2011. június 30., csütörtök

Meggy cukorban rummal


Még csak nemrég örvendeztem az első tavaszi primőrök megjelenésének, de repül az idő, vagy Dali szerint csak „elfolyik”, - az eperszezonnak már vége is van, érik a cseresznye, a málna, a ribizli, a barack, a meggy. Ha télen is jót, tartósítószer nélküli befőttet, lekvárt, dzsemet, savanyúságot akarunk az asztalra tenni, akkor bizony energiát, időt nem sajnálva, dolgozni kell.
A gyümölcsök, zöldségek eltevésekor semmilyen tartósítószert nem használok (sem dzsemfixeket, sem nátrium benzoátot, semmit!), meggyet, áfonyát csak nyersen rakok be cukorral és rummal. A hangsúly az üvegek tisztaságán van, a nyersen eltett gyümölcsöket a cukor és az alkohol sterilizálja, a befőtteket, a savanyúságokat vízfürdőben sterilizálom.
Most meggyet raktam el nyersen, melyet télen süteményekhez, koktélokhoz, joghurthoz fogyasztunk. Csak natúr joghurtot és kefirt vásárolok és ezeket gazdagítom aztán zabkorpával, törött lenmaggal, gyümölccsel, dzsemmel, sokkal jobb és egészségesebb, mint a készen kapható ízesített joghurtok. A következő „projekt” a „kefirgyártás” lenne, ha lehetne megfelelő minőségű tejet kapni. Na, de vissza a meggyhez!

Hozzávalók: meggy, cukor, rum
 

Mennyiségeket itt nem érdemes megadni, mert csak az arányok a fontosak. Egy kilogramm kimagozott meggyhez 50-60 dkg cukor szükséges és üvegenként 2 cl rum vagy konyak (esetleg kevesebb, de min. 1 ek).
 

Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyre rászórtam a cukrot, jól összekevertem és másnapig, párszor közben megkavarva, félretettem. Amikor a cukor tökéletesen elolvadt, a meggyet üvegekbe töltöttem, az üvegek tetejére ráöntöttem a rumot és lezártam. Mivel az üvegekbe elég sok meggyet raktam, a fennmaradt meggy-cukorlevet, szörpnek, üvegebe töltöttem.


2011. június 27., hétfő

Csúsztatott palacsinta


Szeretem a palacsintát dzsemmel, túróval, csokival, de talán mindegyiknél jobban szeretem a Crêpe Suzette-t, a francia palacsintát és a saját elképzelés szerint készített csúsztatott palacsintát, melyet most „közkinccsé” teszek.

Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 1/2 dcl tej, 8 dkg liszt, olaj a kisütéshez; a töltelékhez: 5 alma, 1/2 citrom, 2 ek cukor, 15 dkg dió, fahéj, vaníliás cukor

Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vajjal, hozzáadtam a tejet, belekevertem az átszitált lisztet és a tojások kemény habját. Lereszeltem a megtisztított almákat, melyeket a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a citrom levével és lereszelt héjával ízesítettem, a diót ledaráltam. Ezután felforrósítottam az olajat és kisütöttem a palacsintákat, mégpedig úgy, hogy mindig csak az egyik oldalát sütöttem meg és egymásra csúsztattam őket, a lágy felükkel felfelé. A sütéshez mogyoróolajat használtam. A palacsintáknak vastagabbnak kell lenniük, mint általában. A palacsinták lágy krémes oldalát mindig megszórtam a dióval, ráraktam a reszelt almát, és ezután csúsztattam rá a következő palacsintát. A legutolsó palacsintát a lágy felével lefelé raktam az előbbiekre. Tálaláskor porcukorral megszórtam és úgy szeleteltem, mint a tortát. Nagyon finom! 


2011. június 22., szerda

7 könnyű vacsora

Ha vacsoráról van szó, pláne, ha könnyű vacsoráról, akkor az a lényeg, hogy kalóriaszegény legyen, de egyben laktató, ízletes, változatos és a napi munka után gyorsan elkészíthető. A legfontosabb szerepet az egészséges, friss alapanyagok, a jó fűszerek, olajok, ecetek, sók ... játsszák. Már eddig is több ilyet kínáltam, de most összegyűjtöttem a szerintem legfinomabbakat, amelyek természetesen a fenti kritériumoknak is megfelelnek. A könnyű vacsorák sorában nálam előkelő helyen állnak a grillezett zöldségek, saláták különböző húsokkal, hallal vagy garnélával. Ez lehet csirkemell, csirkecomb, szűzérme, harcsa, lazac. A felhasznált zöldségek is nagyon széles skálán mozoghatnak.

