2011. július 19., kedd
Mentás zöldborsóleves
Már többször említettem, "levesmániás" vagyok, nemcsak azért, mert szinte minden zöldségből főzhető leves, hanem azért is, mert elkészítésük is roppant egyszerű, gyors. Nekem a leves tökéletes előétel, főétel, csak az ne édes gyümölcsleves legyen. Fenntartással viseltetek a hideg levesek iránt is, ez alól eddig egyedüli kivételt a gazpacho képezett, de most láttam egy érdekes, izgalmas hideg levesreceptet sárgadinnyéből, és mivel a sárgadinnye nagy kedvencem, a Pármai dinnyelevest, ami teljesen nyersen készül, feltétlen kipróbálom.
Mivel a zsenge zöldborsó-szezon is a vége felé közeledik, és a múltkor készített zöldborsóleves is nagyon finom lett, azért most még egy zöldborsólevest készítettem, csak egy kicsit másképp. Igazán különlegessé ezt a levest a menta teszi.
Hozzávalók: 0,5 kg borsó, só, bors, 3-4 mentaág, mentalevél, 1-2 ek tejszín
Elkészítés:
A borsó 3/4 részét 1 l vízben feltettem főni, sóztam, borsoztam. Amikor a borsó már puha, botmixerrel pépesíttettem, visszatettem a tűzre, beletettem a maradék borsót, a mentaágakat és készre főztem. A mentaágakat eltávolítottam, hozzáadtam a tejszínt és még egyszer összeforraltam. A leves kívánt sűrűsége esetleg víz, vagy több tejszín hozzáadásával érhető el. Friss mentalevéllel tálaltam. Megkóstoltam jéghidegen is, úgy is kitűnő, jöhetnek a hideg levesek.
Címkék:
borsó,
leves,
menta,
zöldborsó,
zöldborsó krémleves,
zöldborsóleves
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szép szine van, én is nagy levesrajongó vagyok:) Ez a menta nagyon érdekesen hangzik, még nem ettem soha mentás levest.
VálaszTörlésKöszi, szép zöld maga a zsenge borsó, én csak megfőztem :D.
VálaszTörlésA mentával igazán különleges az íze is. Sok mindennel "kísérletezek", az izgalmas ízeket, ételeket preferálom :).