2012. április 26., csütörtök

„Te vagy, május? Csakugyan itt vagy?

Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!...”   Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

 

Májusfa

Május a tavasz utolsó és talán legszebb hónapja, egyes vélemények szerint az idősek – maiores, más magyarázat szerint Maia istennő tiszteletére nevezték el Maiusnak. A régi magyar kalendáriumban Pünkösd hava, ritkábban Tavaszutó hava. Bővelkedik szép, régi eredetű népszokásokkal és jeles napok egész sorával.
Május első napja ősi tavaszünnep, a majálisok napja. A néphagyomány szerint a legények májusfát állítanak kedvesüknek május elsejére virradóra. Egy levágott zöld ágat díszítenek fel és állítanak a házak kapujához. A májusfa a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma is.
Május elseje 1890 óta a munka, munkások nemzetközi ünnepe is, hivatalossá a II. Internacionálé nyilvánította 1891-ben.
Május első vasárnapja anyák napja, virággal köszöntjük az édesanyákat.


Május 4 – Flórián, a tűz patrónusának, a ház védőszentjének napja. A tűzoltók, kéményseprők, fazekasok, pékek is ezen a napon ünnepelnek.
A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác – május 12., Szervác – május 13., Bonifác - május 14. napok.
A népi megfigyelés szerint ezeken a napokon hirtelen hidegre változnak az addig szép meleg, tavaszi napok. Nem ritkák az éjszakai fagyok sem. A májusi fagyok valószínűleg azért kapnak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a hideget, védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölni is szoktak.
Ide tartozik még Orbán napja - május 25., az utolsó fagyos nap, amikor a hideg tönkre teheti a termést, az esőzés pedig a szőlőt. Ekkor rajzanak ki először a méhek, ezért „Orbán bogarainak” is nevezik őket.
Május utolsó vasárnapja - nemzetközi gyermeknap.
A húsvét utáni negyvenedik nap - áldozócsütörtök, az Úr mennybemenetele, az idén ez május 17. –, az ötvenedik pedig, május 27., pünkösd, a keresztény egyház a Szentlélek eljövetelét, az első keresztények megtérését és az egyház megalakulását ünnepli. 
A legjellegzetesebb pünkösdi népszokás a pünkösdi királyválasztás, amely ügyességi próbákkal, vetélkedéssel járt. A pünkösdi király kiváltságai közé tartozott, hogy egy évig ingyen ihatott bort a kocsmában, a cehhet a helybeli földesúr állta. Plasztikus leírását adja ennek a szokásnak Jókai „Egy magyar nábob” című regényében, melyet meg is csodálhattunk a Várkonyi Zoltán által rendezett nagyszerű filmben, Bitskey Tibor Miskája által is.

2012. április 24., kedd

Pitypangzselé


A modern konyhákban egyre népszerűbbek a csodaszép ehető virágok, a mindenhol gyűjthető akác-, hárs- és bodzavirág, az ibolya, az árvácska, a pitypang, a levendula, a medvehagymavirág, stb.. Készíthető belőlük, tea, szörp, limonádé, dzsem, zselé, keverhetők salátákhoz, és szépségüknek köszönhetően kitűnő, ehető dekorációk a tányéron. A virágokat akkor kell gyűjteni, amikor nyílni kezdenek, és természetesen nem forgalmas utak mentén, mert sok káros anyag halmozódhat fel bennük.


Ki nem ismerné a pitypangot, taraxacum officinale, dandelion, azaz a gyermekláncfüvet, mely minden gyermek kedvence, szárából láncot lehet fűzni, virágja fejdísz, aztán, ha elvirágzik „ejtőernyő vagy lámpás”, amit el lehet fújni. Jó móka. Mindezen „jó tulajdonságai” mellett gyógyhatása is jelentős, serkenti az emésztést, sok vitamint tartalmaz. Most pitypangzselét, (kocsonyát) dandelion jelly-t készítettem belőle. Elkészítése egyszerű, bárki megpróbálkozhat vele, a legnagyobb kihívást a virágszirmok kinyerése jelenti, ugyanis a szirmok körül elhelyezkedő zöld levélkéket el kell távolítani. Ez történhet kézzel vagy ollóval, én az előbbit választottam. Türelemjáték.