Garnéla avokádóval, rucolával


Hozzávalók: rizspapír, garnélarák, rucola, érett avokádó, kaliforniai paprika, chiliszósz, halszósz, ennek híján: só, citromlé

Elkészítés:
A rizspapírt felhasználás előtt 1 percre hideg vízbe kell mártani, hogy megpuhuljon, ezután a vízből kiemelni és megszárítani.
A garnélákat a korábban már leírtak szerint tisztítottam, sütöttem . Ezután egy tálban összekevertem a garnélát, a rucolát, a meghámozott és felszeletelt avokádót, a vékony csíkokra vágott paprikát, a halszószt, a citromlevet és a chiliszószt. Az így elkészített keveréket ráhelyeztem a rizspapírra és tölcsérszerűen feltekertem (mint a töltött káposztát).
Tálaláskor chiliszósszal még meglocsoltam.

Grillezett csirkemell zöldségekkel


A csirkemellet felvágom, sütés előtt 1-2 órával bepácolom, vagyis sózom, borsozom, ez általában színes bors, megszórom különböző fűszerekkel - bazsalikom, oregánó, kakukkfű - és meglocsolom olívaolajjal. Utána felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon oldalanként pár percig sütöm. A zöldségeket - cukkini, paradicsom, gomba, paprika, hagyma - felvágom, fűszerezem és pár percig grillezem. Chilis dip (mártogatós) is készíthető hozzá.
Most még gombafejeket is grilleztem, ami úgy készül, hogy az egészben hagyott gombafejet a tönk felőli résszel lefelé 2 percig grillezem, utána megfordítom és a kalapba apróra vágott fokhagyma és olaj keverékét teszem, melyet megsózok és készre sütöm. Ezt a gombavariációt szabad tűzön is készítjük flekken mellé.

Grillezett kecskesajt és körte salátaágyon


Hozzávalók: 15-20 dkg kecskesajt, saláta, tetszés szerint (jégsaláta, rucola, madársaláta, frisée saláta) paprika, sárgarépa, 1 körte, olaj, ecet, só, esetleg rózsabors

Elkészítés:
A salátát mosom, szárítom, összetépkedem, a többi hozzávalót felvágom. A körtét meghámozom, felcikkezem.
A sajtot és a körtét egy kevés olajon grillserpenyőben, oldalanként 1-1 percig sütöm.


Lazac mediterrán mártással


Hozzávalók:
- a halhoz: 4 lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor
- a mártáshoz: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 gr hámozott olasz paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó
 

Fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, bors
 

Elkészítés:
Először a mediterrán mártást készítem el. A hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágom és az olajon pár perc alatt megsütöm. Hozzáadom a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózom borsozom, összeforralom, belerakom az olíva- és kapribogyót a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még 2-3 percig főzöm.
A halat sütés előtt 10-15 perccel besózom, utána az olívaolajon és a vaj felén elkezdem sütni, oldalanként 3-4 perc és folyamatosan adom hozzá a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt rádobom a friss felaprított kaprot. 

Jázmin vagy basmati rizzsel tálalom, de nagyon finom pár szem kapros főtt burgonyával is.

Bruschetta


A bruschhetta eredetileg fokhagymával bedörzsölt pirított kenyér, jófajta olívaolajjal meglocsolva. Ezt „fejlesztették” aztán tovább, gazdagítva darabolt paradicsommal, friss bazsalikomlevéllel, oregánóval, esetleg sajttal. Nyáron ezt a verziót alkalmazom a finomabbnál finomabb paradicsomokkal. Télen másképp készítem, ez az én téli bruschettám: a kenyeret vagy zsemlét megpirítom, fokhagymával bedörzsölöm, a nyáron aszalt és olívaolajban eltett szárított paradicsomot apróra vágom, rárakom, tetejére bio csírakeveréket és felaprított bazsalikomlevelet rakok.

