2015. május 30., szombat

Zöldbableves újkrumplival



Már talán többször is említettem, ilyenkor tavasszal öröm a "piacozás"- amúgy is imádok piacra járni -, szebbnél szebb zöldségek, gyümölcsök "mosolyognak" ránk. Van spárga, zöldborsó, újkrumpli, zöldbab..., egyik nagyobb kedvenc, mint a másik.
Most a zöldbabra esett a választásom, a kérdés csak az maradt, mi készüljön belőle, előétel, saláta vagy leves. Végül is erre az egyszerű levesre esett a választásom.


Hozzávalók: 0,5 kg zöldbab, 1 közepes hagyma, 0,5 kg apró újkrumpli, 2 dcl tejföl, 2 ek olaj, 1 ek liszt, só, frissen őrölt zöld bors, őrölt piros paprika, kapor és/vagy petrezselyemlevél

Elkészítés:
Másfél liter forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel egyszerre főni a megmosott és feldarabolt zöldbabot, az egészben hagyott újkrumplit és 10 perc alatt főzzük meg. Ennyi idő alatta az apró szemű újkrumpli tökéletesen megfő, a bab pedig csodás roppanós marad. Közben az olajon süssük meg az apróra vágott hagymát, melybe a tűzről levéve keverjünk őrölt piros paprikát, és szűrjük a levesbe. A habaráshoz keverjük el a lisztet a tejföllel, ügyelve a hőkiegyenlítésre, és ezt is adjuk a leveshez. Az egészet mérsékelt tűzön forraljuk össze. Tálaljuk apróra vágott friss kaporral vagy petrezselyemmel. 



2015. május 17., vasárnap

Spárga baconnal


Amíg még tart a spárgaszezon, süssük, főzzük, grillezzük... 
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a spárga még mindig valami ünnepi fogást jelent. Talán azért, mert viszonylag rövid a szezonja, és mégis csak az az igazi, ha friss magyar spárga és nem mérföldekről ideszállított kerül az asztalra. Igazi színt visz a hétköznapokba.

A recept mindig ugyanaz:
tisztítsuk, hámozzuk meg a spárgát - másképp a zöldet és a fehéret -, főzzük elő, és süssük sütőben, grillen vagy főzzünk belőle levest, készítsünk salátát
A spárgáról „szerzett tudásomat” itt összegeztem. Ha eddig idegenkedtetek tőle, vagy valami miatt kimaradt, vágjatok bele.
Tehát, főzzük elő a spárgát, utána tekerjük be 4-5 spárgát baconba és 230°C előmelegített sütőben süssük aranybarnára.


2015. május 13., szerda

Cukkinichips


Ha valami különlegességgel akarunk kedveskedni vendégeinknek, akkor a „rágcsálnivalót” készítsük el magunk. A „villantást” ne bízzuk a véletlenre. Chipset, grissinit, ropit, mogyorót bárki vehet, de....
A házilag, saját kezűleg készített rágcsálnivaló azért más.
És az alapanyagok tárháza igen széles: chips készülhet természetesen almából, burgonyából, édes burgonyából, lila burgonyából, céklából, csicsókából, kelkáposztalevélből, de fantáziánkat eleresztve, akár sajtból is.

Ezeknek a chipseknek a másik nagy előnye, hogy akár csak díszítésként bármilyen salátát is feldobhatunk vele. 



Nem elhanyagolható tény az sem, hogy elkészítésük csak pár percet vesz igénybe, mindig friss, ropogós finomságot rakhatunk az asztalra.

Most a cukkinichips receptje következik:

Elkészítés:

Gyaluljuk/vágjuk a megmosott cukkinit nagyon vékony szeletekre (géppel könnyebb). A felszeletelt cukkiniszeletek mindkét oldalát olajszóróval vagy ecsettel vonjuk be vékonyan valamilyen finom hidegen sajtolt olajjal. Én nem feltétlenül csak extra szűz olívaolajat használok, nagyszerű a dióolaj, a tökmagolaj, a szezámolaj... 
A szeleteket sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral borított tepsire helyezve, 200°C-fokra előmelegített sütőben pár perc alatt – vigyázva, hogy meg ne égjen – süssük ropogósra. Ennyi.