2015. november 28., szombat

Női szeszély



Ki ne ismerné nagyanyáink kedvelt süteményét, a női szeszélyt, vagy legalábbis ne hallott volna róla. Így vagyok ezzel én is, nem is tudom mikor ettem utoljára, anyukám sütötte, anno. Én még eddig nem próbálkoztam vele, az igazat bevallva, eszembe se jutott, nem igazán gyakran készül sütemény a konyhámban, ahogy a mottómból is kiderül: "sütemény alkalmakkor".
Most viszont kaptam pár kocka kóstolót, nagyon finom volt, receptet is kértem hozzá. Ez lett belőle.
  

Hozzávalók:

- a tésztához: 200 g sütemény liszt, 25 g porcukor, 1 mk kristálycukor, 100 ml tej, 100 g vaj, 3 tojássárgája, 20 g élesztő 
- a habhoz: 150 g porcukor, 3 tojásfehérje, 1 citrom lereszelt héja, és pár csepp citromlé
- töltelék, díszítés: baracklekvár, durvára vágott pirított dió, ízlés szerint
 

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos tejben. 
Ezalatt a porcukrot keverjük habosra a langyos vajjal, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és reszeljük bele a citromhéjat. Keverjük hozzá a lisztet, a felfuttatott élesztőt és kézi mixerrel jól dolgozzuk össze.
A masszát rakjuk át a sütőtepsibe és konyharuhával letakarva kelesszük 30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra és süssük a tésztát 15 percig.
Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét verjük kemény habbá, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot és a citromlevet. 
A sütőből kivett tésztát kenjük meg a baracklekvárral, rakjuk rá a tojáshabot, a darabolt diót és a 100 C fokra lehűtött sütőben, süssük még 20 percet.


2 megjegyzés:

  1. Olyan ritkán hozol sütiket, így ilyenkor mindig nagyon megnézem őket magamnak. :-)) Ez is csuda fincsi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, tényleg...
    De az is igaz, hogy csak ritkán "csábulok el", alkalmakkor :)

    VálaszTörlés