Töltött Paradicsom


Nagy előnye ennek a fogásnak, melynek ötletét itt találtam, hogy a felhasznált fűszerektől függően más-más ízhatást érhetünk el, különböző karaktert adva az ételnek. Ezért receptre nemigen van szükség, mindig az alkalom dönti el, hogy mi lesz belőle. Én most a következőképpen készítettem:
A paradicsomokat összetartó fürtöket egyben hagyva, levágtam a paradicsomok tetejét és eltávolítottam a paradicsomok belsejét. A töltelékhez két tojást jól összekevertem 120 ml sűrű tejszínnel, sóztam, borsoztam, apróra vágott bazsalikomlevet és kakukkfüvet kevertem bele és megtöltöttem vele a paradicsomokat. A paradicsomokat a sütőtálban úgy helyeztem el hogy a levágott „kalapokat” vissza lehessen rájuk helyezni. Tetejére csíkokra vágott bacont szórtam, az egészet meglocsoltam kevés olívaolajjal és 190°C sütőben 20 percig sütöttem. Tálalás előtt javasolt pár percig pihentetni.


Füstölt hal újkrumplival 


A hozzávalók és a mennyiségek az ilyen salátáknál szerintem tetszőlegesek. Ki hogyan szereti: több vagy kevesebb hagymával, több hallal vagy éppen több krumplival, jégsalátával, vagy római salátával, ilyen vagy olyan olajjal, kaporral vagy petrezselyemzölddel, szóval ízlés szerint. Én a következőképpen készítettem.
 

Hozzávalók: 1/2 kg újkrumpli, 1 jégsaláta, 3 szál újhagyma, 50-60 g füstölt vajhal, 1 ek kapribogyó, só, bors, egy csokor kapor, egész kevés reszelt sárgarépa, egy fél, citrom leve, 1 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit megmostam, megtisztítottam, megfőztem. Közben a salátát összetépkedtem, tálra raktam, kicsit sóztam, borsoztam és rászórtam a felvágott újhagymát. Miután a krumpli kihűlt, egy részét karikára vágva, másik részét egészben hagyva, a kapribogyóval együtt, a salátára raktam. Végül rátettem a csíkokra vágott halat, meglocsoltam a citrom levével és az olívaolajjal és megszórtam frissen vágott kaporral.


2011. június 21., kedd

BBQ csirkeszárnyak


Ahogy már korábban is említettem, nagy kedvencem a csirke szárnya, legutóbb mézes csirkeszárnyakat készítettem sütőben. De itt a nyár, a kerti partik és a BBQ-k ideje, és a grillezett, szabad tűzön készítettnek nincs párja. Amerikában a „buffalo” wings (buffalo csirkeszárnyak) már fogalom, ilyet először a hatvanas évek elején készítettek és szolgáltak fel egy bárban Buffaloban, New York államban. Ettől kezdve hódít a csirkeszárny, bárokban, éttermekben a világ minden részén.

Az elkészítési módok nagyon változatosak, itt is elmondhatjuk, mint mi a bográcsgulyásnál, „ahány ház, annyi szokás”.
Készíthető grillen, serpenyőben, sütőben. Vannak akik arra esküsznek, hogy a szárnyakat pácolni nem kell, az előkészítés sózás és borsozásból áll, és sütés közben kell BBQ-szósszal kenegetni. A másik tábor az előre bepácolt csirkeszárnyak mellé teszi le a voksát. Mi most ez utóbbit készítettük szabad tűzön.



Hozzávalók: 20-24 csirkeszárny, BBQ-szósz
Páclé: 2 dcl ananász-vagy narancslé, 2 ek balzsamecet, 2 ek barna, lágy nádcukor, 4-5 cikk fokhagyma, felaprítva, 1 chili paprika, felvágva, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés: 
A pácléhez a hozzávalókat összekevertem, felforraltam, lehűtöttem, ráöntöttem az előkészített csirkeszárnyakra és egy éjszakára a hűtőbe raktam. Az előkészítés a szárnyak tisztításából és szétvágásából áll. 
A szárnyvégeket el kell távolítani, ezeket később alaplé készítéshez használhatjuk, ezután a szárnyakat még ketté kell vágni a forgók mentén. A sütéshez közepes erősségű tűz szükséges, a sütési idő általában 12-15 perc, 3-4 percenként megforgatva a szárnyakat.
Ha csirkét grillezünk, itt a rostélyostól eltérően, a húst jól át kell sütni, nem maradhat belül rózsaszín. Kínáljuk különböző szószokkal, grillezhetünk mellé zöldségeket. 
 

