2015. szeptember 10., csütörtök

Habos szilvás sütemény


Hiába kapható csodás, sokféle szilva a piacokon, ha nincs lehetőség aktuálisan kimenni érte, de ha a szilva mégis „nagyon kell”, marad a szupermarket. És aztán jön a csalódás, a szilva majdhogynem ehetetlen, savanyú, kemény, zöld. Valamit csinálni kéne vele/belőle. 
A csodás vaníliás szilva-dinnye kombináció után egy ideje amúgy is csak  ̶a̶ ̶m̶a̶m̶á̶r̶a̶  a karamellizált vaníliás szilvára gondolok ...
Így aztán „nagy sütis tudásomat, tapasztalatomat” elővéve született meg ez a desszert.




Hozzávalók:

- a tésztához: 40 g kristálycukor, 40 g liszt, 4 tojás, 1 dl legalább 20%-os tejszín, vaj a forma kikenéséhez
- a karamellhez: 400 g szilva, 100 g kristálycukor, vanília, vagy vaníliás cukor, fahéj, rum, ízlés szerint

Elkészítés: 

A szilvákat vágjuk ketté és magozzuk ki. Szórjuk meg a vaníliás cukorral, a fahéjjal, adjuk hozzá a rumot. 
A cukrot egy száraz serpenyőben kavargatás nélkül karamellizáljuk világos barnára. Ezután adjuk a karamellhez az előkészített szilvát, keverjük jól össze és pároljuk 1-2 percig, a szilva érettségétől függően. 
Ha kész, öntsük át a szilvás karamellt egy előzőleg előkészített, kivajazott sütőformába. Ez most nálam egy 24 cm átmérőjű üveg sütőforma volt.

A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a kristálycukorral, adjuk hozzá a lisztet, a tejszínt és keverjük sima masszává.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, egy pár csepp citromlével, verjük kemény habbá, és keverjük a lisztes masszához.

Ezt a habos masszát öntsük a sütőtálba a szilvára, és 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25-30 perc alatt. 
Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk.
A süteményt a sütőből kivéve, a tetejét porcukorral megszórva, egy gombóc vanília fagylalttal, tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése