2013. április 28., vasárnap

Csicsókachips


Csicsókát eddig vagy nyersen salátákhoz kevertem, vagy krémlevest főztem belőle. A krémlevest laskagombával, vagy rókagombával, vagy baconchippsel szoktam tálalni, igazán passzolnak hozzá. De most egy étteremben a krémlevest csicsókachipsszel és pirított pisztáciával szolgálták fel – jó volt –, és még a titkot is elárulták, hogyan készült chips, hát kísérleti konyha lévén ki kellett próbálnom.


Készítettem már chipset korábban is, burgonyából, sárgarépából, lila burgonyából, céklából, de mindig csak sütőben, vagy serpenyőben. A „titok” pedig amit most elárultak, az az volt, hogy a chipseket ők mikrohullámú sütőben készítik.


Hozzávalók: 300-400 g csicsóka, 1 kk olaj

Elkészítés: 

A lényeg a nagyon vékonyra szeletelt zöldség és egy crisp-grilles sütő (ezt nem mondták, de gondolom/tam). 
A csicsókát mossuk meg, egy kefével dörzsöljük le róla a szennyeződéseket, hámozni nem kell. Uborkagyalun gyaluljuk le, a szeleteket rakjuk egy rétegben az előzőleg olajjal megkent crisptálra, és süssük a csicsókaszeleteket 4-5 percig, amíg szép ropogósra pirulnak. A sütési idő a szeletek vastagságától függ. 
Tálaláskor megszórhatjuk nagy szemű sóval, de adhatunk hozzá akár a többi chipshez, bármilyen mártogatóst: jól megy hozzá a mangós, a chilis, a paradicsomos, de az avokádós dip is. 


2013. április 25., csütörtök

Pontyszelet kapros-bazsalikomos házi majonézzel


A halfogyasztás kedvező élettani hatásáról már többször írtam. A „ha péntek, akkor hal” elvét betartva, a heti egy „halnap” beiktatásával már megtettünk egy nagy lépést egészségünk megóvása érdekében. A hazai folyami halak – ponty, harcsa, keszeg, kárász, sügér – fogyasztása mellett erősen ajánlott a magas omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halak – lazac, szardínia, hering – fogyasztása is. A halhús kalóriatartalma alacsony, elkészítése gyors, egyszerű és nagyon változatos. Nagy kedvenceim a különböző füstölt halak.


A hal grillezése egyszerű, csak arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, ne szárítsuk ki. A sütési idő a hal vastagságától függ, ez általában 2,5 cm-ént 4 perc. Ha bundában sütjük a halat, akkor – mérsékelt tűzön –, amíg a bundája szép pirosra, ropogósra sül. Most pontyszeleteket sütöttem és zöldfűszeres házi majonézzel tálaltam. A majonéz az itt leírtak szerint készült.
 

 Hozzávalók: 8 pontyszelet, 200 ml tejszín, tengeri só, 1 ek kukoricaliszt, 1 ek búzaliszt, olaj vagy vaj a sütéshez, friss kapor, bazsalikom, majonéz
 

Elkészítés:
A halat sóval bedörzsöltem, és 20-30 percre a tejszínbe raktam. A tejszínből kivéve, a búza- és kukoricaliszt keverékébe forgattam, és forró olajban szép pirosra, ropogósra sütöttem. Közben elkészítettem a majonézt. A kapor- és bazsalikomlevelet nagyon apróra vágtam és a majonézhez kevertem. A halat a zöldfűszeres majonézzel tálaltam, de adható hozzá saláta, krumplipüré, vagy akár hasábburgonya is. 


2013. április 18., csütörtök

Rozmaringos sült édesburgonya


Az édesburgonya – vagy batáta – neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak alakjában hasonlít rá; ugyanis a burgonya a gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Főbb fajtái a lila héjú, fehér húsú és a sárgás-pirosas héjú, narancssárga húsú édesburgonya, előbbi íze a gesztenyéhez, utóbbié a sütőtökhöz hasonlít. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Készíthető belőle köret, snack, süthető, főzhető, grillezhető. Én most sütőben rozmaringgal sütöttem.


Hozzávalók: 2-3 kisebb édesburgonya, 1 ek olívaolaj, 2-3 cikk fokhagyma, pár szál rozmaring, só, ízlés szerint
 

Elkészítés: 
Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk hosszában 6-8 cikkre a burgonya méretétől függően. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és dobjuk bele a kés élével szétlapított fokhagymát, süssük 1-2 percig. Ezután a fokhagymát vegyük ki az olajból, a továbbiakban nincs rá szükség, csak az olajat ízesítettük meg vele. De használhatunk eleve fokhagymás olívaolajat is. Egy nagy tálban keverjük össze a fokhagymás olajat, az apróra vágott rozmaringot, a sót, és jól forgassuk bele a felvágott burgonyát, hogy az olaj mindenhol jól bevonja. 
Melegítsük fel a sütőt 230°C fokra, és a burgonyacikkeket egy rétegben sütőpapírra helyezve süssük 25-30 percig, vagy ameddig a szeletek megsülnek, szép ropogósra pirulnak. A sütési idő felénél fordítsuk meg a burgonyákat. Tálaljuk forrón, megszórhatjuk nagy szemű sóval, de adhatunk hozzá különböző mártogatósokat/dipeket is.