2011. június 19., vasárnap

Mangósaláta avokádóval



Igen érdekes ízharmóniát eredményez az édes, savanyú, sós, csípős, keserű zöldségek és gyümölcsök párosítása, mely a thai konyha alapja, de sikerrel alkalmazhatjuk mi is a mindennapjainkban. Nem ördögtől való gondolat az édes mangó és az avokádó vagy a hagyma párosítása. Bátran kell kísérletezni, elszakadni az „ubisali” világától.
Persze, meghagyva belőle azt, ami jó! Ahogy korábban már többször említettem, nagy leves- és saláta-„fan” vagyok, mindenkor és mindenből tudok salátát és levest készíteni :-).
Előételnek ma egy mangó-avokádó salátát készítettem, ezek voltak a hűtőben.
 

Hozzávalók: 1 mangó, 1 hagyma, 1 avokádó, 1/2 lime, 1 paradicsom, 1 ek balzsamecet, 2 ek extra szűz olívaolaj, só, bors
 

Elkészítés:
A mangót, az avokádót és hagymát kockára vágtam, a paradicsomból eltávolítottam a magvakat és szintén kockára vágtam, az egészet jól összekevertem, meglocsoltam a lime levével, a balzsamecettel, az olívaolajjal, daráltam rá sót és borsot. Behűtve tálaltam.


2011. június 18., szombat

Bográcsgulyás


A bográcsgulyás a kerti partik, kirándulások egyik „főszereplője”, nincs is jobb a szabadtűzön készült ételeknél, és ugyanúgy, mint a saslikot vagy a flekkent, „mindenki másképp csinálja”, vagy mondhatjuk azt is, „ahány ház, annyi szokás”. Eredetileg a gulyás birkából készült, de készíthetjük marhából és sertésből is, különböző zöldfűszerekkel pedig egyedivé, különlegessé tehetjük.
Ez a gulyás a következőképpen készült. A bográcsban jófajta mangalica szalonnán megfuttattuk az apróra vágott vöröshagymát, és a bográcsot a tűzről félrehúzva, belekevertük a piros édesnemes paprikát.


Ezután, a bográcsot ismét a tűz fölé helyeztük, rögtön beleraktuk a kockára vágott sertéslapockát. Jól összekevertük és folyamatos keverés mellett a húst zsírjára pirítottuk. Ezután mindig kevés vizet aláöntve megpároltuk a húst, közben sóztuk, fűszereztük. Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadtuk az egészben hagyott, megtisztított újkrumplit és felöntöttük annyi vízzel, hogy ellepje. Tettünk bele 1-2 zöldpaprikát, paradicsomot és készre főztük. Friss házikenyérrel és csípős paprikával fogyasztottuk, lestyánnal ízesítettük.

2011. június 17., péntek

Zöldbableves füstölt tarjával


Aki gyakran, pláne mindennap főz, annak a kérdések kérdése, mit főzzek ma. Én nemigen döntöm el előre, mi kerüljön az asztalra. Persze, ez csak akkor igaz, ha éppen van időm és főzni akarok. Akkor kimegyek a piacra, és ott dől el, mi lesz az aznapi menü. Ma délelőtt is találkoztam egy barátnőmmel, kérdezi, mit főzök ma, merthogy olvassa a blogom. 
  
Fogalmam sincs, most indulok a piacra. És ért is meglepetés – megcáfolandó tegnapi kijelentésemet, hogy még drága a zöldbab, a zöldbabsalátát tegnap még konzervből készítettem –, minden pulton ott kínálta magát a gyönyörű zsenge sárga hüvelyű zöldbab, mégpedig igazán olcsón. Megszületett a „döntés”, ma akkor leves lesz belőle – nem tudom megunni a zöldbabot –, a korábbiakban már leírt zöldbableves, csak egy kicsit másképp.

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 közepes hagyma, 5-6 szem újkrumpli, 2 dcl tejföl, 20 dkg füstölt tarja, 2 ek olaj, 1 ek liszt, só, bors, őrölt piros paprika, kapor

Elkészítés:
Másfél liter vízben odatettem főni a kis kockára felvágott tarját, amikor a tarja majdnem puha volt, hozzáadtam a zöldbabot és az újkrumplit, sóval, borssal fűszereztem, két szál kaprot is beletetettem és együtt készre főztem. Közben olajon megpároltam a hagymát, melyet a tűzről levéve a paprikával megszórtam és a levesbe szűrtem. A habaráshoz elkevertem a lisztet a tejföllel, a hőkiegyenlítésre ügyelve ezt is a leveshez adtam. Az egészet mérsékelt tűzön összeforraltam. Apróra vágott, friss kaporral megszórva tálaltam.

