2014. december 30., kedd

BÚÉK 2015!





Happy New Year!

С Новым Годом!

Ein Gutes Neues Jahr!

Bonne Année!
 
 

2014. december 23., kedd

Boldog Karácsonyt!




Joyeux Noël!

Season's Greetings!

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten!

Merry Christmas!

God Jul!


2014. december 10., szerda

Kókuszcsók


Most már tényleg komolyan el kell kezdtem "foglalkozni" a karácsonnyal, el kell dönteni mi legyen a menü, mit süssünk, milyen legyen a karácsonyfa, milyen színű legyen a dekoráció...
A karácsonyfán szeretem a mézes szíveket, csillagokat és az ehető díszeket. Ennek jegyében készültek ezek a  habcsók karikák is, melyek arany szalagra fűzve kerülnek majd a karácsonyfára.
Nem mellesleg tojásfehérjék felhasználására is kitűnő.


Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 100g porcukor, 250 g kókuszreszelék, 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés:
A hideg tojásfehérjét egy csipet só és 1 mk citromlé hozzáadásával kezdjük habbá verni. Amikor már kezd habosodni részletekben adagoljuk hozzá a porcukrot, és verjük kemény habbá. Ezután keverjük a habba a kókuszreszeléket. A kész masszát töltsük nyomózsákba és sütőpapírral borított tepsire nyomjunk belőle kis halmokat.
130C fokra előmelegített sütőben, légkeverésen süssük/szárítsuk a kinyomott habcsókokat 30-40 percig.
Hagyjuk a sütőben kihűlni, mint a Pavlovánál, majd rácsra szedve tökéletesen szárítsuk ki. Ezután a habcsókok alját bevonhatjuk olvasztott étcsokoládéval. 


2014. december 5., péntek

Conchiglie mediterrán mártással, avagy az olasz konyha dicsérete


Imádom az olasz konyhát, már kismilliószor leírtam.
Elég csak a tészták változatosságát említeni, melyek formái már-már designer-i tervezés eredményeként születnek meg. Minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe, módja, de ennek, természetesen, csak az egyéni képzelet szab határt.
Durván négy nagy csoportba sorolhatjuk az olasz tésztaételeket:

És akkor még szót sem ejtettünk a csodás fagylaltokról, pizzákról, ciabattákról, foccaciákról, levesekről, a mozzarelláról, a tiramisuról, a Florentinről, és a mediterrán konyha főszereplőiről, az olívaolajokról és balzsamecetekről.


A paradicsomos-kapribogyós-olívás-hagymás-fokhagymás-bazsalikomos, általam csak mediterránnak nevezett mártás gyakran készül nálam, nem lehet megunni. Kitűnő lazachoz, garnélához, vagy csak „úgy magában” a tésztához.
 

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó 
- fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 

A hagymát vágjuk karikára, a fokhagymát apróra, és süssük pár percig az olajon. Adjuk a hagymához, fokhagymához a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze. Keverjük a mártásba az olíva- és kapribogyót, a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még főzzük együtt 2-3 percig.  Vághatunk bele chilipaprikát. Ennyi...Ez a mártás, szerintem, bármilyen tésztával, de rizzsel is kitűnő. 
Most háromszínű, céklával, tintahallal és kurkumával színezett kagylótésztához készült. 
A tésztát sós vízben „al dente” főzzük meg, szűrjük le, és keverjük össze a mediterrán mártással.
Tálaláskor tépkedjünk rá bazsalikom- és petrezselyemlevelet. Reszelhetünk rá parmezánt, megszórhatjuk szezámmaggal. 


2014. december 1., hétfő

Palacsintatorta spenóttal


A spenót már jó ideje nagy szerephez jut a konyhámban. Főleg nyáron, de ha csodás bébispenótot látok a piacon, akár télen is. Tehát nem véletlen, hogy csak spenótleves receptből három is van a blogon. Egyik nagy kedvencem a korianderes, camambert sajtos, de nagyszerű és látványos a lila burgonya chips-szel, vagy a sült fokhagymával tálalt leves is. Nem hagyható említés nélkül a spenótpesto sem, de gazdagíthatunk spenóttal tésztás, burgonyás ételeket, mint a spenótos tepsis burgonya.
Karácsonyi menüpontként – a változatosság jegyében, rántott hal vagy halászlé helyett – most éppen spenótos spagettin gondolkodom, tejszínes mártásban, grillezett lazaccal. És most egy kicsit melós, de annál ütősebb spenótos étel következik. Nemcsak finom, de látványos, szép is: ez a palacsintatorta spenóttal.


Elkészítése négy részből áll.
 

- palacsintasütés
- besamelkészítés
- töltelékkészítés
- összeállítás

- sütés

Ugye, palacsintát mindenki tud (már) sütni... Ez most egy kicsit vastagabb és sós palacsinta. Alaprecept itt, természetesen most a cukor helyett 1 mk só kerül bele.



A besamel recept itt található, minden esetben e szerint az alaprecept szerint készítem a besamelt.

Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 250 g bébispenót, 150 g sajt (Cheddar), 100 g sonka (Prosciutto cotto), 50 g vaj, (ebből 10 g vaj a sütőtál kenéséhez), 1 cikk fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Ha készek a palacsinták és a besamel, készítsük el a spenótos-sonkás tölteléket. Ehhez először a vajon futtassuk meg a kinyomott fokhagymát, dobjuk rá a megmosott spenótot, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg. 
Keverjük a spenóthoz a kis kockára vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Közben reszeljük le a sajtot. 
Kenjük ki a sütőtálat (Ø24 cm) a vajjal és kezdjük el a palacsinták rétegezését, a következők szerint: 
egy palacsinta, rá besamel, erre a spenótos-sonkás keverék és végül a reszelt sajt. Ezt folytassuk az utolsó palacsintáig, amelyikre már csak besamel és reszelt sajt kerül. 
Süssük a tortánkat 200°C fokos előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tetején a sajt szépen megpirul.