anyukám csodásakat készített, ha valamit sütni akarok, az ő receptes füzetét böngészem, „tanulmányozom”. A szó szoros értelmében, mivel ott csak címek és hozzávalók szerepelnek, leírás a legritkább esetben. Neki nem volt rá szüksége. Most ezt a perecet választottam, nagy kedvencünk volt gyerekkorunkban, gondolom a formája miatt is.
A készítési folyamatot illetően „szakemberrel” konzultáltam. Már csak a perec formájú kinyomót kellett megtalálnom, de mint az ábra mutatja, ez is sikerült. A perecek csodásak lettek, nagyon jól mutatnak majd a húsvéti asztalon.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 kk cukor, 1 tojás, 1 tk só, 1 dl tejföl, a tetejére só, kömény és tojássárgája
Elkészítés:
A tejben a cukorral, 1 kanál liszttel felfuttattam az élesztőt. A vajat elmorzsoltam a sóval elkevert és átszitált liszttel. A massza közepébe mélyedést készítettem, belekevertem a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt. Összedolgoztam és fóliába csomagolva hűtőszekrényben egy óra hosszat pihentettem.
Ezután enyhén belisztezett gyúrótáblán a tésztát, majd 6-7 mm vastagra kinyújtottam és a kinyomóval elkészítettem a pereceket, melyeket sütőpapírral bélelt tepsikre raktam. A pereceket megkentem tojássárgájával, ezután daráltam rá köménymagot és sót. Légkeverésen, két szinten 180°C-fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Tényleg nagyon gusztusosak, gratulálok! (Ismerős ez a csak hozzávalók típusú leírás, az én apai nagymamámnak is annyiból állt egy recept. ő volt az egyik legcsodásabb szakácsnő a világon, én sajnos nem vagyok olyan profi, bizony jól esne egy részletesebb leírás néha)
VálaszTörlésNagyon finomak lehetnek, jól néznek ki!
VálaszTörlésI love your photos and the flavors are so wholesome and delicious.
VálaszTörlésHát ez csodás lett, imádom a perecet...:)
VálaszTörlésIdén mást sütöttem Húsvétra, nagyon szépen sikerült a tied!!!
VálaszTörlés