 

2011. június 15., szerda

Zöldbabsaláta

 

A zsenge zöldborsó mellett már mindenütt kapható a másik nagy kedvencem, a zöldbab. Igencsak csábító, de sajnos még elég drága, de ilyenkor tesz jó szolgálatot a tavalyi, saját berakású „testvére”, a zöldbab saját levében. Elkészítése roppant egyszerű volt, és még most is nagyon finom. Az idei eltevési „akció” keretében leírom, hogyan készül.
A saláta elkészítése belőle pedig pillanatok műve. A babról a levet leszűrtem, meglocsoltam egy kevés fehér balzsamecettel, jófajta hidegen sajtolt olívaolajjal, pár csepp szezámolajjal, rávágtam 2 újhagymát, daráltam rá borsot, sót.
A tetejére friss kaprot és pirított szezámmagot szórtam. Behűtve tálaltam. Majonézzel vagy tartár mártással is nagyon finom.



 

2011. június 14., kedd

Habos cseresznyés süti


Az eper és a korai májusi cseresznye után itt vannak a gyönyörű, nagy szemű nemesebb fajták is. Amellett, hogy a cseresznye nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrás, csodás és ízletes gyümölcs is. Talán nem meglepő, hogy az ókorban az istenek eledelének tartották. A távol-keleten is ismert és kedvelt a cseresznye, méltán híres a japánok tavaszköszöntő ünnepe, amit cseresznyevirágzáskor tartanak. A cseresznyét a fiatalság és a megújulás jelképének tartják.
A cseresznye frissen, pláne a fáról szedve a legfinomabb, de ezenkívül nagyon sokféleképpen fogyasztható, tartósítható. Készülhet belőle befőtt, nagyon finomak a cseresznyével készült gyümölcslevesek, torták, sütemények. A cseresznye nagyszerűen kandírozható, így süteményekhez, vagy koktélokhoz is használhatjuk. A cseresznyéből, természetesen, pálinka is főzhető.
Most cseresznyés sütit készítettem, de persze megsüthető meggyel, eperrel is.
 

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 5 tojás, 15 dkg liszt, 1/2 sütőpor, vaníliacukor, fahéj, 50 dkg cseresznye

Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra kevertem, utána egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet és végül a tojások kemény habját. A masszát vajjal kikent sütőformában egyenletesen eloszlattam, a tetejét beborítottam a kimagozott cseresznyével, melyet előzőleg vaníliacukorral és fahéjjal kevertem össze, megszórtam porcukorral és 190 °C előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. Tálaláskor porcukrot szórtam rá. 





2011. június 13., hétfő

Saslik-Shashlik


A kerti partik felüdülést jelentenek a hétköznapok rohanása után, a szabadban étkezésnek különleges hangulata van. A pattogó tűz, a készülő ételek látványa és illata igazi élmény és szórakozás mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.
A sasliksütés, grillezés kitűnő nyári program is egyben. Baráti, családi összejövetelekre is nagyszerű alkalom. Saslik süthető birkából, sertésből, csirkéből, hagymával, zöldséggel - ez a rablóhús. Sok receptet kipróbáltunk, de jó ideje nálunk sertéstarjából az alábbiak szerint készül a saslik.

Ecetes pácolást nem alkalmazunk, a húst előre sosem sózzuk.

Előkészítés:
A húst nagyjából 4 x 4 cm nagyságú kockákra vágjuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és karikára vágott hagymával (2-3 közepes hagyma 1 kg húshoz) jól összenyomkodjuk, hogy a hagyma kiadja a levét, és az így előkészített húst egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a sütés előtt két órával ráöntünk annyi száraz fehér bort, hogy ellepje. Közvetlen a sütés előtt a húst megsózzuk, nyársra húzzuk, és időnként megfordítva megsütjük.
Különböző salátákkal tálaljuk, természetesen a jó pálinka sem hiányozhat, de az igazi hűsítő limonádék sem, mint a menta citromfűvel, vagy a bodzalimonádé


2011. június 12., vasárnap

Vörös sügér bundában


A vörös sügér, sebastes (red perch, rotbarsch, морской окунь) - nem igazán közismert halfajta, nem is a legnemesebb fajtákhoz tartozik, de megfelelő módon elkészítve tud meglepetést okozni. Ha sikerül, akkor inkább a filét preferálom, de ez most egy bőrös haltörzs volt. A halakat általában natúran, grillezve szeretem, valami jó mártással, de a sügért, szerintem, valamivel fel kell dobni. Ez most nálam a hagymás, mustáros, zöldborsos, Panco-morzsás bundát jelentette. Igazán kitűnő lett.

