2015. július 31., péntek

Meggyes piskóta


Amíg még van meggy – még van és csodás érett, sötét színű– süssétek meg ezt a meggyes süteményt, pitét. Nem okoz csalódást. Lényegében, ha a köztudatban lévő meggyes pite receptre gondolunk, akkor ez nem is igazán pite, hanem inkább egy gyümölcsös piskóta, ugyanis nincs benne sem tejföl, sem tej, sem olaj, viszont van benne sok tojás és vaj. 
Ezért is nagy kedvencem a francia konyha, ott minden vajjal, sok-sok vajjal készül, még sincs (sok) problémájuk a kilókkal.


Hozzávalók: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg liszt, 1/2 sütőpor, vaníliacukor, fahéj, 1 kg meggy

Elkészítés:
Keverjük habosra a vajat a porcukorral, ezután adjuk hozzá egyenként tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet és végül a tojások kemény habját. Öntsük a masszát vajjal kikent sütőformába, rakjuk rá a kimagozott meggyet, melyet előzőleg szórjunk meg vaníliacukorral és fahéjjal.

A süteményt 190 °C előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg. Tűpróba. 
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.


4 megjegyzés:

  1. Ha errefelé meggyet is árulnának...

    VálaszTörlés
  2. Az nagy pech, ha nincs meggy :)
    De: süthető cseresznyével, barackkal, körtével...

    VálaszTörlés
  3. Sütit sütöttél végre! :-)) Nagyon gyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Elcsábultam a meggy miatt ... :)

    VálaszTörlés