2015. szeptember 21., hétfő

Grillezett gombafejek


Sokan vagyunk, akik szeretik a gombát. Amellett, hogy jó növényi fehérjeforrás, finom is, sokkal finomabb, mint az állati fehérje kiváltására ajánlott szójafélék.... szerintem. Még a termesztett gombák is, nem beszélve a csodálatos erdei gombákról. Igaz azok az időjárás függvényében hol megjelennek, hol nem. Maradva a csiperkénél, készülhet belőle leves, párolható, grillezhető. Az elkészítés és a felhasználás a fantáziánkra van bízva.



Ezek a csodás kis kalapok nálam sörkorcsolyák voltak, de más zöldségekkel kombinálva melegen kitűnő köret, hidegen csodás saláta is lehet.

Hozzávalók: gomba, só, bors, olaj, petrezselyemlevél

Elkészítés:

Tisztítsuk, mossuk meg a gombát. A szárakat vágjuk ki/le (gombaleveshez felhasználhatjuk), és 200 C fokra előmelegített sütőben enyhén beolajozott sütőtepsire, vágott felükkel felfelé rakva, grillfokozaton 10-12 perc alatt – közben egyszer megfordítva a rácson – süssük meg. Kész.
Megfordítás után, a kalapokba fokhagymás olajat is tehetünk.

Tálaljuk melegen vagy langyosan, petrezselyemlevéllel.

A grillezett gombakalapokat még egyszerűbben is készíthetjük: mikrohullámú sütőben crisp tálon, crisp-grill fokozaton. Az eredmény így is tökéletes.


2015. szeptember 10., csütörtök

Habos szilvás sütemény


Hiába kapható csodás, sokféle szilva a piacokon, ha nincs lehetőség aktuálisan kimenni érte, de ha a szilva mégis „nagyon kell”, marad a szupermarket. És aztán jön a csalódás, a szilva majdhogynem ehetetlen, savanyú, kemény, zöld. Valamit csinálni kéne vele/belőle. 
A csodás vaníliás szilva-dinnye kombináció után egy ideje amúgy is csak  ̶a̶ ̶m̶a̶m̶á̶r̶a̶  a karamellizált vaníliás szilvára gondolok ...
Így aztán „nagy sütis tudásomat, tapasztalatomat” elővéve született meg ez a desszert.




Hozzávalók:

- a tésztához: 40 g kristálycukor, 40 g liszt, 4 tojás, 1 dl legalább 20%-os tejszín, vaj a forma kikenéséhez
- a karamellhez: 400 g szilva, 100 g kristálycukor, vanília, vagy vaníliás cukor, fahéj, rum, ízlés szerint

Elkészítés: 

A szilvákat vágjuk ketté és magozzuk ki. Szórjuk meg a vaníliás cukorral, a fahéjjal, adjuk hozzá a rumot. 
A cukrot egy száraz serpenyőben kavargatás nélkül karamellizáljuk világos barnára. Ezután adjuk a karamellhez az előkészített szilvát, keverjük jól össze és pároljuk 1-2 percig, a szilva érettségétől függően. 
Ha kész, öntsük át a szilvás karamellt egy előzőleg előkészített, kivajazott sütőformába. Ez most nálam egy 24 cm átmérőjű üveg sütőforma volt.

A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a kristálycukorral, adjuk hozzá a lisztet, a tejszínt és keverjük sima masszává.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, egy pár csepp citromlével, verjük kemény habbá, és keverjük a lisztes masszához.

Ezt a habos masszát öntsük a sütőtálba a szilvára, és 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25-30 perc alatt. 
Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk.
A süteményt a sütőből kivéve, a tetejét porcukorral megszórva, egy gombóc vanília fagylalttal, tálaljuk.





2015. szeptember 2., szerda

Görögdinnye karamellizált vaníliás szilvával



Amíg még van görögdinnye, érdemes elkészíteni ezt a viszonylag  – ami a kalóriatartalmát illeti – könnyű desszertet. És talán még akkor is, ha már megvettük így szeptember elején a görögdinnyét és már nem „annyira” finom. És tényleg bebizonyosodni látszik a hiedelem, vagy ez nem is annyira hiedelem, mint népi megfigyelés, hogy szeptember 5-e, vagyis Lőrinc nap után, már nem igazán finom a dinnye. 
Viszont van finomabbnál finomabb szilva, minden mennyiségben. 


Elkészítése végtelenül egyszerű, az eredmény pedig magáért beszél: egy elegánsan tálalható, könnyen fogyasztható desszert, ami, ha magát a dinnyét vagy szilvát „à la natur” tálalnánk fel, már közel sincs így. 

Mennyiségek: a vendégek számának függvényében (500 g szilva, 1 ek nádcukor, 1 mk vaníliaesszencia).  

Elkészítés:
Száraz serpenyőben olvasszunk meg a nádcukrot, dobjuk rá a félbevágott, kimagozott szilvát, és 3-4 perc alatt karamellizáljuk meg. Keverjük a szilvához a vaníliaesszenciát. 
Az így karamellizált szilvát hagyjuk langyosra hűlni, és tálaljuk a jéghideg dinnyekockákkal.

Adhatunk hozzá egy gombóc vanília fagylaltot.