Hozzávalók: 50-60 dkg vörös sügér, 1 shalotta, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg vaj, 2 ek Panco-morzsa, 1 ek zöldborsos dijoni mustár, 1 tk konzerv zöldbors, só, szemes zöldbors, 1 citrom, pár szál friss kakukkfű

Elkészítés:
Első a halelőkészítés – mosás, tisztítás és a bőre eltávolítása, mely nagyon egyszerűen kivitelezhető, ha 10 mp-re a halat forró vízbe, utána hidegbe dobjuk (így húzom le a paradicsom héját is). De ha csak a pikkelyeket akarjuk eltávolítani, akkor is ez az üdvözítő megoldás, szerintem. Ezután a halat 10 percre besóztam, daráltam rá zöldborsot. Közben elkészítettem a „bundát” Ehhez a hagymát serpenyőben a fele vajon tisztítás és aprítás után üvegesre pároltam, hozzádobtam a szétnyomott fokhagymát, félretettem. A fennmaradt vajban megsütöttem a halat (3-3 perc oldalanként), a tűzről levéve meglocsoltam a citrom levével. Egy edényben összekeverten a párolt hagymát, fokhagymát, a mustárt és a közben felaprított zöldborsot (zöldbors vízben vagy borecetben, üvegben kapható), és ezzel a keverékkel bevontam a halat, melyet egy ugyancsak vajjal kikent sütőedénybe tettem. A megmaradt vajat felolvasztottam, elkevertem a morzsával és ezt is rákentem a már mustáros, borsos sügérre. Mellédobtam pár szál kakukkfüvet, pár egész, nem túl nagy paradicsomot és előmelegített sütőben, 220 °C-n 12 percet sütöttem. Sült újkrumplival tálaltam. Egy pohár száraz fehér borral príma ebéd, vagy könnyű vacsora.


2011. június 9., csütörtök

Citromos csirkecombok salátával


A csirke igazán sokféleképpen készíthető: sütve, grillezve, párolva, paprikásan. Igazán különleges ízt kölcsönöznek a csirkének a friss zöldfűszerek: a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó. Lényeges momentum a megfelelő minőségű hús, és a siker nem marad el. Igazán könnyű, citromos, sült csirkecombot ajánlok.

Hozzávalók: 6 csirkecomb, 1 citrom, só, bors, 5 dkg vaj

Elkészítés:
A csirkecombokat előkészítés után megsóztam és egy sütőtálba egymás mellé fektettem. Daráltam rá tarka borsot, rácsavartam a citrom levét, ráreszeltem a citrom héját, rádobtam a vajdarabokat, alufóliával letakartam és 200 °C előmelegített sütőben 35 percig sütöttem. Az alufóliát levéve, kipirítható, grillezhető. Én most „à la nature”, mangós endívia salátával tálaltam. 

Endívia mangóval


Amint már a korábbiakból is kiderült, legalábbis azoknak, akik engem olvasnak, sok salátát készítek. Előételnek, köretnek, könnyű vacsorának csirkével, hallal, gyümölccsel. Szerencsére már nagyon sok fajta kapható, kezdve az egyszerű fejes salátáktól, jégsalátáktól, a tépősalátákig – madársaláta, rucola, tölgylevelű saláta, lollo-típusok, radiccio, frisée-endívia.
Fogyasztásuk mindenkinek ajánlott, egészségvédő hatásuk közismert, mert magas rosttartalmuknak köszönhetően nagyon kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, tartalmaznak folsavat, káliumot, foszfort, klorofillt.... Elkészítésük csak a fantáziánktól függ, a felhasznált olajok, ecetek, fűszerek, magvak teszik változatossá.
Ehhez a salátához kétféle endíviát használtam: széles levelűt és szeldelt levelűt – escarolt, frisée-t – és mangót. A mangó különleges, pikáns ízű gyümölcs, szintén sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Salátákhoz szép érett mangóra van szükség, nálunk általában kicsit keményen, zölden kapható, de papírzacskóba csomagolva (az avokádóhoz hasonlóan) szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik.

Hozzávalók: 1-1 fej saláta, 1 érett mangó, 1 lilahagyma, 4-5 szál zöldhagyma, 2-3 ek olívaolaj, 1 citrom, só, frissen őrölt zöld bors.