Hozzávalók: 1 l térfogatnyi virágszirom, víz, 400 g cukor, 50 g gyümölcspektin, 1/4 citrom leve

Elkészítés:
A vizet felforraltam és a virágszirmokra öntöttem, csak annyit, hogy teljesen ellepje, és lefedve egy éjszakát állni hagytam. Másnap a szirmokat egy tüllön átszűrtem, és a kapott levet egy edénybe öntöttem, vizet adva hozzá, 750 ml-re egészítettem ki. Ezután hozzákevertem a pektint, erős tűzön egy percig forraltam, majd hozzákevertem a cukrot, és citromlevet és szintén erős tűzön, állandó kavarás mellett még 2-3 percig forraltam, amíg a kanál alján megjelentek a zselésedés nyomai. Ezután az előkészített üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam. Hűvös helyen sokáig eltartható. A már felbontott zselét hűtőben kell tárolni. A friss pitypangzselé szép világossárga színű, íze könnyű virágmézre emlékeztet. Egy szép kis üvegben kitűnő ajándék is lehet.

Akinek nem jelent problémát, hogy tartósítószer van benne, az gyümölcspektin helyett, készítheti dzsemfix-el.
  

Virágszirom-kinyerés folyamata:

Gyermekláncfű, pitypang





Előkészítés, folyamatban


A pitypangszirmok

2012. április 18., szerda

Sült spárga - Gratin d'asperges



A spárgát feltehetőleg már az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak is termesztették. Annak ellenére, hogy Magyarországon már régóta ismert, szerintem kevésbé közismert. Pedig a spárga a tavasz első zöldségféléi közé tartozik, amikor még kevés a friss zöldség a piacokon. Tartalmaz rostokat, B és C vitamint, kalóriatartalma alacsony, a lúgosító ételek közé tartozik. Igazán helye lenne az egészséges táplálkozás híveinek étrendjében. Régebben a spárgát a királyok eledelének tartották - amellett, hogy egy igazán elegáns zöldség, az elkészítése végtelenül egyszerű és változatos.Kapható fehér, zöld és lila spárga is. A spárgaszezon viszonylag rövid, áprilistól június közepéig tart. Természetesen ezután az időpont után is beszerezhető, konzervként, esetleg mélyhűtve, frissen viszont csak importként. Spárgából készíthetünk előételt, levest, egytálételt vagy tálalhatjuk köretként. Sokféle saláta készíthető belőle. Használjuk ki még azt a kis időt, amíg friss magyar spárga kapható. Szerintem a sült spárga a legfinomabb, íze elegáns, mégis markáns, semmivel össze nem téveszthető.
Vásárláskor csak friss, ropogó spárgát vegyünk, felhasználásig végeit csavarjuk nedves kendőbe és úgy tegyük a hűtőszekrénybe. A spárga hámozásához legalkalmasabb a speciális spárgahámozó. Most egy sült zöld spárgát ajánlok, tejföllel, morzsával.

Hozzávalók: 500 g spárga, 125 g tejföl, 1 tk só, 1/2 tk cukor, 1 kk vaj, bors, Panco morzsa

Elkészítés:
A spárgákat megmostam, a fás végeket levágtam és a sípok alsó felét vékonyan meghámoztam. A spárgát csomóba összekötöttem, és forrásban lévő vízben megfőztem, melybe beletettem a sót, a cukrot és a vajat. A fazékba annyi vizet tettem, hogy a sípok csak gőzben párolódjanak. A főzési idő kb. 8-10 perc, hogy a spárga roppanós maradjon. Ezután egy hőálló tálat kikentem vajjal, beleraktam a spárgákat, leöntöttem a tejföllel, megszórtam a morzsával és pár perc alatt készre grilleztem (amíg a morzsa megpirult). Panco morzsa (melyről már korábban írtam) hiányában, használhatunk egyszerű zsemlemorzsát, tejföl helyett olvasztott vajat.

2012. április 16., hétfő

Csokis-mandulás keksz


Ami nekünk a linzer vagy a mézes keksz, az amerikaiknak ez a csokis, lágy keksz, a chocolate chip cookie. Nagyon finom, elkészítése egyszerű, sokáig eltartható, igazi vendégváró keksz, teához, kávéhoz ideális. Az alaprecept összetevői: liszt, vaj, cukor, csokoládé, ami egyéni ízlés szerint bővíthető mandulával, mogyoróval.
Nagyon sokat hallottam, olvastam róla, most jött el az ideje, hogy elkészítsem. Az ötletet ezen a blogon található recept adta, a megvalósítás, természetesen, egyéni elképzelés szerint történt. Jó lett!

