2011. november 9., szerda
Caldo Verde - portugál kelkáposztaleves
Levesfronton széles a választék, nálam mindig a piacon rám mosolygó zöldség „dönti el”, mi legyen a menü, ma ez a kelkáposzta volt. És mivel nekem a főzés, ahogy fent jeleztem is, inkább kaland, szórakozás, mint munka, hát most Portugáliába kalandoztam, szeretem ezt a levest. Az általánosan ismert kelkáposztás ételekre nem hasonlít, amikor először ettem, hínárlevesnek gondoltam, de kiderült, hogy egyszerűen egy káposztaféléből készült, és egy kicsit másképp, mint gondolnánk.
A Caldo Verde – „zöld húsleves” – a portugál ünnepi, esküvői, karácsonyi asztalok elmaradhatatlan fogása. Chorizoval (paprikás, füstölt kolbász) gazdagítják. Legfontosabb összetevője a burgonya, a hagyma és egy káposztaféle a kale, amely közelebb áll a vad káposztához, mint nemesített változataihoz. Jellemzője, hogy a középső levelei nem formálnak fejet. Én ezt most kelkáposztával helyettesítettem.
Hozzávalók: 1 kelkáposzta (0,5 kg), 1 l csirkehús-alaplé, 1 nagy fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 4-5 közepes burgonya, só, bors
Elkészítés:
Az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát az olívaolajon kb. 10 perc alatt aranybarnára pároltam. Hozzáadtam a megtisztított és kis kockára vágott burgonyát, felöntöttem a húslével és lefedve puhára főztem. A megfőtt burgonyát a hagymával és a fokhagymával együtt botmixerrel pürésítettem, belekevertem a nagyon vékonyra vágott, torzsájától és ereitől megszabadított kelkáposztát, és a levest 5-6 perc alatt készre főztem. Legközelebb a kelkáposztát megpróbálom hajszálvékonyra vágni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nekem tetszik:) Attól tartok családom férfitagjai Chorizo nélkül nemigen lájkolnák:) De nagyon egyszerű és fincsi leves lehet.
VálaszTörlésNagyon finom lehet, mi nem vagyunk annyira levesesek, de ezt ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNálunk a felnőttek szeretik a káposztás leveseket, a gyerekek nem igazán. A leírás alapján finom lehet:):)
VálaszTörlésHát ez tényleg egyszerű és biztos, hogy finom is. Szép a színe, általában a kelkáposzta főzeléknek nem :), lehet a liszt miatt, ami abba kell.
VálaszTörlésViszem, készítem, a kelkáposzta minden formában jöhet!
VálaszTörlésWanna-Valami fantasztikus Portugáli káposzta leves...de nem csak egyszerü káposzta, hanem kelkáposzta, ami teljesen mást és pikkánsabb izt ad neki. Nagyon ügyes vagy az internacionális receptek készitésével!
VálaszTörlésSzóval, megérkeztem...kissé tovább maradtam min a hét végéig. A kis Malayzsiai blogger collegám onnan a messziröl jött San Franciscoban, és ő még marad ezen a hét végéig, de sok mindin mást is láttunk. A sok evés, ivást most diétázom le, ha, ha!
Hugs,
Das siehst sowas von lecker aus!:-)))
VálaszTörlésWenn Du mal Zeit und Lust hast, guck, bitte, bei mir rein, da wartet nämlich eine dreifache Überraschung auf Dich!:-)))
Ganz liebe Grüße
@Köszönöm mindnyájatoknak a kedves szavakat! Kolbásszal, vagy anélkül, érdemes kipróbálni.
VálaszTörlés@Moni, es war für mich wirklich eine große Überraschung! Vielen, vielen Dank!