Elkészítés:
A salátákat megmostam, megszárítottam, összetépkedtem (és nem vágtam!), a mangót meghámoztam, felkockáztam, a lilahagymát kockára vágtam, a zöldhagymát felvágtam, az egészet jól összekevertem, sóztam, borsoztam, olívaolajjal és a citrom levével meglocsoltam. Magában nagyszerű előétel, hússal, hallal - egy könnyű vacsora.


2011. június 6., hétfő

Kecskesajtos jégsaláta


Ma már egyre több helyen kaphatók, és nem csak vásárok, vagy bemutatók alkalmával, a magyar kézműves sajtok. A hétvégén kitűnő kecskesajtokat sikerült vennem, ez ihlette ezt a salátát. Elkészítése egyszerű, gyors, karakterét a sajt adja. Ez most lilahagymás kecskesajtból készült, alapja jégsaláta, de szerintem ruccolával vagy madársalátával is kitűnő.Hozzávalók: 1 jégsaláta, 1/2 sárgarépa, 1 lilahagyma, 3-4 lila újhagyma, 3 ek olaj, 2 ek balzsamecet, só, frissen őrölt színes bors, áfonya

Elkészítése:
A salátát megmostam, megszárítottam, összetépkedtem. A lilahagymát, a lila újhagymát kis kockára, a sárgarépát csíkokra vágtam. Az egészet jól összekevertem, meglocsoltam a dióolajjal, a balzsamecettel, sóztam, borsoztam és a felkockázott sajtot az áfonyával együtt a tetejére raktam.
Dióolaj helyett használhatunk más hidegen sajtolt olajat, áfonya helyett rakhatunk rá pirított diót. Tökéletes előétel, vagy egy könnyű vacsora, munka után is pillanatok alatt elkészíthető. 

2011. június 5., vasárnap

Még egyszer a spárgáról...


Így a spárgaszezon végén, még egyszer megosztok egy pár gondolatot, ötletet, praktikát a spárgával kapcsolatban, melyet „nem az idén” tanultam, szereztem. Elsősorban egy barátomnak ajánlom, meg azoknak, akiknek az idén nem sikerült jól elkészíteniük a spárgát ilyen-olyan okokból kifolyólag, még ha követték is az általam leírtakat.

A spárga olyan különleges, semmivel össze nem téveszthető ízű, mellesleg a látványa is „királyi”, hogy nem kell az elkészítését agyonkomplikálni, vagy pároljuk, vagy sütjük, és a kiegészítők, a mártások adják meg a kívánt karaktert. Megpárolva, salátának, majonézzel, tartármártással, jól lehűtve csodás vendégváró, előre is elkészíthető előétel. Melegen, mártásokkal, esetleg különböző kiegészítőkkel, krémlevesként, vagy csőben sütve meleg előétel, vagy egy könnyű vacsora. A kész spárgaétel minősége, élvezhetősége, elsősorban a spárga frissességétől, és az előkészítésétől függ. Mert a fás, nem friss és nem megfelelően megtisztított spárga szálkás, keserű.

A következő dolgokra érdemes figyelni:

– lehetőleg csak friss spárgát vegyünk és még aznap készítsük el. Én ki szoktam a kötegből óvatosan húzni egyet, és ha a vége megnyomva leves, nem száraz, akkor a spárga friss. Nem minden kereskedő örül ennek a műveletnek, sőt a morcosabbja egyenesen megtiltja, de akkor tőle nem veszek semmit! Mostanában, nem tudom, megfigyeltétek-e, egyre több „morcos” árus van a piacokon
– la nem sikerül a beszerzett spárgát azonnal felhasználni, akkor a végeit nedves ruhába csavarom, és erre visszateszem a csomagolóanyagot, vagy fóliába tekerem, 2-3 napig a hűtőben így eltartható
– hámozáshoz én csak speciális spárgahámozót javaslok, legalábbis én csak ezzel tudom vékonyan és jól meghámozni a spárgát
– a spárgát mindig felülről lefelé kell hámozni, de csak a „fejek” alatt, hogy azok ne sérüljenek meg. A fehér spárgát teljes hosszában, a zöld spárgát csak az alsó harmadában hámozzuk, a fás végeit mindig távolítsuk el! Szerintem ez a leglényegesebb művelet a spárga előkészítésénél, hogy ne egy szálkás, elrághatatlan „valamit”, hanem egy igazán élvezhető ételt készíthessünk aztán belőle
– ha ezek a feltételek teljesülnek, a főzés, a korábban leírtak szerint, szinte gyerekjáték, az eredmény pedig garantált