Hozzávalók: 300 g liszt, 200 g vaj, 100 barna lágy nádcukor, 100 g cukor, 2 tojás, 1/2 kk só, 1 tk sütőpor, 1 vaníliás cukor, 100 g darabolt keserű csokoládé, 100 g szeletelt mandula

Elkészítés:
A cukrot és a vaníliás cukrot kikavartam a vajjal, hozzáadtam a tojást, és végül a sütőporral és sóval elkevert, átszitált lisztet. Ezután hozzákevertem a kis darabokra vágott étcsokoládét és a száraz serpenyőben kicsit megpirított és lehűtött mandulát. A kapott masszát alaposan összekevertem, fóliába csomagoltam és 1 órán keresztül a hűtőben pihentettem. Ezután, kézzel a masszából kis golyókat formáztam, melyeket szétlapítottam, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180°C-fokon, légkeverésen 10-15 perc alatt megsütöttem.
 

2012. április 15., vasárnap

Medvehagymavirág


A korábbi bimbókból virág lett, gyönyörű és ehető. A medvehagymavirág - wild garlic flowers, Bärlauch blumen, цветы дикого чеснока - keverhető salátákhoz, díszíthetünk vele krémlevest, hidegtálat.


2012. április 10., kedd

Medvehagymaleves


Ahogy már többször említettem, nálam az, hogy mikor mit főzök, nemcsak az alkalomtól függ, hanem attól is mi „mosolyog” éppen rám aktuálisan a piacon. Szombaton mindenki sonkát és kolbászt vásárolt, én medvehagymát vettem. Olyan szép és olyan olcsó volt, hogy nem tudtam ellenállni neki. Csodás leves lett belőle.A húsvéti sonka-tojás és egyéb nem könnyű finomságok után igazi felüdülést jelentett, és nemcsak a szép zöld színe miatt. Persze az sem mellékes, hogy nagyon gyorsan elkészül.

Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 2-3 burgonya, 1 hagyma, 1 ek olaj, só és rózsabors

Elkészítés:
A megtisztított és apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároltam, felöntöttem 1,5 l vízzel, beleraktam a kockára vágott burgonyát, és a szintén megmosott, és összetépkedett medvehagyma negyedét. Mérsékelt tűzön addig főztem, amíg a burgonya megpuhult. Ekkor hozzáadtam a maradék medvehagymát, összeforraltam, és az egészet botmixerrel pürésítettem. Fűszerezés: frissen őrölt só és bors, ízlés szerint. 
Gazdagítható tejszínnel, tálalható baconchipssel, pirított zsemlekockával vagy chiliszálakkal, amely nemcsak nagyon dekoratív, hanem még pikánsabbá teszi a levest.

2012. április 7., szombat

Nagyhét - Húsvét


A Nagyhét szokásainak kialakításában nagy szerepet játszottak a Szentföldre zarándokló keresztények, akik a bibliában leírtak szerint, Krisztus szenvedéséről, az akkori eseményekről emlékeztek meg. Nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékére tartanak a katolikus templomokban este misét, ezután elhallgatnak a templomok harangjai, azt tartják, a harangok Rómába mentek, ott gyászolják Krisztust. A harangokat kereplőkkel helyettesítik. Liturgikus szokás a nagycsütörtöki lábmosás, ilyenkor magas rangú egyházi személyek mossák meg tizenkét szegény ember lábát. Elterjedt szokás nagycsütörtökön a virrasztás annak emlékére, hogy Jézus az olajfák hegyén virrasztott.

Nagypénteken halt kereszthalált Jézus. A keresztények körében a bűnbánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárokat letakarják, a harangok némák.
Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, és újra megszólalnak a harangok, kihirdetik a feltámadást. Legjelentősebb eseményei a nagyszombatnak a víz- illetve tűzszentelés. A gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtják meg, az új tűz gyújtása a remény szimbóluma is. Jellegzetes szokás még a szombat esti feltámadási körmenet.
Húsvét vasárnapja a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik.
A húsvéti szertartásokhoz kapcsolódik az ételszentelés szokása, a templomban megszentelt ételeknek a hívők mágikus erőt tulajdonítanak. Magyarországon tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka, a főtt tojás és a kalács. Míg a mediterrán országokban a húsvét elképzelhetetlen báránysült nélkül, nálunk már csak ritkán kerül az asztalra.
A tojás, a barka, a bárány - a legfontosabb húsvéti szimbólumok.
A tojás ősi termékenységszimbólum, a születést, a teremtést jelképezi. A barka vagy pálmaág a béke jelképe, a hagyomány szerint ugyanis Jézus jeruzsálemi bevonulásakor az emberek pálmaágat tartottak a kezükben. A húsvéti bárány jelkép bibliai eredetű, a zsidók bárányt áldoztak Istennek, így a halál angyala elkerülte őket az egyiptomi rabság évei alatt: pészah- elkerülés. Jézus kereszthalála is áldozat, ezáltal váltotta meg az emberiséget: Agnus Dei – Isten báránya.
Németországból ered a húsvéti nyúl szimbóluma és az a szokás is, hogy barkaágakat díszítenek fel kifújt hímes tojásokkal. Régi hagyomány a húsvéthétfői locsolkodás. 


2012. április 4., szerda

Boldog Húsvétot!


Sárgatúró


A hagyományos, húsvéti hidegtálak elmaradhatatlan része a füstölt, főtt sonka és kolbász, a töltött dagadó, és egyes vidékeken az úgynevezett sárgatúró, mely tejből és tojásból készül. Több-kevesebb cukorral készítik, egyéni ízlés szerint, gazdagítható mazsolával. Érdekes ízkombináció a füstölt sonkával és kolbásszal.


Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 csipet só, 1 ek cukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy vaníliás cukor, 50 g mazsola

Elkészítés:
A tejet felforraltam, belekevertem a cukrot, a vaníliát, a sót. Amikor a tej forrni kezd, beleöntöttem a villával lazán felvert tojásokat, és lassú tűzön, állandóan kevergetve főzni kezdtem, hozzáadtam a mazsolát. Rövid idő elteltével a massza elkezd túrósodni, vagyis a savó elválik a túrótól. A tűzről levéve dupla gézdarabba átmertem, lecsurgattam, szorosan összekötöttem és felakasztottam egy tál fölé, hogy jól lecsöpögjön. Pár óra elteltével kemény, jól szeletelhető gombóccá válik. Hűtőben pár napig tárolható.
Most készítettem először, de mivel nagyon szeretem a mazsolát, lehet, hogy kicsit túladagoltam (100 g-t tettem bele), így is nagyon finom lett. 

2012. április 3., kedd

Sósperec


Mivel nem túl rég kezdtem foglalkozni a süteménysütéssel, viszont anyukám csodásakat készített, ha valamit sütni akarok, az ő receptes füzetét böngészem, „tanulmányozom”. A szó szoros értelmében, mivel ott csak címek és hozzávalók szerepelnek, leírás a legritkább esetben. Neki nem volt rá szüksége. Most ezt a perecet választottam, nagy kedvencünk volt gyerekkorunkban, gondolom a formája miatt is.
A készítési folyamatot illetően „szakemberrel” konzultáltam. Már csak a perec formájú kinyomót kellett megtalálnom, de mint az ábra mutatja, ez is sikerült. A perecek csodásak lettek, nagyon jól mutatnak majd a húsvéti asztalon.
 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1 kk cukor, 1 tojás, 1 tk só, 1 dl tejföl, a tetejére só, kömény és tojássárgája

Elkészítés:
A tejben a cukorral, 1 kanál liszttel felfuttattam az élesztőt. A vajat elmorzsoltam a sóval elkevert és átszitált liszttel. A massza közepébe mélyedést készítettem, belekevertem a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt. Összedolgoztam és fóliába csomagolva hűtőszekrényben egy óra hosszat pihentettem.
Ezután enyhén belisztezett gyúrótáblán a tésztát, majd 6-7 mm vastagra kinyújtottam és a kinyomóval elkészítettem a pereceket, melyeket sütőpapírral bélelt tepsikre raktam. A pereceket megkentem tojássárgájával, ezután daráltam rá köménymagot és sót. Légkeverésen, két szinten 180°C-fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.

2012. április 1., vasárnap

Húsvéti ajánló

Ma virágvasárnap van, holnap kezdődik a nagyhét, már mindannyian a húsvétvasárnapi ebéd megtervezésével vagyunk elfoglalva, és ehhez nagyszerű játékra hívott Édeskonyha 

Köszönöm és elfogadom. A játék lényege: egy bejegyzés megírása, amelyben az ünnepekre kínálunk recepteket, ötleteket, és ezután a meghívót továbbküldeni, én most Adélnak és Kingának küldöm tovább. Nagyon sok jó dolog található náluk, figyelmetekbe ajánlom. 

Most egy ünnepi menüsort ajánlok. Előételként salátát, de mivel a húsvét a sonkáról (is) szól, hát sonkával. Tyúkhúslevest és kacsamellet. Desszert: torta, gyümölcs, sütemény és kávé. Aperitif: száraz pezsgő, a kacsához tokaji, a kávéhoz konyak.