2011. június 4., szombat

Spárga hollandi mártással


Már nem sokáig tart a spárgaszezon ameddig magyar spárgát vehetünk, érdemes még kihasználni ezt az időt, mert nagyon gyorsan elkészíthető, igazán különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra. A spárga lényegében mindenféle étel elkészítésére alkalmas, a salátáktól kezdve a leveseken át az egytálételekig.
Most meleg előételt készítettem belőle, hollandi mártással. A hollandi mártás a francia konyha egyik legismertebb mártása, a meleg mártásokhoz tartozik, igazán halakhoz és zöldségekhez illik. Elkészítése igényel egy kis gyakorlatot, mert, ha nem megfelelő hőmérsékleten készítjük, a tojás kicsapódik és a mártás összeesik. A mártás minősége nagyban függ a felhasznált vaj minőségétől is.

Hozzávalók: 500 g fehér spárga, 2 tojás sárgája, 2 ek víz, 100 g vaj, só, cayenne-i bors, citrom

Elkészítés:
A spárgákat megmostam, a fás végeket levágtam és egész hosszukban vékonyan meghámoztam. A fehér spárga tisztítása ebben különbözik a zöld spárga tisztításától, ahol csak a sípok alsó negyedét kell meghámozni. A spárgákat csomóba kötöttem, és forrásban lévő vízben megfőztem, melybe tettem sót, egy kevés cukrot és 1 kk vajat. A fazékba annyi vizet tettem, hogy a sípok csak gőzben párolódjanak. A főzési idő kb. 10-15 perc, hogy a spárga roppanós maradjon. 


Közben elkészítettem a mártást, amihez először is felolvasztottam a vajat, melyet melegen tartottam. (Ez egy gyors variáció, ha teljesen szakszerűen akarjuk elkészíteni a mártást, akkor a vajat tisztítani kell.) A tojások sárgáját egy lábasban elkevertem a sóval, hozzáadtam a vizet és alacsony hőfokon, habverővel folyamatosan kevertem, amíg könnyű habos masszát nem kaptam. Az ilyen módon készített, tojássárgájából és vízből álló masszát sabayonnak nevezik. Levéve a tűzről hagytam kissé hűlni, majd lassan hozzáöntöttem a langyos vajat. Végül hozzáadtam egy negyed citrom levét és cayenne-i borssal ízesíttettem. Azonnal tálaltam.
Ha mégis tisztított vajjal szeretnénk elkészíteni a klasszikus hollandi mártást, akkor itt minden hasznos tanácsot megtalálunk hozzá.
 

2011. június 2., csütörtök

Mézes csirkeszárnyak


Sokak számára a csirke szárnya nem tartozik a csirke legkedveltebb részei közzé, inkább előnybe részesítik a mellet, a combot, mivel a szárnyon túl kevés a hús, igazán csak levesbe,vagy pörköltbe való, mondják. Pedig szerintem, a szárnyon lévő hús a legízletesebb és sütve is kitűnő. A sült vagy grillezett, BBQ szárny elkészítése végtelenül egyszerű, nem kell hozzá sok fűszer, elkészülve ropogósnak, kicsit ragacsosnak, talán édeskésnek is kell lennie.

Kétféle módon készíthetjük, ha roston sütjük, akkor sózás, borsozás után elég sütés közben egy szilikon ecsettel rákenni a saját készítésű vagy a készen kapható BBQ szószt, ha sütőben sütjük, akkor előtte pácoljuk be, legkevesebb 2 órára, de az 5-10 órás pácolás az ideális.
Ez most egy sütőben készült variáció.

Hozzávalók: 20 csirkeszárny, 1 dl olívaolaj, 2 ek méz, 2 ek citromlé, 1 ek dijoni mustár, só, bors

Elkészítés:
A páchoz jól összekevertem az olívaolajat, a mézet, a citromlevet és a mustárt. A szárnyakat sóztam borsoztam és beletettem egy éjszakára ebbe a pácba. Másnap sütőtálba raktam, ráöntöttem a olajos pácot és előmelegített sütőben 190 °C ropogósra sütöttem. Ha fűszeresebben szeretjük, akkor a pácolajba tehetünk, fokhagymát, apróra vágott chilit, ketchupot. Sült burgonyával tálaltam, de salátával is kitűnő, egy könnyű vacsora.